login |

Pilot: Yellowjackets

2021. 12. 01. 21:30 - Írta: human

17 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Miért is halogattam ennek az elkezdését? Az éhes lányok jönnek, körbeülik a tüzet, és innentől eszméletlen, miket be nem vállal Showtime új sorozata. Mivan?

A történet egy középiskolai végzős lány focicsapatról szól, akik egy fontos meccsre tartva lezuhannak a semmi közepén, és mint kiderül vagy 13-an (vagy 18-an?, most nem ugrik be pontosan) ott ragadnak, a vadonban kell boldogulniuk. A pilot konkrétan egy vadászattal kezd…, és nem szerintem nem fogom rejtegetni a fordulatot, egy lány egy másikat üldöz, akit el is kap, és utána a társaival megeszi. Igen, a kannibalizmusba torkollott az a túlélés az épp tomboló tél közepén.

Pont ettől tér el az Alive (itthon: Életben maradtak) című filmtől a Yellowjackets alapfelvetése, miszerint az itteni túlélők bizony nem csak a fagyott hullákat eszik meg, hanem láthatóan vadásznak egymásra. A sorozat főleg ezzel foglalkozik, hogy miképp jutnak el a közös falatozáshoz, hiszen emberként azért nem olyan egyszerű erre fanyalodni, annyi ösztönünk dolgozik ellene.

Viszont nem csak a terepen vagyunk a fiatal lányokkal, hanem az egészet túlélők vonalán a “jelenben” is járunk, ahol egy rejtéllyel megfejelve láthatjuk a borzalmas tetteik pszichéjükre tett hatását. Egyikük sincs igazán jó helyen agyilag. Ezen felül mint kiderült, a túlélők megegyeztek arról, hogy senkinek nem beszélnek a szörnyűségekről, amit tettek, de mintha lenne egy újságíró, aki láthatóan többet tud, úgy tűnik, hallott valamiről.

Igazából pont annyira szétszabdalt a történet, hogy mindig történhessen valami, a két szál felfedései korrekten erősítik egymást. Amikor láthatjuk, hogy valaki milyen, akkor utána fiatalkori énjében mutatják a miértet, vagy épp fordítva, ami történt az milyen embert csinált belőle. Nyilván itt már ködösebb voltam, mert az egészet a rejtélyek és fordulatok viszik előre, nem pedig a tényleg mély lélekrajz, és ezzel természetesen semmi baj nincs, amíg ilyen élvezetesen történik mindez.

Bár kicsit jobban meg kellett volna metszeni, sok rajta a hús (bocs), de mégis jó tempóval pörög a cselekmény. Mindig van valami, ami az épp lanyhadó figyelmet felkelti, legyen az valami durvaság, a repülőgép szerencsétlenség utáni napok nagyon naturalisták, amiket eléggé bemutat a sorozat, vagy épp egy érdekes fordulat.

Az egyedüli ami nézőként kicsit nehéz, hogy bár összefüggnek a szálak, de mégiscsak két csoportnyi főszereplőt nézünk, akik más problémákkal küzdenek. Vagyis akármilyen jó a casting mindkét vonalon, sorozatok között szerintem teljesen A-kategóriás, akkor is lesz olyan, amikor a “váltsanak már vissza a fiatalokra”, vagy “miért nem azt mutatják, hogy mi derült ki az idősebbek vonalán?” merül fel bennünk. Vagy csak bennem?

A megvalósítás is remek. Bár drága sorozat így ránézésre, de azért így is vannak mosolyogtató részei. Hogy is mondjam inkább, semmi extra, de ezt nem negatívan értem, egyszerűen csak profi munka, amit nem egy unalmas forgatókönyv mögé tettek. Valamiért a Little Things ugrott be, ami sosem lesz Seven szinten emlegetve, viszont jó volt nézni.

A pontozás? Az első két rész olyan 7/10, részemről a baromi szórakoztató thrillerek közé tenném. Nem váltja meg a világot, vagy készteti kényelmetlen kérdésekre az empatikus nézőjét, de a popcorn sorozatok között remek.

17 hozzászólás Ne habozz!

Vincent Vega - 2021. 12. 02. 08:12

Legyek ura és Lost találkozik, nagyon jó sorozat.

Diapolo - 2021. 12. 02. 08:54

Nagyon kellemes meglepetés, nem lesz nagyon ismert darab szerintem, de jól szórakoztat, érdekes, és három rész után simán nézős marad, 7,5/10-et adnék is az első háromra, csak így tovább.

Csigusz - 2021. 12. 02. 12:00

Bár az előzetes hírek alapján ígéretesnek tűnt a koncepció, de tartottam tőle, hogy úgyis valami maszatolás lesz az egész, így nem fűztem nagy reményeket hozzá. De így, hogy human ennyire pozitívan nyilatkozik róla, így ránézek! Köszi.

KarlDrogo - 2021. 12. 03. 23:58

jó a casting: Juliette Lewis és Christina Ricci

Shannen - 2021. 12. 10. 21:09

A sok pozitív kritika hatására előre vettem a listámon és le is csúszott gyorsan az eddigi 4 rész. Tényleg jók a karakterek, pörögnek az események, van sok rejtély is. Erős 7/10-es eddig. Christina Ricci-t meg a karakterének fiatal verzióját játszó lányt is nagyon bírom, függetlenül attól, hogy eddig kb. ő a legnegatívabb szereplő.

Érdekes, hogy pont egy éve is kaptunk egy repülőgépszerencsétlenséget túlélő lánycsapatos drámát, a The Wilds-ot, ahol szintén több síkon fut a sztori, igaz kicsit más keretbe van helyezve az egész, de szintén jól sikerült darab az is.

Viszont azzal ellentétben, most örülök, hogy a Yellowjackets nem teljes évaddal jött, különben még tuti váratna magára nálam az utóbbi hónapok többi teljes évado premierjével együtt, így viszont, hogy gyorsan felhoztam magam, most már tudom hetiben nézni, ami könnyebbség, még ha amúgy sima dara alapanyag lenne is.

Rubber Duck - 2021. 12. 30. 16:20

Nagyon tetszik, nagyon jó: Ricci, Lynskey telitalálat. Lynskey mindig ilyen kissé (?) kettyós kattant fazonokat alakít.

Trallala - 2022. 01. 03. 10:14

Nagyon jó sorozat, jó színészekkel, szuper történettel.

Rubber Duck - 2022. 01. 10. 17:19

Az 1×09 első jelenete már -már televíziótörténeti remekmű. Biztos túlzok, az elragadtatás beszél belőlem, de zseniális.

Csigusz - 2022. 01. 11. 10:00

Két rész van hátra, sajnos részről részre egyre kevésbé tart bent. Nagyon bíztam benne, hogy egy sleeper hit-ről van szó, de csalódnom kellett.
Pár résszel ezelőtt már arra kerestem rá, hogy kik készítik, hogy mégis mit várjak tőle… hát az Originals-t előtte, szóval ja, CW-szint.

A pilot nyitása erős, de azóta ebből semmit nem mutat a sorozat. A jelen szál totálisan érdektelen, és elkövette ugyanazt a hibát, amit az Umbrella s1 (mégis ki a franc lehet a zsaroló, ha mindössze egyetlen egy kívülálló karakter van kiemelve…), a múlt szálon pedig fájdalmasan lassan történik bármi érdemi esemény, ami nem éppen valami szerelmi kavarás.
Sajnos ez olyan messze van a Lost-tól, mint ide a kanadai rengeteg :(

Ez pedig már csak egy szubjektív probléma, de Juliette Lewis-t egyszerűen rossz nézni a képernyőn, plusz a fiatal énjéhez képest a casting is félrement nálam.

Shannen - 2022. 01. 11. 20:31

@Csigusz: szerintem nézd meg a 9.részt és akkor kicsit más színben fogod szerintem látni a dolgokat. :)

Persze, ha nem jön be az irány, meg a történések folyása, akkor nincs mit tenni.

Nekem teljesen más élmény, szerintem kellően fordulatos, a vadonban történő szerelmi cívódások egy halom 17 éves körében szerintem totál érthetőek, ráadásul itt csak Misty over the top rajongása a Coach iránt zavaró számomra.

Az mondjuk nekem is fura volt egy ideig, hogy nagyon messze vagyunk a pilotban látott eseményektől, és azért nem egyik pillanatról a másikra kezdik el egymást megenni bundába öltözve, de úgy tűnik nem is volt cél, hogy ez az első évadban szépen ki legyen fejtve. Az 1×09-ben végre elindultak a dolgok, nyilván ez a gombás haluzás indítja el a folyamatot, de nem hiszem, hogy egy rész alatt fogunk az események közepére érni. Meglátjuk.

karit - 2022. 01. 12. 00:51

“Sajnos ez olyan messze van a Lost-tól, mint ide a kanadai rengeteg :(”

Ezt a hasonlatot nem is értem. :) Na jó, végül is a címében szerepel mind a négy betű.

winnie - 2022. 01. 12. 05:04

szerintem még sokan mindig keverik azt, hogy a sorozathoz való hasonlítás valaki részéről nem azt jelenti, hogy az adott sorozat általa (a “keverő”) vélt minősége hajaz az említett sorozatéra (mert ugye honnan tudná bárki is, hogy szerinte az milyen volt), hanem hogy a stílusa, szervezete vagy más konkrét jellemzője hasonlít.

Csigusz - 2022. 01. 12. 09:16

@karit:
Keress rá miket írtak net-szerte a sorozatról még a pilot alapján, nem egy helyen a Lost-os hasonlítás jött elő.
Ami valahol még jogosnak is tűnt az első részt látva, és a helyén tudom kezelni (nem, én sem vártam egy direktbe Lost-hommage-t), de mintegy kiszólva a “szakmának” gondoltam megemlítem, hogy nem, közelébe sincs :)

@Shannen: Így utólag visszatekintve szerintem azzal a jelenettel kezdeni direktben túlzás volt, bár nyilván be akarták rántani a nézőket – és erre tökéletesen megfelelt. De mivel a további részekben, még csak morzsányi jelenetek sem kerültek elő abból az időből így jogosan érezheti magát átverve a néző. Esetleg minden rész elején lehetett volna pár mp azokból a képsorokból, amik a fináléra álltak volna össze – ilyet is láttunk már máshol.

Nekem a Misty-Coach vonal volt a legkevésbé zavaró, mert a kattant karakterhez teljesen illet ez a szál. Ellenben a Nat-Travis vergődés nagyon unalmas, amit az írószoba tesz azzá.
De ma megnézzük a 9.részt, remélem neked lesz igazad és mindenért kárpótol!

karit - 2022. 01. 13. 01:14

@winnie, Csigusz: oké, meggyőztetek!

Szerepel a címében Jack, Kate, Locke és egy nyamvadt r betű híján még Sawyer is.
:szmájli:

Rapguruz88 - 2022. 01. 19. 12:37

Csak nekem volt furcsa hogy Misty gombazasa után mindenki egy szál ruhában volt kidolve egész éjjel, kiutve keltek, 2napra rá meg már meg lehetett fagyni az éjszaka olyan hideg volt?

Csigusz - 2022. 01. 20. 11:13

Na, megvolt az utolsó két rész, olyan volt amilyen.
Összességében én csalódtam, bár ez annak köszönhető, hogy már az elkezdése előtt nagyon felhype-oltam magamban, hogy ez tuti mekkora jó sorozat lesz.
A 9. rész valóban jobb volt, bár ez betudható annak, hogy kb 75/25% arányban a múlt szállal foglalkoztak, és végre történtek is… történések :D

A finálé utolsó percében bedobott wtf-csokor viszont a leggagyibb, leg low-effortabb megoldásokat alkalmazta, az “egész évadban kussolunk róla, de nesze nézd csak milyen izgalmas szálakat villantunk meg”, értem én, hogy kell a cliffhanger, de könyörgöm, 2010 kéri vissza az évadfináléit.

A karakter halálát nem vártam, legalábbis nem így, meg voltam győződve róla, hogy azért rejtegetik a jelen szálon, mert esetleg haza sem jött, hanem maradt a vadonban, de itt is sikerült az írószobának a legkevésbé frappáns megoldást választani. (igazából lehet az a gond, hogy túlságosan mai sorozatos fejjel gondolkodom, keresem a dupla meg tripla csavarokat, holott a széria már sokadjára bizonyítja, hogy annyira egyszerű, mint a bot :D)

@Rapguruz88:
Eleve csekély módon mérték az információt az időt illetően, általában egy elejtett félmondatból derült ki, hogy “hetek” teltek el két rész között a múlt szálon. Ami a havazást illeti, itt vélhetően már valami természetfölötti is bejött a képbe, gondolom még csak most találják ki és utólag lesz magyarázva.

Trallala - 2022. 01. 21. 09:59

Valahol mintha olvastam volna, hogy 5 évadra tervezik a sorozatot, ez csak a felvezetés volt. Nekem nagyon tetszett, végig lekötött, a színészek meg nagyon jók a szerepekre.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz