login |

The Witcher: vége a 2. évadnak

2021. 12. 21. 21:30 - Írta: Necridus

33 hozzászólás | kategória: kritika,

Ennyi volt. Lehet várni megint két évet? A rajongók gondolom gyorsan ledarálták a Vaják második évadját, ami az első után két évvel érkezett és csak remélhetik, hogy a következő hamarabb fog jönni (joggal, hiszen az írása már befejeződött!) – gond egy szál se, mert van itt addig más, ami vajákos.

Nekem sem kellett sok idő az évad kivégzéséhez, bár jobban döcögött, mint az első, pedig ott ugye az idővonallal való bűvészkedés is jelen volt. Megkockáztatom, hogy talán a “márkanév” nélkül nem is tartottam volna ki a szezon végéig. Pedig nem volt rossz az S2, látszott, hogy az írók tanultak a korábbiakból, mondhatni javítgatták a korábbi hibákat, és egészen szép látványvilággal rukkolt elő a szezon, csak úgy tűnik, mintha nem találta volna még meg önmagát a sorozat.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Az első szezonban inkább kalandoztunk némi főszálat építgetve, most azonban ez megfordult, az első epizód volt egyedül monster of the week szerkezetű, a többi már erősen a főszálra koncentrált, amiben Geralt apaként védi Cirit, aki vaják szeretne lenni, Yennefer pedig a varázserejének elvesztésével küzd. Persze ezekkel is megelégedhettünk volna, de valahogy nem voltak megfelelően összerakva.

Néha nagyon érdekesnek bizonyultak a szálak, néha az egész epizódban elfoglalt helye egyes szálnak feleslegesnek érződött. Néha abszolút élvezhető és szórakoztató volt, néha rettentően belassult és alig vártam, hogy végre túllendüljünk azon a ponton. Egyszerűen problémásnak éreztem az évad ritmusának kidolgozását, és mintha a főszálban sem lett volna elegendő kraft.

Ezt mondjuk többek között azért mondom, mert engem abszolút hidegen hagyott a politikai vonal. Még a nevek megjegyzésével gondban vagyok (két éve volt az első szezon, na!), de már tudnom kéne, ki kicsoda, milyen teremtés, kinek az oldalán áll, melyik nemzetet akarja elpusztítani, hol is található a székhelye, milyen viszony is fűzi a főszereplőkhöz. Persze ez lehet az én hibám, könyvesként vagy Witcher-játékokat játszóként biztos könnyebb lenne.

Mindenesetre a háború valahogy nem tudott lekötni, nem tudtam tartani a lépést a szállal, Yennefer kalandja és Ciri kiképzése jobban érdekelt. Amikor ez fogalmazódott meg bennem, akkor tettem fel magamban a kérdést, hogy mégis hol volt Geralt ebben az évadban. Mármint nem csak fizikailag. Persze elengedhetetlen szerepe volt, de csak az ő szálukat támogatta, nem igazán kapott sajátot. Ráadásul nagyon profi – amit tök jó látni, mert nagyon badass jelenetei vannak -, mintha esetében felesleges lenne bármiért is izgulni vagy fejlődést elvárni.

Pedig jó lett volna látni, ahogy néha hibázik, hogy ő sem egy tökéletes harcos, van még hova fejlődnie. Így kvázi mellékszereplőnek tűnt a két nő mellett. Ha éppen nem értük vagy ellenük harcolt, akkor mondjuk építette a világot megfelelően, a párbeszédeiből igen sokat megtudhattunk a vajákok szokásairól többek között.

Szóval a a fentiek miatt eléggé elmaradoztak a szörnyes kalandok. Yennefer inkább az elfek háborújába csöppent bele, Ciri pedig próbált beilleszkedni a szörnyvadászok közé. Utóbbi esetében egyébként baromi jó ötlet volt a főhadiszállást bemutatni, bár hiányoltam azt, hogy magukat a vajákokat ténylegesen bemutassák, mint egy csapat vad harcos, amint összefogva győznek le szörnyeket. Kaptunk azért szörnyeket, de jóval kevesebbet, mint korábban.

Pedig jól állna a sorozatnak a “heti” szörnyes, epizodikusabb felépítés egy kisebb – de nem összekutyult idővonalú! – főszállal. Így viszont rengeteg idő ment el egy helyben toporgással, ami sokaknak meghökkentően hangozhat, lehet ez is az egyszerű néző mivoltomból ered. De ha már a Netflix egyik legnépszerűbb darabjáról van szó, akkor talán gondolniuk kellene azokra is, akik csak egy fantasy-ért jöttek, nem feltétlen könyvek vagy játékok reprodukálásáért – bár ahogy olvasom, eléggé eltértek az alapanyagoktól.

A karakterek terén viszont valami nagyon furcsát éreztem. Aki eddig tök közömbös volt (Ciri, Geralt), az most is az maradt, akit eddig kimondottan bírtam (Yennefer), azt most rettentően untam, és aki kimondottan zavart (Jaskier), azt jobban megkedveltem. Sokszor tűnt elsőre karakteridegennek egy-egy húzás, amelyeket láthattunk tőlük, többek között azt, hogy Yennefer egészen leegyszerűsödött, Jaskier meg végre kikupálódott.

Ez van, ez az évad ezért sajnos nem nekem szólt. Kíváncsi vagyok, hogy egy könyves hogyan látja, bár már látni az évadkibeszélő kommentjei közt, hogy vannak továbbra is nagy rajongók és csalódók is. Sajnos én is az utóbbiak közé tartozom, mert nem érzem, hogy a maximálisat hozták volna ki az évadból. Mintha nem csak a saját fejük után mentek volna az írók, hanem meg akartak volna felelni másfajta igényeknek is, ami miatt két szék közé estek.

33 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 12. 21. 21:34

Én nem láttam a második évadot még, de nem is érzem azt, hogy most nagyon csalogatna. Az első is ma már csak közepes az emlékeimben, de a megosztó második évad miatt lehet megvárom a harmadik évadot, és majd előtte megnézem ezt. Addig meg olvasgatom az itteni véleményeket majd.

schray - 2021. 12. 21. 22:06

Így pár nappal utána, az érzések letisztulva:
Bár tanultak a hibáikból, valahogy azok a dolgok meg gyengültek, amiktől jó meg egyedi volt. A Witcher világa kemény és bevállalós kellene legyen, de a második évad olyan konzervatív volt mint bármelyik fantasy az elmúlt időszakból. A produkciós minőség még mindig remek, a színészek jók, a világ izgalmas, de olyan szinten óvatoskodtak a második évadban, hogy a történet expozícióban fröcsögve toporgott és a kiemelkedő pillanatok belevesztek az intrikákba és a sok magyarázásba. De még csak azt se lehet mondani, hogy túl sokat próbáltak markolni, mert volt kb. három történetszál összesen, de valahogy mégis túlmagyarázták azokat is. Ennek ellenére többnyire jó szórakozás volt és az ígéret, hogy ez még jobb lesz továbbra is hihető.
A hetedik évad zseniális lesz, ha mindig ennyit tudnak fejlődni az előző hibáiból és kapnak rá lehetőséget :D

Amúgy ez már legalább annyira játékadaptáció is, mint könyv. Egyre több dologban mozdulnak el a játékok felé, pedig már eleve sokat alapoztak rá az esztétikát és a karaktereket is tekintve. Nem mintha az baj lenne, a Witcher játékok hasonló ívet jártak be fejlődés terén, az erősen döcögőstől indulva a korrekten át a remekműig. Reméljük a sorozat is így folytatódik (és hamar)

Berserk - 2021. 12. 21. 22:08

Nem volt olyan rossz az évad nem is jó az biztos de ha csak úgy magában nézzük egynek jó volt jól elvoltam vele olyan 7,5 pontra. Ha viszont könyveket nézzük akkor nagyon rossz a sorozat második évada szerintem, nagyon sok minden nincs meg vagy nem ott van ahol kéne, hogy legyen meg sok dolog van ami új a könyvekhez képeszt de nem igazán lett jó. De azt is fontos tudni, hogy ha csak maga a könyvet adaptálták volna akkor ez az évad max négy rész lett volna.

clegane - 2021. 12. 21. 22:09

nem gondoltam volna de tényleg hiányzott a “monster of the week” felépítés az epizódokba. emellett is lehetett volna hajtani előre a főszálat, ami így sem volt túl vastag.
főleg az volt fejfogós, hogy a Yen-Jaskier plot annyiból állt, hogy az egyiket elkapják, a másik megmenti, akit emiatt elfognak, de visszajön az egyik megmenteni, akit emiatt elkapnak, stb… üzsh!

én ugyan nem olvastam a könyveket, csak a játék 2. és 3. részével játszottam, és azok se mentek olyan mélyen bele a birodalmak ki-kicsodájába, de valahogy abban sokkal jobban működött a “belecsöppenős” bemutatás.

abból az jött le, hogy az az érdekes ebben a konfliktusban, hogy az agresszor Nilfgard valójában sokkal progresszívebb és belülről nézve szerethetőbb ország, mint az északi népnyúzó kiskirályok, szóval éppenséggel szurkolhatnánk az inváziós seregnek is, kivéve persze hogy a háború az sosem egy szép dolog, így aztán leginkább Geralt semlegességét lehet átérezni.

persze ezt biztos lesz még idő a soriban is kifejteni, ha marad addig néző.

Berserk - 2021. 12. 21. 22:12

Ezt csak úgy mert imádom:
Vesd meg őket mind, mert eljött végre a megvetés ideje! Megvetés, bosszú és halál! Halál, pusztulás és vér! Véres a te kezed, véres a te szoknyád…. Elárultak! Becsaptak! Ártottak neked! Most tiéd az erő, állj bosszút! Elárultak! Hazudtak és becsaptak! Mindannyian! A marionettjük voltál, a pálcán rángatott bábjuk! Kihasználtak! Éhségre ítéltetek, perzselő napra, szomjúságra, hontalanságra, magányra! Eljött a megvetés és a bosszú ideje! Tiéd az erő! Hatalmad van! Reszkessen hát előtted az egész világ! Reszkessen hát az egész világ az Ősi Vér előtt!

xbtz - 2021. 12. 21. 22:49

Anya Chalotra nekem nem hozta a történet idelyén már 90-es éves Yennefer-t (mondjuk a többi varázslóról se sütött az intellektus, inkább a annak hiánya), pont olyan volt mint az interjúkban, magát adta, a többiek ügyesebbek voltak

engem spec érdekelt minden szál, nem untam egyiket se, magyar szinkron is csak hozátett (ill. elvett néhány szinész cosplay-es jellegéből, lásd pl. északi királyok magyar hangal mennyivel értelmesebbek lettek hirtelen ) Vizimir meg egyaz-egyben György, a régens herceg volt a Fekete Viperából (Hugh Laurie) jár a külön plusz pont érte :)

David33 - 2021. 12. 21. 23:26

Arra reflektálnék csak, hogy Geralt azért tűnt mellékszereplőnek mert az is volt. Ez az évad Ciriről szólt főleg és Yenről, hiszen Geralt már megtalálta az útját de ők ketten még nem. A könyvben ugye nincs konkrét főszereplő, vagyis nem csak egy pl Geralt, sőt ott is inkább a csajok a fontosabbak de folyamatosan változik ott is hogy melyik könyvben ki kapja a nagyobb hangsúlyt. A karakter idegenséget pedig úgy kell nézni ahogy a valóságban is, már amennyire egy fantasy-t bele lehet ültetni a valóságba. A karakterek véleménye, hozzáállása mindig változik, pl a mágusoké, a három főszereplőé, főleg Yené. Ebben a legjobb szerintem a könyv hogy senki sem ilyen vagy olyan mindenki folyamatosan változik jó vagy rossz irányba, szürke zóna az egész. Pl Triss ugye eleinte Ciri mellett állt aztán megtudta mi a pálya és megijedt és rögtön ellene is fordult félelemből. Szóval ilyen téren eléggé valósághű a sorozat. Mármint nem csak ez hanem a könyvek is.

Az elfek sztorija is jól bemutatta ezt, hogy hiába fogadták be őket attól még megvetik őket.

Egyébként sajnos azt el kell ismerni hogy 8 rész nagyon kevés arra hogy igazán kibontsák ezt a világot. A Witchernek túl sok fontos eleme van. Ez igazán akkor állná meg a helyét ha csak a három főszereplő lenne a lényeg. A következő évad ilyen téren még durvább lehet mert konkrétan mindenki a trió ellen felállás lesz. Meg talán Jaskier, vele ki tudja mi lesz.

Amúgy szerintem 2 év múlva jön a kövi évad mert jövőre jön a Blood Origin, aminek már nincs alapja, szóval mindenkinek új lesz és szerintem nem akarnak 1 évben két Witchert is kidobni. Meg ki tudja még hogy mi lesz itt a Coviddal.

mSO - 2021. 12. 22. 00:14

A háborút egyelőre nagyon lájtosan mutatták be. A könyvekben már az első említésektől kezdve gyomorforgatóan kegyetlen az ábrázolása. Nilfgaard itt egész kedves, még a tündéket is a szárnyaik alá vették volna, ha nincs a redaniai CIA akciója.

mSO - 2021. 12. 22. 00:16

xbtz: meg fogyott is a két évad között, így olyan kislányos arca volt a korábbi veszélyes nőszemély-ábrázat helyett. :) Cuki amúgy, csak így nehezebb azt a félelmetes Yennefer kisugárzást hozni, amit az első évadban egész jól elkapott.

Scoo - 2021. 12. 22. 01:21

A könyvekben is elég sok a politikai szál és már ott is sokszor öszezavarodtam a sok királytól, varázslótól és egyéb intrikusok megjegyzésétől. Néha a könyvben is Geralt csak úszik az árral, mellék szereplő úgymond és nem ő alakítja a világ eseményeit. A sorozatban ez valamivel letisztultabb, egyszerűbb.
A monster of the week szerintem már nem nagyon lesz. A könyvben is csak az első két részre volt jellemző.
Nekem tetszett a második évad is, bár tény, hogy valamivel átlagosabb lett.

mmonitor - 2021. 12. 22. 05:12

Az első évad után nehezen álltam neki mert az nekem csalódás volt de miután elkezdtem nem bírtam abbahagyni. A heti szörnyes dolgok nekem nem jönnek be és pont az tetszett a 2 évadban, hogy itt ment a történet. Egyébként a politika meg a háború nem érdekel, lehet azért mert fogalmam sincs ki kicsoda és mi történik egyáltalán de ez nem szokott zavarni.

FP Jones - 2021. 12. 22. 06:03

köszönöm, én kiszálltam. biztosan nem leszek ott a 3. évadnál. (időpocsékolásnak éreztem a másodikat is)

xbtz - 2021. 12. 22. 06:10

mSO: youtube-on nézd meg a “The Witcher | Eva Green vs Anya Chalotra as Yennefer! Who’s better?! [DeepFake]
” videót vagy a magyar szinkron Mentes Júlia-ról pár képet az első képet https://deszkavizio.hu/ahol-az-isten-sem-boldog-kritika-a-bernd-rozarol/

Droid - 2021. 12. 22. 06:15

Megnyugodtam, hogy nem csak nekem nem tetszik ez a második évad. Számomra a mélypontja az, amikor rezeg a víz a tálkában, majd előjön valami dinoszaurusz-sárkány. Megsimogatnám a buksiját az ötletgazdának, hogy micsoda egyedi ötlet, még sehol nem láttuk, sokat gondolkoztál rajta?

dexike3 - 2021. 12. 22. 08:44

én is elkövettem azt a hibát, hogy nem daráltam újra az első évadot, így néha kapkodtam a fejem, de sok minden beugrott. nem érzetem súlytalannak Geraltot, csak a többi vaják miatt szorult szerintem háttérbe. szerintem nem baj, hogy nem őt tolták a középpontba, biztos a 3. évadban majd hangsúlyosabb lesz.
ami nagyon zavart az a CGI hegy és táj, az nekem nagyon leugrott a képernyőről. a boss fight a végén érdekes módon teljesen elment ilyen szempontból és elég epic volt szerintem.
a fordulatnak szánt befejezést, pedig már sejtettem az évad másik felében, nálam nem jött be.

chou - 2021. 12. 22. 10:08

Az első évadot csak Cavill miatt néztem végig, olyan szinten elvesztem a történet idősíkjaiban, hogy csak a fejem kapkodtam. (Megjegyzem a Trónok harca is rohadt bonyolult, sok szereplővel, de ott valahogy az első évadban világos volt hogy ki merre hány méter, pedig nem olvastam akkor még a könyveket.Meg az is látszik, hogy Martin a könyveket is rendesen összerakta.) Aztán ahogy a GOT esetében is, a Vajákot is elővettem könyvben, és baromi nagy csalódás lett. Amikor creative writingra jártam, a tanárom az ilyet legalább még 2x visszadobta volna, hogy nincs kidolgozva, lyukas a sztori, nem megfelelően kidolgozott se a cselekményszál, se a karakter-ívek és csak az akció viszi előre a sztorit. Engem baromira idegesít, hogy azt várják tőlem, a miérteken elegánsan lépjek túl. A második évad legalább követhetőbb lett, de most se lettem sokkal okosabb. Végig az az érzésem volt, mint a GOT utolsó évadában, hogy a forgatókönyvírók a “kipipáltuk, haladjunk” vonalon mozognak :(.

bvr - 2021. 12. 22. 10:36

“elővettem könyvben, és baromi nagy csalódás lett. Amikor creative writingra jártam, a tanárom az ilyet legalább még 2x visszadobta volna, hogy nincs kidolgozva, lyukas a sztori, nem megfelelően kidolgozott se a cselekményszál, se a karakter-ívek és csak az akció viszi előre a sztorit.”

Hogy? A könyvek nagy része hangulat és beszélgetés, egyáltalán nem akció (szerintem ez a legnagyobb erényük amúgy (főleg a novelláskötetekben szerettem), és azt meg is értem ha valakinek ez nem jön be vagy nem értékeli ezeknek a stílusát akkor olyasmit mondana hogy unalmas vagy dagályos vagy stb, de az biztos hogy nem a rengetegsok akció a lényege)

bvr - 2021. 12. 22. 10:51

“főleg az volt fejfogós, hogy a Yen-Jaskier plot annyiból állt, hogy az egyiket elkapják, a másik megmenti, akit emiatt elfognak, de visszajön az egyik megmenteni, akit emiatt elkapnak, stb… üzsh!”

hehe, szerintem is :) Amúgy Kökörcsinnél azt sem értettem hogy (csak azért hogy lehessen egy forgatókönyvi meglepetés(nek szánt) poén ahol a készítők veregethetik a vállukat, Kökörcsin volt a titkos elf-mentő, bár az nem egészen volt világos hogy mit is csinált (és ehhez nekem kevés az a forgatókönyvi kiszólás hogy neki sincs fogalma arról amiben a legjobb, ezért is olyan jó benne, wtf de mindegy, na de utána amúgy már az egéz évadban ez elfelejtbe és egy pillanatot sem foglalkozik ezzel a magasztos küldetésével (ami nem is baj egyébként, nem is ezért kell ő ebbe a sorozatba, csak egyáltalán mégis minek kellett ezt így felvezetni)

juhaszvik - 2021. 12. 22. 12:14

“mégis hol volt Geralt ebben az évadban. Mármint nem csak fizikailag.”

Szerintem sokat vártok el ettől a karaktertől. Pontosan azt hozta, ami elvárható tőle. Ez az egész Ciri-s történet az ő szempontjából ugyanúgy néz ki, mint minden melója: előbb nem akarja, mert csak púp a hátára, nem is fizetnek érte, de hát könyörög a nép, bajban az ártatlan lélek, így hát minden erejét beveti, hogy megvédje a jót és leölje a szörnyet. Nincs neki már rég saját sztorija, megélt ő már mindent. Kötődne amúgy, de tudja, hogy nincs értelme, meg nem is érdekel senkit. Amíg bírja szusszal, védi a lányt, aztán ennyi.

Amúgy mi az a kitömött unikornis, amiről Yeneferrel nosztalgiáztak? Említés szintjén ugyanez benne volt a 3. játékban is (egyedül azzal játszottam, könyveket nem olvastam).

Fegyula - 2021. 12. 22. 14:17

Sok hűhó semmiért…Az első évad után még reménykedtem, hátha jobbra fordul.
Nekem nem jött be. Talán a negyedik rész után fogtam kézbe a kaszát.
Történetben, rendezésben, színészetben kb. olyan messze van a GoT-tól, mint Makó lovag Jeruzsálemtől.

Szzsolt - 2021. 12. 22. 17:57

Könyv rajongójaként: borzasztó és felháborító. Hosszabb véleményt már megfogalmazták helyettem: https://www.mafab.hu/reviews/395750-kritikan-aluli

ttwnwbd - 2021. 12. 22. 17:58

Ebben az esetben szerencsés vagyok, mert a könyveket is szerettem, meg a sorozatot is bírom. (Nem tökéletes, de olyan 8/10 szinten.) A játékokat nem ismerem.
Szerintem ez teljesen korrekt adaptáció, nekem még az első széria időkezelése is tetszett. (Állandó ellenpéldám mostantól az Alapítvány, amely adaptációként is trágya, de amúgy saját erőből is az.)

xtz - 2021. 12. 22. 18:50

5 perc gondolkodás után arra jutottam, h számomra a fő problémát az okozta első nézésre, h kb. minden karakter pont annyi időst játszik (olyan motivációkkal, gondolkodással, belső drive-okkal/késztetésekkel rendelkezik) mint ahánynak kinéz, és innentől teljesen hiteltelen az egész történet(e), Stregobor pl. a netflix-es idővonal szerint(withcer wiki-n fent van a netflix-es alternatív idővonal) már több mint 500éves -most nem néztem utána, és felteszem, h ami itt nálunk egy év az abban a világban is annyi- az első witcher előtt 200 évvel született, Gerald, Yen már 100 körül stb. stb. ezért második nézésre, ebben némiképp a az ereditnél jobb magyar szinkron is segített, újra ill. meg kellett alkotnom minden karaktert belső világát, a kimondott szavakat lecserélni az ekkor arra gondoltakra (jó nálam ettől fogva jórészt mindenki végig hazudik, dehát Stregobor is kimondja, h senki nem az akinek látszik) hozáadni a a meg nem jelenített motivációkat stb. szóval kis agymunkával azért lehet farigcsálni az eredeti matérián…és legalább ez-a a része szórakoztató lett (szerencsére az eredeti művet nem olvastam, azt látom, h aki viszont igen annak igencsak kicsapta a netflix a bizosítékot :))) )

Delfi - 2021. 12. 22. 23:30

Elolvastam a mafabos kritikát és amit os sok hozzászóló hisztinek vélt, az egy igen korrekt vélemény erről az évadról.
Én nagyon vártam, mert az első évad igazán jól sikerült, jól állt Cavillnak ez a szerep.
Ez az évad viszont nulla, nem szól semmiről, de amiről igen, az meg szar. Az, hogy nem követik a könyveket, még elnézhető volna, de ez a sok otromba baromság, amit helyette behoztak, csak egy ZS kategóriás filmet eredményezett. Mindent összekavartak, lecserélték a szereplők karakterét(Yenefer amint elárulja a lányt? WTF?) A sok csetlő-botló béna és bunkó vaják, akik tízen sem tudnak elbánni 1-1 mobbal? A tűz mágia ami kiszipolyoz, de a gonosz mágust nem, aki mellesleg csak egy tanonc, mert kivágták a suliból…
Az elf máguscsaj aki terhes lesz, miközben a mágusok beáldozzák a méhüket a mágia oltárán…

Végig vártam, hogy behozzák a törpéket, akik igazi badass figuraként vannak a könyvekben, itt kimerült abban, hogy hülyén néznek ki és üvöltöznek 3 percet. Érthetetlen döntés.

Nem mondom, hogy a könyvek tökéletesek, mert tele vannak zagyva részekkel, utalásokkal, sőt sokszor csak behazudik az író 1-1 olyan mondatot ami később nem is úgy történik vagy éppenséggel elfelejti kidolgozni, de ehhez a forgatókönyvhöz képest még így is mestermű.
Részemről 3/10 és az is csak a színészek miatt.

juhaszvik - 2021. 12. 23. 09:43

Delfi: “Az elf máguscsaj aki terhes lesz, miközben a mágusok beáldozzák a méhüket a mágia oltárán…”

Nem olvastam a könyveket, de az alapján, amit a sorozatban láttam, én máshogy látom.
1. a tünde nő nem mágus (egy korábbi részben megemlítik, hogy az ő mágiájuk más), talán druida
2. hol hangzott el, hogy egy mágusnak nem lehet gyereke? Yenefer az egyetlen karakter, akinél ez felmerült, de az csak az ő “invazív” átalakítása miatt van. Ha nem csinálják meg, attól még ugyanúgy tudna varázsolni.

Vagy tévedek ezekben a dolgokban?

Hahakocka - 2021. 12. 23. 12:44

Jövőre tuti nem lesz eleve lesz Gyűrűk Ura rlőzmèny sorozat , Trónok harca előzmèny S Úr sötèt anyagai 3. zâró èvad plusz a Xèna szerű zs kategnek kinèzô Witcher Blood Origin

bvr - 2021. 12. 23. 14:11

:)))
amúgy már tervbe vettem csak még nem jutottam el odáig, de majd most a két ünnep között hamarosan, szóval hogy előveszem belenézni hogy kezdődött annó a Xéna valamint a Herkules (meg volt Conan is ha jól emlékszem) mert a Witcher meg a WoT díszleteinek, jelmezeinek, castingjainak hangulatáról (illetve persze hangulatának hiányáról) pont ezek a régi klásszikusok jutottak eszembe, nyilván 25 év meg minusz költségvetés, de csak érdemes lenne már újra kicsit belenézni :))

Delfi - 2021. 12. 23. 14:51

@Juhaszvik:
A sorozatban ebben a kérdésben is butaságot beszélnek, mert az elf csaj a mágusok körének aktív tagja(egy magas szintű mágus), míg a sorozatban megemlítik, hogy jé, egy elf mágus, ezek nem haltak ki?
A könyvekben többször is szóba kerül, hogy egy mágusnak nem lehet gyereke. Nem 100%, de azt hiszem ez a férfiakra is vonatkozik. A könyvekben Yenefer ezt nem hajlandó tudomásul venni és évtizedeket tölt el azzal, hogy mindent kipróbál ami csak halvány reménnyel is kecsegtet. Ja és mellesleg az összes mágus olyan, mint a Yoda, 3-800 éveket élnek. A sorozatbeli mágusok is 4-500 évesek, és az is marhaság, hogy Stregebort öregnek ábrázolják, amikor mindegyik hiú és fiatalnak láttatja magát.

A könyvekben ezt a témát eléggé kivesézi az író, részben ezért is olyan kegyetlenek a mágusok, mert túl sokáig élnek és már mindent is kipróbáltak, elveszítettek rengeteg olyan embert akit szerettek(Yenefer ragaszkodását Geralthoz is egy múló szeszélynek gondolja mindenki, mert még a vajákok hosszú élete sem elég ahhoz, hogy Yenefer ne nézze végig, hogy megöregszik és meghal.

A druidák valóban léteznek ebben a világban is, de Francesca Findabair mágus. És a sorozatban még egy hibát elkövettek, mégpedig azt, hogy ez a csaj tök átlagos, miközben az elfek rendre szépségesek, ráadásul ő még közöttük is kiemelkedően szép.

Bence004_KalEl - 2021. 12. 26. 00:18

Nekem is volt hiányérzetem… 1-4. rész nagyon lassú volt, alig-alig haladtak az események, vontottá váltak a részek. Többször az órát néztem… Az 5. résztől szerencsére beindult. Hiányérzetem van, több mindent ki lehetett volna hozni ebből az évadból.

hahakocka - 2021. 12. 26. 09:16

Igen az 1. évad szerintem jobban volt felépítve és epikusabb volt ami fura hisz elvileg erre többet költöttek. S én engem annyira nem zavart a csavart idő se 4-5. részre rá is lehetett jönni.

S nagyon kapkodtak itt is sajnos mert a Witcher 3 ból behoztak már most karaktereket és az utolsó 7. rész könyvből a nagy csavart a császárral kapcsolatban már a 2. évadban? Túl gyors szerintem ilyen szempontból.
Ott az utolsó könyvben olyan jól hirtelen egy jelenetben jött ki a dolog véletlenül.
Itt meg egy cliffhangerrel megoldják azt kész és már most.
Amúgy egyetértek a 3-4. résztől kezdve egész jó íve volt pont az utolsó rész volt megint kicsit csalódás szimpla ördögűzéssel s a csattanóval.

Bayay - 2021. 12. 31. 11:29

Most értem csak a végére és alapvetően élveztem, nekem egyelőre a karakterek és a világ elég, a sztori meg olyan meh. Nem olvastam, nem jatszottam vele, úgyhogy csak mint sorozat tudom értékelni. Eléggé hullámzó a történetvezetés még egy egy epizódon belül is, van hogy a vágás érthetetlen, miért úgy van, van, hogy a dramaturgia nem adja ki. Aztán van, hogy nagyon szépen ível minden, aztán megint darabos lesz.

Spoiler

Az egész kunyhó boszorkányos/démon dolgot alig lehetett érteni az elején, hogy miért mennek oda egyáltalán, ott mi is történt, aztán random expozíció közben Vesemirtől a késsel wtf. Az megkötött üzletnek semmi hatása a sztorira, simán lehetne ugyan ez démon nelkül is, csak azért tehették bele, hogy Ciri gonosz legyen a végére, mert az dráma, de közben halálra idegesített.
Roach halála, meg az az egész epizód eleji harc teljesen in medias res volt. Ritmustalan volt és béna.
Egy tucat Witcher nem tud legyakni két dínót, Geralt meg egyedült félvállal lekotorja a legnagyobbat a hídról stb.
Egyáltalán ott miért nem ment a boszi simán haza, ha csak annyit akart, portált tudott nyitni..
Ahogy itt olvasom sokat valtozott a sztori, az nem is baj, csak közben az az érzésem, hogy alapvető történetvezetéshez, meg dramaturgiához nem értenek. Olyan, mintha egyszerre akarják úgy csinálni, hogy kevesebb idő alatt jatszódjon a sztori, de közben megtartanák az időbeli ugrásokat is. Ilyen szempontból az első évad több idősíkos megoldása sokkal jobb volt. Ott a saját síkján, mindenkinek koherensen ment a sztori, itt pedig hol folynak az események, majd ugrunk egy hetet, hogy odaérjenek valahova (különböző távolságokról egyszerre, befejező resz eleje), vagy átírnak éveket órákra (templom), vagy random jelenet. Valahol homályba vesznek dolgok, valahol túlmagyaráznak. Pl az apuka arcát ügyesen adagolják, hogy felismerjük, de aztán csak kimondatják vele, hogy a lánya,tuti ami biztos. Közben, hogy a gömbök azok vajon bolygók a monolitok meg a csillagkapu az nem derül ki. Vagy miert nem tudott apuka hazasétálni a gyerekért? Egyáltalán mi az az ordas nagy veszély, ami miatt Ciri fontos? Az egyetlen nagy konfliktus, hogy dél támad, de minek is?

Hogy jót is írjak legalább a szereplők nem hülyék, kifejetten tetszik, ahogy a fontos információk rögtön körbejárnak, nincsenek elhallgatott információkon és felreértéseken alapuló rétestészta konfliktusok és sértődések. A karakterek képesek megbeszélni a sérelmeiket. Kár, hogy ez manapság nagy szó, de ez legalább jó.

EveMarlowe - 2022. 01. 03. 20:00

***Spoiler***
@Bayay
Köszönöm hogy végre valaki felhozta ezt a házas boszorkányos dolgot. A legjobban az akasztott ki ebben, amikor a végén Geralt félmosolyogva szinte azt mondja, hogy “jaj szegény kis boszorkány néni csak haza akart menni…” Közben meg Yen elárulta Cirit, aki emiatt majdnem kinyírta az összes Vajákot, plusz megnyitotta a portált, ahol átengedett 3 baziliszkuszt vagy mit, amik még apasztották a vajákok számát. Tök érthető lett volna illetve az is, hogy ki akarta pusztítani őket, mivel ők illetve elődeik zárták be a házba. És akkor még ott van Francesca és Fringilla is, akiket szintén tönkretett, mert haza akart jutni “csak”. Mondjuk most annyira nem értem így visszagondolva, hogy mit kerestek ott az elfek.

A másik dolog hogy nekem az is fura volt hogy pl Triss nem mondja el Geraltnak hogy Yen él. De gondolom a szerelem… Vagy pl Ciri se mondja el Geraltnak hogy Trissel hol jártak és mi történt. Egyáltalán hogy talált rá, mármint Cirire a boszorkány?

walaki - 2022. 01. 24. 12:12

Megértem a fanyalgókat, de lássuk be, nem volt ez azért rossz évad. Az írás nagyon jól összefoglalja, mik az erősségei és a gyengéi, tökéletesen egyetértek vele.

Összeségében szerintem mégiscsak jó volt, csúszott, mint tonhal a taknyos jégpályán.

Ami kifejezetten tetszett, hogy merítettek a rajzfilmből (vagy a rajzfilm a 2. évad forgatókönyvéből?) Mindegy is, a lényeg, hogy a világépítés kifejezetten jól működött.

Engem ami zavart, az a szereplők erőltetett áthozatala az első évadból. Rossznak nem volt rossz, csak erőltetett. (Persze, értem én, aláírták a szerződést a színészekkel, kellett valamit alkotni, na de akkor is. Nem tudom, a könyv mennyire kötötte a kezüket az íróknak, de szvsz lehetett volna ezt gördülékenyebben.)

SPOILER
A másik meg, hogy a vége tényleg össze lett csapva. Gerald mindenféle ok és történés meg esemény nélkül jut el a “sosem bocsátok meg Yennefer”-ből a “mi hárman egy nagy boldog család vagyunk”-ig.

Az az orbitális baromság, amit még nem említetettek, de sajnos megszoktuk az ilyen sorozatoktól: ha a Fehér Láng Ciri apja, akkor eleve miért is indít támadást a SAJÁT királysága ellen? Hisz ha ő Ciri apja, akkor ez azt is jelenti, hogy egyben ő Calanthe törvényes uralkodója…

Egyébként a háttérsztori a monolitokkal kifejezetten tetszett, és a cliffhanger is jó, én várom a 3. évadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz