login |

Dynasty: kezdett az 5. évad

2021. 12. 23. 20:00 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: kritika,

De jó volt újra Dinasztiákat nézni!

A sokak szemében nevetséges, szappanos sorozat úgy tűnik, még az ötödik szezonjában is tudja azt hozni, ami miatt megszerettük – én ugye nem elsőre, kaszáltam néhány rész után, majd tavaly csatlakoztam újra a nézőkhöz. A sorozatsznobok mondhatják, hogy kukába a sorozattal és az egész CW-val, nevetséges, hogy ezeket bárki nézi, de azok jó eséllyel nem tudják, milyen a Dynasty igazi stílusa és, hogy mennyire szórakoztató. (A magyar premier a Netflix-en biztos, hogy nem várható nyár előtt.)

Ismételni nem szeretném, mi is az, ami miatt imádjuk, arra ott a negyedik évad zárókritikájának első két sora. Főleg azért nem, mert eddigre már jó eséllyel csak azok olvassák e sorokat, akik kitartottak a sorozat mellett vagy elkaszálták, de érdeklik a történések – most megkaptuk az évad első két részét, ami karácsonyi volt, a folytatás viszont csak március 11-én érkezik. Ezért csapjunk is bele, a tovább mögött folytassuk spoileresen.

Az első néhány percben azt gondoltam, hogy a legtipikusabb országos évadnyitót láthattuk, ahol az eltelt időszakot erőltetetten párbeszédeken keresztül tudatják a nézőkkel, s mindenkit bemutatnak az új helyzetében, miközben az előző szezonban lévő mellékkaraktereknek nyoma veszett, mert ugye az új évadra nem újították már meg a szerződéseket.

Mire ezt kigondoltam, már elő is rukkolt a Dynasty az igazi énjével és bele is lendült abba, amihez nagyon ért: folyamatosan pörgette a jeleneteket a hataloméhes családtagokkal – és mind a három mellékfigura visszatért végül. Fallon természeténél fogva a kórházi ágyban sem tudott nyugodni, továbbra is a munkájával foglalkozott, miközben Blake próbálta magát jó színben feltüntetni a kampánya miatt, Amanda anyja börtönbüntetését próbálta elkerülni, Jeff pedig mostohaapját akarta lebuktatni.

Tehát mindegyik szálat folytatták, amit tavaly elindítottak, és azt gondoltam, hogy nem fogják ezeket ilyen hamar lezavarni, de tévedtem, a négyből három lezárult – egyik ezek közül Fallon lábadozása, hiszen a kóma után felébredt, közben pedig Liam megbocsátott neki – bár ez elég aggasztó, hogy már megint Liam az, aki elnézést kér, ebből még simán lehet probléma, hiszen Fallon nem úgy tűnik, hogy ebből tanult volna.

A másik lezárt szál Jeffé, végre lebuktatta Dominique férjét, amit mintha siettetni akartak volna, gyorsan letudtak két epizód alatt. Blake kampánya lezárult, kiszáll a versenyből, ami szintén elég gyorsan lezavartnak tűnt. Egyik pillanatban megtudtuk, hogy Cristal hazudott, másik pillanatban már meg is bocsátottunk neki és egy többepizódos szálat pipáltunk ki elég könnyen.

Ha már Cristal, ő ugye átvette a családi céget, amitől még mindig nem lett túl izgalmas karakter, viszont a testvére oldalán megjelent egy másik nő, aki pontosan úgy néz ki, mint Cristal – ha jól tudom, van az eredeti sorozatban is valamilyen hasonmásos szál. Ezzel azért már lehet majd kezdeni valamit, mi nézők sem tudhatjuk, mikor látjuk a valódi Carringtonnét és mikor a szélhámost. Mondjuk önmagában a karakter ettől még nem lesz továbbra sem érdekes.

Az egyetlen szál, amit nem zártak le ebben a két epizódban, az a gyilkosság, amit Adam rákent az anyjára. Tudom, hogy nem kéne kedvelni egy ilyen pszichopatát, de egyre szórakoztatóbb jeleneteket hoz – ehhez a színész játéka is erősen hozzátesz – és nem tudom sokszor kibírni vigyorgás nélkül, ahogy saját hazugságaival nehezíti meg a dolgát. Amanda hiába tűnt az előző szezonban unalmas karakternek, Adammel remekelnek ketten. Olyanok ők ketten, mint Alexis és Blake, kedvelhetőek önmagukban, de akkor a legjobban, amikor egymás ellen harcolnak.

Amanda esetében fordult elő először az, amit nagyon furcsálltam. Amikor Alexis-szel beszélgetett a börtönben, a szokásos technika helyett elkezdték a dokus stílust képviselni, folyamatosan mozgott a kamera, néha közelítettek, néha messzebbről kezdték el venni a színésznők arcát, ami a sorozatnak egyáltalán nem állt jól. Ennek már csak az volt a csúcspontja, amikor Dominique (volt) férjének lebuktatását mutatták a parkban, itt szabályosan fájt nézni a kandikamerázást, ahogy métereket zoomoltak néha és meg kellett várni, míg kiélesedik a kép. Erre nem tudom, mi szükség volt, a sorozat sosem kívánta meg, tökéletes volt az eddigi módszer.

Szándékosan hagytam ki a maradék három főszereplőnket (Sam, Kirby és Michael), akik hoztak egy-két mókás jelenetet elszólásaikkal (azokat szerencsére másoktól sem kellett hiányolni, még mindig remek egysorosokkal hajigálnak minket), de most is csak mások szálát táplálták, nem igazán kapták meg most sem a reflektorfényt. Kár, mert tényleg lehetne legalább kettejükkel (na tipp, kire nem gondolok?) kezdeni valamit, csak parkolópályára vannak téve már túl régóta.

A második epizódban mondhatjuk, hogy Fallont se használták ki teljesen, ugyanis az epizód nagy részét kómában töltötte, de azért próbálták látomásokkal kihasználni Gillies tehetségét. Ezek a sorozat történelmében eddig őszintén nem sültek el túl jól, itt azonban mind a három remekül jött.

Az elsőben például nagyon jó volt Grant Show-t és Liz Gilliest ismét együtt látni, még ha csak néhány másodpercre is. Előbbi nem biztos, hogy a sorozat legjobbja, de a párosuk mindig pazar apa-lánya jeleneteket hoz, legyen az szeretetteljes vagy viaskodó. A második és harmadik képzelgés egyértelműen a Falliam-fanoknak szólt, akik láthatták a páros első karácsonyi ünneplését, hallhatták Gillies-t énekelni (ugye mindenki látta őt a Sex&Drugs&Rock&Roll-ban, ahol énekest játszott?), valamint egy jövőbeli jelenetet is kaptunk, amikor a páros már gyerekeikkel tölti az ünnepeket.

Ez persze azoknak is kedvezett, akik már temették a párost, a tavalyi szenvedés után én sem gondoltam, hogy kettejük kapcsolata ki fog tartani, de még a premierben visszatérő Eva újbóli megjelenése miatt most is kétségeim támadtak. De úgy tűnik, amíg egyikük nem távozik a sorozatból vagy nagyon rá nem unnak az írók a párosra, a kapcsolatuk megmarad, ami persze nem is baj, mert megvan köztük a kémia, élvezetes jeleneteket nyújtanak.

Cristal-hasonmás, felébredt Fallon, Amandától menekülő Adam és kampányból kiszálló Blake várja tehát a rajongókat márciusban. Én biztosan ott leszek, mert a premier nem okozott most sem csalódást. Kicsit bánom, hogy nem tartalékoltam a következő 11 hétre ezt a két epizódot, de szezonális epizódokat kaptunk. Meg amúgy sem bírtam volna ki.

1 hozzászólás Ne habozz!

gebe2001 - 2021. 12. 24. 06:56

Atya ég, de imádom! Köszi a kritikát, mindig szeretem látni, hogy mások hogyan viszonyulnak a sok nonsense-hez :D mert én például nem tudok betelni velük (lásd Fallon nyaralása😄)

Nagyon várom már az új részeket, hogy lássam, miket találtak ki erre az évadra!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz