login |

Pilot: Landscapers

2021. 12. 09. 15:50 - Írta: human

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat, pilot-mustra,

Az HBO GO-ra érkezett itthon a Sky és az HBO közös sorozata a Titkok a kertben (odakint már lement végig, itthon hetiben jön), ami egy valós történet. Vagyis valós történet, ahogy ők mondják. Egy nem tipikus gyilkosság nem tipikus elkövetőiről szól…, igazából nem tudom besorolni sehova, nem nyomozós, nem darkos, de mégis az valahol. Mi a fene ez?

Szóval a sztori egy idős házaspárról szól, akik Franciaországban élnek szegényen. A nő a régi filmek megszállottja, a férje állást keres, de nem talál. Így szorulnak rá egy kölcsönre valami régi rokontól, akinek a férfi a kérés közben elkotyogja, hogy miért is hagyták el Angliát: mert a régi lakásuk hátsó kertjében van eltemetve az apósa és anyósa. Nem véletlenül kerülgetem a durva szavakat, nem tudom mennyire sikerült, de egyáltalán nem néz ki sem ő sem az asszony gyilkosnak.

Az egyik oldalon tehát ott a franciaországi szál, amiben látjuk miképp fogy el a pénzük, és gondolnak arra, hogy tisztázniuk kell a nevüket. A másik oldalról pedig bemutatásra kerül, hogy a rendőrség miképp kezdte kivizsgálni az esetet, és a “lehet, találunk valamit” gondolatból egy sokkal nagyobb ügy kerekedett számukra.

Az egészet az hatja át, hogy a házaspár teljesen békés, végig ártatlannak vallja majd magát. Ez nem spoiler, mert az első percben kiírják a kezdő részben, viszont ezen a szűrőn át kicsit abszurd, fekete komédiába megy át az egész történet. Tippem szerint majd gyűlnek a bizonyítékok, és még nagyobb lesz a szakadék az igazság és aközött, amilyen kis világban élnek. Már a pilotban is többször régi filmsztároknak vizionálják a történtekben magukat.

Számomra a legérdekesebb, és viccesebb a rendőrség oldala volt. Bár van benne némi realizmus, de eszméletlen sötét komédiaként van előadva iszonyat nagy arcokkal és néha dumákkal. Ha csak ez az oldal lenne bemutatva, akkor simán lecsúszna az évad, és tényleg, megértem, miért mutatják az elkövetőket is, csak valahogy sokkal unalmasabb nézni őket.

Ami mindenképp elmondható a sorozatról, hogy baromi szép, ennek ellenére mégsem áll össze számomra. Gondolom pont ez a kettő, a szörnyű tett és a magukról mit képzelés között lebegés a koncepció, de hangulatilag a semmiben lógtam végig. Nyilván az alakításokról csak jót lehet mondani, Olivia Colman és David Thewlis remekel, ha lehet ezt mondani a vérforraló karakterekre, akik ugye létező személyek voltak.

Lebeszélni senkit nem akarnék a miniről, csak pár rész, mint látjátok itthon is magyar felirattal elérhető, és objektívan valami 7/10 közelébe tenném, mert látom, mi kaphat el benne embereket, de részemről hatalmas kihagyós. Igazából 1 filmben megnéztem volna ilyen megvalósítással, de összesen 2 filmnyi időt már valahogy sajnálok rá.

3 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2021. 12. 09. 19:30

Fú, hát ez nagyon furcsa volt. :D
Én biztos végignézem, de az első rész közben én is úgy voltam vele, hogy ez most mi a fene akar lenni.

Összességében tetszett az egészet belengő furcsaság, de kicsit “style over substance” érzésem volt, amikor már sokadjára kaptunk valami régifilmes bevágást/jelenet utánzást miközben olyan sokat nem adott az ottani történésekhez.

A nyomozás része volt tényleg a legszórakoztatóbb, jó a dinamika a kettő, illetve három rendőr között.

Ami viszont borzasztóan idegesített az a rész első felében (de lehet, utána is, csak addigra már megszokta a szemem) a kép elmosódott kerete. Ezt egyre több helyen látom és nem értem miért van ez és miért jó, szerintem roppant zavaró…

Neel - 2021. 12. 30. 17:58

Láthatóan nincs tolongás itt, pedig érdekelne, hogyan látják, akik végignézték. Számomra súrolta a borzasztóan rossz határát. Nagy csalódás.

szirial - 2022. 01. 08. 12:49

Végignéztem az első részt, a többit nem fogom. Remek színészek, érdekes (lehetne) sztori és mégis unalmas.
Hatalmas csalódás.
Az elmosódott képkeret már csak az utolsó csepp volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz