login |

Chucky: az 1. évad – írta Spyblat

2021. 12. 08. 17:00 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Previously on fucking Chucky

Az első Gyerekjáték-fim 1988-ban jött ki, így a gyilkos játékbaba, Chucky már harminchárom (!) éve van velünk. A sorozat így a 7 részes, összefüggő filmsorozat folytatásának is tekinthető (a 2019-es újrának nincs köze ehhez az univerzumhoz, az az eredeti feldolgozása volt), hiszen továbbviszi a történetet.

A Syfy-on bemutatott Chucky fő cselekményének élvezetéhez talán nem kell sok előtudás, de ahhoz, hogy a mitológiát kiemelten kezelő horrorsorozat teljesen érthető legyen, hogy a másik kiemelt vonal is értelmet nyerjen, ahhoz nem csak, hogy nem árt ismerni a filmeket, de kis túlzással kötelező.

Most nem mennék végig a hat film szinopszisán, maradjunk annyiban, hogy nézhető, de erősen trash-nek tekinthető slasher élményekről van szó. A sorozat az utolsó film, a Cult of Chucky (Chucky kultusza) után veszi fel a fonalat, bár túl sok kapaszkodó eleinte nincs, hogy most mi is történik és mikor.

A pilotban Chucky egy eddig ismeretlen sráchoz kerül, és nem igazán lehetett tudni, mit keres a baba ebben a kis porlepte városkában. De nemsokára kiderül, és nem csak a jelenje, hanem a múltja kapcsán is kiderül ez-az.

Alapvetően mit lehetne komolyabb spoilerek nélkül elmondani egy olyan filmsorozatról, melynek készítője (Don Mancini a filmek ötletgazdája, írója, valamint az utolsó három film rendezője) rendíthetetlenül erőltetve viszi tovább harminc éves sztoriját, mindig újabb irányokat hozzáadva, a lefektetett szabályrendszereit felrúgva, műfajokat váltva és rengeteg folytonossági hibát generálva?

Mancini nem egy filmművészeti zseni, volt egy jó ötlete és azóta is abból él. Az első négy film még moziban ment, az utolsó kettő azonban már csak lakossági forgalmazásban, és miután a remake-hez semmilyen szinten nem kértek belőle, valószínűleg megérezte, hogy szép lassan el fog tűnni a süllyesztőben az eredeti franchise és vele együtt ő is.

A sorozatos formátum így szó szerint tényleg új életet lehelt az egész Gyerekjáték-szériába. A játékidőnek köszönhetően volt lehetőség alaposan elmerülni a karakterekben és megismerhettük Charles Lee Ray múltját. A kérdés, hogy erre szükség volt-e?

Alapvetően két részre osztható a történet. Az egyikben a kisvárosban élő tini srác, a sokat szekált Jake Wheeler körül forog a történet, aki egy garázsvásáron rábukkan Chucky-ra. És, mivel babákból alkot montázsokat, ezért megveszi. Ám Chucky hamar felfedi magát és elkezdi kiterjeszteni gyilkos befolyását a srácra. Persze aztán nem Jake kezd el gyilkolni (egyelőre?), hanem Chucky, aki szokása szerint keresgéli újabb áldozatait, többek között az iskolában is.

A másik történetszálban viszont egy az egyben folytatják az utolsó filmet. Ami azt jelenti, hogy visszatér Nica (aki Tiffel utazgat és gyilkol), és még további ismerősök is feltűnnek, többek között Andy Barclay, az első három film főszereplője (az eredeti színésszel), aki felnőtt korára egy ismerős partnert és egy érdekes elfoglaltságot talált magának.

A két sztori értelemszerűen találkozik, az is kiderül, hogy mi mozgatja Chucky-t, de megvallom, hogy a sorozat számomra főleg akkor működött, amikor az új karakterek között mozogtak. A kánont folytató részek az unalom mellett zavarosak is voltak néhol. 

Már maguk a filmek sem voltak a következetesség mintapéldányai és ezzel a sorozatot sem vádolhatjuk. Rengeteg olyan dolgot tuszkoltak a szériába, aminek végső soron nem sok értelmét láttam. Ilyen például a Chucky motivációja vagy a fiatalok manipulálása, illetve időnként a teljesen felesleges gyilkolászások. Persze értem én, hogy Chucky egy gyilkosság mániás pszichopata, de ha nagyobb tervei vannak, akkor lehetne több esze, hogy csak úgy összevissza öldököljön.

A megvalósítás és a színészi játék eleve nem tartozott a legjobbak közé, de néhol kifejezetten csapnivaló volt. Fiona Dourif Nica-Chucky-ja kifejezetten ripacs volt, ellenben a másik szerepében brillírozott.

A Chucky egy igazi bűnös trash élvezet, de nem a legjobbak közül. Szerencsére a legrosszabbak közé se sorolható, és valószínűleg a többség azért kezdi nézni, mint én:, mert kíváncsiak, hogyan megy tovább a sztori, amiért hajlandóak heti negyvenöt percet áldozni. Ettől függetlenül minden esetleges elfogultságot félretéve az egész évad szerintem nem ér többet egy 5/10-nél.

Meglátjuk, hogy majd a második szezon hogy fog muzsikálni, hiszen már berendelésre került.

6 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2021. 12. 08. 17:14

nagyon vártam, és nagyon fura volt nézni az első részt úgy, hogy közben mindenhol pozitívat olvastam róla, szóval ezért sem írtam rögtön, mert be akartam várni a folytatást, hátha nem esetlennek fogom érezni az egészet és rém közepesnek, valahogy még a FUN faktor sem jött le. és az 1×02-t azóta sem láttam sajnos, így a pilotkritikám is elmaradt, de bevallom, engem chucky érdekel, de annyira a többi baba már nem, a filmek közül sem emlékszem, hogy megnéztem volna a 3. rész utáni folytatásokat, amikben a fekete humor is elkezdett jobban dominálni, bár legutóbb, amikor a netflixen fent volt, a kerekes székes csajos részt megnéztem, és nem volt rossz, és nemrég egy másik chucky is felkerült, szóval lehet, hogy azt is pótolni fogom onnan.

ennek meg majd még egyszer nekifutok.

asd - 2021. 12. 08. 17:30

Chuxjy túl keveset szerepelt, a színészi játék kritikán aluli volt és semmi hangulata nem volt. Chucky múltja teljesen érdektelen volt számomra. Nagy csalódás sajnos.

Spyblat - 2021. 12. 08. 19:35

Elírtam, hét részes film sorozat.

Cole - 2021. 12. 08. 20:23

Nekem bejött a sorozat, a gyerekszínészek valóban gyengék voltak, pont a két főszereplő fiú annyira gyengén muzsikált, sokszor zavaró volt, itt a casting félrement, de a régiek közül szerintem mindenki rendben volt.

Diapolo - 2021. 12. 08. 20:39

Szerintem viszont tök jó volt. Nem kiemelkedően, de az utóbbi néhány hónap kínálatából messze az egyik legjobb volt. Chucky szerintem jó volt, nem éreztem, hogy kevés képernyő ideje lenne. A casting viszont rémes, Jake baromi irritáló volt, az amúgy is gyenge felhozatalból is lefelé lógott ki.

Mint mondtam, nem kiemelkedő, de mégis jó szórakozás volt az évad, 7,5/10-et adnék, nekem összességében tetszett.

Mammut - 2021. 12. 09. 06:41

Chuckyval nem lett volna gond, de körülötte a színészek rémesek voltak és folyton őket kellett nézni, szóval valahol a 2. rész közben félbehagytam és még nem szántam rá magam a folytatásra. Talán majd a 2. évad előtt kedvem támad hozzá.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz