login |

The Witcher: Nightmare of The Wolf – írta Pikszi

2021. 12. 14. 15:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: anime, kritika, tévéfilm,

A Farkas rémálma szűk másfélórás animációs gyorstalpaló azoknak, akik két Vaják-évad között mélyebben megmártóznának a sorozat ideje előtti eseményekben, és szorosabb ismeretséget kötnének Vesemirrel, Geralt mesterével, apapótlékával. Így pár nappal a The Witcher 2. évad kezdése előtt bemelegítésnek is megteszi.

Vesemir – ahogy valamelyest az első évadból is kiderült – szintén vaják és szintén kiváló kardforgató, de nagyjából ennyi a közös benne és tanítványában. Az ifjú Vesemir ugyanis Geralttal ellentétben meglehetősen életvidám figura, aki a carpe diem elvét vallja. Minden alkalmat megragad a kocsmázásra, képtelen ellenállni a mézes süteménynek, a szája be nem áll, és fülének legalább annyira kedves az arany csengése, mint egy-egy lesi vagy baziliszkusz vérének fröccsenése.

A kapzsiság, amivel gyakran vádolják a vajákokat, ebben a történetben nem pusztán vád, hanem központi mozzanat – azzal együtt, hogy az ágrólszakadt kölykökből nevelt vajákok részéről azért érthető a pénz iránti vonzalom. Ez a vonásuk azonban, párosulva közkeletű megvetettségükkel és némi személyes bosszúvággyal, A farkas rémálmában súlyos következményekhez vezet. Egyben ahhoz is, hogy a történet elején még könnyelmű és nemtörődöm Vesemirből végül a vajákkeltető vezetője lesz.

A Kaer Morhen-i vajáknevelde a film legfontosabb helyszíne. Akiben a fősorozat kíváncsiságot ébresztett a vajákiskola alaptanterve és a vaják génsebészet titkai iránt, az most – leginkább Vesemir gyermekkori emlékein keresztül – betekintést nyerhet a képzésbe, és megismerkedhet a tanári kar illusztris tagjaival. A vajákok eleinte nemigen zavartatják magukat attól, hogy a nem is olyan távoli királyi udvarban Tetra, a varázslónő egyre kíméletlenebb kampányt folytat a vajákok elpusztítása céljából.

A történetben az alábecsült és szívós Tetra a fő ellenfél, aki ennek ellenére is hajlandó Vesemirrel együtt nyomozni a királyságot pusztító rejtélyes szörnyeteg ügyében. A fáradhatatlanul hencegő vaják és a fennhéjázó varázslónő közös nyomozása talán a legszórakoztatóbb eseménysor, no persze azt a sorozatból is tudhatjuk, hogy egy vaják és egy varázslónő kényszerű társulása mindig tartogat érdekes pillanatokat. Ezen fölül (igaz, csak rövid időre) fölbukkan a történetben a tündekirály Filavandrel, sőt maga Geralt is.

Ami az animáció színvonalát illeti: se nem fájdalmas, se nem kiemelkedő. Jellemzően inkább az állóképek aknázzák ki a festményszerűségben rejlő lehetőségeket. Az akciójelenetek kardsuhogtatásai, felhősúroló szaltói és pörgőrúgásai engem gyakran kidobnak a történet világából (nem csak ebben az esetben), és a varázslás bemutatása itt sem haladja meg a tarka fénygömbök, -sugarak bősz hajítgatását, pedig az animációs műfaj viszonylag olcsón biztosít(hatna) alkalmat a fantázia kibontakoztatására.

A rajzolt vér már a nyitójelenetsorban bőséggel ömlik, a végtagok és az ártatlan áldozatok is serényen hullanak, előzékenyen figyelmeztetve a nézőt, hogy most nem egy boldog véggel kecsegtető derűs hőstörténetbe, hanem a Vaják világába csöppen. Amiről a benne jártasak már tudják, hogy minden négyzetmérföldjét kegyetlenség és cinizmus hatja át.

4 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2021. 12. 14. 16:21

Jaj, de jó, hogy megírta más!
Én még mindig nem kezdtem bele :D

Pikszi - 2021. 12. 14. 20:51

@Scat: Igen, láttam, hogy jelentkeztél rá, vártam is vele jó ideig. Remélem, nincs harag :)

e-batta - 2021. 12. 15. 12:54

Én is gyorsan újranéztem, fel is merült bennem néhány kérdés:

Kaer Mohen pusztulásakor nem láttam, hogy Riegerték is odavesztek volna. Az utolsó jelenetben még azt látni, hogy Vesemir utasítja őket, meneküljenek. Aztán semmi, a végén csak annyit látni, hogy Vesemir megtalálja a négy gyereket. Most akkor megmenekültek?
Ha igen, akkor miért kesergett a Vaják első évadában Geralt, hogy már nem “készülnek vajákok”, mert Kaer Mohen pusztulásával odalett a tudás is? A varázslók szintén hosszú életűek, szóval Riegerték még jó pár génmanipulációt elvégezhettek volna.
Ha nem menekültek meg, akkor a négy gyerekből hogyan lett vaják? Hiszen a génmanipuláción még nem estek át, és ehhez Vesemir nem ért, nincs meg a tudása hozzá.
Ha valaki esetleg tudja a megoldást, akkor azt megköszönném.

walaki - 2022. 03. 21. 23:49

@e-batta: van egy varázslötyi, amitől vajákok lesznek. Az ehhez szükséges összevalók és a recept (varázskönyv?) veszett oda, de a gyerekek nem (egyébként az nekem nem világos, hogy kaptak-e már a lötyiből a menekülés előtt, lehet, hogy igen.)

Vesemir nem ért a génmanipulációhoz, de a recept alapján össze tudja keverni a hozzávalókat és be tudja adni. Vajákok azért nem készülnek, mert nincs több lötyi, és senki sem tudja, hogy kell csinálni. (Kb. mint ahogy a legtöbb benzinkutasnak fingja sincs, mi az az oktánszám, és hogy hogyan áll elő és miért, de ettől még tud tankolni 95-öst vagy 98-ast a kocsidba.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz