login |

Doctor Who: vége a 13. évadnak – írta Spyblat

2021. 12. 16. 15:50 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Véget ért a Doctor Who rendhagyóra sikeredett 13. évadja, a Flux, amely egy komplett hat részes, átívelő szálas történet volt. A lendületes indítás után kíváncsi voltam, mennyire mernek elmenni az új irányba, amelyet a Doktor teljes eredetének megváltoztatása indukált. Hát, nem vagyok elégedett.

A szokásos: Nem itt érdemes kezdeni, hanem a jelenlegi Doktor első évadjával az új beszállóknak. A 11. évad a legkésőbbi beszállási pont.

Pedig papíron minden olyan szépen összeállt. Kapott a sorozat egy új lendületet azzal, hogy amit eddig a Doktorról megtudtunk, csak a jéghegy csúcsa, egy egész érdekes katasztrófa közeledett és jó kis új karaktereket sikerült felvezetni, végre tényleg fenyegető gonoszokkal. A végeredmény egy patikamérlegen kimért event lett, ami nem rossz, de egyáltalán nem érzem azt az elégedettséget, mint vártam.

Alapvetően azért nem egy összefüggő történetet kapunk. Mindegyik rész elment egy különálló epizódnak. Annyi különbséggel, hogy itt nem az epizodikus sztori kapott egy kisebb átívelést, hanem fordítva, az átívelő sztori lett feldúsítva epizodikus elemekkel. Ezek az elemek egyébként néhol kifejezetten jók voltak, néhol simán csak korrektek. A síró angyalos szál, illetve az új útitársak dinamikája a Doktor nélkül nagyon tetszettek, még akkor is, ha utóbbinak semmi értelme nem volt, de magát a fő cselekményt állandóan megakasztották.

Spoilerekkel röviden a tovább mögött folytatom.

A gonoszokról nem tudtunk meg érdemben semmi extrát, így csoda, hogy igazából végig elég fenyegetőek tudtak maradni. Tecteun rövid feltűnése pedig a halálával totálisan felesleges lett. A legnagyobb csalódás mégis az lett, ahogy a Flux-ot legyűrték. Totálisan random megoldás lett, ahogyan az várható volt.

Az új szereplők jók voltak. Dan az érthetetlen akcentusával egész szerethető lett, Yaz is megmutatta végre, hogy van helye a Tardis-ban, Jericho pedig a legjobb karaktere lett az évadnak. Olyannyira, hogy konkrét súlya volt a halálának.

De ami a fő csalódás: felhúzták az évadot egy olyan dologra, ami közvetlenül kapcsolódik a Doktor korábbi életeihez, illetve az eredetéhez. Erre pont erről nem tudunk meg semmit. Vissza akarja kapni az emlékeit, erre, amikor már a kezében van az emlékóra, ő inkább elteszi. Azt hittem hozzávágok valamit a tévéhez. Egy percig ne legyen illúziónk: a jelenlegi showrunnernek lövése nem volt, hová akarja kifuttatni ezt a sztorit. Nem véletlenül nem kaptunk konkrét választ a Doktor eredetére, illetve arra sem, hogy hány korábbi élete volt már. Ebből a szempontból jól fog jönni Russell T. Davies visszatérése. Ő jól kezeli nagyon a múltbeli rejtélyeket, reméljük ehhez is értelmes dolgot fog kitalálni.

Ez az évad nálam valahol 6,5 és 7,5/10 között mozog. Az utóbbi lenne a korrekt osztályzat, de közben a sok kihagyott ziccer annyira felidegesített, hogy szívem szerint a kevesebbet adnám. Ezt most kivételesen rábízom a junkie-kra.

12 hozzászólás Ne habozz!

humorpalanta - 2021. 12. 16. 18:03

Hát, én nagy DW fan vagyok, de ez valami borzalom volt. Szegény Jodie-nak szinte csak borzasztó epizódokat írtak. Egyetlen kivétel van, a Pakisztános. Az nagyon tetszett.

Ez az egész évad különkiadásostól, bárcsak meg sem történt volna. Inkább hagytak volna ki 1 évet. Ez a behozom az alakot, de mielőtt 2 szót tudna mondani kinyírom a fenébe dolog, miközben túlélt ezermilliárd éveket… Na hagyjuk már… Szánalmasan rettentő. Kíváncsi vagyok RTD mit tud ezután kihozni az egészből.

Illés Gergely - 2021. 12. 16. 18:24

Egy kérdésem van: Az évad végén van új Doktor?

polovcev - 2021. 12. 16. 19:03

Illés Gergely:

Nincs, talán a karácsonyi különkiadásban ami már megint visszahozza a dalekokat.

winnie - 2021. 12. 16. 19:11

szerintem majd a harmadik különkiadásnál lesz. a váltást keményen be fogják harangozni tippre.

Mohu - 2021. 12. 16. 20:37

Imádom a DW-t de mindig vártam hogy mi lesz a következő részben valamint a külön kiadásokat. De évek óta az új részeket végig nézni sem bírom. Jöjjön egy új doktor és új kézbe kerüljön a sorozat

mSO - 2021. 12. 16. 20:51

RTD határozottan javított a sorozaton, már csak azzal is, hogy az epizodikus szenvelgésből váltott végre izgalmas folytonos cselekményszálra. Az ötlet remek volt, ismét összehozták a Doktor nagy ellenségeit egy helyre – de a megvalósítás sajnos ismét félresiklott. A sok külön elkezdett szálból is legfeljebb gubanc lett a végére. Pár percig érdekesnek tűnt a Doki több idősíkon való együttlétezése, de aztán idegesítő lett az ide-oda váltogatása.

Az afro nő Doki sokkal szimpatikusabb karakternek tűnt, hiába kihoz Jodie mindent a szerepből – egyszerűen az van idegesítőre megírva…

Martina1 - 2021. 12. 16. 22:07

Chibnall nagyon jó abban, hogy felvezesse a rejtélyeket, de lezárni nem tudja őket. Annyira csűri-csavarja a szálakat, és mire rájön, hogy le is kéne zárni őket, már csak azt veszi észre, hogy alig van rá ideje. Nem volt ideje, hogy a Doktor eredetét megmutassa. (Kezdem úgy érezni, hogy ezt a csavart csak azért vezette be, hogy ne legyen gond a Doktort játszó színészt lecserélni) Felvezetett új karaktereket, mint pl. a két főgonoszt is, de róluk se tudtunk meg semmit, azt se, hogy hogyan kapcsolódnak a Doktorhoz, abból is csak egy kis részt láttunk. Vagy ott van az a fickó, akit az utolsó előtti részben vezettek fel, és róla se tudtunk meg szinte semmit. Aztán ott van Dan, akiről azt hiszed, hogy fontos szerepe lesz a továbbiakban, pedig csak annyi a szerepe, hogy ott legyen és humorizáljon. Vagy ott van a Karvanista, tőle se tudtuk meg, hogy mi köze van a Doktorhoz. Pedig jól kezdték ezt az évadot, de aztán csalódás lett a végére. Az egyetlen rész, amit ki tudnék emelni ebből az évadból az angyalos rész. De komolyan, amióta Chibnall a showrunner azóta csak azok a részek értékelhetőek, amiket nem egyedül ő írt, vagy amelyeket nem is ő írt.
Hát nem is tudom, hogy meg akarom-e nézni az újévi részt, lehet már csak a 3. különkiadásos részt fogom megnézni, csakhogy lássam, mi lett a vége. Pedig sosem volt olyan, hogy ne vártam volna a DW-t, de most egyáltalán nem várom.

Runval - 2021. 12. 17. 10:14

Hát legalább nekem nem ez volt az eddigi legrosszabb évad :/ Az marad a 12. Ennek annyi előnye van, hogy rövid, és annyira kusza, hogy majd távlatból és nem teljesen józan állapotban jót tudok röhögni rajta.
A minőségét szerintem jól leírja, hogy ez csak és kizárólag a történések (plot) évada volt, nem a történeté (story), karaktereké, tematikáé, mondanivalóé vagy bármilyen tartalomé, és hallottam valakit egy podcastben úgy védeni az évadot, hogy teljesen oké, hogy nem lett minden történetszál alaposan megválaszolva, lezárva, mert az író nem ebben érdekelt, és ezt el lehet fogadni. De akkor mégis mi volt a célja, ha az egyetlen dolog, amit elénk rakott is össze van csapva, kérdem én??

Viszont engem nagyon érdekelne, ha kijönne az évad készültéről egy dokumentumfilm/sorozat. Nekem elég feltűnő volt, hogy a járvány miatt összecsapott munka volt, és a forgatókönyvek nagy valószínűséggel first draftok voltak, leszámítva a 2. és 4. részt, amik önmagukban is eleve megállják a helyüket, úgyhogy az epizódszám csökkentés után nem a semmiből kellett újrakezdeniük. Szerintem nagyon érdekfeszítő lenne látni, hogy mik voltak a terveik, hol tartottak, amikor beütött a krach, hogy jutottak arra, hogy azért úgy ahogy, de elkészítik, és ez milyen embertpróbáló munka lehetett, és az eredménye egy halom szar lett.
Drámának is jó lenne, de emellett kiderülne mik is voltak a járvány következményei, ne lehessen minden negatív megjegyzésre azt felelni “de hát Covid”. Persze el kell telnie pár évtizednek, hogy a BBC és a készítők bevállaljanak egy tényleg őszinte feltárást, de nagyon örülnék neki.

Zoli - 2021. 12. 17. 11:47

A kritika számos pontjával nem értek egyet és számossal igen.
A negatívokra nem válaszolnék viszont az az új karakterek a”házaspár” Dan iszonyat jók voltak.
Az évad az utóbbiak közt az egyik legjobb volt.

winnie - 2021. 12. 18. 20:02

Runval: “a forgatókönyvek nagy valószínűséggel first draftok voltak”

ez teljesen abszurd. és nem azért, mert egy sorozatnál sem készül first draftból semmi, max 10-20. változatból, hanem azért, mert a járványnak, ha egy pozitív hatása volt, az az, hogy hihetetlen sok ideig lehetett szkripteket írni. épp ez volt a lényeg, hogy hirtelen mindenkinek szabad ideje lett, rengeteg idő lett más projekteken dolgoznia az íróknak, illetve ezerszer átnyálazni meglévő sorozataik szkriptjét.

“mik is voltak a járvány következményei, ne lehessen minden negatív megjegyzésre azt felelni “de hát Covid”. ”

ha valami, akkor büszkén fogják vállalni a részeket, hogy covid ide vagy oda, így is olyanok lettek, amikre büszkék – nyilván az más kérdés, hogy vannak olyanok (kevesen, sokan), akiknek nem tetszett.

de… miért takaróznának coviddal? tavaly ősszel lehetett volna (de akkor sem tette senki), amikor ismét beindultak óvatosan a dolgok, de azóta mondhatni minden normális kerékvágásban van, csak megnőttek a költségvetések a tesztelések miatt. de minden sorozat forog, a legtöbb szinte változatlan körülmények között. senki nem fog semmit a vírusra, amihez alkalmazkodni kell, azt megoldják.

Runval - 2021. 12. 19. 23:44

winnie: Én biztosan nem ismerem annyira, hogy milyenek a koronavírus miatt megváltozott körülmények, mint te, és a DW-s híreket se követem olyan közelről egy ideje, hogy komoly elképzelésem legyen a színfalak mögött történtekről. Azonban ezeket tényleg nem tudom másképp értékelni, mint first draftok. Annyira az süt róluk, hogy papírra vetették az összes előkerült ötletet későbbi finomításra, de aztán arra nem került sor. Az meg csak még égőbb lenne, ha ez a katyvasz egy többszörösen letisztázott irományból ered, ha ez a csúcsteljesítmény, amit el tudtak érni írás terén.
Az meg rendes körülmények között sem igaz, hogy egy teljesen letisztázott forgatókönyvvel állnak mindig neki a forgatásnak. Most meg lehet, hogy hirtelen jött az utasítás, hogy a brandnek mennie kell, azonnal forgatni kell, hogy kellő időben elkészüljön, és a showrunnernek 20 felé állt a feje, és ezen felül 5-6 forgatókönyvet egymaga kellett összehoznia (mert a neve mindegyiken rajta van).
De persze a készítők mind büszkék lehetnek a teljesítményükre. A Covid előhozása inkább a közönség részéről jött elő. Hogy ez a történetszál kapott volna egy külön részt, az a vfx el lett sietve stb. Engem pont ezért érdekelne a háttérinfó, hogy ne lehessen figyelmen kívül hagyni a hősies teljesítményét mindenkinek, aki rajta dolgozott, de úgy se lehessen csinálni, mint ha ez egy tökéletes évad lehetett volna.

winnie - 2021. 12. 20. 06:01

félre ne érts, nem doctor who-specifikusan írtam, inkább általánosságból a példára levezetve, illetve a saját logikám alapján. ha bárki tudja a konkrét körülményeket, amik erre a sorozatra hatottak, az nyugodtan javítson ki, a baromságok jogát mindig fenntartom, szóval én sem követtem a hátteret.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz