login |

JoJo’s Bizarre Adventure: az 5. évad

2021. 12. 02. 15:50 - Írta: Shyllard

Szólj hozzá | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika, ,

A Netflix jóvoltából ezúttal egyszerre kaptuk meg a JoJo Bizarr Kalandjának 6. részletének az első 12 epizódját, vagyis az 5. évadot. Érdeklődőknek már ecseteltem miért is érdemes bepróbálni ezt a sorozatot, illetve idén, ugyancsak az említett streaming platformra megérkezett Így Szólt Kishibe Rohan-nál is kifejtettem miért is szolgálhat a 4 sztoris spin-off remek ízelítőként a fantasztikusan kalandos, humoros és furcsa anime világából.

A Stone Ocean címre keresztelt, Jotaro Kujo (Daisuke Ono) lányát, Jolyne Cujoh-t (Ai Fairouz) szerepeltető részlet ezúttal egy börtönszigetre kalauzol el bennünket, ahol a már jól ismert módokon lehetünk tanúi bizarrnál bizarrabb eseményeknek. Az évadokat gyengén összekötő átívelő szálak okán nem is érdemes itt kezdenie az újoncoknak, aminek tetejében a megszokottnál jóval erőteljesebb, korábbi történésekre való visszakacsintásokkal volt tele a 12 epizód.

Az anime nagy rajongójaként és az adaptáció forrásaként szolgáló mangákkal csak csigalassúsággal haladó olvasóként nem csak az egyik kedvenc műfajbéli alkotásom visszatéréséről, de az egyik legkedvesebb sorozatom új évadjáról is van szó a Stone Ocean esetében. Így ezen hozzáállásból fakadó vakfoltok, megbocsátóbb hozzáállás fényében könnyen lehet, hogy az évad pár hibája felett átsiklottam, hiszen legnagyobb igyekezetem ellenére is nehéz egy-kettő jogosnak érzett kritikánál többet megfogalmaznom Jolyne kalandjaival kapcsolatban.

Ugyanis a JoJo Bizarr Kalandja még mindig elképesztően szórakoztató, meglepően kreatív és elborult, a horror elemek terén sem szégyenkezhet a sorozat, illetve végre kompetens női karakterekben sincs hiány. Utóbbi elemében mindenképp veri elődjeit a mostani évad, hiszen, ha valamit jogosan fel lehet róni a homoerotikusan muszkuláris és vérgőzösen heteroszexuális karakterek kész hadát szerepeltető animének, hogy férfiakon kívül eddig nem sok színes szereplőt láthattunk.

Legnagyobb gyengesége a mostani 12 epizódnak, hogy nagyon kevés és túl gyorsan ledarálható történetekről van szó, amik Jolyne esetében csak a kezdeti kalandokat tudták feldolgozni. A baljós események mögött lakozó gonoszt csak épphogy megpillanthattuk mielőtt véget ért az etap, aminek következtében keserű szájízzel kellett konstatálni, hogy egy ideig várni kell a folytatásra.

Viszont utóbbi apró frusztráció ellenére tényleg kevés kritikát tudok felhozni a mostani évaddal kapcsolatban, hiszen még mindig JoJo Bizarr Kalandjáról van szó. Rajongókat kétlem, hogy túlságosan kell győzködni miért is jó a sorozat, viszont a tovább mögött még spoileresen bővebben kifejtem apróbb észrevételeimet a mostani részekkel kapcsolatban.

A kevés epizódban legfőképpen főszereplőnket, Jolyne-t tudtuk megismerni, akinek központi elemévé tették az élete nagy részében távollevő apjával, Jotaro-val való kapcsolatát. A kezdeti dacos, lázadó és érthető óvatossággal megjelenített hozzáállását a lány szép fokozatosan vetkőzte le, a központi krízisnek köszönhetően előtérbe emelve a szülőjével ápolt viszontagságos viszonyának pozitívabb vonalát.

A romantikusan naiv, s a büntetés-végrehajtás rendszerét alig ismerő főszereplőnk egészen magabiztosan és asszertívan volt képes képviselni magát, miközben többször is felütötték a fejüket a fiatalságából, hiszékenységéből és hirtelenharagosságából eredő hibái. Ennek fényében egy kifejezetten kompetens hőst volt képes tálalni a sorozat, akit mindenképpen a jobb JoJo-k közé sorolnék az eddigiek alapján.

Szükség is volt arra, hogy Jolyne egy, a szokásosnál sokrétűbb karakter legyen (ha mindenkinek csak a kezdeti bemutatkozását vizsgáljuk, eddig egyedül Giorno volt képes hasonlót nyújtani), mert mellékszereplők terén egyelőre nincsenek a szokásos mindent elsöprő egyéniségek. A magokat elültették, Costello (Mutsumi Tamura), Emporio (Atsumi Tanezaki), Foo Fighters (Mariya Ise) és Weather Report (Yuuchirou Umehara) is egytől egyig izgalmas, érdekesnek tűnő koncepciók, de mindannyian még csak csírájukban tudtak megjelenni, nem teljes pompájukban.

Az esetükben lefektetett alappillérek erősek, viszont eddigieknél még jóval több kell, hogy bármelyikük is megnyerhesse a szokásos kedvenc JoBro titulust. Gonoszak terén már egy fokkal viccesebb és emlékezetesebb karaktereket kaptunk, hiszen legtöbbjük esetében csak 1-2 részes, tömörített és nevetségesen abszurd szerepeltetésre kellet fókuszálniuk a készítőknek. Viszont sajnálatos módon, ahogy említettem, a fő gonoszról nehezemre esik hasonlóan vélekednem.

A bemutatott Pucci (Tomokazu Seki) nem sokat szerepelt, s képességén kívül sajnos eddigiek fényében nem sok izgalmat rejteget. Dio Brando-val való összekapcsolása kellemes fanservice volt, de Kira és Diavolo után nemigen hozott lázba a kimért, unalmasan normális pap. Természetesen fenntartom a lehetőségét, hogy jövőbeli epizódokban jobban ki lesz bontva a karaktere, de az eddig látottak nem sok optimizmusra adnak okot. Legfőképpen csak azért tudok reménykedni Pucci-val kapcsolatban, mert tudom, hogy rajongók körében kifejezetten kedvelt gonoszról van szó.

S bár karakterek terén elsősorban csak a főszereplő esetében remekelt eddig a Stone Ocean, az általuk belakott börtön világa már náluk sokkal jobban képes volt megfogni. A rejtélyes sziget, amit furcsa őrök és vezetők szabályoznak a maguk megengedő, de egyes esetekben nagyon is szigorúan önfejű törvényeikkel remek alapot biztosított a különböző kalandokra, ahol ismételten színes és változatos apróbb viszontagságokban lehetett a szereplőknek része.

A férfiakról nőkre való átváltás szerencsére nem jelentette a nevetséges pózok elhagyását, bár bevallom, kellett idő megszokni azt, hogy mennyire könnyelműen pucsít főszereplőnk, vagy más bajtársa. JoJo esetében viszont képmutató lenne kritizálni a nők túlzott szexualizálását, hiszen már 5 évadja nézzük, ahogy férfiak kész hadát jelenítették meg a készítők a képernyőket még éppen tűrő hivalkodóbbnál hivalkodóbb pózokban. Bár meg kell jegyeznem, hogy véleményem szerint még mindennek fényében is inkább a stílusos beállításokra helyezték a hangsúlyt a készítők, mintsem az erotikusakra.

Ehhez hasonlóan a humor is maradt a szokásos, ahogy a zenére, vagy az izgalmas hangeffektekre sem lehet sok okunk panaszra. Átfogóan vizualitásban is csak javulás figyelhető meg, bár ezúttal az én szemeimnek bántóan túl sokszor volt feltűnők a számítógéppel generált effektek. Ez elsősorban Lang Rangler (Chikahiro Kobayashi) gravitációt manipuláló képességénél volt már ténylegesen zavaró, ahol több csúnyább képkocka is felütötte a fejét.

Alapvetően viszont a design, a divatos öltözetek, a színes világ, s annak gyakori kontrasztja a horrorisztikus eseményekkel még mindig pompás élményt képes nyújtani. Mindezt történet terén is izgalmas rejtélyek, remek központi, a cselekményt előre mozgató kényszeres helyzetekből fakadó kreatívabbnál kreatívabb karakterképességek kész hadát láthattuk, az én szájízemnek túl gyakori Stand-ek által használt (nem csak Stone Free-től, vagy Star Platinum-tól) az ökölviharral.

Karakterek esetében, Jolyne-on és Jotaro-n kívül nem sok megfogó szereplőt láthattunk eddig, s utóbbinál is inkább a több évados múltja miatt van súlya a történetben, nem a tényleges jelenléte okán. Mellékkarakterek nagyjában látom a potenciált, egyedül a főgonosz nem volt képes túlságosan megfogni.

Viszont a börtönsziget világában ismételten egy nagyon erős környezetet tudtak megalkotni a készítők, amiben eddig ilyen téren csak Morioh kisvárosa volt képes hosszú távon kiemelkedőt nyújtani. Főszereplőnk karakterizációjának minősége, pedig ismételten sorozatos legjobbra, Giorno-ra emlékeztet, így a két nagyon fontos elem ötvözeteként kifejezetten ígéretesnek tűnik a Stone Ocean.

Kétségtelenül kezdeti részekről van szó, amik hozták az elvártakat és annál szerencsére még egy kicsivel többet is. Továbbra sem tökéletes a JoJo Bizarr Kalandja, de rendkívül szórakoztató, kreatív és vicces, így a rajongóknak a kevés epizódszámon kívül kétlem, hogy túl sok panaszra lehet okuk. Csak a folytatás jöhetne már tegnap.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz