login |

Pilot: And Just Like That… – írta Kisanna

2021. 12. 13. 15:50 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Csütörtökön mutatta be az HBO Max a kultikus HBO-sorozat, a Sex and the City, azaz a Szex és New York új fejezetét – direkt nem írom, hogy folytatását, mert nem úgy volt bepromózva, ami itthon És egyszer csak.. címmel az HBO GO-n látható. Sokan várták, köztük én is, mert az eredetit imádtam, és az izgalom mellett legalább annyira féltem is, hogy mit hoz a folytatás, és – bár a Samanthát alakító Kim Cattrall nélkül -, a végeredmény nagyon kettősre sikerült.

A tovább mögött spoileresen folyatom.

…and just like that… Big died.

Nem is kerülgetem a forró kását, voltak pletykák Big halálával kapcsolatban, amik rögtön az első rész végén be is igazolódtak. Én őszintén meglepődtem, és sajnáltam is kicsit, mert szerettem a karaktert. De aztán elgondolkodtam, hogy vajon mire megy ki a játék a maradék 9 részben; egyelőre azt tudnám elképzelni, hogy a gyászoló Carrie előbb-utóbb újra randizni kell, és akkor visszatérnek a sorozat alapjaihoz, csak immár nem a 30-as, hanem az 50-es éveiket taposó szingli nők világába fog elkalauzolni.

Számomra az első rész alapozásnak jó volt.

Az első három percben elintézték Samanthát (Londonba költözött, és úgy összevesztek vele, hogy már nem beszélnek egymással), de aztán jól esett, hogy lélekben mégis „visszatér”. Miranda egyetemre jár, a fia tinédzserkori problémáival próbál megküzdeni, és utalásokat kapunk a kezdődő alkoholizmusára, gondolom, ez lesz az egyik központi téma. Charlotte a két nagyon különböző lánya útját egyengeti, és az iskolai tanács tagjaival próbál összebarátkozni, Carrie pedig halad a korral, és egy podcast-ban szerepel, meg Instagramra fotóz érdekes szetteket. Feltételezem, hogy ezeket is majd jobban kibontják.

A második rész, Big temetése csak arra volt jó, hogy egyrészt lehozzanak az életről (annyira depisre sikerült az egész), másrészt hogy felbukkanjon néhány régi szereplő. Jó volt újra látni a Stanford-Anthony párost a szokásos kötekedésükkel, főleg, hogy az előbbit alakító Willie Garson a forgatás közepén elhunyt, így őt csak 3 részben láthatjuk összesen.

Sajnos mindkét részből nagyon hiányoltam a humort, vagy amin mosolyogtam, az is kissé erőltetettnek tűnt, és bár tényleg nem kell az eredeti sorozathoz hasonlítani a Just Like That..-et, azért az egyik nagy erőssége mégis a karakterek fekete humora volt, és most ez fájóan hiányzik a történetből.

Az új szereplők közül kiemelném Sarah Ramirez-t, mint az első nem-bináris karakter a sorozatban, aki legalább okozott néhány viccesebb pillanatot. Aztán itt van Nicole Ari Parker, aki LTW-t (Lisa Todd Waxley-t) játssza, Charlotte menő barátnőjét, aki egy újabb Upper East Side-i elit anyuka, bevallom, ez a szál engem egyáltalán nem mozgatott meg, kicsit elcsépeltnek érzem. A legérdekesebb új karakter a Miranda professzorát alakító Dr. Nya Wallace (Karen Pittman), ebben látok fantáziát, bár a Miranda által a bemutatkozó órán tolt fehér-felsőbbrendűség, meg előítéletesség-performasz egy kissé túlzásnak hatott.

A gyerek színészek mind nagyon tetszettek, remélem, hogy nekik is jut szerep, és nem csak az első két részben. A látvány és persze a ruhák továbbra is fantasztikusak, ízlése mindig volt a készítőknek. Az első plakát óta sokat vitatott főszereplők „megfiatalított” (botox vagy nem botox) arcáról pedig mindenki döntse el magának, mennyire lett sok.

Összességében ez a minisorozat, vagy nem tudom, minek nevezzem (nem zárták ki, hogy folytatódhat, de egyelőre említés szintjén sincs róla szó), az első két rész alapján egy olyan 6/10-et kap tőlem, vannak benne lehetőségek, de talán filmként jobban működött volna, ahogy szerintem az elkészült két film is működött, főleg a komolyabb szálak miatt. Azt gondolom, hogy a kevesebb több, és félő, hogy ha túl sok mindent akarnak bele erőltetni a 10 részbe, akkor pont emiatt nem fog működni, de kíváncsian várom a folytatást.

15 hozzászólás Ne habozz!

ponyisland - 2021. 12. 13. 16:37

Azt várom, hogy visszahozzák Aident, és az milyen szép lenne, ha végül Carrie mégis mellette kötne ki. Aiden is megkapta azt amire vágyott (feleség, gyerek), amit Carrie akkor nem tudott neki megadni, de így Big távozásával ezt a lezárást tudnám elképzelni, nem valami teljesen új pasit.

Jemima - 2021. 12. 13. 18:41

Nekem is tetszik az új adag, külön jó pont, hogy nem egyben adták ki, így van egy kis “retro” hangulata, hogy lehet várni a részeket.
Szerintem ez egy átvezetés is lehet egy új sorozathoz a fiatalokkal. Rose tökre lehetne az új főszereplő úgy 8-10 év múlva, addig meg fenn kell tartani a brandet.
Carrie számára szerintem nem Aiden lesz a végállomás, az túlságosan HIMYM lenne. Az első részben nagyon mutogatták a hangmérnököt, szerintem ő lesz a jövő. De remélem meglep a sorozat, mert a pasinak egy mondata nem volt, kicsit felrónám a készítőknek, ha ennyiből kitalálható lenne a vége.

Fearless - 2021. 12. 13. 20:16

Azt hittem jókat fogok nevetgélni… ehelyett az első rész vége sokkolt a 2. részt szinte végig bőgtem…

Diapolo - 2021. 12. 13. 20:37

Elég Sex and The City idegen volt ez az első két rész, sok mindenben eltért, én magam sem azt kaptam, amire számítottam. Én csak áldozat voltam, pár hónapja vettek rá, hogy megnézzem a sorozatot, de férfi létemre is egész jól szórakoztam rajt. Amikor itthon arról beszéltünk, hogy miért van értelme folytatni ezt a sorozatot, akkor pont azt mondtam, hogyha nincs mi újat elmesélni, akkor felesleges. Két lehetőséget képzeltem el: egy anyasorozat koppintást, amit totál bukásnak véltem már előre, vagy egy olyat, ahol vagy Big, vagy az egyik főszereplő – nem Samantha – meghal az elején.

Így kb. eltaláltam, de arra nem gondoltam, hogy ennyire sötét tónusú lesz a sorozat a korábban megszokotthoz képest. Carrie szerintem először Che-vel fog kavarni egyébként, aztán majd meglátjuk, de neki ezt a vonalat tudom elképzelni, a keresőst. Miranda alkoholizmusa is borítékolható, és hát Charlotte… szerintem ő áll majd a mérleg közepén, aki próbál egyensúlyozni, és mindegyik barátjának segíteni, de neki komolyabb sztorija nem lesz. Szerintem is egyébként a film jobb ötlet lett volna, főleg, hogy Stanford elvesztése azért komoly érvágás lesz. Az már most látható, hogy ez a 3 karakter Samantha nélkül közel olyan jól nem fogja eladni ezt a történetet, és óriási űr tátong ennek a sorozatnak a közepén, ami sírva kiált Kim Cattrallért.

wintender - 2021. 12. 13. 20:38

Szerintem teljesen rendben volt ez a 2 rész. Én nem hiányoltam a humort, hisz tök normális, hogy ennyi év után komolyodnak a karakterek. Jó volt látni, mi lett velük, milyenek a gyerekeik, a házasság.
A sztori szépen van írva, engem is érdekel, hova lyukadnak ki vele.
Érdekes viszont, egyelőre pont Carrie-t nem tudom hova rakni, borzasztóan zavart, hogy meg sem próbált mentőt hívni Bignek, vagy esetleg újraéleszteni őt. Ennyi erővel lehetett volna az is, hogy már eleve halott, mikor rátalál. Persze hacsak nem az lesz a vége csavar, hogy Carrie intézte így, hogy felvehesse utána az életbiztosítást, amiből vesz még 3 pár Manolo Blahnik cipőt.

Diapolo - 2021. 12. 13. 20:42

“Persze hacsak nem az lesz a vége csavar, hogy Carrie intézte így, hogy felvehesse utána az életbiztosítást, amiből vesz még 3 pár Manolo Blahnik cipőt.”

Neeee :DDDD

Critica007 - 2021. 12. 13. 21:48

Anno én nagyon nem kedveltem a sorozatot, nem is néztem. (Ez annyiban hazugság, hogy a Carnivale – A vándorcirkusz előtt ment, így az utolsó pár perceket mindig láttam.)

A filmeket láttam, de inkább túlnyújtott epizódrészeknek tartom őket.

Az “újabb fejezetnek” adtam egy résznyi esélyt. Meglepett, hogy mennyire jól áll neki a 40 perc, hogy mennyire jól állnak a készítők az öregedéshez, és az, hogy milyen jól bemutatták, hogy a szereplőknek már nem a szex az elsődleges téma. (SJP elpirulása a maszturbációs beszélgetésnél kifejezetten jól működött.) Ezáltal Samantha karakterének kikerülése is indokolttá vált.

Az első rész végi párhuzamos eseménybemutatás is jól szemléltette, hogy ez a sorozat már nem olyan “szeleburdi”, mint volt.

Meglepő számomra, de várom a folytatást. Ha tartják ezt a színvonalat, akkor tuti, hogy végig maradok.

mollyhooper - 2021. 12. 14. 00:00

Szerencsére Ryan Reynolds reklámügynöksége igazságot szolgáltatott Mr. Bignek és a Peloton cégnek is.

https://www.youtube.com/watch?v=yX7DuSxnWpg

ponyisland - 2021. 12. 15. 13:33

Jemima: Milyen hangmérnök? Eskü eszembe se jut, vissza kell akkor nézzem.

Diapolo: “Carrie szerintem először Che-vel fog kavarni” jézus, remélem nem. Az nagyon kiábrándító lenne és karakteridegen.

Szerintem happy end lesz a végére, főleg így a szomorú kezdés után. Remélem Carrie talpra tud állni és utána újra szerelmes lesz, Miranda meg kijön az alkoholizmusból.

pip - 2021. 12. 15. 23:01

Nagyon örülök, hogy a kritika azzal kezdődött, hogy ki lett emelve: ez nem a SATC folytatása, hanem gyakorlatilag egy új sorozat. Mert minden kommentszekcióban ahol erről beszélnek, azt látom, hogy “ez már nem ugyanaz, nem méltó,” stb. Persze, hogy nem ugyanaz! Ez a sorozat ötvenes nőkről szól, akiknek már bizony az életük részei némileg komolyabb problémák, halálesetek, ahogy az már lenni szokott. Szerintem a sorozat nagyon vagányan bevállalta ezt. Az első rész teljesen jó is volt. A második már idegesített picit: nem mindenhol volt nekem hihető, hogy egy nő aki most vesztette el a férjét, így viselkedik. Értem, hogy azt próbálták mutatni, milyen erős, de ha azt veszem hogy az első filmben hetekig ki sem kelt az ágyból, olyan depressziós volt, azért mert elmaradt az esküvőjük, akkor nehéz elhinni, hogy kevésbé hat nyomasztóan a kedélyállapotára az, hogy a férfi a karjai közt hal meg. De minden a további részeken múlik.

len90 - 2021. 12. 16. 20:12

Én nem örülnék az Aiden-es opciónak, sőt igazán egy új férfinak sem Carrie oldalán. Szerintem sokkal szebb és SACT-esebb lenne, ha özvegyként inkább újra a városi életben merülne el vagy ha még közelebbire fűzné a kapcsolatot a barátaival. Bár elvileg ugye ez kizárt, de az lenne a legszebb ha a végére még is meg tudnák szerezni Catrallt vagy megoldanák a fizikai jelenléte nélkül, de végül visszatalálna Samantha-hoz Carrie. Elvégre többször elhangzott a sorozatban, hogy ők 4-en lelki társak és nincs szükségük mindenáron egy férfira maguk mellé ahhoz, hogy kiteljesedjenek.

Szerintem öregkorban már nem feltétlenül szükséges egy férfi Carrie mellé, főleg akkora ha az a bizonyos NAGY szerelem már megvolt, és halállal ért végét, ami ergó olyan, mintha véget sem ért volna. Szerintem ilyenkor az özvegyeknek amúgy is piszok nehéz lehet “tovább lépni”, hiszen valahol tényleg olyan, mintha a házasságuknak sosem lett volna vége. Ők végig szeretetben éltek, és egyikük sem akart más embert az életükbe…

Fearless - 2022. 01. 06. 21:48

Egyre jobb, tetszenek a témák, amiket feszegetnek benne. Nagyon tetszik. Végre egy sorozat ami nem csak tinikről szól.

kisanna - 2022. 01. 11. 12:47

@Fearless igen, csak teljesen külön kell kezelni az eredeti sorozattól.

Jemima - 2022. 02. 06. 14:36

Ponyisland: mit szólsz az utolsó részhez?

Utálom a készítőket. Tudom, hogy a legtöbb “jó” sztorinál a legelején ott van a vége, de ez így tök gáz lett.

ponyisland - 2022. 02. 09. 20:29

Jemima: Miközben néztem a részt, rád gondoltam, hogy nem hiszem eeeeel, hogy te ezt így megmondtad előre. :D

SPOILER
Egyébként sokkal jobban örültem ennek, mint ha a tanárral jött volt össze, mosolyogtam is a végén. Olyan jó hangulatú limonádé lett, hogy legszívesebben tovább nézném, és sajnálom, hogy vége, most indulhatna a feel good része a sorozatnak (tudom, ez az évad nem erről szólt).
De azért Aidennek jobban örültem volna. :) Kicsit drukkoltam is, hogy hátha Párizsban összefutnak :D

Miranda szála kicsit zavar, hogy nincs teljesen lezárva, nem tudom, hogy azért mert terveznek-e folytatást, vagy sem…
SPOILER VÉGE

Összeségében elégedett vagyok, igaz ez az utolsó rész kicsit azért összecsapott volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz