login |

La Casa de Papel: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is.

2021. 12. 03. 19:20 - Írta: Shannen

38 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Kíváncsi lennék, hányan vetődtek rá a Netflix felületére ma reggel 9 órakor, hogy ledarálják A nagy pénzrablás utolsó öt részét, melyből kiderül, hogy hogyan végződik a Professzor és csapatának a története. Lehet, hogy mostanra már nem a La Casa de Papel a Netflix legnézettebb nem angol nyelvű sorozata (bár itthon talán maradt), de rajongói bázist tekintve szerintem még egy ideig ott lesz a topon.

Nagy utat járt be öt év alatt a Money Heist, olyat amilyenre nem is nagyon van másik példa. 2017-ben még a spanyol tévében debütált az első évad, ami a készítők elmondása szerint nem volt túl sikeres és lehet, hogy kaszát is kapott volna, de a Netflix felfigyelt rá, és ez meghozta a globális elismertséget, ráadásul a harmadik évadtól kezdve (itt most a Netflixes számozást használom) már kizárólag a streamingfelületen lehessen követni az utóbbi évek egyik legjobb rablós-átverős, azaz heist-sorozatát.

Az utolsó évad utolsó etapjának premierjére pedig eljutottunk oda, hogy ha bemegyek egy budapesti plázába, akkor nem csak Dalí maszkos bögréket, füzeteket és pizsamát tudok venni, de még random boltok is a Professzor arcképével nyomott pólókkal csábítják a vásárlókat az üzletükbe. Ebben nem csak az az érdekes, hogy így a La Casa de Papel bekerült azon kevés sorozatok közé, melyeknek sikerült betörnie a mainstream világba, hanem az is, hogy mire ezt a globális ismertséget elérte, már túl volt a csúcspontján.

Abban ugyanis talán nincs vita a nézők részéről, hogy az első két évad, amely a Királyi Pénzverdének a kirablását mesélte el, egy valóban szórakoztató, izgalmas heist sztori volt, kedvelhető szereplőkkel, pont annyi akciózással, ami hihetően belefért és mindezekért jó szívvel lehetett szurkolni a piros overallosoknak, hogy működjön a tervük. Utána viszont a készítők úgy döntöttek, hogy a folytatásra emelnek a téteken és még grandiózusabbá teszik a látottakat.

Folyamatosan igyekeztek felüllicitálni önmagukat úgy, hogy egyre lehetetlenebb helyzetekbe írták a szereplőket, amelyeket idővel már nem lehetett igényesen kibontani vagy feloldani. Elmaradtak az okosan kigondolt bűvésztrükkök és helyettük a felületes szemfényvesztés maradt, amire a pillanat hevében talán fel se kapja az ember a fejét, de ha utána végiggondolja a látottakat, akkor rájön, hogy eléggé kilóg a lóláb.

A készítők szerencséje, hogy mire ennyire fordult a kocka, addigra a legtöbb néző már kötődött annyira a karakterekhez és érdekelte annyira a sorsuk, hogy kitartson a végéig. Na meg az is igaz, hogy minden negatívum ellenére, annyira profin volt összerakva az egész, hogy a szórakoztató faktor még így is működött, más szinten ugyan, mint a sorozat elején, de így is volt megtartó ereje.

És ami talán a legfontosabb, volt lelke a sorozatnak. Mindig úgy és akkor tudott érzelmi húrokat pengetni, ahogy és amikor arra szükség volt. Minden terv a hiten és bizalmon alapult, a csapatszellemen, a bajtársiasságon és a mindenki egyért, egy mindenkiért-elven. Nem volt mindenki egy észkombájn, de a szíve mindenkinek a helyén volt és ezért lehettek mindannyian szerethetőek az összes hibájukkal együtt (és épp ezért volt a legirritálóbb karakter Arturito). Persze mindebbe nem tartoznak bele a romantikus nyűglődések, amikből sajnos bőven kijutott az 5. évad mindkét felében.

És hogy hogy sikerült a lezárás? Bizonyos szempontból jobban, mint amire számítottam az évad közepén, hiszen az utolsó részekre visszavettek a Rambo-stílusból és már nem a folyamatos fegyverropogás adta a háttérzajt, más szempontból viszont maradt hiányérzetem. Bár a két rablást nagyjából azonos epizódszámban mesélték el (a 1-2. évad 22 részes volt, a 3-4-5. évad pedig 26), az utóbbi esetében nem sikerült eltalálni az arányokat és a sok akciózás értékes időt vett el attól, hogy ne érződjön összecsapottnak néhány szál elvarrása.

Hogy hova futott ki a történet és hogy hol éreztem hiányát némi extra információnak, azt a tovább mögött spoileresen kifejtem.

Az a helyzet, hogy az “akasztják a hóhért”-fordulat annyira tetszett, hogy nem is tudtam annyira haragudni az írókra, mint kellett volna az egyébként eléggé kidolgozatlan szál miatt. Az évad első felében meg voltam győződve (és gyanítom nem csak én), hogy Rafael lesz a jolly joker, aki az utolsó fázisban majd megmenti a napot. Ehelyett nem hogy megmentette, hanem majdnem végzetesen tönkretette.

Az ő és Berlin közti kapcsolatot, na meg Tatjanát sikerült jól megalapozniuk, ám a végjáték mégis kongott az ürességtől. A vázlat kész volt, de nem lett igazi tartalommal megtöltve. Pont olyan volt, mint a mobilház, amit felhasználtak az egyébként egész pimasz tervükhöz. Alig pár perc játékidőt kaptak, szinte minden képernyőn kívül történt, a Professzor és Sierra is seperc alatt rájött arra, amire rá kellett jönni, a két fegyveres csoport pár percig farkasszemet nézett, majd az unokaöcsi kapott egy cetlit és minden el is volt rendezve. Nem magával a történetívvel volt a gondom, hanem a kidolgozottságával.

Hasonló gyorsasággal ált át Sierra is a másik oldalra, de ott valamennyire érthetőek voltak a motivációk, hiszen őt is tönkretette Tamayo, nem nagyon volt veszíteni valója, sőt igazából az volt az egyetlen esélye a lányával közös életre, ha mindent egy lapra tesz fel és beáll a Professzor mögé. Az ő kettősük amúgyis az évad fénypontja volt, baromi jól működött a kémia a két színész között.

Elismerem, hogy most is voltak okos megoldások, váratlan fordulatok, amelyek után én is elégedetten csettintettem, de ezek már egyáltalán nem voltak olyan igényesen kidolgozva, mint a sorozat elején. Ilyen volt például a kukásautó esete és az azt megelőző bujkálás. A kanapéban való elrejtőzés ötletes volt, de úgy volt összevágva, hogy nem a feszültséget növelték, hanem hiteltelenné vált az egész szituáció, mert időben nem stimmeltek a látottak. A szemétszedős akció pedig szimplán nem volt végiggondolva írói részről és úgy tűnt, hogy inkább csak abban bíztak, hogy a nézőknek tetszeni fog a Professzor egy újabb, a semmiből előhúzott szemtelen ötlete, de mivel már rohanni is kellett tovább, így felesleges volt ennél jobban belefolyni a részletekbe.

Ami a végső csavart illeti, mindenképp elgondolkodtató, hogy okos dolog volt-e Tamayora bízni a végső döntést. Mi történik, ha nemet mond és addig vallatja a Professzort, amíg ki nem szedi belőle a szükséges információt. Igaz, utána még Sierráékat is meg kellett volna találniuk, de talán az is ment volna. És persze az is felvetődik, hogy miközben a Professzor el akarja kerülni a felesleges vérontást, és ezért még feladni is hajlandó a tervet, közben mennyire simán hazárdírozik az ország gazdasági stabilitásával.

Míg kint tömegek szurkolnak a rablóbandának, mint népi hősöknek, addig a Robin Hood-i hasonlat mégiscsak döcög. Minden ravasz, okos ötlet mellett, mégiscsak kvázi háborús konfliktussá változtatták a rablást Denverék, és bár nem lett belőlük Gandíahoz hasonló gyilkológép, a tetteik mégis emberáldozatokat követeltek mindkét oldalon. És bár végül elrepültek a naplementébe, nem biztos, hogy valóban akkora hősök ők, mint az első pillantásra tűnik.

Persze nem feltétlen van értelme moralizálni egy olyan sorozatnál, ami nyilvánvalóan szórakoztatni akar, de most is az első két évadhoz tudok csak visszakanyarodni, ahol ezt a kettőt nagyjából sikerült egyensúlyban tartani.

Apropó, naplemente. A végső búcsút is sikerült annyira leegyszerűsítve megvalósítani, hogy közben ezer sebből vérzett. Komolyan mindenkit egyesével szállítanak a hangárba, ahol egy halom katona van, akik így most szintén tudják, hogy életben maradt a csapat (erre mondjuk én se számítottam, azt hittem Nairobi és Tokió után még fogunk búcsúzni egy-két szereplőtől)? És mi a helyzet a szerbekkel? Ők is kaptak immunitást és új útlevelet? És Sierra szerepe, hogy lett kimagyarázva a hatóságok előtt? Tatjana tényleg megelégszik azzal, hogy Rafael majd megkapja a családi jogon járó részt és abból ketten éldegélnek? Egyébként pedig a sárgaréz rudakat honnan és kik szállították oda?

Megannyi kérdés, amelyekre biztos van válasza a készítőknek, de ezt mi nem láttuk, mert nem fért bele az időbe. Oké, tény, hogy nem kardinális kérdések ezek, de ha nincs megfelelő körítés, akkor mindezek az események csak kipipálandó jelenetek egymásutánja, nem pedig kielégítő magyarázat egy olyan sorozat végén amiben szinte mindig minden utólag a szánkba lett rágva.

Így az utolsó öt epizód után úgy érzem, hogy az évad igazán nagy, érzelmes pillanatai és csúcspontjai inkább a szezon eső felében voltak jelen. Itt már nem volt idő nagy érzelgősségre (egyedül talán a Tokió-Professzor és a Professzor-Berlin-Rafael beszélgetés sorolható ide), ezért az érzelmi csúcspontokból is kevesebb volt. A finálé felé vezető kapkodás azt érte el, hogy a végső megmenekülés utáni örömködés sokkal kevésbé hatott meg, mint amikor az utolsó aranygolyót is kijuttatták a bankból és kaptunk egy újabb eufórikus Bella Ciao-feldolgozást.

Hiányzott a katarzis a végéről. Teljesen rendben volt, ahova kifuttatták a történetet, örültem, hogy nem lett újabb áldozata az akciónak, de a sorozat kezdete anno többet ígért, mint amit végül kaptunk. Elismerem, hogy nem volt könnyű dolguk a készítőknek, biztos vagyok benne, hogy ez a hatalmas siker extra nyomást is tett rájuk, és persze olyan sincs sose, hogy egy lezárás minden nézőnek ugyanannyira tetszik.

Az első két évadot így is bármikor bárkinek jó szívvel ajánlanám, a folytatást már nem feltétlen, de az biztos, hogy a 2023-ban érkező Berlinre fókuszáló spinoff premierjekor ott leszek, hiszen ha valakiben, akkor az ő karakterében volt meg leginkább az a zsiványság és pimaszság, ami annyira jól állt eleinte a sorozatnak. És tekintve a családi hátterét, még az is benne van, hogy a Professzorral is találkozunk még.

(Azt pedig már tényleg csak zárójelben jegyzem meg, hogy a finálét követően játszi könnyedséggel tudják bármikor folytatni az eredeti sorozatot is, ha van valami jó ötletük, hiszen hányszor láttuk már a “még egy utolsó nagy rablást bevállalok, aztán tényleg abbahagyom”-fordulatot.)

38 hozzászólás Ne habozz!

Anonymus - 2021. 12. 03. 20:21

Eszméletlen csalódás volt ez az utolsó etap. Még csak 3 részt láttam belőle, de kezdem azt hinni elég is volt. Spoileres részek jönnek.

Akkora pálfordulások és karakteridegen dolgok voltak a 6. 7. és 8. részben, hogy rendesen fájt nézni.

A 6. rész végig a drámázásról szólt meg a szerelmi dolgokról, teljesen nyilvánvaló, hogy egy rablás közepén kell ilyenekről beszélni.

A 6. részben Sierrát simán lelőtte volna a Professor, egy résszel később már tojást süt neki és lelkiznek együtt egy kanapén (wtf).

Tamayo ordibálása és az az egyfajta ábrázata már így nagyon unalmas az 5. évad végére, hogy állandóan ordibál, ideges és meggondolatlan. Tisztára mint a Tom és Jerryből Tom.

A karaktereket minden egyediségeiktől megfosztották és egykaptafára össze lettek írva. Megfigyelhető itt is, mint a Trónok harca utolsó évadánál, hogy nem azért viselkednek a karakterek úgy ahogy, mert az a megírt stílusuk, hanem mert a cselekmény éppen azt követeli meg tőlük, hogy úgy viselkedjenek ahogy.

Az első 2 évadban még a rabláson volt a hangsúly és a drámázás meg az akció a háttérbe szorult. Itt viszont már mintha egy “rablós” barátok köztöt néznék, ahol az a legfontosabb dolog, hogy éppen most kinek volt viszonya kivel és ki akar viszont kialakítani kivel.

Keshe - 2021. 12. 03. 21:29

…már ez előző évadot is csak ‘becsületből’ néztem…imádtam amíg…a nagy hype előtt láttam a sorozat addigi részeit (feliratosan)
…most arra sem volt esélyem, hogy ne hallgassam a számomra ‘idegen’ magyar szinkront….. mondjuk nem vesztett az értékéből, mert szégyelltem magam, amiért nézem….22 perc után kikapcs….
de ez kell a népnek sajna…

fullba nyomták azt, amit nem kellene, de ezt a Trópusi vihar óta tudjunk…..

tommy - 2021. 12. 03. 23:22

én is vártam volna a Nairobi és Tokyo halála szintű katarzist, vagy mikor a rakétavetőkkel szétlőtték a behatolni készülő rendőröket, de csak nem jött. pedig az utolsó részekre azt hittem még emnelnek is a téten, de senkiért nem tudtam izgulni, az utolsó részen meg néha azt vetten észre, hogy a telefonom nézegetem mert unatkozom, ami azért elég durva ennél a sorozatnál ahol régebben 20 percesnek tűntek a részek annyira lekötött. a megmenekülés meg már mesefilm kategória volt a réz rögökkel. aztán amikor Tamayo simán elengedi a rablókat a zsákmánnyal ott már teljesen elgurult az író gyógyszere. összességében szerettem, de a vége manapság szokás szerint csalódás, nem mernek már tökös befejezéseket írni.

korum - 2021. 12. 03. 23:28

Az előző 5 rész nagy csalódás volt, de az utolsó 5-ben pozitívan csalodtam, és meg meglepni is meg tudott.
Nem volt ugyanaz mint az első rablás, de végeredményben tetszett a második is.

wintender - 2021. 12. 04. 01:17

Nem mondom, hogy rögtön 9-kor nekiálltam darálni, de ahogy be tudtam fejezni a melót ma, elkezdtem. Igaz közben megszakítottam többször is más teendők miatt, mostanra végeztem.

Tény, hogy nem hozta ugyanazt az érzést, mint az első 2 évad, sőt én is többször azon vettem észre magam, hogy a telefont nyomkodom, de a teljesen egyértelmű túlzásokkal együtt, nekem tetszett. Végülis csak egy illúzió, nem? :D
Bár a végén még drukkoltam annak, hogy egy vállról indítható rakétával Tamayo személyesen lelövi a helikoptert.

Viszont több következetlenséget is észre vettem, és mivel alapból rossz megfigyelő vagyok, egyrészt meglepődtem, hogy mégis találtam, másrészt akkor biztos volt még ennél több.

Például az egyik, hogy nem értettem a nagy Manila-Denver összeborulást. Hisz nem az volt pont a csavar, hogy Manila előtte pasi volt? Az oké, hogy fiatalon elmentek bulizni, meg az is belefér, hogy már akkor voltak érzelmei Denver felé, de Denvernek miért is voltak Manila felé? Nem a meleg szállal van bajom, hanem úgy tűnt, mintha az írók totál elfelejtették volna Manila eredetsztoriját.

És az egész lezárásával tök feleslegesnek érzem Tokió halálát. Reméltem, hogy valahogy el tudják majd a nézővel fogadtatni, hogy miért volt szükség rá. De nekem így most olyan, hogy csak azért kellett, hogy ketté tudják szedni az évadot, és fenntartsák az érdeklődést a második felére is.

Tank - 2021. 12. 04. 07:12

Szerintem nem volt vészes a vége, annyira volt csak lehetetlen az egész mint az egész sorozat a második rablás során
Amugy szerintem amellett hogy persze az első két évad volt igazán ütős, a harmadik még nagyon jól működött, jó ritmusa volt, független attól hogy mennyire “mese” volt az egész. A negyedik évadtol mentek félre a dolgok szerintem

Zsuzsa - 2021. 12. 04. 08:17

Nagyon vártuk. Tegnap munka utan este meg is néztük. Szerintem fordulatos volt az utolso évad is. Nekünk nagyon tetszett! 🙂

romanista - 2021. 12. 04. 08:22

Jó kis sorozat ez.
Nyilván nem tökéletes és az első 2 kiváló évad után nem volt már olyan magas a színvonal, de remek szórakozást nyújtott, és hála a Netflixnek, hogy ilyen szórakoztató európai sorozatok is elérhetők.

Deny - 2021. 12. 04. 12:52

Abszolút pozitív csalódás volt ez az évad. Arra számítottam, hogy még az előző felvonásnál is nagyobb, szteroidos Rambo-féle hentelés lesz, így teljesen váratlanul ért, hogy visszatértek a gyökerekhez és megint jöttek a nagy “bűvésztrükkök” és mentális játszmák, ami miatt imádtam a sorozatot.

Sierra és a Professzor párosa zseniális volt, arra pedig pláne nem számítottam, hogy nem lesz több halálos áldozat, így pacsi a készítőknek, mert őszintén meg tudtak lepni. Számomra ez az évad remekül korrigálta az előző kettő hibáit, és nagyon örülök, hogy nem kellett rossz szájízzel búcsúznom az egyik nagy kedvencemtől.

Nyilván voltak most is WTF-húzások, meg logikátlanságok, de ezek összességében nem zavartak. A szappanból és a Berlines flashbackekből viszont még mindig indokolatlanul sok volt.

Bestman - 2021. 12. 04. 13:55

En azt nem ertem, hogy amikor Tamayo visszaszamolt, miert nem ölték meg őket? Mi erdekuk volt a katonasagnak abban, hogy tuleli a csapat? Hiszen igyse ugyse lett meg az arany, viszont Tamayo igy is ugyis bejelentette, hogy halottak, de mi szukseg volt őket ELETBEN TARTANI???

Ama Dablam - 2021. 12. 04. 16:52

Nahát, örömmel olvastam hogy nem csak nekem voltak vegyes érzéseim a végével kapcsolatban. Azt hiszem az volt a legnagyobb baja az egésznek, hogy nagyon elnyújtották ezt a második rablást. Ha pl. 6 résszel kevesebb lett volna, akkor lehet hogy megmaradt volna a dinamikája, ami miatt az első rablás abszolút tökéletes lett. Így utólag pl. Berlin fiának a története teljesen érdektelen volt, Alicia átállása pedig hiteltelen. Ha ezeket kihagyták volna belőle, pl. Aliciát elviszi szülni egy mentőautó a kórházba, senkit nem zavart volna a történet alakulása. Tamayo egyedül maradt volna és csinál amit akar. Ami még kimaradhatott volna belőle, mert nem vezetett sehová sem akkor sem az egész tükrében, az a Gandira + Nairobi sztori volt. Nagy öngólt rúgtak vele az alkotók, hogy kiírtak egy igen erős színésznőt, aki a legelejétől tökéletesen hozta a szerepét. Ott hagyták Stockholmot, akit viszont rossz színésznő játszott, az utolsó részekhez sem tudott semmit hozzátenni az alakításával, csak elvenni belőle. Egész végig kilógott az igen erős színészi gárdából, de ez csak az egyéni véleményem. Tokyo halálálát brutál jól megcsinálták, és el is tudta játszani, az viszont kellett bele. Hasonlóra vehették volna csak azzal az egy váratlan halálállal a fílinget mint az egyesnél Berlinnel. Tulajdonképpen az a legnagyobb bajom most, hogy benne volt a potenciál, hogy jó legyen és mégsem lett az…

Adrienn - 2021. 12. 04. 17:09

Azért az megvan, 90T aranyról van szó és feldobták 2 billencsre? Meg 2 sima teherauróra? Kissé logikai bukfenc volt nekem is.. meg összeségében, oké vége, de ennél többet vártam. Trónok harcás 8.évados csalódásom van.. :(

Brk - 2021. 12. 04. 20:43

Engem csak az zavar, hogy Arturítót nem lógatták fel egy zászlórúdra sem :(

Ser_Jorah Stark - 2021. 12. 04. 20:57

jo volt ez, nyilvan tele volt barbatrukkokkel, pl. hogy mi volt a cetlire irva amitol Berlin fia szo nelkul felreallt, vagy az osszes katona (Berlin fianak katonai) aki ott volt barmikor megszegheti az allamtitkot…

viszont tetszett is a trukk hogy tenyleg csak igy johettek ki elve ha eloadjak a vilagnak hogy elloptak az aranyat es vissza is “viszik” hisz igy nem omlik ossze a gazdasag es a kecske is jollakik.

kimondottan jot szorakoztam Colonel-en, mennyire stresszes meloja volt napokon at es ahanyszor idegosszeroppanas szelere kerult:D

spinoff nem tudom milyen lesz, nekem a Berlines flashbackekk nagyon nem jottek be, az o karaktere nekem nem volt szimpatikus, nem hiszem hogy nagyon erdekelne az o szala kulon.

wellmanster - 2021. 12. 05. 06:43

Abban reménykedtem, hogy arra megy ki az egész, hogy amikor a tőzsde nagyon lent van akkor a korábban nyomtatott pénzből majd mindenféle adósságot fognak visszatéríteni ha már Robin Hood feeling.. Ez nem így lett, kár. Összességében tetszett.

Kati néni - 2021. 12. 05. 11:51

Nekem még az utolsó rész hátravan. Na ez az, nekem sem rokonszenves Berlin, ha jól saccolom, akkor egy egy Arsene Lupin-szerű sorozatot kap majd. Ha esetleg több évadot is megér, érdekes lesz látni, hogy fiatalabb korában meghal, a múltjában meg egyre idősebben látjuk :)

A magyar szinkron is eléggé furcsán gépies nekem, a német valahogy természetesebbnek tűnik, spanyolul is néztem és az tűnt fel, hogy az alatta futó magyar felirat olykor ugyan rövidebben, de sokszor pontosabban és nyelvileg helyesebben adta vissza az eredeti spanyol dialógust, mint a magyarul beszélt változat.

Alex - 2021. 12. 05. 13:13

Ordít belőle sajnos, hogy csak a pénz miatt csinálták az utolsó évadot mert nem csak az ötletek fogytak el de az alapszintű logika is hiányzott sokszor. Game of Thrones szintű lezárás lett kb, pedig mennyire imádtam ezt a sorozatot az elején.

winnie - 2021. 12. 05. 15:00

“sak a pénz miatt csinálták az utolsó évadot”

de… ez olyan, mintha valaki azt írná, hogy “ordít rólad, hogy csak a pénz miatt dolgozol”

a félreértést eloszlatandó, és ehhez még csak bármilyen tudás sem kell. pénz miatt akkor lehet csinálni egy sorozatot, ha a sorozat pénzt termel. pénzt a reklámok hozhatnak. a netflix nem reklámbizniszben van, hanem előfizetőiben. új előfizetőkért persze lehet csinálni, de a sorozat nem hoz új előfizetőket az 5. évadjában. ha valamiért csinálták, akkor a rajongókért, a legfanatikusabbakért, azokért akik (mint te is) nem engedték még el a sorozatot, hanem megnézték. mert meg akarták nézni az 5. évadot. nyilván az lehet érv, hogy a rajongók előfizetőként való megtartása is lehet pénz, de ez abszurd, ha van is olyan, akit nem érdekel a netflix, csak ez a tartalom, az is csak erre a hónapra fizetett volna elő, és nem sokat keresne rajtuk a netflix.

szóval ez a pár sor csak arra vonatkozik, hogy nem lehet “pénz miatt” csinálni ily módon sorozatot.

(nyilván az írók sem tudnak semmit csinálni csak pénz miatt, mert ők dolgoznak, nem kapnak plusz pénzt azért, ha megcsinálják ezt az évadot, mert ha nem csinálnák meg, akkor dolgoznának máson ugyanannyi pénzért. mondjuk a spinoffon. sőt, kreatív szempontból konkrétan akkor járnak jobban, ha nem csinálják meg, mert akkor tudnak új, esetleg saját projekteken dolgozni. a készítő is jobban keresett volna, ha már vihette volna a többi sorozatát, ha űjabbakat tudott volna eladni ahelyett, hogy még ezt megcsinálta. dettó a színészek.)

Timi - 2021. 12. 05. 22:32

Na, péntek este én is bevégeztem. Szóval vannak sorozatok, amikről az ember évek múlva is úgy fog beszélni, mint A SOROZAT. Nekem a La casa de papel pont ilyen (lesz), az összes hülyesége és baromsága ellenére. Nairobi halála óta nem igazán tudtam komolyan venni az egészet, de becsületből végignéztem, mert az első évadok minden várakozásomat felülmúlták,illetve nem elfelejtendő, hogy spanyol sorozatként törte ki maga előtt ezt a hihetetlen utat a sorozat, amit mindig is nagy becsben tartottam.
Az utolsó évad első etapjáról már írtam, Tokyot sajnáltam, hogy meghalt, függetlenül attól, hogy mindig is egy idióta volt. Az utolsó évadra minden eddiginél brutálisabb volt a fejlődése, majd ezt gyönyőrűen elkaszálták. Értem én, hogy fen kell tartani a figyelmet, de az utolsó etapban pont hogy már nem volt egy igazán erős női karakter sem. Stockholm egy vicc volt (sosem kedveltem, de az h pont az utolsó résezkben kellett gyógyszerezni magát, meg hemperegnie meg kinlódnia Denverrel, az mindent felülírt nálam). Lisboa igazából nem sokat adott az utolsó évadnak, valahogy eltűnt a Prof árnyékában. Manilaban szerintem sokkal több volt, mint egy férfiből lett nő, aki aztán beleszeret (majd ezzel együtt ki is) Denverből. Így ezzel a sztorival inkább azt mondom, bár ne tették volna bele. Sierrat nem tudom hova tenni… alapból kedvelem Najwa Nimrit, a Vis a visben is jó volt, de azért ott is erősen túljátszotta néha a karakterét és ezt most is így éreztem. Arról nem is beszélve, hogy Sierra kb. teljesen megegyezett Zulemaval stílusra, szóval aki látta a Vis a vist, annak ez érdekes lehetett. Volt jópár jelenete ami vitte a prímet, viszont összességében a pálfordulása, a rántottázása a Proffal, meg a nagy összeborulások nagyon nem kellett volna tőle, így nem igazán tudom se jóra, se rosszra értékelni a karakterét. Szóval azt hiszem egy ilyen mezőnyben a végén főleg elfért volna egy Tokyo, akinek a táncolós jelenete a Professzorral mellesleg elvitte nálam az utolsó rész kedvenc jelenetét. Ami a férfiakat illeti… Berlin jelenetei még mindig ültek, de való igaz, hogy túl sok képernyőjelenetet kapott, halott mivolta ellenére. 1-2 jelenete teljesen giccs lett, bár tény, hogy sok meg igenis kiemelkedő volt közülük. Talán benevezek a spin-offra, mert összességében kedveltem őt, de szerintem őt is sikeresen túltolták az írók. Denver sikeresen lenullázta magát, pedig a végére azt hittem beér, de hát csak sikerült neki kitalálnia a rablás közepette, hogy ő a magánéletben nem boldog, mert inkább diszkózni szeretne az éjszakában. Rio Tokyo nélkül mondhatni nem élt, gyakorlatilag az ő karakterét is megsemmisítették az írók (igaz, eddig sem volt nagy kedvenc). A Prof követhetlen húzásai már mindenen túl mentek, de alapvetően nem zavart, ő azért mindig hozta a kötelező jót. A többiek nem sok képernyőjelenetet kaptak, de talán jobb is.

Az hogy Tamayo a végén így elengedte a bandát, az egészen hitelten volt, de összességében azt mondom h ez akkor is egy nagyon jó sorozat és ahogy a végén egyesével megmutatták nekünk a karaktereket, azért erősen átfutott rajtam, hogy damn…mekkora munka lehetett ebben az egészben és mekkora utat jártak be ezek az emberek. Lehetett volna jobb lezárás is, de azért adok egy dicséretet ennek a sorozatnak, mert jókor, jó időben hagyták abba. Én köszönöm az élményt, egészen egyedi volt.

Cegtli - 2021. 12. 06. 03:47

A sorozat kiszolgalta a rajongokat teljes mertekben. Nekem nem jutott eszembe a nezese kozben azon agyalni, hogy hogy tudtak felpakolni a 90T aranyat ket teherautora es tarsai, addigra mar annyira szurkoltam, hogy mindenki elje tul, hogy nem is erdekelt. Stockholmo karakteret jatszo szineszno tenyleg a leggyengebb volt a bandabol. Nekem a Lost jutott eszembe, amely utan szinten felmerultek kerdesek. Majd biztos is itt is kiadnak egy konyvet arrol, hogy mit hogy oldottak meg:D

Rita - 2021. 12. 06. 08:27

Cegtli: :D Bár pontosításképp: a Lost közben merültek fel kérdések (olyasmikre, amikre nem is nagyon lehetett válasz, mert nem létezett, és csak random nem akartak kitalálni), és nem utána, könyvet pedig nem adtak ki, legalábbis a készítők vagy bárki, aki tudhatna bármit is, hanem jelentek meg könyvek emberektől, akik sok mindenről írtak.

Nóra - 2021. 12. 06. 08:34

Alex: Nézd meg a doksit hozzá: ordít belőle, hogy azért csinálták, mert ennyire szerették a sorozatot és a rajongókat.

zlcsik - 2021. 12. 07. 00:25

A vége mosolyogtató lett: amikor a szezon első felében az egymillió kilőtt golyóból egy sem talált, az már komolytalanná tett mindent (bár volt hasonló az első évad végén is). Tokió halála korrekt volt, legalább ő nyírhatta ki Gandiát, Nairobié is tudott ütni (főleg, hogy a sikeres műtét után sokak szemében már védettnek tűnt), de aztán ellaposodott.

Az új rablók feltűnése rendben volt, de utána nagy katyvasz, ez így a mesében sem működhet.

Ami viszont a legértelmetlenebb: a kétszáz őrjöngő tüntető végig ott állt egy rendőrségi akció kellős közepén, nyilván hihető, hogy miközben dörögnek a fegyverek és néha kirepül egy RPG a bankból, nem tolják ki a civileket.

A végén tényleg azt vártam, hogy megjelenik Arturito, és búcsúzóul bedob egy gránátot a kopterbe.
(Valaki számolja össze, csak a megmutatott statiszták közül hány ember lett végül beavatva a nagy államtitokba, de bőven százas a nagyságrend.)

Youwe - 2021. 12. 07. 09:24

“A végén tényleg azt vártam, hogy megjelenik Arturito, és búcsúzóul bedob egy gránátot a kopterbe.”

Ezen hangosan felröhögtem. :D

heidfeld - 2021. 12. 08. 21:28

Csatlakozom előttem szólóhoz. Jót nevettem rajta.
Arturito karakterénél is idegesítőbb lett a professzor. 5×08 végén fejem vertem a falba…
Alex Pina, – sorozat atyja -, már Vis a Vis kapcsán is elmondta, hogy 3-4 évadnyi ötletük van. Utána már sok lehet az önismétlés.
Természetesen hálásak lehetünk Netflix-nek, hogy láttak benne fantáziát, mert elég kellemes 7/10-re tudom értékelni a sorozatot.
Igen, végére kezdtek érthetetlen dolgokat művelni karakterekkel. felesleges drámázások, és nem mertek tökösebben, keményebb dolgokat meglépni./Ezért it tetszett jobban Vis a Vis/
Végét is meglépték már pár sorozatban.

Okezsoke - 2021. 12. 10. 08:01

Hát én nem voltam kíváncsi az utolsó 5 részre, akkora csalódás volt szinte minden ami az előző rablás óta történt. Konkrétan teljesen érdektelenné váltam mire jött az utolsó 5 rész. Nem érdekelt mi lesz velük, akkor felesleges cirkusz lett körülöttük és igen már rakétával lőtték a szolgálatot teljesítő katonákat, szóval oda az ártatlanság bája is.
Aztán csak odaültem a legutolsó részre, illetve előtte is pár perceket elcsíptem mert a párom nézte.
Továbbra is azt gondolom, hogy a sorozatot az első rablás végéig ajánlom, ahogy a kritika is.

carlos - 2021. 12. 11. 18:37

Egyben néztem meg a végét,borzaszto évad volt,de kaszálni nem akartam,a kíváncsiság hajtott és az első 2 évad miatt megérdemelte,h kiszenvedjem a a végéig.Tényleg nagyon fájdalmas volt minden következetlenségével,a szerethetőből rettenetesen idegesítővé váló karakterekkel,ötlethiánnyal, egy zs kategóriás spanyol szappanopera szintjére süllyedt le. Sierra,Tamayo es Professor jelenetei és színészi játéka adott mindig egy kis reményt,remek színészek és a záró rész mindezek ellenére nagyon tetszett. Prof és Berlin beszélgetése a bicajos jelenet az apjával,előtte az arany kivitele, jött egy kis brilliáns és logikus feelgood érzés a végére ami miatt alapból megszerettem. Örülük,h vége,túl hosszú lett így is,de elengedni mégse bírtam,ami önmagában dícséret a sorozatnak.

Snoopyzit30 - 2021. 12. 12. 16:38

Én azok közé tartozom, akik vártak az egész évadra és nem néztem meg az első felét, amikor kijött. Szorgalmasan vártam. Az utolsó részek premierje előtt, jó kislány módjára újra ledaráltam a 3-4. évadot, hogy képben legyek minden apró részlettel. Bár ne tettem volna.
Nekiültem a hétvégén az 5. évadnak. Az első rész még lecsúszott, a 2. résznél viszont már szabályosan fájt az az eszméletlen sok baromság, amit megpróbáltak eladni nekünk. A 3. rész első 5 perce utána pedig el is búcsúztam a kis csapattól. Nem érdekel már, hogy ki éli túl vagy ki nem. Majd egy cikkben pár év múlva elolvasom, hogy az arannyal mi lett, de befejeztem.

Olyan dühös vagyok, hogy azt elmondani nem tudom. Teljesen elfogyott a kakaó az egész sorozatból. Kár érte.

(a kritikát és a kommenteket nem olvastam, bocsi, ehhez ezúttal nem volt türelmem)

Alex - 2021. 12. 12. 17:55

winnie: nyilvan en se dobnam vissza az ingyen penzt ha lehetoseg lenne ra. Ettol meg igaz, hogy fajdalmas mennyire nem volt otletuk. Ugy voltak vele, hogy “ingyen penz” mindenkinek az elso nehany evad robogasa utan, ki kell max-olni.

Mondjuk ezzel a harmatgyenge produkcioval amit a vegen letettek a korai cerziot tuti halalra iteltek de a Berlin spin-offnak is meleg lesz a pite ekkora melyrepules utan.

sam - 2021. 12. 13. 13:03

Most kezdtem el az 5.évadot.

Az első két évad komolyan szórakoztató volt.
Abban is meg volt a tipikus spanyol szappan, de mellette legalább megvolt a feszültségkeltés meg az ötletes csavarok, kicsit a Szökés első évádra emlékeztetett a koncepció.
A második évaddal ráadásul kerek egész befejezést kapott amit szerintem abszolút felesleges volt folytatni.

Ezzel ellentétben a 3-4 és plane az 5. évad eddigi részei alapján, ha egy szóval kellene jellemeznem akkor a cringe lenne a megfelelő.

Sokszor én érzem már kínosan magam, hogy te jó ég ez most komoly?

Végignézem ha már elkezdtem, de már alig várom, hogy vége legyen

NPeete - 2021. 12. 14. 08:40

Ugyanaz jutott eszembe a lezárásról, amit pont Professzor ecsetelt az utolsó részben: ha elég gyorsan csinálják a félrevezető dolgokat, nincs idejük gondolkodni az embereknek, hogy ez így helyes-e – és ez igaz a nézőkre is. Amúgy ez a húzás feltűnt már más, egyszerűbb nyomozós sorozatoknál…

Nikolka - 2021. 12. 14. 22:35

Én idén daráltam le az előző évadokat. Így nagyon friss volt. Az első 2 évad tényleg szuper volt. nagyon jó karakterekkel. Az igazsághoz tartozik azért, hogy engem nem kapott el annyira a rajongás, mint sokakat másokat.
Viszont a maradék 3 évad már nekem sem tetszett. Ahogy sokan leírták. Nem is akarok nagyon ismételni.
Nálam az utolsó rész olyan unalmas volt már, azt hittem sosem lesz vége. Majdnem ott adtam fel.
Borzasztó volta végére ez a sok szappan, szerelem, megcsalás, szakítás minden. Ha más ötlet nincs, ezt inkább ne.
Sierra teljes kifordulása, ölelkezése.. Könnyebb lett volna elfogadni, ha szimplán csak belátja, hogy nincs más lehetősége. Minden rendőrnő a bűnözőkkel szimpatizál? És pontosan. Elvesztették az ártatlanságukat is bőven.. A katona a másik oldalról ezt nagyon jól megfogalmazta. Hogy igenis ők a rosszabbak.
Rio a végén kiakadt, hogy miért nem lőtték le őket? Pont ő. Aki sose volt képes semmi tökös lépésre. Annyira karakteridegen volt tőle.
Nem érdekelt, hogy ki hal meg. Az sem érdekelt volna ha Tamayo egyesével kilövi őket,(és lássuk be annak több realitása is lett volna) annyira ellenszenves és érdektelen lett mindenki a végére.
A tánc sem ütött már akkorát így, hogy nem kötődtem a karakterekhez.

És ami még nagyon nem tetszett, hogy annyira szájbarágósan adták elő a dolgokat. Az elején nem így kezelték a nézőt. Az egész Berlin fia dolog. Annyiszor mondta a fiának, hogy szerezd meg amit akarsz, lopd el. Hogy még egy gyerek is kikövetkeztethette mi fog történni..

Kár ezért a sorozatért. Nagyon kár.

Fegyula - 2021. 12. 18. 09:24

Egy pillanatig sem vettem komolyan. Ezért nem is érdekeltek a sorozat “butaságai” (volt belőlük sok), remekül szórakoztam, mely a mai elég zaklatott világunkban egy kicsit feledtette a körülöttünk zajló borzalmakat.
Ennél meg nincs fontosabb.

fairplayer - 2021. 12. 22. 14:07

Ahogy Adrienn is irta:

Adrienn – 2021. 12. 04. 17:09
Azért az megvan, 90T aranyról van szó és feldobták 2 billencsre? Meg 2 sima teherauróra? Kissé logikai bukfenc volt nekem is..

+ ez a 90T arany a vegen egy sima kis platos auton levo konnyuszerkezetes hazba bezsufolva utazik portugaliba…ami elotte 2db tetoig pakolt dobozos autoba fert csak be…hahaha

Nikolka - 2021. 12. 24. 01:29

@Fegyula

Értem amit írsz. De ez nem az a sorozat. Ezt az írók komolyan gondolták! (bár az utolsó évadra olyan tényleg mintha elengedték volna ők is) És így nehéz ezeket a dolgokat elengedni sajnos.

Tomi - 2022. 02. 13. 19:36

Folytassák tovább több évadot

winnie - 2022. 02. 14. 09:54

Nem lesz több évad, de jön a koreai változat új karakterekkel és sztorival.

Carlo Blaine - 2022. 03. 03. 15:43

Amilyen jó élmény volt a sorozat, ez az utolsó olyan szar élmény lett.
Bár kb. már leírtak mindent itt amit gondolok.
Szabályosan kapkodtam a fejem amíg a nagy 80 as évekbeli b kategóriás akció tartott, hogy kigyűjtötték az összes ostoba régi klisét és belerakták… Tele romantikus, érzelemdús sztorikkal a rablás közepén miközben már több társuk elesett, borzalmas.
Hát ez a sorozat egy teljesen komoly, agyas sorozat volt, most meg minden volt benne csak ész nem, tipikus ösztönös dolgok, drámázás, szerelem, csöpögés, a lehető legagyatlanabb akció.
A vége is méltó volt az évadhoz, tipikus, mindenki megússza (szinte), mindenki happy. Cetlis rész is olyan zseniális volt, biztos sokat gondolkodtak rajta.
Teljesen méltatlan volt a sorozathoz ez az egész.
Berlin volt nekem a kedvencem, de ezek után a spin off egyáltalán nem érdekel, kicsit sem bízom benne, hogy egy ilyen értékelhetetlen agyatlan évad után bármi érdemlegeset le tudnának rakni.
Teljesen egyértelmű, hogy volt egy ötletük, megcsinálták, és onnantól semmit nem tudtak kezdeni már ezzel az egésszel. Berlinnel sem fognak tudni, ebben kb. biztos vagyok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz