login |

The Flash: véget ért az Armageddon, a 2021-es Arrowverse crossover

2021. 12. 16. 21:30 - Írta: Necridus

8 hozzászólás | kategória: crossover, kritika, , , , , ,

Látszik, hogy nagyot csökkent az érdeklődés az Arrowverse crossoverei iránt annak ellenére is, hogy most egy sorozat és annak karakterei kapták a reflektorfényt. Mert ugye az öt részes event most a Flash új évadjának első öt részét teszi ki, amibe folyamatosan beleraknak egy-egy univerzumos karaktert. De minek?

Jó, a provokatív kérdés korán érkezik, és persze süket fülekre talál, mert nyilván nem ezt a posztot fogják olvasni a sorozat készítői és tanulni belőle, de muszáj volt leírnom, mert ez volt a legtöbbször elhangzott kérdésem közel három és fél óra alatt. Az egész annyira kényszeresnek érződött, a szokásos elemeket hozták megint, nem kaptunk semmi extrát, amitől tényleg élvezhető lett volna az esemény.

A tovább mögött spoileresen folytassuk.

Az első epizód ugye tudjuk, milyen volt, hiába voltak jó pillanatai, nem csoda, hogy hiányérzetünk támadt. Ezt a második pótolta, ahol rögtön azzal kezdtek, hogy jobban elmagyarázták, mi is ez az egész konfliktus. Itt már megtudtuk, mi is történik valójában, sőt, el is kezdték Barryt úgy beállítani, mint aki el fogja veszíteni a józan eszét, ami baromi jó szál is lehetett volna azzal, hogy már a saját csapattársai sem bíznak benne, de csak a felszínt kapargatták.

Emiatt hozták be Jefferson Pierce-t, vagyis a Black Lightningot, akivel életben tartották azt a látszatot, hogy a Justice League Crisis Team még mindig egységben van. Itt is sikerült azért érdekességekkel kopogtatni (a protokoll például remek ötlet), de bejönni az ajtón ekkor sem jött össze, pláne nem berúgni azt valami izgalmas, érdekes eseménnyel. Hacsak belegondolok, hogy ezt az eseményt legjobb esetben is fapofával néztem, miközben mondjuk a Crisis on Earth-X-et mennyire szerettem…

De az a baj, hogy ha épp nem untam, mint a 8×03-at, akkor dühöngtem. Tényleg árad az igénytelenség és érdektelenség a crossovert illetően, a logikát abszolút hanyagolták, tele volt ostobaságokkal, eközben pedig úgy tűnt, semmi energiát nem fektetnek abba, hogy ez valóban egy szenzáció legyen – persze ez nem így van, mert több heti munkáját f*kázom most rengeteg embernek. De alkottak már ennyi idő alatt jobbat is.

Azért az eddigi kritikáim és twitteres megnyilvánulásaim alapján lejöhetett, hogy elég elnéző vagyok sorozatokkal szemben, ritkán hoznak ki a sodromból, de ennek a crossovernek többször is sikerült. Oké, hogy Joe halálát annyira sorozatidegenen hozták be, hogy egy másodpercre se volt hihető, még az egy helyben toporgó harmadik epizódot is elnézhetjük, de ami a negyedikben történt, az rettentően szemtelen a sorozattól.

Azt a szálat ugyanis, hogy Barry megbolondul és 10 év múlva elpusztítja a bolygót, a negyedik epizódban oda vezették ki, hogy az egész a Reverse-Flash műve. Meglepő? Nem. Már csak kínomban nevetni tudok azon, hogy a készítők nem képesek új ellenféllel előrukkolni, az egyszer bevált figurát hozzák vissza folyamatosan (ráadásul Tom Cavanagh alakításában, aki újonnan mozdulni sem tud a ruciban).

Nagyon unalmas már, hogy minden mögött RF van, mindig ugyanaz a szándék a gonosztól, ugyanaz a gondolkodásmód, ugyanaz a párbaj, minden ugyanaz. Azt gondolhatják az írók, hogy amint meglátjuk a sárga jelmezt, ordítva és tapsolva pattanunk fel a kanapéról? Nem, legfeljebb “NA NE MÁR!”-t kiáltva csapunk a combunkra. Mert ez mást nem érdemel.

Ahogy az sem, hogy minden probléma megoldása az, hogy Barry szereti Iris-t. Komolyan, hányszor fogjuk még eljátszani, hogy Barry nem elég gyors, de Iris-ra gondol, elmormogja, hogy szereti, és hirtelen gyors lesz és megmenti a világot? Egy kis kreativitást kérünk az íróktól, valami új konfliktust új megoldással. Ez olyan nehéz a nyolcadik szezonra?

Ami a vendégeket illeti: az első epizódban még Ray Palmer kellemes meglepetés volt, a második mindössze pár másodpercnyi Alex Danvers és Jefferson Pierce jutott, ahogy a harmadikban is a nagyobb tömeg néhány képkocka erejéig szerepelt. A negyedikben kaptak több figyelmet. De minek?

Önismétlés tudom, de az, hogy az alternatív jövőben Allegra szerelmi életével foglalkozunk, miközben nettó 34 perc után kuka az egész idővonal és visszatérünk 2021-be, az nagyon elkeserítő. Hiába volt itt Damien Darkh, Ryan Choi (mint Atom), Batwoman vagy Sentinel, egyedül Darkh adott hozzá valamit a sztorihoz, a többi nyugodtan lehetett volna bárki. Még a házon belülről érkező kapuérázó Chillblaine is nevetséges volt, nem kell a többi karaktert is megszégyeníteni.

Az esemény utolsó epizódjának pedig ismét feltenném a kérdést, hogy mi értelme volt. Bele próbáltak tenni mindenféle érdekesnek induló szálat, de éppencsak bemutatták, hogy ilyenre is gondoltak, igazán jóra egyik sem lett kidolgozva. Eobard halálának nem megakadályozásáról szóló morális kérdés is érdekes lehetett volna, csak nem sikerült úgy tálalni, ahogy Nora Darkh megjelenése és apja újbóli elvesztése se tudott kellően hatásos lenni, hiszen nem is illett ide. A karaktertől már rég búcsúztunk, abszolút felesleges volt.

Mellette pedig megérkezett az a vendégszereplő, akire tényleg kíváncsi voltam: Kat McNamara ismét magára öltötte a csuklyát, visszatért Mia Queen, mint a második Green Arrow. Nála azért pozitívum, hogy a Green Arrow & The Canaries nem berendelt sorozat (szip-szip) szálait próbálták folytatni. Csak nem értem, miért nem haladtak érdemben velük. Van még terv Mia visszatérésére vajon?

Az utolsó epizódban természetesen Eobard volt a kulcsfigura, akinek végül Barry csak az erejét vette el és az ARGUS által elzárta, valamint az agymosott Mia volt néhány percig az ellenfelünk (akinek a nyilától Iris simán elhajol? What?), de szinte csettintésre megoldották, idő se volt beleélni magunkat abba, ahogy az íjász a Team Flash tagjait üldözi.

Mellettük pedig Despero-t is le kellett győzni valahogyan, amihez Barry megkapta az aranycsizmát, mert a dizájnos bakancs természetesen mindent megold – persze adtak valami magyarázatot, hogy miért olyan király, de csak a szokásos szitu volt, ahol eszébe jut a csapat tech srácának, hogy ő már fejlesztett egy kütyüt erre a célra. A trendi cipőkkel így Barry már le tudta győzni Desperót, akivel egy rettentően gumiemberes CGI párbajt mutattak be, ami sokak szerint szánalmas, én azért adnék egy piros pontot miatta, mert végre rendes, Flash erejét több téren is kihasználó csata volt, nem csak rohangálás meg pofozkodás.

Hát, ennyi. Élvezetes volt-e? Nem. Szükségünk volt erre az eseményre? Nem. Volt már jobb crossover? Igen, szinte az összes. Nem is baj, hogy szünetre megy az univerzum (már tudni, mikor tér vissza a The Flash) – bár a Batwoman és a Legends of Tomorrow lassan visszatér, aminek örülhetünk -, ki kell heverni ezt, hiába lett Bart és Nora cliffhangere az utolsó pillanatban bedobva.

8 hozzászólás Ne habozz!

Gergely Illés - 2021. 12. 17. 02:42

Hát inkább kínos volt ezek a részek. Emlékszünk még az első ilyen nagy eventre mert az még képes volt hozni egy jó adag lilabőrt az emberre de ez. Másnapra el is felejti a néző. Ez már nagyon átment trashbe.
Már-már azt hiszem, hogy a CW és a producer vállalat csak is azért tartja ezeket a sorozatokat mert támogatást kapnak a Kanadai államtól, hogy munkahelyeket hozzanak részre mert ezekben a legnagyobb munka a helyszíni stábé volt , hogy leforgassanak valami épkézláb dolgot abból a hulladékból amit az írók eléjük hánytak :S

JW - 2021. 12. 17. 07:41

Az Arrow-t végig néztem, ott voltam az első résztől az utolsóig. A The Flash esetében ugyanez volt a terv, ám idén tavasszal, a hetedik évad végén azt mondtam, hogy köszönöm, elég volt. Cseberből vederbe most már minden rész, ezek szerint ez az új évad is. Semmi új nem történik, nem mernek nagy lépéseket megtenni, tele van logikátlan eseményekkel és döntésekkel, plothole plothole hátán. Már a “mentsük meg Irist” évadnál le kellett volna tenni ezt a történetet (de közben mégsem, mert akkor nem kaptunk volna Jordan Fishert), sajnos egyre nevetségesebbé teszi magát a sorozat.

szotyi - 2021. 12. 17. 21:21

Na akkor Jó döntés volt a kasza az elöző évadban. Nagyon bántott a hülyeség már, ki is szálltam. A híreket követtem hogy mi van, de ahogy ledaráltam az előző évadot, ezt nem fogom csőő Flash.

Ravagedseducer - 2021. 12. 18. 22:24

Nálam már a 7.évad rettenetesen lusta megoldásai kiverték a biztosítékot, nem hiszem el hogy az írók tényleg ennyire híján vannak a kreativitásnak.

Imádtam a Flasht, Grant Gustin még mindig ok számomra hogy nézzem, de ez a crossover megerősített abban, hogy kiszálljak. Az èvadot még végignézem, mert ez nekem ilyen szokásom, de ha berendelik a 9.évadot (gondolom be fogják), akkor elengedem. Tényleg alig 1x-2x csináltam ilyet, de már sajnos nem tudok kitartani.

Amikor az 5.részben ennyi idő után még mindig azon vitatkoznak hogy meg kéne-e ölni a főgonoszt (aki egyébként tényleg unalmas már), meg Allegra és Chester elkezdik osztani az észt (szereti bárki is ezt a 2 karaktert?), meg ráadásul Joe is kiosztja őket amikor pont ő volt halott Reverse Flash hibájából legutóbb…

Sok mindent tudnék még írni, de a lényeg hogy én is elengedem.
A Legends még szórakoztat, a Superman és Lois dettó, ennyi elég is a CW féle DC-ből. Számomra már leáldozott az Arrowverse fénykora.

Isaac - 2021. 12. 21. 10:05

…és az év legmeggyőzőbb érve fődíjat kapja Reverse Flash, miszerint :
Azért mentsd meg az életem, hogy tovább próbálkozhassak azzal,hogy megöllek !
Flash: Deal!

Úgy látom ezen nem csak én fogtam a fejem,miután felszedtem az állam a padlóról,ahová esett csak nem jó értelemben :(

ui: …kreatív a csapat, azt hittem már nem tudnak hová süllyedni az írók, de sikerült önmagukat újra alulmúlni.

Bence004_KalEl - 2021. 12. 31. 09:57

Hányszor akarják még előhozni Thawne-t a kalapból?!
Semmi ötlet nincs, így remélem kasza lesz idén a Flash. Semmi ötletük nincs már a forgatókönyvíróknak, tudni kellene, hogy mikor szükséges befejezni egy sorozatot.. Az 1.évad zsenialitásából mára semmi sem maradt.

Maximum 5/10 a crossover.

Necridus - 2021. 12. 31. 10:15

Bence004_KalEl:
Ha a CW követi a (jó)szokását, akkor lesz következő évad, különben már évad előtt bejelentették volna. Persze ez bármikor megfordulhat és bejelenthetik, hogy itt a vég, de az elmúlt években nem így viselkedtek.

Viszont nézőként mindenkinek megvan a joga kaszálni.

ArpHalliwell - 2022. 01. 13. 23:25

Csak fogom a fejem, hogy ez már hányadik verziója Eobard Thawne-nak, ha jól emlékszem 1.evad végén illetve a Legendsben is meghalt már. Ezeket csak a hardcore rajongók tudják követni, vagy csak nekem sok igy 8 év után?
A másik, hogy hozták az Arrowverse szereplőit a többi sorozatbó széles körben, beszéltek a maganeletukrol stb., na ez a nagy fanoknak biztos hatalmas easter egg volt, egy csomó elejtett utalassal. Viszont én, aki Legends of Tomorrowt nézem a Flash-en kívül, voltak karakterek, akiknél ki kellett kovetkeztetnem, hogy ő ki, honnan. Az új Batwomanre azt hittem Jenna felnőttként első blikkre :D (akiket előző crossoverekben láttam pl Alex, felismertem)
De Ryan Choi mit keres a Team Flashben, nem is értem..
Mia Queen, ezt se értem ő Oliver lánya a jövőből igy rémlik a Crisisből, ahol az apja meghalt, most meg testvérét keresi, akkor ő mikor született? És melyik évben tűnt el? Ezt a szálat minek hozták be, amikor neki sorozata sincs már és meg se oldották?
Biztos meg tudja vki válaszolni ezeket a kérdéseket, csak mikor ezeken kezdek el gondolkodni a részek alatt, az már inkább zavaró és nem tudom a sztorit élvezni.
Nem a sok szereplő és köztük lévő kapcsolat a gond, a Lostban és Once Upon a Time-ban nem volt ezzel probléma, pedig az se semmi.
Lényeg:belesuritettek mindent feleslegesen
De pozitívum, hogy Cecile karaktere egyre jobb és a színész végre kielheti magát, de hogy Joe a férje és az 5 rész alatt sztem egyszer nem volt közös jelenetuk, vahy szoljanak egymáshoz az vicces, de előző evadban is ez volt..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz