login |

Lost in Space: vége a 3. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Scat

2021. 12. 19. 21:30 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Segít. Család.

Ahhoz képest, hogy a korábbi kettő Lost in Space – Elveszve az űrben-évad alapján arra számítottam, hogy lassan fognak csordogálni az események és emiatt én is komótosan fogok vele haladni… nos, kellemesen csalódtam. Kifejezetten felpörgött a cselekmény és nézette magát. Nem számítottam arra, hogy ilyen gyorsan a végére érek.

Orson Scott Card írta, ha jól emlékszem a Végjáték folytatásának előszavában, hogy a legtöbb történet azzal veri béklyóba magát, azzal kerül skatulyába, hogy egy főszereplővel dolgozik, mert úgy könnyebb.

A legtöbb regényben, de igazából sorozatban, filmben is, a szereplőnek, ha van is családja, akkor ők még az elején meghalnak vagy elhagyják a főszereplőt, barátai pedig nincsenek (maximum csak lesznek). Ennek célja pedig az, hogy így a karaktert ki lehet mozdítani a komfortzónájából, belekeveredhet abba a kalandba, amiről a történet akar szólni, hisz nincs, ami visszatartaná.

Bár a Game of Thrones megmutatta a közönségnek, hogy ennek az ellenkezőjét is lehet jól csinálni, de még mindig inkább ez a jellemző. Gondoljatok a Breaking Badre, ahol a család volt az indok, de Heisenberg megszületéséhez az is kellett, hogy elhagyják őt. De, hogy frisset írjak, az Arcane-ben is Jinx megszületéséhez az kellett, hogy maga maradjon.

A Lost in Space szerintem azért különleges, mert egy karakter helyett egy családot tett főszereplővé, és egy-két alkalmat leszámítva sosem éreztem azt, hogy felesleges lenne belőle bárki is. Pedig könnyen előtérbe kerülhetett volna Will a robotja miatt, mégis, a szülei és a testvérei is teljes értékű karakterek maradtak, maximum egy-egy rész erejéig tolódott el valakire a hangsúly, de egy teljes évad például sosem. Mindig sikerült kiegyensúlyozni.

Szóval emiatt már mindenképpen egy különleges sorozat. Ahogy írtam az évadkezdés kapcsán, ami még további plusz, hogy kalandfilmes. A felfedezésről, a rejtélyekről szólt, a szereplők magyarázatokat kerestek és egyben a végállomásuk felé (Alfa Centauri rendszer) haladtak, közben pedig titkokba botlottak.

Ezt a jelleget erősíti az is, hogy bár a robotok ki akarták irtani az embereket az Alfa Centauriból, erőszakot vagy klasszikus háborús jelenetet sosem láttunk. Az embereknek talán a három évad alatt egyszer sem volt lőfegyverük, a robotokkal szemben csak védekeztek, sosem támadtak.

Szóval tényleg egy családi hangulatú széria volt, amit igazából nyugodtan meg is lehet nézetni a gyerekekkel is. Sajnos emiatt, ahogy azt szintén említettem korábban, igazán súlya sem volt a veszélyes helyzeteknek, hisz senki sem halhatott meg. Ugye ebben az évadban Will elég komoly sebet kapott, de azt is túlélte. De a családi összezördülések is ilyenek voltak, végül mindig kibékültek, ahogyan Will is újra barátok lett a robottal.

Viszont hiába volt ilyen, nem éreztem azt sem, hogy egy cukormázas álmot látnék, mert jól sikerült megrendezni. A fentebbi példa kapcsán Will jelenete is baromi hatásos volt, ráadásul a történtek következményével nagyon okosan még szorosabbra fűzték a közte és Robot között lévő köteléket.

A robotok háttértörténetét is sikerült korrektül feldolgozni. Őszintén szólva nekem az évad felétől folyamatosan az volt az érzésem, hogy sűrítették az eseményeket, mert annyira elütött a korábbiaktól az, hogy folyton veszélyben volt a család. Azelőtt részeken keresztül csak beszélgettek az érzéseikről, itt meg az etap felétől az utolsó epizód „eperillatú filctollas” részét leszámítva, nem is igazán tudom, hogy volt-e ilyesmi.

Nagyon kíváncsi lennék, hogy a kasza híre már forgatás közben érte-e a készítőket vagy sem. Csak mert úgy tűnt. Egyébként a befejezés szerintem korrekt volt, csak gyors. Ahhoz képest, hogy évadokon keresztül egy megfejthetetlen rejtély volt, hogy Will robotja mitől lett emberi, most tök véletlenül rájöttek erre, aminek a hatása elég komoly lett. Értem én hogyan és nem is tartom hülyeségnek, csak furán vette ki magát, hogy 5-6 perc alatt lett meg a megoldás arra, amiről éveken keresztül lövése sem volt senkinek.

Igazából szerintem simán elbírt volna az utolsó évad is tíz részt, de így is korrekt lett a vége, csak kicsit összecsapott. Nem érzem átverve magamat, inkább úgy, mint a Babylon 5 negyedik szezonjánál, ahol szintén megkaptam a válaszokat, de úgy száguldottak az események, hogy emiatt volt, amit egyszerűsíteni kellett és ez meg is látszott rajta (mondjuk ott a kaszától féltek, szóval azt is megértem, miért lett olyan).

Érzésem szerint nem mostanában lesz hasonló stílusú sci-fi, viszont jó, hogy van egy, ami jól megmutatta, hogyan is lehet egy családot főszereplővé tenni úgy, hogy senki sem sikkad el és senki sem lesz irritáló. A mellékszereplők is jók voltak, tetszett például Dontól „Az utolsó cserkész”-es kikacsintás, a „középső nevem Veszély” dumával. Dr. Smith meg… hát természetesen csótány volt, de azt is megkockáztatom, hogy most már kevésbé volt irritáló, mint korábban. Az is igaz, hogy kevesebbet is szerepelt.

Szerintem ez egy klassz kis kaland volt, minden fontos választ megkaptunk, nem maradt lógva a cselekmény a zárásra sem. Elbírt volna még egy évadot, ami mondjuk a mocsárbolygóra kerüléssel kezdődött volna, de annál több szerintem sem volt benne. Summa summarom, a Lost in Space kiérdemelte tőlem a 8/10-es értékelést.

Megbíz, Will Robinson.

9 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2021. 12. 19. 22:12

Kifelejtődött a cikkből a szerző neve. :)

Platschu - 2021. 12. 19. 23:16

Kellenek az ilyen kalandfilmes scifik, mert gyönyörű volt a megvalósítás és igazán szórakoztató volt a 28 rész. Mint amikor egy jó könyvet olvasol és alig várod az újabb fejezetet.

Egyszer lehetne a hét sorozatjunkie kérdése a “sorozatzárás utáni depressszióról”. Tudjátok az a fura érzés, amikor megkedvelsz karaktereket annyira, hogy utána melankólikus hiányérzeted lesz, amikor kalandjaik véget érnek a képernyőn.

Hegedda - 2021. 12. 19. 23:59

Ott a címben ki írta.

Hát igen, sajna kevés ilyen könnyed scifi van manapság, hiányozni fog a Déndzser Will Robinson :D.

JKJ - 2021. 12. 20. 06:49

Jó volt. A kibeszélőben már kifejtettem.

És déndzsör, nem déndzser :-)

CsuDa - 2021. 12. 20. 07:55

Ez a sorozat tökéletes arra, ha a gyerekeivel szeretné az ember a sci-fit megismertetni/megszerettetni. Nálunk a 12 éves lányommal és 9 éves fiammal sikerült is, imádták ezt a sorozatot. Az volt a hab a tortán, hogy én viszont Will sorsát máshogy képzeltem el a végére (hogy elmegy a robotokkal és összefonódik velük az élete) és a lányom azt mondta, hogy neki jobban tetszett volna az én verzióm, mint ami végül a sorozatban lett. :D

Scat - 2021. 12. 20. 08:25

Pedig nem lőttél vele annyira mellé, csak nem több, hanem egy robottal ment el, akivel összefonódott az élete :)

JKJ - 2021. 12. 20. 09:11

CsuDa. Kicsit elhadarták a végén, de a robotok mind önállóak lettek és élték a saját életüket. Külön. Magyarul nem volt hova mennie Will-nek. Olyan mint “a robotok” megszűnt.

Laler - 2021. 12. 20. 18:07

Tetszett sorozat, csak sokat kellett várjak a 3 ik évadra. De meg néztem ismét a első és a második évadot hogy felfrisitsem az emlékéket. Jó lett volna két résszel több lett volna, de így is nagyon izgalmas volt az egész 3 ik évad. Nagyon hiányozni fog de még meg fogom nézni ismét ez a sorozatot. Az évad végén el gondolkozdtam hogy Peny mikor befelyezte a könyvet , az írta vége az első fejezetnek, vajon még fog e folytatodni ez a történet más néven amiben szerepel Will és Robot és a két testvére. De mivel sok sorozatot el kaszálnak mostánaban és sorozat el készitése sokba kerül, így nem reménykedek ebben. Remélem kapok hasonlo sorozatot.

vireline - 2021. 12. 22. 19:49

Jó lenne,ha a robot és Will kalandjai folytatódnának,néha a család is beszállhatna.De ,erre kevés az esély.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz