login |

Lost in Space: kezdett a 3. évad – írta Scat

2021. 12. 10. 20:00 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: kritika,

A Lost in Space – Elveszve az űrben számomra tipikusan az a sorozat, amit megnézek, elvagyok vele, de le azért nem nyűgöz. Persze nem is azért nézem, mert ne lenne más, manapság ilyet állítani nagyon merész lenne. A maga családi, sci-fi környezetbe ültetett kalandfilmes stílusával viszont kitűnik a tömegből. Ez az előnye és a hátránya is egyben, Hiszen emiatt igazán húsba vágó döntéseket sosem láthatunk, a főszereplők mindig mindent túlélnek és hiába vannak gonosz karakterek, gyakorlatilag ők sem igazán azok, folyton megtérnek, vagy ha más nem, hajlamosak erre.

Viszont mivel a Robinson családot sikerült szimpatikusra megírni és éppen csak annyira bosszantóak, amennyire egy átlagos családban is akad példa, ezért igazából szívesen elnézem a kalandjaikat. Sajnos a majd’ kétéves szünet az előző évadhoz képest nem segített abban, hogy emlékezzek is a fontosabb dolgokra.

Megnéztem a háromperces összefoglalót, amit a Netflix felajánl a folytatás előtt, de hű… több kérdésem volt utána, mint előtte. Nem volt nagy segítség. A robot megvolt, meg ugye „Will Robinson”, aztán ennyi. Végül kénytelen voltam megnézni a második évad utolsó részét, és meglepődtem azon, hogy milyen szórakoztató volt. Ezek szerint két év után már arra sem emlékeztem, hogy ez egy egész klassz kis élmény.

Na de, menjünk tovább a harmadik évadra. Ez egy évadkezdő írás lesz, a sorozatzárós (hiszen tudjuk, hogy ez az utolsó évad) csak később érkezik.

Szóval a Robinson család gyerekei a szétrobbant bolygón rekedtek, miközben Judy igyekszik megtalálni a Fortuna legénységét, és ezzel együtt az húsz éve eltűnt apját is. Eközben Will számára is kiderül, hogy a Robot szabotálja a menekülési törekvéseit, amit szokás szerint a „veszély” szóval summáz. Penny meg hát… ő Penny.

Igazából ez a bolygós szál a Lost in Space mércéjéhez mérten elég fordulatos, rejtélyes, de engem főleg a környezet fogott meg. Tetszett a táj, az „áramlat” ötlete, a sziklaevő rovarok, stb. Sokkal jobb, mint a második évad elején lévő homokos tengerpart, ahol részeken keresztül szüttyögött a történet. Örülök, hogy ezúttal ezt megúsztuk.

Egyébként itt még az is kiderült, hogy Dr. Smith második évadban sejtetett halála természetesen kamu volt, de az Elveszve az űrben „csótányától” nem is vártam mást. Mindig mindent túlél, a legnagyobb kavarásokat is megússza és nála irritálóbb sorozatos karakter kevesebb van. Ha jól emlékszem itt a Junkie-n lévő első évados kibeszélő alatt sem volt túl népszerű, nem voltam egyedül az ellenszenvemmel.

A másik szálon pedig a felnőttek próbálnak nyersanyagokat gyűjteni ahhoz, hogy valamiképpen féregjáratot nyissanak és eljussanak a gyerekekhez az Alfa Centauriba(?). Őszintén szólva nekem elég homályos, hogy mi is az Alfa Centauri, mert úgy emlékeztem, hogy a gyerekek odamentek, mégis úgy beszélnek erről ott a bolygón, mintha még nem lennének ott. Hiába na, két év után megfakultak a dolgok.

A családi szálat itt is megkapjuk a Robinson család felnőtteivel és Donnal. Ez az első részben kevesebb játékidőt kapott és bevallom, kevésbé is volt érdekes. Remélem, nem csak az évad végén érnek majd össze a szálak. Persze az is igaz, hogy ezúttal csak nyolc részes a szezon, nem pedig a korábban megszokott tíz, úgyhogy talán kevesebb lesz a sallang, amivel eddig is szívesen töltötték meg a szériát.

Kíváncsi vagyok a hogyan továbbra, meg arra, hogy mit talált a Robot a rész végén. Kezdésnek korrekt volt, azt mondanám, hogy 7/10.

17 hozzászólás Ne habozz!

pehnemer - 2021. 12. 10. 20:46

Végig daráltuk a 8 részt, élveztük és sajnáljuk hogy vége. Nem sok sci-fi fut a piacon, pláne ami megél több évadot úgyhogy nem fanyalogtunk a befejezésen sem (sokat), várom a műfaj következő darabját epekedve, addig meg itt van az Expanse :) Nekem egy 8/10 a három évad

Scat - 2021. 12. 10. 21:34

Nekem még egy rész van vissza, de úgy összesűrűsödtek az események, hogy kicsit tartok attól, hogy összecsapott lezárást kap.

Most kivételesen jól jött volna a plusz két rész az évadba, mert a sorozathoz képest szokatlanul felpörögtek az események.

Kati néni - 2021. 12. 10. 22:45

Hú, én az első évadon túlszenvedtem magam, unalmasnak találtam. Nem találtam eléggé drámainak, vagy nem is tudom, az alapszituból sokkal többet lehetne kihozni. Robot tetszett, na meg Maggie Smith kisfiával is elhálnék egy iccakát.

Scat - 2021. 12. 10. 22:58

A második évad feléig ugyanolyan szenvedős is marad. Csak utána indul be, a harmadik pedig az előző évadokhoz képest meglepően pörgős.

Drámai szálak is kerültek bele, de ahogy a cikkben is írtam, igazán senki sincs veszélyben soha, szóval “kerültek is, meg nem is”.

punyapapa - 2021. 12. 11. 06:14

Nálam a Lost in Space egy kellemes kikapcsolódás. A történetben vannak jó részek, de alapvetően a Robinson család viszi a hátán a sorozatot. Már végeztem vele, és sok Netflixes sorozattal ellentétben azért a színvonal megmaradt a 3. évad végére.
Sajnálom, hogy nincs tovább mert szerintem 1-2 évad még belefért volna.

Mazsola - 2021. 12. 11. 13:38

Aki még nem végzett vele és szeretné “feldobni” a karácsonyi időszakot, javaslom ivós játéknak: minden alkalommal egy feles, ha elhangzik Will Robinson neve…
Nem értem, hogy miért kell ennyire kihangsúlyozni, értjük, hogy ő a “főszereplő” de az tényleg durva mikor egy epizód alatt 11-szer (számoltam) hangzik el. Mások teljes nevét az egész évad alatt ha egyszer hallottuk :)
(Tudom, a robot csak teljes nevet mond, de mikor már a testvérei és a tök random gyerekek is teljes néven szólítják, az már elég életszerűtlen.)

Skate - 2021. 12. 11. 15:49

Még az első két évad viszonylag tetszett is, viszont a harmadik eddig nem igazán rántott be. Első része az évadnak nálam egy 6/10-ben kimerült, másodikat is egy féllel éreztem jobbnak. Remélem a harmadik rész már érdekesebbnek fog hatni számomra.

hamupipacs - 2021. 12. 11. 21:55

Egyetértek az előttem szólókkal. Ami megdobta a történetet, az a gyerekek felnővése. Úgy értem két év alatt a kiskamasz színész a szülőket játszó színészeknél magasabb lett. Több feladat is hárult is rá. A két lány történetében is új szálak jöttek be. És végre a robotokról is többet tudtunk meg!

Várós volt a harmadik évad és nem csalódtam.

JKJ - 2021. 12. 12. 19:38

Engem a családi aspektus miatt nagyon megfogott. Közel sem tudnám ennyire átérezni a helyzeteket ha nem lenne saját gyermekem. Ezen kívül nagyon jól adagolják a tempót a sorozatban. nagyon ritkán éreztem egy jelenetet túl hosszúnak vagy elnyújtottnak. Én még csak a harmadik évad felénél járok, de eddig kifejezetten élvezem. Kiemelkedő továbbra is a megvalósítás. Sehol nem érződik olcsónak vagy gagyinak. A színészek mind nagyon jók. a felnőttek és a gyerekek is. Ráadásul még a történet is érdekes. Ritka az ilyen jó sorozat.

Scat - 2021. 12. 12. 21:03

A feléig valóban kellemes volt a tempó, de aztán szerintem hirtelen nagyon felgyorsultak a dolgok. Kíváncsi vagyok, te hogyan fogod majd gondolni.

És azzal egyetértek, hogy valóban az emeli ki az átlagból, hogy nem egy karakter a főszereplő, hanem egy család. De a sorozatzáró írásomban ezt részletesen is kifejtem majd.

Ace - 2021. 12. 13. 09:23

Kellemes szórakozás így az ünnepek elött/alatt. Nagyon sajnálom ,hogy vége még pár évig hozhatták volna a családi kalandfilmet az űrben.
Jó ,hogy nem spórolnak rajta és igazi kalandfilmes hullámvasutnak tűnik eddig a harmadik évad is.

JKJ - 2021. 12. 13. 15:51

Most értem a végére. Kiváló volt. A záró képsorok alatt jöttem rá, hogy miért tetszett igazán. Elkerülték a ma népszerű, de sorozatokban idegesítő témákat. Nem volt nő/férfi ellentét. Nem volt szexualitásában bizonytalan karakter. Nem volt semmi woke-ság. Nem volt faji kérdés.

Értelmes emberek dolgoztak a közös célért. A gyermekeikért. A családért.

ANOka - 2021. 12. 13. 23:43

B+!

Hiába lett ez az évad csak 8 részes, semmitmondó, nyáladzó töltelék beszélgetések így is voltak benne bőven!
A végére pedig a dráma helyett egy óriási “holivúdi szirupos marhaság”-gá vált! :(

Platschu - 2021. 12. 15. 22:43

Én még csak a 2. évadot vizsgáltam be, de minden kiváló látvány- és kalandelem ellenére a leggyengébb láncszem dr. Smith. Tudjátok vannak azok a gonosz karakterek, akiket utálva szeretsz, de ő számomra egy emberi mélypont. Egyszerűen bántja az igazságérzetemet, hogy mindent meg tud úszni és mindenkit sakkban tud tartani. Holott már rég be kellett volna zárni a légzsilipes gyilkosság miatt is. Egyszerűen kedvem sincs miatta újranézni a részeket, mert annyira ütnivalóan irritáló.

Mellette Will navalygása a Robot után is fárasztó. A szinkronhangja is legalább 5 évvel volt több nála.

A történet is megbicsaklott itt-ott a 2. évadban :
– Lovakkal mennek egy ragadozó állatokkal teli világban?
– Estére nem zárták be a lovakat a védőkerítésbe magukhoz?
– Egyetlen rendfenntartó van az állomáson, akit simán megmérgez Smith, de erre a kihallgatóhelységben nincs kamera?
– Nincs egy DNS scan az egész hajón, hanem rábízzák magukat a chipre?
– Ha olyan sok flashback volt a Földön és látszólag jól érezték magukat, akkor minek is mentem el?

Scat - 2021. 12. 16. 10:17

Ha ez vigasztal, Smith takarékra kerül az utolsó évadban, meg Will is kevesebbet nyavalyog.

Egyébként a szinkront elfelejtettem megemlíteni itt is, meg a sorozatzáró cikkben is. Egyetértek veled, Will hangja az egyetlen, ahol kilógott a lóláb (a harmadikban van egy időugrás, úgyhogy ott már korrekt), összességében viszont kifejezetten jónak tartom.

Platschu - 2021. 12. 17. 08:26

A 3. évad első öt része is lecsusszant. Alapvetően szórakoztató sorozat, mert továbbra is ultralátványos és kreatív. Csak itt-ott vannak benne picit logikátlan húzások:

– a gyerekcsapat egyetlen képzett orvosa és pilótája megy hegyet mászni
– az egész völgy kialakítása kicsit hihetetlen volt, mert túl sok volt a víz a külső forgatási helyszíneken, míg a légkör sem maradna így meg saját felhőképződéssel
– Smith továbbra is próbálkozik, de mintha már az írók sem tudnák, hogy most akkor cselszövő vagy segítő legyen a kiszolgáltatott helyzetben
– viszont a legnagyobb butaság ez a hűtőkamrába parancsolás a levegő miatt, mert logikátlan és még bele is egyezik
– a mocsaras világ nem volt rossz, de egy helyen a kabala csirkének és az utasoknak is már rég ki kellett volna purcannia

Szóval még három rész maradt, de szépen halad a történet, még ha a Robot és társainak stílusa kicsit ilyen Cylon-Geth vonalat is követ.

A karakterek is szinte minden párosításban megmentették már egymást legalább egyszer és kicsit túl szerencsések.

Azért milyen klassz, hogy manapság van lehetőség ilyen kalandfilmes scifiket gyártani, mert erre szerintem szükség lenne a piacon. Nem is értem, hogy a sorozat miért nem ismertebb.

Toby Stephensről egyébként most tudtam meg, hogy Maggie Smith fia, akinek egyik legismertebb szerepe McGalagony professzor a Harry Potter világban. A felesége (Ann Louise Plowman) pedig a Csillagkapu rajongóknak lehet ismerős Ozíriszként.

Platschu - 2021. 12. 18. 08:01

Szórakoztatóak voltak az utolsó részek is, még ha kicsit le is egyszerűsítették a cselekményt. Lehet kellett volna ide még a +2 epizód.

Még Dr. Smith is elviselhetőbbé vált, de ettől még a gyilkosság az gyilkosság. Nem volt egyértelmű, hogy vajon azt beismerte-e egyáltalán.

A kicsit Harry Pottert idéző védelmi pajzsnak nem sok értelme van, ha mellette le tud szállni bármilyen támadó egység.

Will akkor mostantól szabadon ugrálhat a galaxisban, tehát felfedezhet új fajokat és civilizációkat. Remélem egyszer azért még lesz folytatás valamilyen spinoff formában.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz