login |

CSI: Vegas: vége az 1. évadnak

2021. 12. 22. 15:50 - Írta: Shannen

1 hozzászólás | kategória: 2021/22 finálék, kritika,

A hat év után feltámasztott eredeti Helyszínelők-sorozat újabb etapja egyszerre próbált meg a nosztalgia-faktorra építeni régi szereplők visszahozásával és közben átadni a stafétát az új csapatnak, hogy a következő évad(ok)ban egymaguk is el tudják majd a vállukon vinni a szériát.

Hogy ez mennyire sikerült? Engem a nosztalgia viszonylag könnyen megtartott az évad végéig (mégiscsak junkie-ságom ősidejét idézte fel), de az is biztos, hogy a folytatásra már nem fogok visszatérni. Egyrészt, mert az új karakterek teljesen hidegen hagytak, sőt időnként idegesítettek, másrészt, mert engem már nem tudnak lekötni a procedurális, epizodikus krimik, ha nincs mögöttük valami plusz. És a The Who-s főcímzene, valamint a CSI-sorozatokra jellemző vizuális trükkök 20 év után már semmiképp nem tekinthetők ilyen plusznak.

– What do we do now?
– What we always do, Jim. Follow the evidence.

Ahogy a pilotkritikánál összefoglaltuk, az évad annyi változást hozott a korábbiakhoz képest, hogy most kaptunk egy egész évadon át tartó átívelő szálat, ami arra kellett, hogy visszahozza a régi szereplőket és bent is tartsa őket a történetben. Nem mondom, hogy nem dobbant nagyot a szívem a pilot közben, amikor Sara és Grissom megjelent, hogy egy régi barátjuknak segítsenek tisztázni a nevét és az általuk korábban vezetett labor becsületét is megvédjék, de ahogy bevonták őket a napi rutinba, az már nem nagyon működött.

Nem volt ugyanis kellően megalapozva az ottlétük, ráadásul időről időre olyan falakba ütköztek a saját nyomozásuk során, melyek az egyik részben óriási problémának lettek kikiáltva, hogy aztán a következőben már meg is feledkezzenek róluk. Ezek a felesleges fordulatok azért kellettek, hogy széthúzzák az átívelést 10 részre. Pontosabban tízszer 15 percre, mert epizódonként nagyjából ennyi idő jutott az ügyre.

Ezt az esetet ugyanis egy szezonközepi duplarészes eventtel le lehetett volna tudni. Na jó, az évad vége felé felgyorsultak az események, de izgalmasabbak nem lettek a látottak. Mármint volt egyáltalán valaki, aki komolyan izgult azon, hogy mi lesz annak a karakternek a sorsa? Na ugye.

Az átívelés mellé természetesen érkeztek a heti esetek, amelyek eleinte még a közepesnél is gyengébbek voltak, aztán az 1×06-tól kezdve, mely egy bohócos ügyet göngyölített fel, kifejezetten érdekesek és csavarosak lettek. Mármint meglepő húzásokra nem kell számítani, hiszen aki látott már pár CSI-epizódot, az pontosan tudja, hogy kire kell tippelni a részek elején bemutatott 3-4 lehetséges gyanúsított közül. Azonban még így is sokkal jobban lekötöttek az évad második felében látott heti esetek, mint az átívelő szál. Persze, azt továbbra is sajnáltam, hogy 20 percnél több nemigen jutott a kifejtésükre, de legalább voltak epizódok, amikben szinte a maximumot kihozták ebből is.

Nem úgy mint, az új csapat tagjaiból. Közülük egyedül Max-et, a labor aktuális vezetőjét sikerült többdimenziós karakternek bemutatni. Tulajdonképpen még az sem lenne túl nagy baj, ha a többiek (a jóképű, szűkszavú kolléga, a fiatal, csacsogó kolléganő és a különc boncmester) mindössze annyival leírhatóak lennének, mint ahogy a zárójelben tettem, de akkor legalább a casting legyen jó. Érdekes, hogy a visszatérő, nem állandó karakterek sokkal izgalmasabbnak tűnnek, mint a kiemeltek.

Ha visszagondolok a három régi Helyszínelők-sorozatra (tudom, négy volt, de a Cyber-be bele se néztem), akkor ott azért se kellett nagyon karakterizálni, mert a színészek alapból voltak annyira karakteresek és volt a csapattagok közt annyi kémia, hogy az elég legyen. Itt ez nagyon hiányzik. (Oké, itt most kicsit muszáj finomítanom, mert a Grissom-Sara románcot sose sikerült eladniuk nekem, de ettől még működött a két karakter.)

Miután a fináléban lezárták az átívelő ügyet, az utolsó másodpercekben belengettek egy újabb esetet, ami alapján én arra következtetek, hogy a nézők a második évadban sem maradnak átívelés nélkül. Bár látni már nem fogom, de azért szurkolok, hogy a heti eseteknél tartsák a szezon második felében felvett irányt, főleg, hogy közben a nosztalgia-faktor is valószínűleg nagyot fog esni, hiszen Grissom biztosan nem és jó eséllyel Sara sem fog visszatérni állandó karakterként. Ki tudja, lehet, hogy akkor az ügy fog visszautalni az eredeti sorozatra?

1 hozzászólás Ne habozz!

mSO - 2022. 07. 25. 15:27

Ez várható valamelyik magyar adón?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz