login |

Gomorrah: kezdett az 5. évad – írta speranza

2021. 12. 07. 19:00 - Írta: vendegblogger

48 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Novemberben végéhez érkezett az elmúlt évek legnépszerűbb olasz drámája, a Gomorra az HBO-n. Sokan vártuk tűkön ülve, hogy ennyi évadot követően vajon oda tudnak-e még szegezni bennünket a képernyőhöz, és az első négy rész után a magam nevében kijelenthetem, hogy sikerült. Nem hiába tartottam ki idáig. 

A szokásostól eltérően befejezésül már csak tíz adagot kapunk Nápoly alvilági életéből. Ennek feltehetően a 2019 decemberében mozikba került L’immortale (A halhatatlan) az oka, amely Ciro előéletét dolgozta fel két epizódnyi időben, lehetőséget biztosítva Marco D’Amore számára, hogy megmutassa, mire képes önálló rendezőként.

A film szervesen illeszkedik a sorozat eseményeihez, és most már azt is tudjuk, hogy az ötödik évad második epizódjának elején történik meg a „nagy találkozás”. Aki még nem látta, annak javaslom, hogy előbb a filmet nézze meg, ugyanis a rigai kitérő nélkül Ciro történetszála egy kicsit a levegőben lóg

Nehéz körülírni, hogy mitől is olyan jó ez az egész, hiszen nincs benne egy igazán szerethető ember, mindenki kegyetlen és bosszúálló. Nem létezik bizalom, vagy barátság, csak alkalmi szövetségek. A brutalitás csúcsra van járatva, és bárhogyan is csűrik-csavarják, itt nem lesz happy end. Mégis lehetetlen abbahagyni, mert ebben a dekadens világban olyan mesterien viszik be a megrendítő gyomrosokat a reményteli pillanatok között, hogy az utánozhatatlan. Ritkán szoktam nagy számokkal dobálózni, de ezúttal töprengés nélkül 8,5/10-re értékelem az eddig látottakat. 

A továbbiakban pedig kisebb spoilerekkel folytatom…

Bárhogyan is fog végződni a sorozat, az már biztos, hogy az elmúlt években egy nagyon szépen kitalált felnövéstörténet zajlott le a szemünk előtt. A kezdetektől követhettük, hogyan vált a kissé infantilis Genny férfivá, férjjé, majd apává, hogy azután Don Gennaróként kemény munka árán visszaszerezze az apai örökségét és megvalósítsa az álmát. Ám a kitörési kísérlet kudarcot vallott, így aztán kénytelen volt visszatérni, hogy végleg leszámoljon mindenkivel, aki veszélyezteti a békét.

A felbomlott szövetségből alig van már valaki életben, ráadásul Patrizia vallomása miatt a rendőrség is hajtóvadászatot indít ellene. Barátok nincsenek a láthatáron, csak haszonlesők. A kétkulacsos Elia kavarja a kását, és amikor őt is sikerül félreállítani, akkor Don Aniello „dobja le a bombát”… Most már tudjuk, miért kötött ki a dobozban.

Emelem kalapom a forgatókönyvírók előtt, amiért egy olyan számtalanszor feldolgozott témát, mint a kábítószer-kereskedelemre alapozott szervezett bűnözés, képesek voltak egyéni sorsokon keresztül úgy elénk tárni, hogy az még sokadjára is érdekesnek, sőt, megunhatatlannak hat. Az aktuális epizódokat már túlnyomórészt Marco D’Amore rendezte, és el kell ismerni, hogy van hozzá tehetsége. Mind a kültéri, mind a beltéri jelenetek a filmhez hasonlóan tele vannak szép képi megoldásokkal, jól megválasztott beállításokkal és hátterekkel.

Amíg az előző szezon cselekménye komplexebb és sokrétűbb volt, most mintha visszatértek volna a kezdetekhez, hogy keretes szerkezetet adjanak a történetnek. Ismét az utcai értékesítés és a területek feletti ellenőrzés van porondon. Egyebekben nem változtattak a bevált recepten. Feltűnt, hogy még a korábbiaknál is kevesebb a szöveg. Kezdettől fogva bírtam, ahogy a felesleges szócséplés helyett hagyják, hogy a képek beszéljenek, mert ezzel százszor nagyobb hatást érnek el. 

Sem a járvány, sem a politikai korrektség nem tört be a Gomorra világába, ugyanakkor továbbra is jelen van a szexizmus, és rácsodálkozhattunk egy erőfitogtatásból közszemlére tett péniszre is. De nem is ismernénk rá a zsánerre, ha nem lenne ilyen sztereotípiásan olaszos. 

Ciro visszahozatala az ellenséges oldalra nagy ötlet volt, mert az ő kiírása hagyta a legnagyobb űrt maga után. Harmadik pólusként az igazságszolgáltatás oldalán egyre komolyabb szerephez jut az ügyész.

A női karakterek között viszont mostanra nem maradt egyetlen számottevő egyéniség sem. Azzurra és Luciana nem tényezők, a Levante lányban rejlő lehetőségeket pedig gyorsan veszni hagyták. Sejtelmem sincs, mire fogják kifuttatni a cselekményt, pedig majdnem az évad fele lement már.  A régi szereplők rohamosan fogynak, a kalapból előrántott új arcokat (Mistral, Szerzetes) pedig eleve gyengének állították be. 

De a legérdekesebb kérdés persze az, hogy a Secondigliano két legnagyobb taktikusa közül végül melyik kerül ki győztesen? A „halhatatlan” Ciro, vagy a hozzá minden tekintetben felnőtt Gennaro? Esetleg egy nevető harmadik? Az utóbbiban erősen kételkedek, de hamarosan meglátjuk. 

48 hozzászólás Ne habozz!

Protko - 2021. 12. 07. 19:40

Imádtam a Gomorrát amíg Marco Palvetti képben volt, talán ő volt a sorozat legjobb színésze és nagyjából addig volt erős a sorozat. Azóta lejtmenet van és hát valljuk be szinte az összes szereplő kiesett, ezek az új arcok nagyon erőltetetten beestek a semmiből, előtte merre jártak…?
Probléma, hogy Salvatore Esposito szörnyű színész, egyszerűen áll, csavargatja a gyűrűjét és próbál szúrós szemmel nézni, de ez sem megy neki. Bár tény, hogy voltak jobb epizódjai, például amikor visszatért a trópusokról.
….Ez a “szeretlek Ciro, a testvérem vagy Gennaro”, megöltük egymás szüleit, ellenségek vagyunk, aztán barátok, aztán újra ellenségek… Ez teljesen irracionális és nem utolsó sorban UNALMAS. A rendező hibái miszerint mindegyik színésze egyenes háttal maga mellett leengedett karral tőmondatokban beszél, ettől kezdek kiborulni. Talán mindig hasonló volt a Gomorra, de most nincs már jó története sem érdekes szereplők. Ciro mindkét számüzetéses sztorija nagyon jó volt, imádom ahogy a semmiből feltornássza magát valakivé, ez nagyon szórakoztat. Most alapvetően megint ezt teszi, de itt már erőltetett a dolog.
Láttam most egy jó gengsztersorozatot: ZeroZeroZero azt hiszem ez a címe.
Ajánlom nektek is.

winnie - 2021. 12. 07. 20:17

itt vannak róla a posztjaink: https://www.sorozatjunkie.hu/tag/zerozerozero/

meg kell becsülni a műfajt, most hirtelen nem ugrik be, hogy a Starzos sorozatokon (Power-spinoffok, BMF), vagy esetleg a Narcos-okon milyen gengszteres, maffiás móka fut (illetve nyilván a Law & Order: Organized Crime, de az másféle). Pedig biztosan van.

romanista - 2021. 12. 07. 21:37

Én nagy Gomorra fan vagyok, de ez az utolsó évad eddig felemásra sikerült. Első 2 rész lassú volt, unalmas rigai helyszín, Ciro szökése és a nyikhaj “gengszterek” meg vicc..
Mistral baromi idegesítő karakter.
3.résztől végre újra Nápolyban és egyből pörgösebb lett, de az összképet nézve, eddig a leggyengébb évad sajnos.
Zerozerozero sztem is elég jó illetve a másik nagy kedvenc: Suburra (nagyon jól sikerült utolsó évaddal)

speranza - 2021. 12. 07. 21:54

Igen, nagyon kiérződik, hogy utolsó évad lévén igyekeznek elvarrni a szálakat. Lehet, hogy a végére már csak a két “főszereplő” marad, az viszont nem lenne túl izgalmas. (Egyébként én a Suburránál is szinte ugyanezt éreztem. A végére leszűkült az alkotók mozgástere.) Közben lement két újabb rész, és ezek már tényleg nem voltak olyan jók.
Ja, és egyetértek, Marco Palvetti abszolút kiemelkedő volt, ahogy az ellentmondásos, mélyen vallásos és nagyon szuggesztív egyéniséget hozta.
A Zerozerozero nekem is tervbe van véve, talán az ünnepek alatt végre sikerül rá sort keríteni. :)

Rovver - 2021. 12. 07. 23:05

Engem valamennyire még mindig szórakoztat a sorozat, de nagyon durvát zuhant a színvonal az ötödik évadra. Espositonál sajnos minden szempontból sokkal rosszabb Marco D’Amore, aki nem csupán Ciroként idegesítő, de rettenetesen rossz rendező is – ahogy az már a L’immortale-ból is kiderült. Egyébként a Gomorrában mindig a kis epizód-sztorik és a mellékszereplők sorsai voltak izgalmasak, ez most ugye hiányzik, maradt a teljesen hiteltelen, bénán felépített utolsó nagy konfliktus Genny és Ciro között, ami sajnos elég gyenge – de most már végignézem. :) (A Zerozerozero viszont végig nagyon jó!)

AlfStokes - 2021. 12. 08. 13:01

Nekem a Genni fele, elmenekultel, amikor szuksegem volt rad, ezert hagylak megrohadni egy bortonben szal nagyon eroltett.

A masik, ami most mar elkezdett nagyon zavarni, az az iszonyuan tulzott teatralitas. Senki nem beszelget egymassal, hanem egymas korul allva magvas egysorosokat lovoldoznek, kozben nagyon szigoruan neznek, vagy epp olyan arcokat vagnak, amit normalis ember szerintem sohasem vagna. Neha tok rohejes.
A korabbi evadokban egeszen biztos nem volt ennyire tuljatszva.

Ettol meg parjat ritkitja a sorozat, meg mindig tud olyat mutatni, amin meg sokat latott filmnezokent is meg tudok dobbeni (a koporsos jelenet, vagy regebbrol Ciro kislanyanak sorsa). Biztos kitartok a vegeig, de en is egyetertek az elottem szolokkal, akik szerint sokat esett a szinvonal.

romanista - 2021. 12. 08. 15:17

@AlfStokes
Egyetértek az egysoros dologgal. Engem legfőképp Mistral irritál, úgy néz ki, mint egy homeless és annyira túltolja a szúrós nézést, hogy az már tényleg röhejes, Genny-re is ahogy ránéz néha…
Mindemellett a mostani klánvezérek nem tűnnek hitelesnek/félelmetesnek, pl. a “Szerzetes” is, olyan mint egy kisebbségi komplexussal megáldott törpe…
bezzeg Marco Palvetti tényleg kiemelkedő volt, amíg szerepelt.
Azért még reménykedem egy ütős zárásban:-)

speranza - 2021. 12. 08. 20:31

A szószátyárság nem az erő jele. Erőteljesebbnek látszik az, aki keveset beszél, mert így nem tudjuk, hogy mire is gondol éppen. Szerintem erre játszanak rá, néha tényleg eltúlzottan.
A halhatatlanra visszatérve, ott nemcsak a rendezés volt döcögős, hanem a forgatókönyv is, amiben szintén benne volt D’Amore keze. Annyira egyértelműen a rajongói nosztalgiára építettek, hogy önmagában nem állt meg a lábán, márpedig egy film – amit ráadásul moziba küldtek – csak akkor lehet igazán jó, ha saját jogán is kerek egészet alkot.

Protko - 2021. 12. 12. 19:38

7. – 8.

Bele kellett tekernem itt-ott…
Remélem a lezárás tartogat még valamit.

TINKY WINKY - 2021. 12. 12. 20:43

Ez az utolsó évad dupla nulla eddig, szegény Enzot sajnáltam, de ez a mártjuk bele a vérébe a kis ujjunkat és mi leszünk az Immortal csoport, eléggé nevetségessé és szektássá tette a dolgot. Amikor Mistral fejbe lövi Garatot és az boldogan hal meg, mert Ő is halhatatlan lett, na az nálam berakta a kaput. Csíró volt a kedvencem, de ez az emeljük Isten pozícióba az olasz Bobby Ewingot kicsit nevetségessé tette a sorozatot.
Örülök, hogy az ügyészt visszahozták az mentette meg a 8. részt.

speranza - 2021. 12. 12. 21:03

Hogy miért emelték pont Kékvért piedesztálra, aki jó ideje nem sok vizet zavart már, az érthetetlen. Ami meg utána jött, az végképp wtf volt.
A kitartott jeleneteket is egyre inkább eltúlozzák. Egy-kettő még elmegy, de állandóan? A fogyatkozó szereplőkkel érezhetően nehezebben töltik ki az epizódokat.

TINKY WINKY - 2021. 12. 12. 22:09

Szereplők? Van Ciro, illetve Gennaro, a többiek nagy büdös nulla, az ügyész sráccal lehetett volna még mit kezdeni, nem az ilyen Garat, Mistral, Szereztes (nah Ő egy rejtély, a bili frizurájával – nejem után szabadon – . Súlytalan az egész, azért az 1-3 évadban sokkal jobb figurák voltak, Conte, Malamore, Pietro vagy akár Azzurra apja is. Komolyan mondom, hogy rejtély számomra, hogy az ilyen jellegtelen Szerzetes, illetve a tipikus, banyatankos kinézetű Úriembernével, mit akartak D’Amoreék.

Jason - 2021. 12. 15. 14:20

Én nem értem Gennaro-t. Csak szerintem a legnagyobb rohadékság, amit csinált? Ciro konkrétan feláldozta érte az életét a hajón, elvitte helyette a balhét, hogy ne a családapat haljon meg. Erre Gennaro, mikor megtudja, hogy él, elkezd hisztizni, hogy hol volt eddig. Nekem ez nagyon erőltetett. Hol lett volna, új életet akart kezdeni, távol ettől a sok régi szarságtól. Attól még feláldozta érte az életét. Gennaro erre bezárja… Gennaro egy szemétláda.

TINKY WINKY - 2021. 12. 18. 18:31

😔😔😔😔😔Ez szégyen lezárás volt, valami komolyabb finálét vártam, mondjuk annak örültem, hogy Gennaro fejbelőtte Szerzetest. De kilőhette le Cirot?????????????, értelmetlen húzás volt, mert ha lenne folytatás akkor ez, így egy nagyon jó évadzáró lett volna, de így befejezni valamit, pfff.

sbagliat - 2021. 12. 18. 19:21

TINKY WINKY!

Nekem az öreglány karaktere tetszett, ő valami új volt.
A végén szerintem épp a vénasszony emberei közül lőtte le valaki Cirót.

TINKY WINKY - 2021. 12. 18. 19:29

Valóban újdonság volt, bár nekem sokszor, egy akcióváltáskor a boltba, a banyatankkal igyekező nyugdíjas mama jutott eszembe róla (tisztelet a szépkorúaknak), mindenesetre nem gondolom, hogy a vénasszony emberei közül lehetett valaki, mivel lehet látni egy egy közeledő kocsit és utána jön egyből a headshot. Szerintem az ügyész intézhette el az egészet, carabinierik segítségével, mivel valószínűleg, hogy mesterlövész lőhette ki a mi kis Csírónkat.

speranza - 2021. 12. 18. 21:14

Hát, ez elég megosztó finálé lett, biztos, hogy sokan lesznek vele elégedetlenek. :)

blint63 - 2021. 12. 18. 22:35

Nem volt ez rossz szerintem, az utolsó két rész kimondottan tisztességes sztori volt. Az utolsó jeleneteknél tetszett, hogy nem volt kiszámítható a kifejlet, mikor Ciro csőre töltött és megállt a zene, azért az ott ütött, benne volt egy Ciro keze általi vérfürdő is.

speranza - 2021. 12. 18. 22:50

Szerintem sem. Kezdettől fogva valami hasonlóra számítottam. :)

tgabo91 - 2021. 12. 18. 23:02

Meghatàrozó és felkavaró egy sorozat. Képek és a zene ami nagyot dobott az egészen, az ember elhiszi, hogy része körülötte zajlik, bele éli magàt. Mélyen àtjöttek az érzelmek mind az 5 évad alatt, mokadelic dallamai csontig hatolnak…

Fura volt a vége,
Valahogy az 5. Évad màs volt.
Koràbban is pörgött mert az elsőben is pörögtek az események, de mégis a jelenetekben volt egy makró szintű lassítàs hogy az ember beleképzelje magàt, “hétköznapinak” valósàgosnak tűnt…

Volt idő megélni a dolgokat.
Itt most a rohanàs a kapkodàs érződött, olyan mű szàmomra mikor érezni, hogy van 10×45 perced és semmi több…
Bele kell férni, igyekezzünk.

Rohadt mély és érzelmes jelenetek voltak itt is, néha keveseltem a mokadelic zenét… Azokat a jeleneteket amikor engedik hogy az élet szaga érzõdjön
(Pl első évad nyitó jelenet mikor a kocsiban Ciroék hallgatjàk a zenét)

Az utolsó perceken pedig azt éreztem hogy tényleg sràcok vége mondom nincs tovàbb fejezd be!!!

Spoiler!!!

Gennyt egy noname lövi le…. Immortale meg kap egy headshot-ot mikor màr senki sincs ott… Ciro esetében össze sem lehet szàmolni, hàmy ciki szitu volt amikor meg halhatott volna, 50+ minimum… Majd egy ilyen balfasz halàlt betenni…
:/

samdarrel - 2021. 12. 19. 01:30

Egyelőre csak annyit, hogy az 5.éved egy bohózat … Az első 4-et 3x meg tudtam nézni, ezt is befejezem, nem kicsit kínlódva, de ha még 1x végig kéne szenvednem megőrülnék …. ez valami borzasztó. Hogy lehet, egy szinte tökéletes alkotásból ekkora katyvaszt csinálni?

Amit az előtte szólók is leírtak, miszerint ebben az évadban gyakorlatilag már nincs “normális” kommunikáció csak gengszterversben licitálnak egymásra a nagyot mondásban szétcseszi az agyamat …. Amikor meg végre próbálnak valamit mondani, akkor pedig szinte összefüggéstelen a dialógus … (vagy a feliratozás hibás… ) Egy szó mint 100 …. 3/10 max… az 5. évadra. Óriási csalódás!

samdarrel - 2021. 12. 19. 01:36

Még annyit, hogy az ilyen “szerzetes” féle formákat még a VIII. kerületben vagy Kőbányán is megennék reggelire …

gabor74 - 2021. 12. 19. 10:07

Többekkel ellentétben szerintem rendben volt a vége a sorozatnak.
Elvarrták a szálakat,Ciro ember maradt,Azzurra és a gyerek megmenekült,a karma utólérte a két főhőst.
Volt egy zavaros dolog számomra: miért hitették azt velünk hogy Genni ölette meg a Ciro kislányát,amikor azt az öreg rendelte meg?Pont Genni volt akivel megbosszulta és ólommérgezést idézett elő Malamorén…
Kicsit laposabb volt az 5.évad,de nagyon nem maradtak karakterek akikkel variálhattak volna,túl sok volt a halott az előző szériákban.
Az utóbbi idők egyik legjobb sorozata volt,beszippantott teljesen és meg is döbbentett sokszor.
Voltak bosszantó dolgok is persze.Ami a legjobban zavart az a sok értelmetlen találkozó amiket lebeszéltek eldobható telefonról,majd személyesen találkozva elmondták egy mondatban a semmit.
Az említett Suburra a nyomában sincs,sőt szerintem a vontatott Zerozerozero sem ér fel vele.

doki - 2021. 12. 19. 15:54

Valami hasonló végre számítottam. Noname emberke lelövi Gennit, noname sniper pedig Corot miközben kényszerből egymás mellett harcolnak.
Zerozerozero csak az író miatt lehet említésre méltó. (Saviano)
Az özvegy karaktere engem is idegesített, a halála és a Levante testvérek halála voltak a csúcspontok.

romanista - 2021. 12. 19. 19:35

Hát, nehéz mit írnom. Véget ért egy újabb meghatározó sorozat, ami engem mint olasz fant elszomorít. Csak ültem és néztem ki a fejemből a végén, miközben Mokadelic felejthetetlen zenéje szólt. Akárhányszor meghallom, libabőrös leszek. Egy jobb világban indult a sorozat és egy szarban végződött. Fuck U Covid

Tgabo91 hozzászólásának nagy részével egyetértek.

Az 5. évadra sok mindent lehet mondani és egyértelműen a leggyengébbre sikerült, de összeségében imádtam az egész sorozatot, induláskor nem gondoltam, hogy így kinövi magát. Hiányozni fog. Nehéz lesz überelni, ha valaha egyáltalán lehet.

speranza - 2021. 12. 19. 20:25

Hát, igen. Amellett, hogy nem ért váratlanul, nekem is vegyesek az érzésem a lezárással kapcsolatban.

Valahol a zsáner „átka”, ha lehet ezt mondani, hogy törvényszerűen ellaposodjon a végére. A koncepció arra épül, hogy megismerünk egy adott számú szereplőt, akik egy ideig együttműködnek, aztán váratlan időpontokban, váratlan módokon elkezdik kinyírni egymást. Ennek során muszáj feláldozni alkalmanként egy-egy fontos szereplőt, különben nem lenne tétje az egésznek.

Viszont azokkal, akiknek a kezdetektől követtük a sorsát, az új belépők már nem, vagy alig tudják felvenni a versenyt, idejük sincs rá és amúgy is csak töltelékfigurák. Ezt éreztem Mistral és Szerzetes esetében is. Annyira neutrális, se hús, se hal volt mindkettő, mintha elfelejtettek volna nekik egyéniséget írni, vagy úgy voltak vele, hogy erre a rövid időre már minek. És emiatt a játékidő kitöltése is érezhetően nehezebben ment. Elfogytak a karakán szereplők.

(Többekkel ellentétben én azért láttam a fejlődést D’Amore rendezésében, csak ne ragaszkodna annyira a hosszan kitartott jelenetekhez.)

A decens nagymama külsejű Nunzia viszont meglepett, vele nem is számoltam az évad elején. Sokféle női karaktert láttunk már a sorozatban, és ők valahogy mindig egy újabb és újabb nézőpontot tudtak képviselni, ez megvolt a fináléban is. Igaz, hogy az ő szerepe kimerült annyiban, hogy a pénzt adta, de mindig erős jelenléte volt a képernyőn.

Ami Ciro és Genny egymással való harcát illeti: dramaturgiai okokból csak így volt értelme visszahozni Ciro figuráját, mert ha barátok maradnak és összefognak, az ellenséges oldalon nem lett volna senki, aki felvegye velük a versenyt.

Az is illett a történetbe, hogy Ciro célja végső soron nem is annyira Gennaro megölése volt, hanem inkább csak meg akarta törni. Az őt övező tisztelet lerombolásával, és azzal, hogy a hozzá legközelebb álló személy árulja el, teljes lett a megsemmisítés, anélkül is, hogy megölte volna. Hogy ezek után mégis vállvetve harcolva halnak meg, igazán „epic” befejezés volt.

Az én olvasatomban (és nyugodtan lehet velem vitatkozni) a gyilkos személye nem is fontos, hiszen a lényeg a körforgás. Itt most egy korszak véget ért, és kezdődik egy új, amelynek Ciro és Gennaro már nem lesznek részei, mert ők lettek a múlt. Ugyanakkor a Savastano név mégis fennmaradt a kis Pietro által.

Ja, és az is tetszett, hogy a két utolsó részben a megszokott dallamok mellett azért bedobtak egy-két ismeretlent is.

krisibebi - 2021. 12. 19. 21:22

SPOILER

A f.sz kivan hogy kétszer is el kellett gyászolni Cirut :(
Amúgy az egyik legjobb sorozat amit eddig láttam.

a francia - 2021. 12. 20. 07:03

Abszolút favorit,az olasz sorozatokból magasan kiemelkedik.
DE.
Az első három éved után valóban elkezdödőtt a hanyatlás.
Azokat bármennyiszer megtudom nézni a vége emésztendő.
Csúcs karakterek az elején súlytalanok a végére.
Erre azért gyúrhattak volna gondolom nem lett volna megoldhatalan feladat.
Azért köszönöm minden percét nagyon élveztem teljesen beszippantott.

symor - 2021. 12. 20. 15:40

Oké, behúzta magát az évad a legrosszabb sorozatlezárások közé nálam, szigorúan magához képest persze.

Aki jót akar magának és most kezdene bele tekintse a 4. évadot az utolsónak, sokkal jobb lezárás lett volna a sorozatnak.

zlcsik - 2021. 12. 20. 23:32

Három jó évad, a negyedik remek csúcsponttal, de hogy ez mi volt… Nem tudtam szabadulni attól, hogy ha Ciro egyszer már meghalt, akkor minek ez az egész, valahogy Dallas/Bobby fílingje volt. A színvonal is ezt hozta…

Sajnos súlytalanok voltak a mellékszereplők, senkit nem lehetett kedvelni, de még utálni sem. És a legnagyobb baj, hogy súlytalan volt Genna és Ciro is, utóbbit kifejezetten untam, borzalmas volt minden jelenet, amelyben megjelent. Az utolsó két részt konkrétan végigaludtam, annyira gyenge volt az egész történet.

Értem, hogy komor a sorozat, de itt egyetlen nevetés nem volt az egész évadban. A nápolyi maffiózók sosem örülnek semminek, csak néznek nagy búsan ki a fejükből, és csavargatják a gyűrűjüket?

Az utolsó pár perc, a két halál önmagában nem ütött, azért érdemel némi elismerést, mert szerintem azt jelezte, hogy jött az új emberke, a noname keresztapa, aki átveszi a területet, és kezdődik minden elölről…

Jól indult, rosszul végződött, ez az 5. évad nem hiányzott.

Marcello - 2021. 12. 21. 00:22

A teljes sorozatot visszatekintve egy komplex, teljes történet véleményem szerint.
Az elején (Első 3-4 évad) során sok jól felépített, sokat fejlődő karakterrel.
A témát tekintve szerintem elfogadható ezen hangsúlyos személyek fokozatos fogyása, esetenként indokoltnak is tekinthető.
Az erős jellemek kicsit gyorsabban, az okosak valamivel tovább tevékenykedtek, ami szintén valahol várható dolog.
Az utolsó évad lényegében 2 szereplős volt (ha Enzot ide számoljuk 3), mellettük számomra nem zavaró módon új, eddig lényegtelen karaktereknek is sikerült felnőniük, az ötödik évad főbb szereplői mellé (ezen szituáció sem volt újdonság az eddigi évadok alapján).
Ebben az évadban is sikerült szép csavarokat, árulásokat és legbelül várt, de mégsem annyira túlzóan zavaró zárásokat hozni a fontosabb szereplők tekintetében.
Lényegében az 5. évaddal hozták amit muszáj volt, lezártak amit le kellett.
Nem mondom, hogy bizonyos helyzetekkel kapcsolatban nem maradt hiányérzet (emberből vagyok én is :D), de a szürke, rideg valóság élményt, amiről nekem a sorozat eddig is szólt nagy részben visszatudta adni.

samdarrel - 2021. 12. 21. 12:58

Szerintem ezt az 5.évadot csak utólag találták ki.(TAlán már a 4.-et is…) Egyáltalán nem úgy nézett ki mint egy előre kidolgozott koncepció. A story vége az volt hogy Genni megölte Ciro-t. Pont. A többi már teljesen erőltetett volt. Genni repülőteres projektje … elvonulása … erőltetett családi élet-üzletember feeling …Ciro szépen mondva k*rvára le lett lőve .. az az ember ott meghalt… onnan senki nem támad fel, nem lehet megmenteni… Hogyan? Szívlövés közvetlen közelről majd tengerbe dobás…merülés… Ki ment le érte? Mit csináltak vele hogy feltámadt? Blőd az egész. Itt már a biznisz volt csak a lényeg … rájöttek hogy nagyot ütött a sorozat és kár lenne abba hagyni mert termeli a pénzt … elbaszták, mert Ciro úgy lett hidegre téve, hogy abból nincs vissza út … ők mégis megcsinálták… gagyi….. már bocs.

Imádtam az első 3 évadot de ez a vége most nagyon kiakasztott… Több órányi filmet lehetne csinálni a feleslegesen kitartott jelenetekből… valamennyire persze kellenek azok is de itt nagyon túl lett tolva … nézések…hallgatások… séta…autó indul valahova … autó kezd megérkezni valahova … stb stb stb.

Azt is megtanultam, hogy nápolyban gyakorlatilag nincs rendőrség …nincs gyilkosságok utáni nyomozás… a bűnüldözés csak nyomokban fedezhető fel … egy ügyészke ugra-bugrál miközben háború szinten durrognak a fegyverek lakott területeken … sehol egy rendőr sehol semmi nyomozás … ilyen a világon nincs …. meg még másik ezer dolgot írhatnék ami teljesen silánnyá tette a befejező részeket.

Gennienk ez a 10 milliót kiosztok csak úgy embereknek aztán “adjátok már vissza” storyja … könyörgöm … miért is adta nekik azt a számára is jelentős összeget? Mit kapott volna érte? Mi változott azután hogy vissza kérte? Hagyjuk már …értelmetlen volt másik tucat dologgal együtt …Az az angliai cégvétel is … gyenge kis vonal volt szintén. Ott is gyilkolászás nyílt utcán mindenféle következmény nélkül.

Az egész éved tele röviden nagyot mondó emberekkel … mindenféle súly nélkül. Na mindegy … erről ennyit. Kár volt érte, mert “jól” indult …

winnie - 2021. 12. 21. 16:11

alapvetően mindent utólag találnak ki, hiszen előre nem fizetik meg a gondolkodást, bár való igaz, hogy nem konkrétumok, hanem történetívek kapcsán jó előre lehetnek elképzelései a készítőknek. de sokszor még ők sem tudják, hogy mondjuk egy karakter hogy jut el addig a pontig, amit elképzeltek neki.

Gyuri - 2021. 12. 26. 18:29

Szerintem sem volt már az 5. évad olyan színvonalas, mint az első 3, de a befejezésnek ennek kellett lennie. Itt nem volt ártatlan senki, talán csak a kis Pietro, de mindenki más megérdemelte a golyót, így Savastano és di Marzio is. Már az első évad közben arra gondoltam, hogy ennek így kell véget érnie, meg kell halniuk, mert gonoszak, kegyetlenek, gyilkosok, stb. És lássuk be, a maffia tagjának lenni a legalsóbb szintektől a tetejéig, nos az sosem garantál hosszú életet.
A dramaturgiából és a történetvezetésből is lehetett volna sokkal jobbat kihozni, de a sok évados sorozatok (értsd: nem 1-2, max 3 évad) legtöbbje beleesik azokba a hibákba, amikbe a Gomorra is. Elfáradnak a készítők, vagy az új rendező(k) – lásd d’Amore pl – nem hozzák a “megszokott” színvonalat.
A színészgárda pedig valóban jobb volt eleinte, míg ki nem csinálták a történet szerint a többségüket. Egy Malamore is sokkal színesebb egyéniség volt, mint mondjuk Mistral, talán több lehetőségük is volt játszani, a szó színészi értelmében. Kékvér hitelesebb volt a régebbi évadokban, sajnos nagyon belekényszerítették ebbe a “hívő” karakterbe. Az utolsó évadban Donna Nunzia szerintem pont a kivétel, aki nagyon erős karaktert villantott, és ha rákerestek a színésznőre, rájöttök majd, milyen szuper sminkkel öregbítették hozzá a szerepéhez.
A Gennarot játszó színész játékának azt hiszem az arcára növesztett szőrzet tette be a kaput, amikor még borotváltan vagy csak borostásan láthattuk felnyírt frizurával, sokkal több lehetősége volt.
És igen, néha elkelt volna egy-egy viccesebb jelenet, vagy valami más, nem csak a komorság és a keménység. Mentségükre legyen mondva, a szereplők nagy többsége nem profi, többeket az utcáról alkalmaztak.
7-8 éve volt szerencsém látni élőben a vitorlaházakat Nápolyban, azt hiszem egy kivételével már mindet lebontották. A nápolyi vendéglátónk figyelmeztetett, hogy Secondigliano vagy Scampia nappal sem biztonságos, attól pedig kifejezetten tiltott, hogy a magyar rendszámos autónkkal betévedjünk oda:)

Mordekai - 2021. 12. 26. 21:21

Kisebb csalódás. A hangulati elemek (zene, helyszínek, ebben nagyon erős a Gomorrah) és a befejezés utáni kíváncsiság elvitte a hátán a befejező évadot, de sajnos a rendezés nagyon minimalista lett, ezeknek a random utcai figuráknak meg nem sok közük van a színészethez.

Salvatore Esposito hozta, amit eddig is tudott, Marco D’Amorétól viszont sokkal több kellett volna. Talán az lehetett a baj, hogy önmagát írta és rendezte(?). A nők kivételével az összes mellékszereplő meg kb. mintha robotok lettek volna a képernyőn. Szigorú faarc, egyhelyben állás, reakció bármire szinte semmi, néha egy röhejesen merev mozdulat.

Nekem Ciro visszahozásával sem volt gondom, ő az “immortale”, megvolt a misztikum, nekem elég volt ennyi magyarázat, a befejezés a nyálasság és a kiszámíthatóság határán van valahol, de még éppen emészthető. De abból amit a 4. évadig letett a sorozat, valami egészen másfajta nagy durranást kellett volna kihozni az egésznek olyan kihagyott ziccer jellege van.

Egy újranézést azért mindenképp megérdemel a Gomorrah, nálam ott van a helye a hall of fame-ben.

ptsz - 2021. 12. 28. 15:47

Aki játsza a Szerzetest, benne volt a Gomorrah(2009) című filmben. Amiből kinőtt maga a sorozat. Valószínűnek tartom,hogy ezen okból kifolyólag szerepelt az utolsó évadban.
Hiányozni fog a sorozat, az ötödik évad hibáival is…

Piteka - 2022. 01. 01. 16:53

Bár egyértelműen az 5. évad a Gomorra-univerzum leggyengébb szakasza, szerintem a befejezés valószerű volt (nem lényeges, hogy ki öli meg őket, az üzenet: ez egy ilyen világ, semmi érzelem, régiek el, jönnek az újak..), és az új karakterekkel sem volt igazándiból semmi probléma. Ha utánanéztek, a Camorra meghatározó alakjainak többsége tök átlag fazon (mint itt Munaciello), egyik sem egy tipikus verőember karakter. Némelyik történetszál, konfliktus talán számunkra irreálisnak tűnhet, de érdemes elolvasni Roberto Saviano könyvét, és akkor világossá válik, hogy ezek a faszik valóban így működnek. Teljesen más etika és “erkölcsiség” szerint, mint mi. Akadt egy-két illogikus történés, ez tény, de összességében hozta az elvárhatót, és így is tele volt feszültséggel, váratlan fordulattal a záróévad. És igen, jól tették, hogy nincs tovább.:) Szerintem ez a befejezés volt az egyetlen elképzelhető befejezés. Minden más irreális – de legalábbis sokkal irreálisabb – lett volna.

Italinao - 2022. 01. 05. 00:41

Salvatorera azt irni, hogy borzalmas színész🤣🤣🤣 Nekem ő és Círó volt az ász.. de kinek a pap kinek papne

wagabond553 - 2022. 01. 05. 11:55

samdarrel hozzászólásával teljesen egyetértve, mintha csak magam írtam volna. Kiegészítve még azzal, hogy a pékbe tudnak egy nápolyi sorozatot a foci emlegetése nélkül megcsinálni! ? Az ötödik évad paródiának is gyenge volt! Még az igazi színészek sem tudták volna megmenteni! Most csak ennyi, talán , ha leülepszik valami majd kicsit bővebbel megpróbálkozom.

Krisz - 2022. 01. 06. 18:34

samdarell hozzászólására reagálva:
Durván 5 évet éltem kint Nápoly közelében, sokszor megfordultam ez idő alatt a városban is. Persze ez egy fikciós sorozat, de azt kell mondanom, elég valósan vázolta a helyi viszonyokat. Nyilván nem minden a maffiáról szól ott sem, de magam is láttam, hogy a rossz arcú Vespás bandatagok miként uralják a helyi területeket és bizony a rendőrök is tisztában vannak a camorra erejével. tehetetlenek, sőt egy nápolyi ismerősöm mesélte, hogy a rendőrök is félnek, mert mindent behálóznak a maffia-kapcsolatok. sokkal erősebb az alvilág rendszere, mint a bűnüldözésé. a nápolyiak meg egyébként, szintén saját tapasztalat, szemben az olaszokról alkotott sztereotípiákkal, nem túl bőbeszédű emberek. szóval a sorozatban hallott egysorosok, illetve ez a jellegű kommunikáció igen jellemző rájuk. ráadásul szenvedélyesek és elég teátrálisak. így annyira ez sem áll távol az igazságtól.
Sokszor jártam Scampia-ban is. Nem túl bizalomgerjesztő hely. Secondigliano talán még rosszabb, nagyon lepusztul, ott nappal sem túl biztonságos. Amikor 2016 környékén kint jártak nálam a barátaim, szerettek volna kiautózni, pont a sorozat miatt, de külföldi rendszámmal nem tanácsos, mert szinte biztos, hogy megállítanak. így csak egy buszkörutat tettünk, így le tudták fotózni a Vele-t de ennyi. Egy szó mint száz, a sorozat maga elég realisztikus szerintem, pláne úgy, hogy mégiscsak egy játékfilm.

samdarrel - 2022. 01. 07. 22:01

Krisz …. Félreértettél, mert nem azt írtam, hogy nem volt életszerű hanem azt, hogy túl voltak tolva benne a dolgok (5. évadról beszélek) Az első 3 évadban voltak értelmezhető dialógok. A végén már csak a pár szavas nagyot mondások maradtak. Mintha szabadságra ment volna a szövegíró és nem lett volna aki megoldja ezt a feladatot. A kevés beszéddel sem lenne alapjában véve gond (maffia filmekben megszoktuk) Tetszik is hogy pár szóval el tudnak intézni ügyeket de itt arról volt szó, hogy értelmetlen nagyotmondásokról kellett volna elhinnünk, hogy azok valóban jelentettek valamit annak aki hallotta. A filmben persze úgy játszották el a szerepet mintha tényleg értenék hogy mit akar jelenteni, de a való életben ha bárki hallana olyan “beszólásokat” fogalma sem lenne róla, hogy most azzal mit is akartak kifejezni.Itt meg okosan és szúrósan nézve bólogattak, hogy “ok, értem” … naja. Azt is elhiszem, hogy azon a környéken van félni valója a rendőrségnek de azt nem, hogy össze-vissza lehet bárhol lövöldözni úgy, hogy soha egy szösszenetnyi nyomozás sem indul az elkövetők után. Ha valóban így lenne, akkor “azok” ott már lebontották volna az egész várost. Nem a vespa-s kisgyerekekről beszélek, hanem kilóméterekre elhallatszó lövöldözésekre pl.

Carlo Blaine - 2022. 01. 10. 20:46

Kedvenc sorozatom lett, szinte már egyből.
Eléggé elfáradt a sorozat. Ha az ember belenéz az első évadba, te jó isten mennyi brutál jó karakter…
Aztán még a 3. évad tudott komolyat hozni, de ennyi.
Iszonyat sok jó karakter volt, nem tudták ezt végig pótolni.
Ilyen “rövid” idő alatt ennyi jó karaktert kiírni, nem is volt túl jó érzés a jövővel kapcsolatban ez. És hát be is bizonyosodott főleg itt a végén már.

justy - 2022. 01. 20. 20:19

Látom itt snowflake találkozó van. A 4. évad szerintem rosszabb volt, mint ez. Nekem megfelelt lezárásnak. Aki meg happy endet várt, hát izé…ööö…Örültem, hogy végigkövethettem ezt a történetet.

Szabi - 2022. 01. 20. 22:04

Full gagyi az 5. évad

samdarrel - 2022. 01. 23. 12:23

justy … Mivel azt írod hogy “látod” ebből az következik, hogy elolvastad a szerinted snowflake-nek titulált emberek véleményét. Akkor viszont szövegértelmezési problémáid vannak mert egy sem volt aki azt kritizálta volna, hogy nem “happy end” lett a befejezés. Nem volt ebben az egészben soha semmi “happy” … senki nem várta, hogy majd a vége az lesz. Az, hogy izézel meg ööözöl … ne röhögtesd már ki magad … még azt sem értetted meg, hogy itt miket írtak a hozzászólók.

Zsiragy - 2022. 02. 27. 13:59

Sajnos már a Marco D’Amore rendezésével készült “L’immortale” is olyan alacsony színvonal volt,hogy csak azért néztem meg mert az első 4 évad után “kötelező” ,hogy megértsem az 5.évadot.
Valóban egyetértek azzal,hogy bár az első 4évad világbajnok minden tekintetben de ez az 5.azért készült,hogy legyen egy kis záró bevétel.
D’Amore rendezése gyenge,sok töltelék kocsikázás értelmetlen tettek.Ennyi sporttáskában tárolt bankjegykötek illetve (főleg Ciro által elszívott cigarettán kívűl) nem sok mindent látni.Viszont a befejezés reális.
No én is voltam NAPOLI ban de a pizzájuk valóban jó!
Ettöl függetlenül az egyik olyan általam látott sorozat (1-4 évad) amit bátran bevállalok illetve favorizálok,hiszen a
Legjobb!
Talán 2000es évek elején a 24 re mondtam volna uaezt.
Szóval
Allore
Grazie.

netnagyi - 2022. 03. 21. 00:36

Nos, végig néztem !
Gennaro végig a gyenge láncszem az 5 évadban még szorongásos tüneteket is mutat Nem állt jól neki, hogy, összeszorított szájjal, sőt gyakran mosollyal, ahol kéne,semmi arcmimikával, a teste szinte csak egy nagy db mozdulatlan szikla, parancsot ad, született pech az egész ember,Hatalmas súly nehezedik rá mikor azt várják el tőle hogy úgy .és azt tegye ahogyan egykor az apja, … a kisfigurák (katonák) jók voltak 1-1-ig az akciók is itt az 5 .évadban a beválasztott szereplők egyáltalán nem jöttek be nekem, valahogy nem illett rájuk a szereposztás.pfű a szerzetes… Én nem hoztam volna vissza Cirót hagytam volna Gennarót kibontakozni hogy véghezvigye amit elkezdett, dehát ez nem egy happy endes történet mindenki bármikor bármi rosszra képes. bűnözők, ——Végig mentem a googl térkép street mappon, Nápolynak ez a része a mai napig így néz ki, egy két házat felújítottak.. áll még a ház ahol forgattak

Érdekes egy ilyen filmet végignézni ahol mai napig ez zajlik amit a filmen bemutattak.A megszerzett hatalom,pénz nem jár boldogsággal, nincs egy nyugodt napjuk, egy nyugodt alvásuk,állandó készenlétben kell lenni a támadásra, a menekülésre
-összességében sokat tanultam mi is folyik a gazdasági háttérben,ahova a maffia beteszi a lábát nagyon reál.

Nézzétek meg a ripor// dokumentum filmet a film írójával : Roberto Saviano https://www.youtube.com/watch?v=MfvfKUoe2B0

hondas - 2022. 08. 25. 18:30

most néztem meg az 5. évadot .
Ki/kik ölték meg a végén őket?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz