login |

Pilot: Station Eleven

2021. 12. 17. 21:30 - Írta: human

20 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A tizenegyes állomás premierje igazából 3 részt jelentett, szóval rendesen el lehet merülni a világvége több időszakának elmesélésében a HBO Max-nek hála. Hála? Az biztos, hogy kezdenek belehúzni a drámáik minőségébe, mert ez odavágott, de…

Lehet, nem ezzel kéne kezdenem, de nem tudom, akar ennyire erős világjárványos drámát nézni manapság valaki? A sorozat cselekményének katalizátora egy mutálódott influenzavírus, ami 99%-ban halálos, és a legelső rész bizony kőkeményen belemegy a betegség miatt összeomló civilizáció első pár órájába, abba amikor átlép egy határt a halálozások hatása. Sokkal kevésbé elvont az itteni helyzet, mint a Sweet Tooth vagy a Y: The Last Man esetében.

Tényleg itt jön elő az előbbi kérdés, hogy eléggé hasonlít arra, amit tavaly átéltünk. Nyilván nem ilyen extrémet, de a sok lezárás, a túlterhelt egészségügy, a köhintések veszélyességének érzése és a többi mind feltűnik itt egy kis időre, még akkor is, ha a tényleges történet nem a betegségről, hanem nyilván emberekről szól, és a jelen mellett látjuk a jövőt, az összeomlott civilizációban élő túlélőket.

Szerintem fantasztikus volt ez a három rész, de mindenkit megértek, aki a pesszimista, gyönyörűen megrendezett pilot közben kinyomja, hogy neki most ilyen nyomasztás nem kell, még ha később esetleg másról is szól. Ne értsetek félre, a Station Eleven alapjául szolgáló könyv régebbi, és magát a sorozatot is a Covid előtt rendelték be és álltak neki, szóval nem hatásvadászatot kerestek, csak egy remek drámát, de belenyúltak nagyon, és lehet rosszkor? Vagy csak nem látom a hype-ot a közösségi médiában.

A tényleges történetet nehéz összefoglalni, ez sem segíti a sorozatot. A középpontját is nehéz belőni, mert hiába van látszólag egy központi szereplője, a harmadik részben például egy másodpercre sem foglalkoznak vele. A lényeg, hogy jön a világvége, a mutálódott vírus, és ekkor egy este egy felnőtt próbál segíteni egy elveszett lánynak a hazajutásban. Mindeközben a kórházban dolgozó nővére elmondja neki, hogy ilyen halálozásokat még sosem láttak, barikádozza el magát otthon. A lányt nem sikerül hazavinni, így végül vele tart a barikádozott lakásba.

Mindez valami iszonyat jól volt megcsinálva. Mármint nem sok minden történik, de pont olyan tempóban csöpögnek az információk, és alakít hatalmasat Himesh Patel, hogy eszméletlen nézni, és kitart a “na mi lesz itt??” kérdés. Konkrétan egy Last of Us-duóságot látunk a kezdésben, ahogy elkezd törlődni a lánnyal szinte családként. Ezt néztem volna tovább, erre ugrik a történet 3 és 20 évvel a jövőbe, ahol már csak a lányt követjük, aki járja a posztapok vidéket a vándor színésztársulatával. Itt is bonyolódik a cselekmény, de majd meglátjátok. Erre a harmadik rész egy harmadik karakterre koncentrál, arra aki megalkotta a Station Eleven-képregényt, amit… szinte jóslatként tart számon pár ember? Basszus még a rejtély rész is érdekel, amellett, hogy a dráma összetörte a szívem.

Fogalmam sincs miképp tudnék jobban ömlengeni róla, de valami eszméletlen volt ez a három rész. Mondom, a kényelmetlen érzés miatt lemorzsolódókat megértem, talán még azokat is akiknek kicsit lassú, de fantasztikus volt nézni amit ide letettek. Nem vagyok mostanában a darálás híve, de ha itt lett volna a maradék 7 epizód, akkor ez a kritika csak vasárnap került volna ki azok megnézése után, mert nem tudtam volna abbahagyni.

Olyan nem is tudom mihez hasonlítsam, kicsit Walking Dead 1. évad, de nem az erőszak rész, meg Leftovers (most nézem, hogy a Station Elevent készítő Patrick Somerville dolgozott is utóbbin:), meg ilyesmi. A szétszabdalt, flashback és forwardos szerkezet olyan szépen olvad egy történetbe, hogy jó nézni. Igen, nehéz megfogni ténylegesen miről fog szólni, egyelőre csak a nehézségben acélosodó vasakat látjuk, ahol minden jelenet, akárhonnan is veszik az időből, gyönyörűen épül egymásra.

Pontozás? A három részre simán 9/10, ami azért is durva, mert a pilot után szomorú voltam, hogy ugrunk abban a szálban, és már nem Patelt követjük, erre mégis elkapott a második rész. Aztán a harmadinál ugyanez. Vajon fenn tudják tartani a végéig?

20 hozzászólás Ne habozz!

serra - 2021. 12. 17. 22:11

Nem volt rajta a radaromon a sorozat, de most kíváncsivá tettél human. Jó látni, hogy azért tudsz te rajongani is valamiért néha-néha. És tessék kiszórni rá a 10/10-et ha ennyire tetszik valami, nem szégyen az. :)

dexike3 - 2021. 12. 18. 08:28

nagyon vártam már, így rárepültem annak ellenére, hogy a magyar HBO lesz*rt minket és nem hozta el a premiert. viszont abszolút értettem angol felirattal is a párbeszédeket, szóval nem bántam meg. csatlakozom human kritikájához. nem csodálkoznék, ha egy pár díjat bezsebelne majd a sorozat. nekem azt amit a készítők személye ígért. nem hibátlan, de nagyon erős sorozat. a CGI öregítése a tájnak/épületeknek nagyon ott van.
nekem inkább a FTWD első évada ugrana be, de fölösleges azzal összevetni, keverni a szezont a fazonnal.
az időzítés szerintem sem túl jó, ha 2020-ban vagy előtte mutatják be, biztos sokaknál jobban beűt, mint ahogy a Fertőzés film is nagyot ment. a vírus csömör miatt sokan biztos kihagyják majd, ha nálunk is bemutatják, pedig egy nagyon érdekes dráma sorozatról mondanak le, tele jó karakterekkel és színészekkel.

copass - 2021. 12. 18. 09:50

rég láttam már ilyen igényes és érdekes posztapok sorit.

Alex - 2021. 12. 18. 12:40

Kezdenek belehúzni?
Messze jobbak a Netflixnél.

winnie - 2021. 12. 18. 12:41

“ Kezdenek belehúzni?”

mivel ez összvissz a negyedik drámájuk a raised by wolves, a flight attendant és a gossip girl után, ezért tenyleg csak kezdenek, de nyilván, ha valaki mindegyiket zseniálisnak tartja, akkor százalékosan minden platformnál jobb lesz.

EDIT: Ha a Generationt, az And Just Like That…-et és a The Sex Lives of College Girl-t idevesszük, sőt, akár a Love Life-ot, akkor ezekkel a dramedykkel már 8 a 4 négy.

gd42 - 2021. 12. 18. 12:58

Tényleg minőséginek tűnik, bár egyelőre még a világépítés a fő vonzereje. Kicsit túl lett tolva a rejtélyeskedés szerintem, remélem nem a sztori gyengeségének leplezésére szolgál. (Amit eddig tudunk, lineárisan leírva azért elég röhejes).

Shannen - 2021. 12. 18. 17:54

A The Lefotvers óta vártam egy olyan sorozatra, ami olyan szinten megérint, mint az említett tette.

A Station Eleven első két része alatt azt éreztem, hogy ez lehet az, a harmadik rész már kicsit elbizonytalanított. Fogalmam sincs milyen jelentősége lesz még ennek a képregénynek, meg az 1×02-ben feltűnt fura embereknek, akik ha jól értem, szintén ismerik a képregényt, de folyamatosan az Utopia ugrott be (nyilván csak a nagyon alapokat tekintve) és emiatt időről-időre kizökkentem, ami mondjuk valószínűleg inkább az én hibám, semmint a sorozaté.

Bár maga a rejtély faktor a fentiekkel kapcsolatban, annyira nem izgat összességében. Sokkal jobban érdekelnek a személyes sorsok, meg az, hogy a társadalom hogyan dolgozza fel a traumát (mint a The Leftovers esetében), ezek az extra dolgok mint rejtélyes emberek, meg “prófécia” meg hasonlók egyáltalán nem hiányoznak.

Az időugrásokat is néhol kicsit túlzásba vitték az én ízlésemnek, ráadásul mivel egyre több és több szereplővel dolgoznak, így koncentrálni is kellett, hogy kit hogy hívnak, ki kivel beszél és milyen kapcsolatban van stb.

Mindezektől függetlenül brutál erős volt ez a kezdés és nagyon szorítok, hogy ez így is maradjon. Az 1×01 ahogy bemutatta az éjszaka eseményeit, az 1×02 pedig az előadással (és a közben bevágott múltbéli jelenetekkel) tudott zsigerig hatolni bennem. Beleborzongtam és teljesen beszippantott ez a világ.

A színészek szuperek, a kislányt már most nagyon bírom, de a felnőtt énjét játszó is. A zenéje csodás, a fényképezés káprázatos. Nagyon bizakodom, hogy jó legyen az egész.

Azt lehet tudni, hogy az első évad az egész könyvet feldolgozza-e vagy csak egy részét?

ANOka - 2021. 12. 19. 10:38

Én viszont a darálás híve vagyok!

Avagy az ilyen streaming szolgáltatók tegyék elérhetővé az egész évadot egyszerre az egész világon!
Igazán elfelejthetnék már ezt a heti tévés premier beidegződést, mert akkor ez nem igazán streaming, csak egy kiegészítő média.

Szóval én, ha nekifogok, akkor itt (is) megvárom az egész évadot. De mire az elérhetővé válik, lehet, hogy elfelejtem az egészet.

winnie - 2021. 12. 19. 13:07

anoka: mivel úgysem tudod meg legálisan nézni, a szolgáltatót nem érinti:)

mondjuk, ahogy írni szoktam, a teljes evados azért jobb, mert akkor mindenki tudja úgy nézni, ahogy akarja, így viszont a darásoknak várnia kell. de azt nem szabad feledni, hogy a teljes évad netflix-jelenség, mindenki más heti vagy maximum hibridet csinál, és ami húzócímlehet, az heti lesz. és ki merem jelenteni, hogy az is marad, hsizen másképp nem lesz minden héten új star trek epizód vagy új marvel. már csak azért sem hiszem, hogy váltanának az új szolgáltatók, mert nekik nagyon nem mindegy, hogy a nem rendszeres előfizetőktől egy vagy két havi díjat szedhetnek be.

Shasha - 2021. 12. 19. 14:40

A konyv nem váltotta meg a világot nálam (bár érdekes volt) de a sorozat érdekel, belenézek. Valaki esetleg olvasta?

Divide - 2021. 12. 29. 07:49

Még mindig nem jöttem rá, miről szól, de valamiért tetszik.

Shannen - 2021. 12. 31. 15:53

Azt hiszem, hogy így az év utolsó napján sikerült megkapnunk az egyik legjobb sorozatepizódot idén az 1×07-nek köszönhetően.

Teljesen beleszerettem mostanra ebbe a sorozatba, még úgyis, hogy nem minden történéssel értek egyet és néha hiányolok némi magyarázatot és racionálisabb viselkedést bizonyos szereplőktől. De közben meg olyan bitang erős hangulata van minden résznek, hogy elképesztő.

Ha ez tényleg minisorozatnak készült (ilyet is olvastam, de nem egyértelmű nekem még mindig) és jövő héten vége lesz, azt nagyon nagyon fogom sajnálni. Rengeteg elmesélnivaló lenne ebben az egész történetben.

Rapguruz88 - 2022. 01. 07. 07:06

Hatalmas csalódás, másfél rész után kasza, pedig nagyon akartam szeretni :(

CaTo - 2022. 01. 08. 09:47

A pilot jó volt. Nade utána… nekem unalmas szenvelgés, állandóan elalszom alatta. A 4. részig bírtam.

danNN - 2022. 01. 08. 22:17

3. részig bírtam, karakterek és történet nélkül nehéz lesz.

Shannen - 2022. 01. 08. 22:59

1×08

Egyelőre a heti adagból még csak erre volt időm, viszont nem is baj, hogy nem kapkodom el, mert kell idő minden rész után, hogy kicsit üllepedjen és átgondolja az ember, amit látott.

Teljesen megértem, ha ez a stílus valakinek nem a kenyere, de számomra baromi ritka az olyan sorozat, ami tényleg ennyire zsigerileg képes hatni rám. Van itt minden részben történet, amit kibontanak, meg a nagy képet nézve is van egy íve a dolognak, de ez nem az a sorozat, ahol ezek a konkrét történések az érdekesek. Sokkal fontosabbak a karakterek érzelmi útjai, a lelkiállapotaik, ahogy megélik a körülöttük lévő történéseket. Nagyon hozza a The Leftovers-vibe-ot.

Ráadásul tele van egy halom aprósággal minden epizód, ami miatt szerintem tök jó alapanyag lehet belőle újranézésre is.

Shannen - 2022. 01. 09. 22:07

1×09

Egy újabb csodás epizód és még mindig van egy hátra.
Kicsit meglepődtem a full totálban mutatott szüléses jelenetnél, de az egész helyzet, a fura dokinővel meg a sok várandóssal tetszett. A szívem mondjuk megszakadt Kirstenért, hogy Jeevan csak így eltűnt mellőle.

Most már biztos, hogy sokkal jobban élveztem azokat az epizódokat, amik időben a járvány kitörésének közelében játszódnak. Ahogy már említettem, úgysem a fordulatok érdekelnek, hanem inkább a személyes megélések. Most is csodaszép pillanatokat kaptunk.

Oké, a végén Tyler megjelenésével már kicsit sok volt a mindenki-mindenkivel összefügg dolog, de végülis mi is tapasztaljuk olykor, hogy kicsi a világ.

Ahogy láttam mindenhol miniként hivatkoznak a sorozatra, de én nagyon remélem, hogy lesz folytatás, ez a 10 rész nagyon kevésnek érződik.

Shannen - 2022. 01. 13. 22:40

1×10
Szinte tökéletes volt ez a zárás. Nálam ez a 10 rész úgy ahogy van megkapja a 9/10-es pontszámot.
Nehéz szavakba önteni, hogy miért lett ennyire zsigeri élmény számomra az egész. Talán mire lesz finálé kritika, addigra majd összeszedem a gondalataim. Most viszont biztos első dolgom lesz beszerezni a könyvet, bár nem hiszem, hogy ennél nagyobb élményt adna.

napocskin - 2022. 01. 16. 14:30

Én tavaly a járvány kellős közepén kezdtem el olvasni a könyvet, ami már nagyon régen megvolt, és már nem emlékeztem, hol is bukkantam rá, és azt sem tudtam, miről is szól – valamiért azt hittem, hogy sci-fi, de a poszt-apokalipszis, úgy gondoltam, valami más miatt következett be. Hát eléggé letaglózott, mikor rájöttem, hogy ez egy pandémia után játszódik, de persze végigolvastam, és nagyon tetszett. A sorozat, szerintem, nagyon jól elkapta a történet hangulatát, és persze érthető, hogy akartak egy kicsit pozitívabb végkicsengést adni neki, de én sajnáltam, hogy változtattak rajta, ráadásul elég jelentős dolgokat.
A mondat, ami bennem a legmélyebb nyomot hagyta, ez volt: “Hell is the absence of people you long for.” És ez ebben a feldolgozásban is benne foglaltatik, de máshogy, a sorozat inkább melankolikus volt, nekem a könyv inkább, a valahol benne bujkáló optimizmusa ellenére, sötét.
Nagyon jók voltak a színészek (bár fura volt Gael García Bernal Arthurként), aki teljesen lenyűgözött, az Matilda Lawler volt, őt remélem, látjuk még majd jó szerepekben.

takingsider - 2022. 10. 26. 00:06

szeretek én is hosszan elemezgetni egy sorozatot, de ez a “kritikám” rövid lesz: ez a világ legjobb sorozata
ha bővebben akarom mondani, meg indokolni, akkor még hozzá kell tennem, hogy azért, mert nincs ennél jobb

na jó: ez valami elképesztő, én semmit sem tudtam sem a könyvről, sem a sorozatról, itt sem futottam bele, csak valamelyik nap lejjebb görgettem mint szoktam és ikszedik sorozathoz ajánlottak közt volt, név és plakát alapján nekiálltam, és kb. másnapra de inkább harmadnapra megnéztem az egészet – és olyan történt mint még soha: azonnal elkezdtem újra, döbbenetesen jó, minden a helyén van
ja, és ajánlom :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz