login |

Riverdale: véget ért a Rivervale horror event – a 100. rész

2021. 12. 17. 15:50 - Írta: Necridus

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Azt a rohadt!

Ez kegyetlen utazás volt. Esküszöm nem volt ennyire szürreális élmény az a 3 + 0.5 + 0.5 évad, amit a Riverdale-lel ezelőtt öltöttem. Azért a számolásomon látszik, hányszor elengedtem ezt a sorozatot (pedig az első évadot nagyon szerettem), de már kétszer is kitaláltak olyan eseményt, ami miatt visszatértem. Nem azért, mert azt gondolom, jó lesz, hanem a megvalósítás érdekel – ugye nem csak én nézek bele kizárólag szórakozás, hanem informálódás miatt néhány sorozatba?

A tavalyi időugrás után idén ötrészes horror eventtel indítottak, ami … hát ülök itt már két perce, hogy hogy fejezzem be civilizált módon ezt a mondatot. Mondjuk azt, hogy a guilty pleasure-ből már a pleasure is kiveszett, ez teljesen guilty. Nem tudom elhinni, hogy nem fognak a színészek fejéhez fegyvert és jókedvből szerepelnek még mindig a sorozatban. Ha az Arrowverse-et hívjuk színésztemetőnek, akkor ez mi?

Bár még mindig ők a legelviselhetőbbek, egyeseknek tényleg jó a játéka (bár ha azt nézzük, hogy mindenki képes komolyan venni ezt a sok ökörséget és eljátszani a szerepét, akkor mindegyikük zseni), és azzal se lenne baj, ha elszállt, vadul összerakott történetekkel érkezne a Riverdale, mert az olyan sorozatokat is lehet élvezni. Csak ez nincs összerakva, egy abszolút logikát hiányoló katyvasz volt ez az öt epizód.

Folytatom a tovább mögött spoileresen.

Az első részről megemlékeztünk már külön posztban, így azt nem részletezném újra, mert nem méltó rá. Bár a többinél is megkérdőjelezném ennek ellenkezőjét, mert a Rivervale esemény tényleg úgy érződött, hogy az összes olyan ötletüket bedobták átkötések nélkül, amiket eddig nem használhattak fel, mert idegen lett volna a sorozattól. Mintha random kihúztak volna néhány őrült sztoriötletet egy kalapból, amik nem illenek a kisvárosi maffiaháború és gazdasági válság témájához, de a horroresemény címkét ráaggatva elfogadható.

A második epizódban még egyébként úgy ahogy érthető volt, mi történik, csak a gondolatot nem értem mögötte, mi célja volt. Főleg úgy, hogy a horrort eléggé mellőzte. Hiába volt itt egy gyerekeket magával ragadó tóban élő hölgy, akit végül Toni felvált (igen, ez valóban így történt), igazán horroros nem volt benne semmi. Vagy a fekete csipkés fátyol miatt kellett volna rémisztőnek lennie? Vagy mert Veronica a pokolba küldi az ördöggel kötött szerződés miatt Reggie-t, aki offscreen elég és csak a fényt látjuk Veronica arcán? Vagy mert Cherylék hatodik éve állandó helyszínnek minősülő birtokán több jelenet játszódik?

Szóval horror kihúzva. Akkor legalább a sztori lenne jó, nem? De az se, mert az ötrészes horror event helyett kaptunk 5 különálló maszlagot. Toni gyerekének elrablása után megjelent az ördög Riverdale-ben és alkut kötött sok lakossal, így küldte Veronica a pokolba a szerelmét. Nem kapcsolódott az előtte lévő epizódhoz logikusan, de igazából részen belül sem volt túl sok alapozás és kohézió.

Mégis az csapta ki a biztosítékot, ami a negyedik epizódban történt. Ez az az epizód, amit úgy reklámoztak, mint a crossover Chilling Adventures of Sabrina-val, mert Kiernan Shipka visszatért a tiniboszorkányként … öt kicseszett percre! Komolyan felháborító, amit itt műveltek.

Az epizódban három különböző korszak Blossom lányának történetét ismerhettük meg: 1800-as évek végén élő hölgyet házasságra kényszerítették, de ő a boszorkány barátnőjébe (az akkori Toni) szerelmes. A világháború utáni lány összejöveteleket tart, amiknek egyike balul sül el és a kommunizmus követésének vádjával fogják el – közben pedig összejön az akkori Betty-vel.

A harmadik kor pedig a jelen, ahol Cheryl él, viszont nagymamája már rettentően beteg, percei vannak hátra, ezért is hívja Sabrinát, hogy helyet cserélhessen a nagymama lelkével, hiszen ő valójában az első korból hátramaradt boszorkány, aki ebben a testben ragadva kell örökké boldogtalan életet éljen, így a nagyi testébe átköltözve végre meghalhat, a nagyi pedig kap egy másik esélyt.

És ez még nem is az, amitől eldobtam az agyam! Sabrina játszi könnyedséggel megemlíti, hogy a boszorkányokat nem lehet megölni, nem hiába van ő is itt. HOGY MI VAN?! Egy ilyen félmondattal simán elpusztította a CAOS egészét, hiszen – spoilerek nélkül – ott rettentően fontos szerepet tölt be a halál, a legtöbben rettegnek tőle és az elhunytakat valóban gyászolják. Ja, és azt még meg sem említettem, hogy olyan szinten gyenge epizód volt, hogy hiába akarták a három párhuzamosan bemutatott korral feldobni, nem igazán értettek hozzá.

Ezután pedig elértünk a 100. epizódhoz, ami egyben az esemény zárása is. Ez rögtön úgy indított, hogy mindenki felébred, és elmeséli a párjának, hogy az elmúlt 4 epizód valamelyikét álmodta ő, ezzel tehát ezeket a történeteket is semmissé tettük – mondjuk nem is baj, csak akkor valami tanulság maradhatott volna hátra belőlük, amit magukkal visznek a jövőbe a karakterek.

De nem, egyszerűen lerendeztük néhány félmondattal ezeket, majd Jughead felfedezte a furcsaságokat ebben a világban, amiről kiderült, hogy a bombarobbanásnál egy párhuzamos univerzum jött létre – itt lehetett ömleszteni a nosztalgiázást, itt volt például a régi Reggie, Jason Blossom, Hal Cooper, Clifford Blossom, és még néhányan, akiknek személyére a flashbackek nélkül nem jöttem volna rá.

Jugheadnek végül újra kellett teremtenie a bombarobbanás körülményeit, hogy legalább az eredeti idővonal túlélje, de ez a világ így is megszűnik létezni. Én is nagyon hamar ki szeretném törölni az emlékeimből, a Két Reggie-t egy csapásra Veronicán még fel is szusszantam, de az, hogy többször is ellentmondott önmagának az epizód és kihagyta a magyarázatokat, azt nézni is fájt.

Honnan tudják a karakterek, hogy valóban párhuzamos univerzummal van dolgunk? Ha itt tényleg mindenki a halála után feltámad, miért csak Sabrina henceg azzal, hogy fel tud támadni? Hogy látta Jughead a fiatal énjeiket, akiket senki más nem? Két Jug egyszerre létezése senkit nem zavart? Hogy tudtak visszautazni az időben, hogy megakadályozzák a robbanást a másik univerzumban? Melyik Jughead állt neki a végén az élete végéig gépelni? Mi van, ha kifogy a papír, vagy elalszik?

Azt meg se merem már említeni, hogy fogalmam sincs, mi lett a másik univerzum vége, ki hol ragadt és az ámokfutó Archie-val végül mi lett, annyira zavaros volt az egész. Jubileumi epizódnak se volt túl nagy szám (nem tudom hányadszorra kaptuk meg a képregényakkurátus öltözeteket, túlságosan nem tudott meghatni), horroreseménynek meg egyenesen nevetséges. Azt pedig nem fogom megérteni, miért engedik el ennyire az igényes történetvezetést és a logikát. Már nincs rájuk igény?

4 hozzászólás Ne habozz!

David33 - 2021. 12. 17. 16:50

Te jó Isten, kérem a számlát, agyrákot kaptam. :D
Ahogy látom még a Flash képregények egyik legjobb borítóját is megerőszakolták. Én nem tudom megérteni, hogy ez a sorozat hogy lehet még mindig műsoron. Talán csak a Netflixes deal miatt.

bobojsza - 2021. 12. 17. 20:56

Le a kalappal, hogy ezt kibírtad.

A szerintem is remek 1. után a 2. egy borzadály volt, alig bírtam végignézni, s a végén el is engedtem, a3.-ba már nem kezdtem bele.
A bejegyzés szerint nem is baj…

Mom - 2021. 12. 18. 09:28

“ugye nem csak én nézek bele kizárólag szórakozás, hanem informálódás miatt néhány sorozatba?”

Nekem ezt a célt a kritikák és a kommentek olvasása tölti be. Kevesebb idő, kevesebb agyvérzés. Úgyhogy köszönet érte! :D

Egyébként a színészekre reflektálva én már azon is elgondolkoztam, hogy ha a sorozatot egyébként nem kaszálnák addig, és a szerződések meghosszabbítása elérkezne, akkor vajon hányan vetnék alá magukat még x évnyi nyomorúságnak? Volt már olyan, hogy egy teljes szereplőgárda mondott nemet a visszatérésre, és ezért nem tudták folytatni a sorozatot?

Persze, én elhiszem, hogy a biztos pénz mindig jobb, meg azt is, hogy egyébként jó hangulatúak a forgatások, de csak nyom valamennyit a latba az ilyen döntéseknél, hogy mennyi esélyem marad egy következő munkára, ha itt x éven át annyit mutathattam meg a színészi kvalitásaimból, hogy nem röhögtem/sírtam, amikor elmondtam a nevetséges szövegeimet…

Alexforever - 2021. 12. 18. 11:49

Nem tudom, hogy ugyanazt a sorozatot néztük e. De számomra még 6 év után is nagy kedvenc. Tetszett ahogy megoldották ezt a párhuzamos univerzum témat. Engem továbbra is leköt. Kíváncsian várom a folytatást

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz