login |

Pilot: Yellowjackets

2021. 12. 01. 21:30 - Írta: human

26 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Miért is halogattam ennek az elkezdését? Az éhes lányok jönnek, körbeülik a tüzet, és innentől eszméletlen, miket be nem vállal Showtime új sorozata. Mivan?

A történet egy középiskolai végzős lány focicsapatról szól, akik egy fontos meccsre tartva lezuhannak a semmi közepén, és mint kiderül vagy 13-an (vagy 18-an?, most nem ugrik be pontosan) ott ragadnak, a vadonban kell boldogulniuk. A pilot konkrétan egy vadászattal kezd…, és nem szerintem nem fogom rejtegetni a fordulatot, egy lány egy másikat üldöz, akit el is kap, és utána a társaival megeszi. Igen, a kannibalizmusba torkollott az a túlélés az épp tomboló tél közepén.

Pont ettől tér el az Alive (itthon: Életben maradtak) című filmtől a Yellowjackets alapfelvetése, miszerint az itteni túlélők bizony nem csak a fagyott hullákat eszik meg, hanem láthatóan vadásznak egymásra. A sorozat főleg ezzel foglalkozik, hogy miképp jutnak el a közös falatozáshoz, hiszen emberként azért nem olyan egyszerű erre fanyalodni, annyi ösztönünk dolgozik ellene.

Viszont nem csak a terepen vagyunk a fiatal lányokkal, hanem az egészet túlélők vonalán a “jelenben” is járunk, ahol egy rejtéllyel megfejelve láthatjuk a borzalmas tetteik pszichéjükre tett hatását. Egyikük sincs igazán jó helyen agyilag. Ezen felül mint kiderült, a túlélők megegyeztek arról, hogy senkinek nem beszélnek a szörnyűségekről, amit tettek, de mintha lenne egy újságíró, aki láthatóan többet tud, úgy tűnik, hallott valamiről.

Igazából pont annyira szétszabdalt a történet, hogy mindig történhessen valami, a két szál felfedései korrekten erősítik egymást. Amikor láthatjuk, hogy valaki milyen, akkor utána fiatalkori énjében mutatják a miértet, vagy épp fordítva, ami történt az milyen embert csinált belőle. Nyilván itt már ködösebb voltam, mert az egészet a rejtélyek és fordulatok viszik előre, nem pedig a tényleg mély lélekrajz, és ezzel természetesen semmi baj nincs, amíg ilyen élvezetesen történik mindez.

Bár kicsit jobban meg kellett volna metszeni, sok rajta a hús (bocs), de mégis jó tempóval pörög a cselekmény. Mindig van valami, ami az épp lanyhadó figyelmet felkelti, legyen az valami durvaság, a repülőgép szerencsétlenség utáni napok nagyon naturalisták, amiket eléggé bemutat a sorozat, vagy épp egy érdekes fordulat.

Az egyedüli ami nézőként kicsit nehéz, hogy bár összefüggnek a szálak, de mégiscsak két csoportnyi főszereplőt nézünk, akik más problémákkal küzdenek. Vagyis akármilyen jó a casting mindkét vonalon, sorozatok között szerintem teljesen A-kategóriás, akkor is lesz olyan, amikor a “váltsanak már vissza a fiatalokra”, vagy “miért nem azt mutatják, hogy mi derült ki az idősebbek vonalán?” merül fel bennünk. Vagy csak bennem?

A megvalósítás is remek. Bár drága sorozat így ránézésre, de azért így is vannak mosolyogtató részei. Hogy is mondjam inkább, semmi extra, de ezt nem negatívan értem, egyszerűen csak profi munka, amit nem egy unalmas forgatókönyv mögé tettek. Valamiért a Little Things ugrott be, ami sosem lesz Seven szinten emlegetve, viszont jó volt nézni.

A pontozás? Az első két rész olyan 7/10, részemről a baromi szórakoztató thrillerek közé tenném. Nem váltja meg a világot, vagy készteti kényelmetlen kérdésekre az empatikus nézőjét, de a popcorn sorozatok között remek.

26 hozzászólás Ne habozz!

Vincent Vega - 2021. 12. 02. 08:12

Legyek ura és Lost találkozik, nagyon jó sorozat.

Diapolo - 2021. 12. 02. 08:54

Nagyon kellemes meglepetés, nem lesz nagyon ismert darab szerintem, de jól szórakoztat, érdekes, és három rész után simán nézős marad, 7,5/10-et adnék is az első háromra, csak így tovább.

Csigusz - 2021. 12. 02. 12:00

Bár az előzetes hírek alapján ígéretesnek tűnt a koncepció, de tartottam tőle, hogy úgyis valami maszatolás lesz az egész, így nem fűztem nagy reményeket hozzá. De így, hogy human ennyire pozitívan nyilatkozik róla, így ránézek! Köszi.

KarlDrogo - 2021. 12. 03. 23:58

jó a casting: Juliette Lewis és Christina Ricci

Shannen - 2021. 12. 10. 21:09

A sok pozitív kritika hatására előre vettem a listámon és le is csúszott gyorsan az eddigi 4 rész. Tényleg jók a karakterek, pörögnek az események, van sok rejtély is. Erős 7/10-es eddig. Christina Ricci-t meg a karakterének fiatal verzióját játszó lányt is nagyon bírom, függetlenül attól, hogy eddig kb. ő a legnegatívabb szereplő.

Érdekes, hogy pont egy éve is kaptunk egy repülőgépszerencsétlenséget túlélő lánycsapatos drámát, a The Wilds-ot, ahol szintén több síkon fut a sztori, igaz kicsit más keretbe van helyezve az egész, de szintén jól sikerült darab az is.

Viszont azzal ellentétben, most örülök, hogy a Yellowjackets nem teljes évaddal jött, különben még tuti váratna magára nálam az utóbbi hónapok többi teljes évado premierjével együtt, így viszont, hogy gyorsan felhoztam magam, most már tudom hetiben nézni, ami könnyebbség, még ha amúgy sima dara alapanyag lenne is.

Rubber Duck - 2021. 12. 30. 16:20

Nagyon tetszik, nagyon jó: Ricci, Lynskey telitalálat. Lynskey mindig ilyen kissé (?) kettyós kattant fazonokat alakít.

Trallala - 2022. 01. 03. 10:14

Nagyon jó sorozat, jó színészekkel, szuper történettel.

Rubber Duck - 2022. 01. 10. 17:19

Az 1×09 első jelenete már -már televíziótörténeti remekmű. Biztos túlzok, az elragadtatás beszél belőlem, de zseniális.

Csigusz - 2022. 01. 11. 10:00

Két rész van hátra, sajnos részről részre egyre kevésbé tart bent. Nagyon bíztam benne, hogy egy sleeper hit-ről van szó, de csalódnom kellett.
Pár résszel ezelőtt már arra kerestem rá, hogy kik készítik, hogy mégis mit várjak tőle… hát az Originals-t előtte, szóval ja, CW-szint.

A pilot nyitása erős, de azóta ebből semmit nem mutat a sorozat. A jelen szál totálisan érdektelen, és elkövette ugyanazt a hibát, amit az Umbrella s1 (mégis ki a franc lehet a zsaroló, ha mindössze egyetlen egy kívülálló karakter van kiemelve…), a múlt szálon pedig fájdalmasan lassan történik bármi érdemi esemény, ami nem éppen valami szerelmi kavarás.
Sajnos ez olyan messze van a Lost-tól, mint ide a kanadai rengeteg :(

Ez pedig már csak egy szubjektív probléma, de Juliette Lewis-t egyszerűen rossz nézni a képernyőn, plusz a fiatal énjéhez képest a casting is félrement nálam.

Shannen - 2022. 01. 11. 20:31

@Csigusz: szerintem nézd meg a 9.részt és akkor kicsit más színben fogod szerintem látni a dolgokat. :)

Persze, ha nem jön be az irány, meg a történések folyása, akkor nincs mit tenni.

Nekem teljesen más élmény, szerintem kellően fordulatos, a vadonban történő szerelmi cívódások egy halom 17 éves körében szerintem totál érthetőek, ráadásul itt csak Misty over the top rajongása a Coach iránt zavaró számomra.

Az mondjuk nekem is fura volt egy ideig, hogy nagyon messze vagyunk a pilotban látott eseményektől, és azért nem egyik pillanatról a másikra kezdik el egymást megenni bundába öltözve, de úgy tűnik nem is volt cél, hogy ez az első évadban szépen ki legyen fejtve. Az 1×09-ben végre elindultak a dolgok, nyilván ez a gombás haluzás indítja el a folyamatot, de nem hiszem, hogy egy rész alatt fogunk az események közepére érni. Meglátjuk.

karit - 2022. 01. 12. 00:51

“Sajnos ez olyan messze van a Lost-tól, mint ide a kanadai rengeteg :(”

Ezt a hasonlatot nem is értem. :) Na jó, végül is a címében szerepel mind a négy betű.

winnie - 2022. 01. 12. 05:04

szerintem még sokan mindig keverik azt, hogy a sorozathoz való hasonlítás valaki részéről nem azt jelenti, hogy az adott sorozat általa (a “keverő”) vélt minősége hajaz az említett sorozatéra (mert ugye honnan tudná bárki is, hogy szerinte az milyen volt), hanem hogy a stílusa, szervezete vagy más konkrét jellemzője hasonlít.

Csigusz - 2022. 01. 12. 09:16

@karit:
Keress rá miket írtak net-szerte a sorozatról még a pilot alapján, nem egy helyen a Lost-os hasonlítás jött elő.
Ami valahol még jogosnak is tűnt az első részt látva, és a helyén tudom kezelni (nem, én sem vártam egy direktbe Lost-hommage-t), de mintegy kiszólva a “szakmának” gondoltam megemlítem, hogy nem, közelébe sincs :)

@Shannen: Így utólag visszatekintve szerintem azzal a jelenettel kezdeni direktben túlzás volt, bár nyilván be akarták rántani a nézőket – és erre tökéletesen megfelelt. De mivel a további részekben, még csak morzsányi jelenetek sem kerültek elő abból az időből így jogosan érezheti magát átverve a néző. Esetleg minden rész elején lehetett volna pár mp azokból a képsorokból, amik a fináléra álltak volna össze – ilyet is láttunk már máshol.

Nekem a Misty-Coach vonal volt a legkevésbé zavaró, mert a kattant karakterhez teljesen illet ez a szál. Ellenben a Nat-Travis vergődés nagyon unalmas, amit az írószoba tesz azzá.
De ma megnézzük a 9.részt, remélem neked lesz igazad és mindenért kárpótol!

karit - 2022. 01. 13. 01:14

@winnie, Csigusz: oké, meggyőztetek!

Szerepel a címében Jack, Kate, Locke és egy nyamvadt r betű híján még Sawyer is.
:szmájli:

Rapguruz88 - 2022. 01. 19. 12:37

Csak nekem volt furcsa hogy Misty gombazasa után mindenki egy szál ruhában volt kidolve egész éjjel, kiutve keltek, 2napra rá meg már meg lehetett fagyni az éjszaka olyan hideg volt?

Csigusz - 2022. 01. 20. 11:13

Na, megvolt az utolsó két rész, olyan volt amilyen.
Összességében én csalódtam, bár ez annak köszönhető, hogy már az elkezdése előtt nagyon felhype-oltam magamban, hogy ez tuti mekkora jó sorozat lesz.
A 9. rész valóban jobb volt, bár ez betudható annak, hogy kb 75/25% arányban a múlt szállal foglalkoztak, és végre történtek is… történések :D

A finálé utolsó percében bedobott wtf-csokor viszont a leggagyibb, leg low-effortabb megoldásokat alkalmazta, az “egész évadban kussolunk róla, de nesze nézd csak milyen izgalmas szálakat villantunk meg”, értem én, hogy kell a cliffhanger, de könyörgöm, 2010 kéri vissza az évadfináléit.

A karakter halálát nem vártam, legalábbis nem így, meg voltam győződve róla, hogy azért rejtegetik a jelen szálon, mert esetleg haza sem jött, hanem maradt a vadonban, de itt is sikerült az írószobának a legkevésbé frappáns megoldást választani. (igazából lehet az a gond, hogy túlságosan mai sorozatos fejjel gondolkodom, keresem a dupla meg tripla csavarokat, holott a széria már sokadjára bizonyítja, hogy annyira egyszerű, mint a bot :D)

@Rapguruz88:
Eleve csekély módon mérték az információt az időt illetően, általában egy elejtett félmondatból derült ki, hogy “hetek” teltek el két rész között a múlt szálon. Ami a havazást illeti, itt vélhetően már valami természetfölötti is bejött a képbe, gondolom még csak most találják ki és utólag lesz magyarázva.

Trallala - 2022. 01. 21. 09:59

Valahol mintha olvastam volna, hogy 5 évadra tervezik a sorozatot, ez csak a felvezetés volt. Nekem nagyon tetszett, végig lekötött, a színészek meg nagyon jók a szerepekre.

heidfeld - 2022. 01. 23. 13:19

Nem igazán emlékszem olyan sorozatra, ahol ennyi bántóan rossz színész: Idősebb Taissa, Scott edző, fiatal Taissa, Travis, Natalie/ utóbbi kettő rengeteg idővel képernyőn/, illetve remek színészek: Idősebb Natalie, Shauna, Misty, fiatal Lottie, Shauna, Laura Lee, össze lenne eresztve.
Írás elképesztően hullámzik. CW legmélyebb pillanatai, és érdekes, izgalmas események váltják egymást, de inkább előbbi…
Elég kemény gyomrosokat visznek be, de bátorság és átgondolatlanság között nagyon vékony a határ..Pazarlás is lehet.
Határozottan nem tetszenek misztikus dolgok, pedig egyszerűen is megőrülhetnek karakterek, ilyen stresszes helyzetben.
Jó példa a zsarolás megoldása. Talán el is ment volna, de kemény áldozattal járt.
ennek ellenére lehetőségek tárháza ez is, de nem lepődnék meg, ha írók között sok lenne a Lost-rajongó. 3 évad alapján, ez nagyon-nagyon messze van hozzá, de ha közelítenek, nem maradok hosszabb távon.
Erős 6.5/10.

astrid - 2022. 01. 24. 12:25

Nekem is az volt a bajom a fináléval, hogy tulajdonképpen nem oldottak fel semmit, csak bedobtak egy újabb szálat. Vagyis ezzel se lenne baj, ha közben azért 1-2 dolog el lett volna varrva.

SPOILER

– Jackie halála nekem nem volt karakteridegen (önfejű, beképzelt, de egyébként a vadonban totálisan életképtelen), viszont valahogy tök súlytalannak éreztem. Abban biztos voltam, hogy nem ő az, akit az első részben üldöznek, de azt hittem tovább fogja húzni egy évadnál. Sőt, olyan tippem is volt, hogy a többiek halottnak hiszik és valójában ő az, aki a jelenben kavarja a dolgokat/visszatért bosszút állni.
– Totálisan meg voltam arról győződve, hogy Adam = Javi. Mondjuk ez még akár ki is derülhet később, de már nem lenne jelentősége.
– Lottie szektája teljesen wtf. Főleg csak így, a végén bedobva. Gondolom ő felelős Travis haláléért, de még csak körvonalazni se kezdték el, hogy miért, mi ez az egész. Értem, hogy több évadra terveznek, de ez kicsit a nesze semmi, fogd meg jól esete.

Összességében kicsit olyan érzésem van, hogy túl sok dolgot akartak belepakolni ebbe az egészbe (műfajilag is), és még ők se tudják eldönteni, hogy milyen irányba akarnak elmenni. Ettől függetlenül én biztos maradok még egy évadra, talán ott már lesz idejük jobban kibontani a dolgokat.

Divide - 2022. 01. 25. 10:17

A flashforward után egy jó kis újjáértelmezett Legyek ura sztorira készültem, és elég buta voltam, mert csak az évad kétharmadánál esett le, hogy az csak a beetetés (haha) volt, és ebben a 10 részben nem jutunk el addig.
Azért az első kb. 5 rész eléggé tetszett, nézette magát a sorozat, de aztán annyira ráhúzták a hangsúlyt a misztikus izékre, hogy számomra rossz mellékízt kapott az egész.
SPOILER
Utána ráadásul beindultak a karakteridegen(?) dolgok is (pl. életem szerelme vs. még akkor se különösebben akadok ki, mikor rájövök, hogy ártatlanul öltem meg, és fel is darabolom ügyesen). Persze minden wtf reakciót és döntést rá lehet kenni arra, hogy az összes csaj kettyós lett a vadonban, de azért egy minimális koherencia kellene, hogy értelmezhető legyen a karakter. Ezt szerintem csak Natalie-nál sikerült élethűen megoldani.

Az már valahol egyéni szocproblem, hogy mint erdőszélen gyerekeskedő lény, azon pl. erősen arcpálmáztam, hogy rendszeresen hosszú szoknyában meg rövidujjúban csörtetnek a susnyásban (pedig volt normális ruhájuk is, mert láttuk). Micsoda szerencse, hogy se tüskés ágak, se sár, se vérszívók nem fordultak elő arra.
A hőmérsékletről meg tényleg ne is beszéljünk, annyira közelít a tél, hogy már a vadak is elvándoroltak, de azért egyik nap az egész banda egy szál pendelyben alszik odakint a földön, másnap meg valaki ugyanott halálra fagy. (Nem, ezt sem a ‘shroom’, sem a hó nem magyarázza.)
Ja, és én azt hittem, Lottit üldözték, mert ő tűnt az egyetlen hosszú, sötét hajú csajnak (Shauna ugye él), de az utolsó jelenet kicsit bekavart az elméletembe.

Neel - 2022. 01. 27. 19:07

Hú, de nem volt ez jó. Nálam kasza.

Hurrdurr - 2022. 02. 11. 16:55

Nekem volt több dolog amire utólag vissza kellett tekernem egy-egy részbe.

–SPOILER

1. Az elején ki a csaj aki fut? Mivel nem lehet Lottie, esetleg a másik barnás hajú Ázsiai? csaj a csapatból.
2. Javi nem gombazott, de elmenekült a látottak miatt, vagy wtf?
3. Taissa így utólag megvan, hogy az alvajárása alatt tette el láb alól szegény kutyust, de korábban is ő ijesztgette a saját gyereküket, vagy az “csak” a bad spirit akit a nagyi látott a tükörben?

Nekem eddig egyébként bejon, egy-két buta írói húzás szerintem elnezheto a jó karakterek miatt én maradok a következő évadra.

ubul - 2022. 02. 18. 09:17

SPOILER

én nagyon mérges lettem az évad végére erre a sorozatra. Mekkora potenciál volt benne, milyen dolgokat belebegtettek, főleg az első rész openingjében, errefel semmi, csak főleg tini drámázás.
Értem én, hogy megkell ágyazni az első rész elején látottakhoz, de 10×58 percen keresztül? Úgy, hogy várjunk akkor egy következő évadban, hátha feloldják a dolgokat (ha feloldják)

Jackie-nek meg milyen halál lett már ez? az ember legalább várna valami komolyabb történést vele kapcsolatban, ha már ennyire ki volt emelve végig a jelenben is, errefel: megfagy.
Minimum azt gondoltam volna, hogy vele kezdik el a kannibalista részeket, és mondjuk Melanie Linskey is emiatt látja olykor még a jelenben is, nem. Megfagy. Mert bedrámáztak.

Komolyan mondom, nem tudom, hogy az írók hol voltak, mert tényleg, az első 5 részben tök jó fordulatok, feszültség, rejtély volt, majd a maradék 5 részre meg unalomba fulladó drámázások.

Ahogy írták fentebb is, egy újraértelmezett Legyek ura simán lehetett volna ebből, de nem, inkább elmentek a misztikum irányába, ami szintén alig-alig volt jelen, de az utolsó pár részben valami újat kellett tán mutatni? Vagy ezzel majd minden meglesz magyarázva, még a karakteridegen dolgok is.

Ott leszek az S02-nél is, de kár érte.

Ena - 2022. 02. 19. 14:14

Ubul, lesz az 60×58 perc is, ha igazak a hírek az 5 évadról.

ubul - 2022. 02. 19. 19:27

Ena
Mr. Robotnál hasonló elképzelés volt Sam Esmail részéről, majd 4. évad berendelésnél kapott egy kaszát is. Viszont épp a javára vált. (mondjuk ott nálam a lagymatag 2. évad után a 3. és 4. fenomenális volt, néztem volna tovább :D)

Szerintem a Yellowjackets se fogja megélni az 5. évadot, legalábbis így. Eléggé becsapva érzem magam az opening után, és tényleg ez a szektás rész is, tök random lett előhúzva, még ha már az első részben is látszott a fákon a figura, amit rákarcoltak és sokszor előjött még, képeslapon is, stb, ott azért gyanús volt, de akkor is…

ubul - 2022. 02. 19. 19:36

nameg ugye már a tél elején vagyunk, szóval nem tudom, hogy húzzák ki ezt még 4 évadon keresztül, de akkor még inkább lefog lassulni az egész

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz