login |

Superstore: vége a 6. évadnak. És a sorozatnak is.

2021. 12. 23. 15:50 - Írta: Necridus

7 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Az elmúlt évek során winnie-től jó pár kritikát láttam, amiben hiányolta az NBC májusban véget ért sorozatának magyar premierjét, mondván, hogy a Superstore-t itthon is sokan szeretnék. Nos, miután évekig csend volt ezen a téren, idén 3 platformon is sor került a hazai bemutatóra. Először az Amazon Prime Video-n kapott feliratot a sorozat, majd jött szinkronnal a TV2Comedy-re (Az agyament műszak alcímmel), és nemrég a Netflixre is felkerûlt, ahova az első 5 szezon után a napokban megérkezett végre a hatodik is.

Azt azért előzetesen elmondanám, hogy nagyon kevés országos komédiával tudok szimpatizálni, a Superstore ránézésre rettentően pocséknak tűnt, egy másodpercig nem érdekelt, amíg nem hajította be minden nap az arcomba a Netflix. Ezért is adtam be a derekam és jöttem rá, hogy a sorozatok, de főleg a komédiák esetében sem szabad első látásra ítéletet hozni, hiszen már a pilot epizódba beleszerettem.

Nekem így mindössze két hónap alatt csúszott le az, ami másoknak hat év volt, amit nem is bánok, mert úgy érzem, hogy darálva volt ez a sorozat igazán remek. Persze a poénok minősége nem ettől függ, ugyanakkor nagyon sokat adott az élményhez, hogy kisgyerekeket megidézve az ágyon törökülésben ülve vigyorogtam végig egymás után öt-hat részt. Nem biztos, hogy kibírtam volna az évadok közti szünetet.

A tovább mögött folytatom, a legvégén spoilerekkel.

Nemcsak a darálás lehetősége miatt örülök, hogy utólag néztem végig a Superstore-t, hanem azért is, mert látom a készítő következő alkotását, ami gyakorlatilag ugyanez a recept más köntösben (még az itteni Marcus-t alakító színész is átkerült oda), és mégsincs közelében a Cloud 9 csapatának. Aki ezt a posztot olvassa, az jó eséllyel már fektetett bármennyi energiát a sorozatba, így nem kell neki bemutatni, mindenesetre úgy érzem, muszáj megemlítenem, mi is az a három alkotóeleme a sorozatnak, ami igazán megfogott.

Az első egyértelműen a felépítés, ahol a munkahelyre koncentrálunk. Sok munkahelyi komédia esik abba a csapdába, hogy túl sokat foglalkozik a szereplők magánéletével. Itt viszont ez szerencsére nem történt meg, egy-két kivétellel végig az üzletben játszódtak a jelenetek és az ottani problémák köré íródtak a történetek. Nagyon jó volt egy olyan komédiát látni, ami tényleg hétköznapi emberek hétköznapi problémáiról szól. Hiszen kinek ne lenne ismerős néhány vásárlás közbeni incidens, amit itt bemutattak?

Ezzel el is jutunk a másik összetevőhöz, ami megszerettette magát velem, az pedig a vásárlókat bemutató átvezetők. Zseniális ötlet volt két jelenet közé bevágni egy-egy vásárlót, amint valami szégyentelen, vicces vagy aranyos dolgot csinál a boltban, ami mégis reális, hiszen valljuk be, nem a valóságtól túlságosan elrugaszkodott jeleneteket láthattunk.

A harmadik pedig az, ami miatt az American Auto nem is igazán jön be, az pedig a karaktereinek egyedisége. Sok komédia nagyon sablonos karakterekkel érkezik, inkább a helyzetkomikumra fekszik rá igazán, de a Superstore-nak sikerült a jellemkomikumokkal is elragadtatnia. Itt van például Dina, akiből nincs még egy, de Glenn és Sandra is megismételhetetlen többek között. A színészek pedig egytől egyig zseniálisan hozták szerepüket.

Éppen ezekért tudott mindössze kéthavi érzelmi befektetés után megérinteni az utolsó epizód (innentől jönnek a spoilerek!). Nem is csak Amy visszatérése miatt, aki rettentően fontos karakter volt, de hiába tűnt el tíz epizódra (America Ferrerra ugye kiszállt az utolsó szezonból, de a kasza után az utolsó részre visszatért), remekül megvolt a sorozat. De azért nem mondom, hogy Jonah-ra való ismételt rátalálása és a pilotra való kacsintgatások nem fogtak meg. Sőt!

Rengeteg visszautalást kaptunk az elmúlt időkre, amiket remek volt felidézni – gondolom a kezdetektől ittlévőknek még inkább. Főként ezek miatt is gondoltam azt, hogy így kell egy sorozatot zárni! Mosolyogtató volt a kezdeteket megidéző jeleneteket látni. A másik, ami miatt azt gondolom, hogy egyszerre sikerült szomorúra és elképesztően szeretetteljesre formálni az utolsó perceket.

A Cloud 9 zárását azt gondoltam, valahogy csak el fogják kerülni és minden megy tovább a megszokott kerékvágásban, de örültem, hogy végül nem sikerült, mert így tökéletes talajt adtak a búcsúzásnak. Nemcsak az interjúk bemutatása volt fantasztikus, de Garrett utolsó beszédét is vigyorogva ültem végig.

Persze, vesztett a kezdeti lendületéből idővel a sorozat, például a vásárlói átvezetők száma eléggé csökkent, de még így is egy baromi jó sorozatként búcsúzott az NBC munkahelyi komédiája. 

7 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2021. 12. 23. 16:53

Pont a héten kezdtem az első évaddal! Köszi az írást!

Mom - 2021. 12. 23. 19:00

Én a B99-al jártam pontosan ugyan így: bele se akartam nézni évekig, de amikor a netflix hónapokig tolta az arcomba, beadtam a derekam és milyen jól tettem!!

Ami a Sperstore-t illeti, én Amyvel együtt kiszálltam és csak a fináléra néztem vissza. Nekem addigra eléggé megfáradt a sorozat. Annak nagyon örültem, hogy a végén Jonah-val újra összeálltak, mert egy nagyon jól kibalanszolt kapcsolat volt az övék.

A Cloud 9 átalakítását (mármint a jelenséget, amit bemutat) egyébként azóta többször is felhoztam már példaként az ismerősi köreimben, amikor szóba kerülnek a világban zajló változások és hogy hogyan lehetne azokhoz jól alkalmazkodni.

Peter Wiggin - 2021. 12. 23. 19:30

Akkor egy másvélemény, én az Office-darám után kerítettem erre sort és bár végignéztem (szenvedtem?), életem legrosszabb sitcom-os élménye volt. A feleségemmel néztük és szór szerint egymást kellett biztatnunk minden évad után, hogy “Már nincs sok hátra.”.

Hogy akkor miért néztük végig? Mert viszonylag gyorsan le tudtuk darálni (esténként 6-8 résszel haladva hamar lement), de ezt a sitcom-ot sosem fogom újranézni.

Mom - 2021. 12. 23. 19:42

Peter: nem akarok beleszólni a sorozatnézési szokásaitokba, de az a pont, ahol érdemesebb kiszállni, mint folytatni, az valószínűleg ott van, ahol már bíztatni kell egymást a folytatásra… Gondolj csak bele, mennyi nektek tetsző sorozat fért volna bele abba a sok-sok órába, ami talán részletekben fel sem tűnt, mennyi volt.

winnie - 2021. 12. 23. 19:44

peter wiggin: én sem néztem, csak alkalmanként, de mindig hamar lenegdtem (1-2 karakter nagyon untatott), meg a premier+finálekat, viszont nagyon olyannak éreztem, ami siker lehet nálunk. a feleségem le is darálta, amikor kijött, neki tetszett:)

visznt a készítője, justin spitzer veterán office-író.

Deny - 2021. 12. 23. 22:18

Én szerettem, de valóban gyakoriak voltak a hullámvölgyek. Egy ponton kaszáltam is anno, talán a 3. évadban, mert meguntam, de aztán pár hónap múlva megjött hozzá a kedvem, hogy folytassam, és akkor ostoroztam is magam, amiért kaszáltam, mert nagyon élveztem. Aztán jött a Mateo-szál és a finálé, ami zseniális volt. De tény, hogy viszonylag gyakran fordult elő, hogy unalmasak voltak a részek. Több karakter egy idő után idegesíteni kezdett, de szerencsére Dina, Sandra és Garrett ezt ellensúlyozta.

A hatodik évad szerintem szuper volt Amy nélkül is, a finálé pedig remek volt és megható is. A Song for Zula az egyik kedvenc dalom, és nagyon örültem, hogy felhasználták a montázsjelenthez. Tényleg felemelő volt.

Szóval úgy tudnám jellemezni, hogy a Superstore egy olyan sorozat volt, ami sokszor tudott 8-9-10/10-es részeket szállítani, de gyakran produkált 4-5/10-eseket is, és nem igazán volt középút.

Peter Wiggin - 2021. 12. 24. 00:32

Mom, winnie:

Igazatok van, és ha mondjuk tudom, hogy még jó pár évad vár ránk, simán elkaszálom, mikor elkezdtük nézni, tudtuk, hogy vége van már, így nem valami “Stockholm-szindróma” volt a háttérben :-) (mint mondjuk a Flash-nél…).

De hogy a soriról is írjak, pont a winnie és Deny által említett durva kilengések tették számunkra élvezhetetlenné a dolgot, pár karaktert nagyon bírtunk (Glenn, Garrett, Sayid), mások viszont durván idegesítettek (Matteo, Justine, Bo, Dina).

Lehet, hogy az elvárásaimmal volt a gond, munkahelyi sitcom-sucker vagyok és azt vártam, hogy itt majd blue-collar worker karakterek vicces hétköznapjai lesznek bemutatva, ehhez képest volt pár olyan szál, ahol annyira suttyónak voltak bemutatva, hogy frankón a Cloud 9 management-nek drukkoltam.

Valszeg az is gond volt, hogy valami Pyrex-Office szintű cuccra vártam, de legalább egy B99-re, ez pedig azért messze nem volt az.

Ja, és más sitcom-okban nem éreztem még ennyire, hogy az ismétlődő poénokat így túltolták volna.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz