login |

Succession – 3×08: Chiantishire

2021. 12. 07. 21:10 - Írta: Shannen

13 hozzászólás | kategória: kritika,

I can win any bout with a boxer-fuck, but I don’t know how to knock out a clown.

Több mint 60 perces epizódot kaptunk a héten, amit maximálisan ki is használtak a készítők és egyre-másra dobálták a megrázóbbnál-megrázóbb jeleneteket, ám végül, számomra idén először, nem volt tökéletes az összkép. Nem azt szoktuk meg az Utódlástól, hogy ennyire tömény részeket produkál. Mindig vannak történések, sőt, fordulatok is szép számmal, de azok sokkal finomabban, jobban kifejtve vannak bemutatva, több teret engedve némi azonnali payoff-nak, mint például a múlt heti epizód esetében.

Persze, lehet a jövő heti fináléval együtt lesz kerek ez a rész is, és nyilván nem arról van szó, hogy ne lett volna jó, csak az idei bitang erős évadban ez nekem most kilógott picit a kevésbé kifinomult stílusával. Mondom ezt úgy, hogy egyébként most is kaptunk három olyan kiemelkedő beszélgetést, ami valószínűleg alapvetően fogja meghatározni a karakterek további sorsát.

Folytassuk is gyorsan spoileresen a tovább mögött. 

Egy résszel az évad vége előtt a mind a négy testvér kapott egy-egy újabb gyomrost, mi nézők pedig csak kapkodhattuk a fejünket, hogy ki, milyen mélységekbe zuhan a gyönyörű toszkán nap alatt. Sokat beszélünk általában arról, hogy Logan mennyire rossz apa, és csak amikor az ex-felesége időnként felbukkan, akkor juthat eszünkbe, hogy ezeknek a Roy gyerekeknek tényleg semmi esélyük sem volt, hiszen anyai oldalról sem kaptak szinte semmi szeretetet.

A totálisan diszfunkcionális család képét, Shiv és Tom esküvője után, megint sikerült egy festői képeslap háttér előtt megörökíteni. Hiába gyűlik össze a család Caroline esküvőjén, a nő teljesen a saját buborékjában él és szemernyit sem izgatja, hogy egy-egy elejtett félmondattal vagy gesztussal gázol bele minden gyereke lelki világába.

Nehéz eldönteni, hogy mi volt a szomorúbb pillanat, amikor megkéri közli Kendall-el, hogy nem vehet részt minden programponton, nehogy az apjával balhézzanak (mondjuk az már önmagában érdekes, hogy Logan miért volt meghívva) vagy amikor Shiv-nek mondja a szemébe teljes nyugalommal, hogy nem való anyának és különben is jobban járt volna, ha kutyákat tartott volna a gyerekei helyett.

Az, ahogy a két testvér ezután reagált jól mutatja a kettejük közti jellemkülönbséget. Az önfejű Shiv a “csakazértis” mentalitással távozik a lánybúcsúról, aminek, már sokadjára, Tom issza meg a levét. Igaz, talán végre ez volt az utolsó lökés, ami igazán ráébreszti a férfit, hogy nincs esélye (sőt, soha nem is volt) boldog, szerető házasságban élnie Shiv mellett.

You’re not good enough for me. I’m way out of your fucking league. That’s why you want me. That’s why you love me… even though I don’t love you. But you want me anyway.

Mindeközben Kendall úgy dönt, hogy kiszáll. Pontosabban kiszállna, ha az apja hagyná, ám helyette inkább egy újabb elborult mentális játékkal bizonygatja a fia feletti fölényét, amikor az unokájával kóstoltatja elő az ételét. Logannek fontosabb, hogy a közelében tartsa a család szomorú fekete bárányát, semmint hogy szem elől tévessze. Kendall most már talán tényleg mélypontra jutott: mint trónörökös kudarcot vallott, mint fehér lovag elbukott, mint családapa sosem létezett. És mindez az egójának és arroganciájának köszönhető. De így legalább egy újabb remek képpel gazdagodhatott a ‘Kendall a padlón” nevű albumom:

I’m not a radical feminist, Dad, but I think perhaps we should not fire her for receiving pictures of my dick.

Roman pedig lassan követi a bátyját. Hiába bizonyított újra a cégnél, nem tud átlépni a saját árnyékán, ami mostanra úgy tűnik, hogy akár a vesztét is okozhatja. Amellett, hogy Kieran Culkin már megint eszméletlen volt, ahogy szavak nélkül lereagálta az eseményeket az asztalnál, Logan viselkedése annyira intenzív volt és az utána lévő jelenetek is annyira gyors egymásutánban következtek, hogy itt kifejezetten kapkodósnak éreztem a látottakat. Egy normál Succession-részben ezek a pillanatok sokkal több figyelmet kaptak volna. Én mindenesetre Team Gerri vagyok, szóval remélem nem kell J. Smith-Cameron-tól búcsúznunk az évad végével.

Végezetül röviden említsük meg Willa és Connor kettősét, akik mindig üde fénypontjai néhány pillanatra az adott epizódnak. Ez most is így volt, bár remélem ez a félig kamu lánykérés még jobban ki lesz fejtve a fináléban, mert a párosuk van annyira fura, hogy jó rájuk időt szánni.

Jövő héten tehát vége az évadnak, természetesen jövök majd a fináléról szóló írással, amiben a szezon egészére is igyekszem majd visszatekinteni.

13 hozzászólás Ne habozz!

Alt - 2021. 12. 08. 14:58

Nekem meg pont ez a rész tetszett a legjobban. Nem volt üresjárat, minden jelenet aranyat ért, annyira erős volt. Viszont én azt hittem még 2 rész lesz, úgy mint az első két évadnál a harmadik évad is 10 részes lesz, de sajnos most nézem, hogy csak 9. :(

Snoopyzit30 - 2021. 12. 08. 16:35

Mekkora rész volt már ez, atya ég! Az egész évadban eddig ez a rész jött be a legjobban. Tele volt durva pillanatokkal, jó dumákkal, megdöbbentő vagy éppen ciki jelenetekkel.
Kendall meglépte azt, amit lehetett sejteni az előző rész alapján. Nagyon tetszett a jelenet az apjával. Az öreg csak nem engedi el, ahhoz ő túl nagy játékos. Nem mondja ki, de szerintem tiszteli a fiát, hogy a gyerekei közül egyedül ő szállt szembe vele. Szerintem őt tekinti utódjának, csak nem akarja a gyeplőt elengedni.

Az esküvő előtti partin is jó szövegek mentek.
A Shiv és Tom közötti beszélgetés a “gyereket akarok” vallomás után valami olyan szívfacsaró és egyben szánalmas volt, hogy komolyan fájt. Ugyanez érvényes volt a Shiv és az anyja közötti beszélgetésre. Totál beteg ez a család.
Roman karakterét viszont már nagyon utálom, túl van tolva a karakter.

blin - 2021. 12. 08. 19:48

Szerintem is az évad legjobb része volt mindenféle időhúzás nélkül. Volt két alapjaiban ütős családi párbeszéd:

1. Shiv és anyu, ahol anyu bevallotta, hogy gyerek helyett tartott volna inkább kutyát… nála nekem az a nagy kérdés, hogy ő vajon mindig ilyen sekély érzelmű volt-e vagy a házasságában vált azzá (mint ahogy Connor barátnőjénénél szépen lehet követni, hogyan indomul a családhoz).

2. Kendall és apuci, ahol K. számára egyszerűen nincs kiút a folyamatos lelki stresszből, pedig még a cégvezetésből is kiszállna (bár azért apuci mégiscsak adjon neki oda 1-2 üzletágat…). Vagyis van kiút: pia, drogok

Ráadásul Kendallt az anyja is elküldte az esküvőről, hogy a mihaszna vőlegényének alkalma legyen szívességet kérni az ex-férjétől. A szaranya nem kifejezés az ilyenre.

De ami az egész családot a legjobban jellemezte, amikor Connor megkérte a barátnője kezét: látványosan, nyilvánosan, na és persze tettetve mindenki előtt, mintha igent mondott volna.

Ami először eszembe jutott a film után: szegény Tom. Nem először. De szerintem ez sem lesz elég, hogy kinyíljon a szeme, hisz be lett lebegtetve a baba projekt, ami szíve vágya. Így ő még maradni fog ebben a csodálatos házasságban.

Ja, és itt Team Kendall. Szakmailag és emberileg is még ő lenne legalkalmasabb a cégvezetésra, de sajnos nagy csodának kellene történnie ahhoz, hogy a jó sínpárra kerüljön a mozdonya, ilyen családi háttérrel nem is biztos, hogy ez lehetséges. Ahhoz nagy felismerések (nincs egy barátja, családja, drogos) és beismerések (a baleset kapcsán) vezetnének, ami túl nagy lépés egy ilyen erkölcsű családból érkező gyereknek. De hátha :)

Shannen - 2021. 12. 08. 20:37

“Ja, és itt Team Kendall. Szakmailag és emberileg is még ő lenne legalkalmasabb a cégvezetésra”

A mostani évadban mutatott “teljesítménye” alapján, én biztos nem bíznám rá a céget. Lehet, ha odajutna, akkor felelősségteljesebben viselkedne, és itt most az a fő problémája, hogy támadó helyzetből kell működnie, de minden pofára esése után visszamászott a magas lóra nulla önkritikát gyakorolva.

Ha a szakmai és emberi kompetenciákat nézzük, akkor már inkább Shiv-re voksolnék. Valójában pedig a négy tesó értékes tulajdonságait kellene összegyúrni és akkor abból születhetne valami jó vezető. :)

Snoopyzit30 - 2021. 12. 08. 21:09

De Shiv sem “killer” ahogy az apjuk mondta Kendallnek anno. A cég vezetéséhez pedig az kell. Shiv csak szimplán önző, hatalmat akar. Nulla víziója van a cégről, tapasztalata se sok. Kendall a kezdetek óta ott van a cégnél. Párszor már visszahozta a céget a szakadék széléről az 1. és a 2. évadban is. A GoJi is az ő ötlete volt. Abszolút őt látom én is egyedül alkalmasnak a cég vezetésére. Drogproblémái vannak az nem kérdés, az autobaleset is megtörtént, tény. Kérdés h ha nem tartaná már x éve ilyen nyomás alatt az apja, akkor lennének-e drogproblémái.
Tomot én is sajnálom. Tudom szélsőséges vélemény, de Shiv egy érzelmi bántalmazó. Erre tényleg nem tudok jobbat. Ahogy az esküvő előtt beszélt vele, akkor most a baba-projektről. Jézusom! Rossz volt hallgatni.

Nagy érdeme a sorozatnak hogy eléri hogy ne irigyeljük ezeket az embereket.
10/10-es rész volt.

legtornasz - 2021. 12. 08. 21:28

Érdekes a Tom felé kifejezett szimpátiátok. Vagy csak sajnálat?
A helyzete valóban nyomorult, nyilvánvalóan kihasználják és/vagy elhasználják.
Azonban, Tom egy igazi pöcs. Sajnálom én is, de ettől egy arrogáns faszfej marad.

Ser_Jorah Stark - 2021. 12. 08. 22:24

Tomot tudnam sajnalni, ha nem jatszana meg magat minden alkalommal mikor Greggel beszel…

Greg a legnagyobb kiraly a sorozatban :)

zolkó - 2021. 12. 09. 07:00

“Scary Poppins is on the move”
– Shiv –
Neki is vannak zseniális kiszólásai. De ahogy Tommal bánt, az gyomorforgató volt, és szomorú is, hogy ennyire kivetkőzik önmagából, illetve lehet, hogy most mutatta meg igazi önmagát, és kiderül, hogy “apja lánya” belülről is.

blin - 2021. 12. 09. 08:07

Shannen

A romantikus befejezés valóban az lenne, ha a 4 testvér együtt vezetné a céget tovább, de ennek minimális az esélye szerintem, ez nem az a film.

Snoopyzit30

Egyetértek, ráadásul Shiv még nő is, még egy ok, hogy ne ő legyen. Engem kifejezetten irritál vele kapcsolatban, hogy most pottyant oda a semmiből, tök mást csinált, aztán berakták a cégnél atyaúristennek. Mintha bármi köze is lenne az üzlethez. A való életben ő a papa pici lánya, aki érdemtelenül van ott, ahol van és csodálkozik, hogy ki-/lenézik.
Az, hogy jól tudja keverni a kakit, az még egy kisebb cég esetében sem szokott elég lenni a vezetéshez.

**

Tom pedig olyan, mint az osztályban az a srác, tudjátok, akit mindenki piszkál. Aztán már annyit piszkálták, hogy ő is piszkálja, aki felett egy pici hatalma van.

Snoopyzit30 - 2021. 12. 09. 18:19

@blin: “ráadásul Shiv még nő is, még egy ok, hogy ne ő legyen”

Engem abszolút nem zavar, hogy Shiv nő, de nyilván csak azért hogy nő azért ne legyen. És emiatt ez az ok nem szól ellene sem.

Egyébként az apjuk volt a rohadt szemét. Az első évadban még arról szólt a történet (legalábbis az elején), hogy összegyűlik a család és átadja szépen Kendallnak a vezetést. A testvérek nem is támasztottak semmilyen igényt, egyértelmű volt, hogy Kandall viszi a céget. Connor a farmon pihengetett, Shiv egy politikai kampánytanácsadó volt, Roman meg elbohóckodott, semmi komolyat nem csinált, talán a cégben volt valami minimális szintű beosztása, de azt is szarul csinálta. Ez volt ugye az alapfelállás. Ahhoz képest a fater lerobbant és a felépülése után meg belerángatta az összes gyerekét azzal, hogy majd köztetek választok. Most meg 2 évada azt nézzük, hogy esze ágában sincs senkinek átadni és kb. minden gyereke feladta azt amit eddig csinált. Ja és kb. senki sem boldog még annyira sem, ahogy eddig volt.

Shannen - 2021. 12. 09. 19:23

“ráadásul Shiv még nő is, még egy ok, hogy ne ő legyen”

Ezt most remélem nem úgy kell érteni, hogy pusztán azért, mert Shiv nő, ne vezessen egy ekkora céget? Mégse a kőkorszakban élünk már. :)

Tény, hogy Shiv nem dolgozott a cégben, de a politikai tanácsadói tapasztalata azért itt is tud játszani, plusz van annyira karakán, hogy átverje azt, amit akar (persze ha végre az apja kikerülne a képből), és nála legalább van némi határ (lásd a szélsőjobbos elnökjelölt apsiránst) szemben mondjuk Roman-nel.

Kendall a legtapasztaltabb, ez is igaz, de nem jó vezető és ez már bebizonyosodott szerintem ebben az évadban.

Ami a Shiv-Tom dinamikát illeti, igen, Shiv egy borzasztó érzelmi bántalmazó és Tom is azért viselkedik úgy, ahogy Greggel, mert őt folyamatosan a földbe tiporják és így legalább valaki felett ő is tud arcoskodni. Szomorú, de gyakori viselkedési forma a bullying-olt emberek esetében.

Snoopyzit30 - 2021. 12. 09. 19:30

Valahol azt olvastam, hogy az öreg karakterét csak 1 évadosra tervezték. A forgatókönyv szerint meghalt volna az 1. évadban, de akkora siker volt a karakter, hogy megtartották. Innentől viszont a büdös életben nem lesz “utódlás”. Persze lehet húzni még jó darabig, mert van benne kakaó, de azért a végtelenségig nem.

Én továbbra is szívesen látnék még a cég anyagi helyzetével kapcsolatos dolgokat, mint pl. ez a GoJo (vagy mi), amivel meg akarják menteni a cég streaming szolgáltatását, illetve úgy tűnik valamiféle zászlóshajónak szánják, bár az nem világos még hogy hogyan (úgy értem a többi – vagy csak a botrányokkal érintett hajózási – üzletág lassú leépítése mellett?)

Az FBI nyomozás is gyorsan elült, olyan gyorsan ahogy a korábban lebegtetett óriási adóssághegy, ami miatt az egész 1. évadban ment a pánikolás.

Nikolka - 2021. 12. 14. 15:06

Nekem is ez a kedvenc rész az évadból. Nagyon pörgős volt. Rengeteg minden történt. Shiv és az anyja beszélgetését borzasztó volt hallani. De ha Tomot védjük, hogy azért ilyen Greggel, mert Shiv ilyen vele. Akkor végülis Shiv is azért ilyen Tommal. De ez szerintem nem lehet kifogás. Sőt, pont ezért kellene másnak lenni.

Nem annyira fontos kérdés. De Kendallék lánya nem vérszerinti? Nem emlékszem erre.

Ebből a családból még én is inkább Kendallre bíznám a céget. Szerintem akkor összeszedné magát.
De amúgy maradjon Gerri. Ő a legalkalmasabb. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz