login |

Moscow Noir / Dirigenten

2021. 12. 11. 16:09 - Írta: gromit

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Russia – chaos is the only constant.

Ez a Camilla Grebe könyvéből készült svéd thriller, ami itthon a Direct One-on került szinkronnal bemutatásra, a 90-es évek Oroszországába kalauzol el, ahol az üzleti életet (is) átszövi a korrupció, vállalatok jönnek-mennek, az irányításból kiveszi a részét az alvilág, volt KGB-sek, hirtelen jött milliomosok, leendő oligarchák – és mindezt egy fiatal svéd befektetési bankár szempontjából mutatja a sorozat, fiktív történetben. A téma és a megvalósítás alapján, olyan mintha a McMafia és a Before We Die keveréke lenne, de persze sokat hozzátesz a korábrázolás is (amiben elég markánsan eltér a másik kettőtől).

1999, Moszkva. Tom Blixen önbizalma határtalan, de kevéssé sikeres bankár. Egy újabb sikertelen ügylet után közvetlen főnöke szabadulna tőle, de kap egy utolsó esélyt. Pont kapóra jön neki, hogy a csőd szélén egyensúlyozó svéd barátjának felesége segítségért fordul hozzá: az ügyvéd férjet sokszor pénz helyett “természetben” fizették ki, hátha akad a részvényei között valami hasznos is. Némi kutatás után Tom egy potenciális aranybányára bukkan – fekete arany. Egy papíron inaktív vállalat a jelek alapján óriási olajmező birtokában van. Habár a barát csupán 2%-nyi részesedéssel rendelkezik, Tom reményei szerint licitháborút tud kirobbantani a többségi tulajdon megszerzéséért érdeklődők között. Na, ez túlságosan is bejön neki ott, Vadkeleten.

A kezdést kicsit nehézkesnek éreztem. Túl sok a szereplő, nem tudjuk, hogy kik (néha persze lényeges is, hogy ne ismerjünk mindenkit és minden részletet), de talán túl fáradt is voltam, amikor először nekiálltam. A rész végi fordulat rántott be igazán, de akkor még félreraktam nyugodtabb időszakra várva – most viszont 1 nap alatt ledaráltam az évadot, vitt tovább a lendület.

I’m a banker, not a fucking secret agent.

A főszereplő elsőre nem volt valami szimpatikus, fiatal, jóképű, de hűvös, távolságtartó, a háttértörténetét szép lassan ismerjük csak meg (“senki nem költözik csak úgy Moszkvába”). Adam Pålsson karaktere és alakítása is erősen emlékeztetett arra, amit a Before We Die-ban is játszott, de azt nagyon jól és meggyőzően hozza itt is.

A 90-es évek moszkvai miliőjének ábrázolásához hozzátartozik a skatulyából előhúzott karakterek (korrupt hivatalnok, volt KGB-s, tisztes üzletembernek látszani akaró alvilági vezető, nem túl jó ízlésű újgazdag, vendéggel vodkázó vidéki) mellett a lepukkant környezet – Litvániában forgattak, ideális szovjet / poszt-szovjet helyszínekhez.

A kezdő jelenet elsőre zavaró lehet, amíg a helyére nem kerül (előreutalás? flashback? vagy csak lázálom?), de összességében a sorozat felépítése ügyes, állandó epizód végi cliffhangerrel nézeti magát, a megvalósítás, a vágás helyenkénti művészien megkomponált, nekem a zenei aláfestés is bejött. Szinte végig jó a tempó, a legvégén ugyan kicsit leült, de az kellett ahhoz, hogy szépen lezárja a történetet, elvarrjon nyitott szálakat.

Ha jól sejtem, a sorozat Camilla Grebe trilógiájának első könyvén alapul (társírója egy svéd üzletember, aki valóban Oroszországban élt és dolgozott a 90-es években). Eleinte nem is tudtam mire vélni, hogyan jön ide az eredeti címben (Dirigenten) említett karmester (azon kívül, hogy a főcímben is felbukkan egy pillanatra, de ugye a balett és komolyzene része lehet az akkori moszkvai életnek is, a ledöntött Lenin-szobor, a villamos és lakótelepek mellett, nem feltétlen lóg ki a képsorból), most nézem, hogy a regény címében is szerepel (és talán nem spoiler, elő fog kerülni). A nemzetközi forgalmazásban használt Moscow Noir szerintem találóbb, és ezen a néven simán lehetne folytatni. Én szívesen nézném, különösen ha a nyomozó-ügyész Szkurov karaktere is maradna.

(Én eredetiben néztem, svéd, orosz és angol dialógusokkal (+ felirattal, persze), szerintem a nyelvi sokszínűség hozzátartozik a történethez és az ábrázolt világhoz, ami a szinkronban elveszhetne. Kommentben elmondhatjátok, hogyan sikerült a magyar változat.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz