login |

Pilot: Santa Inc.

2021. 12. 03. 15:50 - Írta: human

Szólj hozzá | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Felnőtteknek szóló stop-motion animáció az HBO Max eheti premierje, az HBO GO-ra is felkerült Mikulás Rt., ami sok káromkodást jelent főleg. Legalábbis első ránézésre, de vágjunk bele, mert nyilván ennél egy picit bonyolultabb a helyzet a Sarah Silverman és Seth Rogen hangjával teli komédiában, bár azt nem tudom, hogy a többit figyelembe véve is kinek szólhat. Family Guy-rajongóknak? A Robot Chickenösöknek? De nem is annyira popcult, se nem annyira elborult a Santa Inc.

A történet a Télapó bizniszéről szól. Az évezredek során rengeteg télapó volt, bejáratott gépezet már az Északi-sark, és karácsonykor iszonyat sok a munkájuk. Mindez már a cím alapján is egyértelműen úgy van megközelítve, mintha egy “reális” cégről lenne szó, sima munkásokkal, belső viszályokkal, ezer különféle céllal. És persze a hagyományokkal, de erre még visszatérek.

Amikor bekapcsolódunk a sztoriba, akkor épp a visszavonulását tervezi az aktuális télapó, és utódjának már ki is nézte a fekete alkalmazottját, aki még olajozottabb géppé tette az északi sarki munkát. Ekkor tűnik fel Jeff Bezos, és lenyúlja a tervezett utódot az Amazonhoz. Viszont akkor ki veszi át majd az irányítást északon? A kinézett asszisztense? Valaki más?

Nem fogom kerülgetni, hiszen a sorozat is nagyon beleáll, de az egész a haladásról szól, szerencsére több oldalról is megvilágítva a kérdést, na meg mindeközben rengeteget káromkodva. Ennyi fuck a Deadwoodban si… á, ez a kijelentés biztos nem lenne igaz. Szóval a kiszemelt utód helyére annak segédje kezd áhítozni, aki egy manólány, így első lehetne a télapónők sorában.

Viszont az Északi-sark olyan berendezkedésű, mintha a 60-as években járnánk, legalábbis az őskori szexista vicceket tekintve, amik elhangzanak a “női télapó???” felvetésre. Nem akarok itt fehér lovagozni, bárcsak rendes inkorrekt komédia lenne, egyszerűen csak a poénok olcsósága zavart, a nulla kreativitás amit írtak. Mármint olyanok vannak, mintha 1-1 casting hír alatti kommenteket böngészték volna, azokhoz semmit sem hozzátéve.

Az egészet tényleg leegyszerűsítve kiderül, hogy az Északi-sark egy tipikusan boy’s club, egy trumpos szóval férfiöltöző, ahol nem csak szexisták kapják az ívet, de konkrétan a láthatóan csak kamu haladó Télapó is “micsoda örökség lenne, ha fekete utódot nevezek ki”, miközben a cselekedetei felfedik, hogy mennyire képmutatás az egész. Viszont emellett maga a progresszívabb gondolkodás is kap némi kritikát, mert iszonyat unalmasnak van ábrázolva, amin mindenki bealszik.

Igazából azért adok maximum 5/10-et az első két részre, mert teljes középszer lett a végeredmény. Konkrétan még a jutalom téma ábrázolása, amiben ezerrel lehettek volna politikailag inkorrektek a humor védelme alatt, az is halál… közepes volt. Tényleg ez a legjobb szó rá, nulla meglepetés, bárki le tudná írni a történetet és a poénok egy részét csak az alapsztorit elolvasva, nincs benne egyedi hang.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz