login |

The Problem With Jon Stewart – írta Diapolo

2021. 12. 21. 15:50 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: kritika, talkshow,

Az Apple Tv+-on ősszel tért vissza a képernyőre Jon Stewart sok évnyi The Daily Show-zás után. Azt hittem Stewart aktualitásokra reagál majd A probléma Jon Stewarttal című vadonatúj műsorában (hozzánk két hét késéssel érkeznek a részek, de legalább magyar felirattal), valójában mégsem azokkal foglalkozik. Vagyis de, ám mégis másképp, inkább általános, mindenkori problémák kerültek eddig sorra, mintsem a heti címlapsztorik.

Az kiváltképp különös, hogy két hetente jelentkezik csak a műsor, de máris érzem az előnyét, hagy időt leülepedni az emberben. A négy eddigi rész a háború, a szabadság, a gazdaság és a fegyverek témáját járta körül, ám ezeknek inkább egy-egy aspektusát ragadta ki, mintsem elnagyolva ábrázolta őket.

Azt elöljáróban leírom, hogy szerintem nagyon jó az időzítése a műsornak, mert az általam követett hasonló tematikájú sorozatok megfáradtnak tűnnek, az idei évben Bill Maher és John Oliver is kisebb lejtőn van. Maga a The Problem With Jon Stewart egyelőre kellemes meglepetés.

A műsor szerkezetét tekintve három fő egységre bontható, az első részben Jon Stewart a kicsit egyszerű díszlet közepén a kamerába beszélve felvezeti az epizód fő témáját, majd rákanyarodik a specifikus esetre, amit a fő sodorból kiragad. A középső harmadban néhány meghívott vendéggel beszélget, akik a saját tapasztalataikat osztják meg, majd az epizód zárásaként egy, a témaválasztáshoz szorosan kapcsolódó személlyel készít interjút, olyan emberekkel, akik magához a problémához, a tűzhöz közel állnak, nem ők az okozói, de a megoldásra talán lenne módjuk.

A háborús téma kapcsán érdekesnek tartottam, hogy azokról a veteránokról szól, akik a harcmezők közelében a hátrahagyott szemetet égetik el, majd hazatérve hamarosan komoly légzőszervi problémákkal kell hogy szembesüljenek. De ugyanilyen szomorú végignézni a nagyvállalatok kizsákmányolt áldozatain is. De lehetett hallani érveket és ellenérveket is a szocialista berendezkedés mellett és ellen is. 

Az epizódok közben pedig van több bevágás is az írószobából, azaz, hogy miként folyik a brainstorming, a személyes tapasztalatok megosztása a stábon belül, hogyan néz ki egy-egy rész szerkesztése. A végeredmény pedig nagyon emberi, a poénok mellett azért érezni a szándékot arra, hogy ezen témák kapcsán tényleg induljon el párbeszéd az érintettek között, és szülessen egy megfelelő megoldás.

1 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2021. 12. 21. 17:12

még mindig csak az első részt láttam, de jó volt nézni stewartot és az írószobás cuccok marhára bejöttek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz