login |

Pilot: The Silent Sea

2021. 12. 27. 15:50 - Írta: human

39 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Az ünnepek hangulatában tökéletesen A nyugalom tengere volt ez a dél-koreai sci-fi horror sorozat, ami a Netflixre érkezett. Lehet, magában kéne nézni a The Silent Sea-t, de azért meg akartam említeni azt is, hogy a streaming szolgáltató ismét a tipikus felhozatalok ellen programozott a premierjeivel, elég csak megnézni filmes fronton is mit villantottak a sztárokkal teli Don’t Look Uppal.

A nyugalom tengerében a Föld a kiszáradás szélén van, a vízből már csak annyi jár, ami a minimum életfenntartáshoz kell. Nyilván nem véletlenül alapoztak ezzel, de a tényleges történet egy Holdra indult küldetésbe merül el, aminek az a célja, hogy egy korábban rejtélyesen elhagyott ottani bázisról megszerezzen pár mintát. Ezt úgy kell érteni, hogy mindenki meghalt odafenn, nem tudni miért, de valami iszonyat fontosat kutattak.

El is indul egy szedett-vedett csapat, de már az oda úton gondjuk akad, amikor megsérül a űrhajójuk (direkt?), és vagy 8 kilométerre a céltól lezuhannak. Onnan kell átcaplatniuk a bázisra, gondolom nem spoiler, hogy sikerülni fog, de a hely baromira nem hívogató. Innen a következő lépés a küldetés folytatás, avagy a minták megkeresése, és itt kezd bonyolódni az egész, lesz ijesztőbb… a második rész közepén? Addig csak sejtelmes nézések vannak, hiszen a kapitány már kezdettől Burke-hangulatot áraszt, a kommunikáció megszakadt a Földdel, és még egy másik résztvevőt is belső indok mozgat.

A feketelevessel kezdem, mivel hihetetlen ez a sorozat, mert ritkán érzek ilyet, inkább csak elrontani szokták az írás-rendezést a szar művekben, de itt konkrétan olyan, mintha minden jelenet 1-2 perccel hosszabb lenne, mint kéne, legyen az a Holdon futás, a légzsilipes, vagy az élet-halálért lógás is. Ezt a pilot hossza alapján semmi nem indokolja, 42 percre levágva simán feszesebb lenne, ami egy ilyen veszélyes közegbe játszódó sorozatnak jót tenne. Egyszerűen nem a lassúság a baj, hanem maguk a jelenetek tempója nem stimmel a tényleges hosszukkal.

Nem gondoltam volna, hogy az Underwatert fogom előrángatni valaha, de aki ott rohangált az ollóval, az kellett volna ide is, hiszen az a film szinte biztosan vagy 2 órás volt eredetileg, annyi backstory van elejtve mindenfelé. Gondolom azért ugrott be, mert a veszélyes helyzetben túlélés valahogy jó párhuzam volt a fejemben. Na meg mert kiszórva némi felesleget itt ebből a sorozatból is lehetne valami sokkal jobb.

Viszont mindezek ellenére iszonyat rendben van technikailag A nyugalom tengere, már persze a vágáson kívül. Gyönyörű az éles fény és éjsötét árnyék a Holdon. Minden designt jó nézni, legyen az a bázis, vagy csak simán a karakterek űrruhája. Nem mozis szintűek a trükkök, de közel sem borzasztóak, és miután beérnek a bázisra, az épített díszletekbe, onnantól már hagyományos horroros megvalósítással operálhatnak, ami olcsóbb és hatásosabb, mint a nagy baleset a pilotban.

Az alakítások? Hát… mondjuk látszik rajta, hogy nemzetközi produkciót terveztek, annyira elkülönül mindenki nem csak karakterileg, pedig egyforma hacukában rohangálnak. Nyilván Bae Doona szokás szerint jó, többségünk a Sense 8-ben találkozhatott vele, és Gong Yoo a valamit rejtegető kapitányként is stimmel, őt a Train To Busanban kedvelhettük meg. Az egyedüli nehezítés, és ezt a karakterekhez való kapcsolódásra is értem, hogy amikor sisak van rajtuk, akkor olyan mintha nem is mozogna a szájuk, “random” rádióadás hallgatnánk. A nagyon közeliken látszik, hogy nincs így, de oda ritkán vágnak.

Ami biztos, hogy a 2. rész végére, harmadik elejére elkezd “beindulni” A nyugalom tengere, onnantól már szerintem a rejtély is jobban berántja az embereket, és végtére is csak 8 részről van szó, egy délután lecsúszhat, vagy csúszott sokaknak mostanra. A kezdés olyan 6/10. De basszus… engem is érdekel a rejtélyek vége.

Hihetetlen, mennyi időt mertek a nem tökéletes alapozásra szánni, érdekelne miképp lesz ez toplistás. Vajon a többségnek egy ideig megy háttérben és ahogy izgalmasodik úgy figyelnek rá jobban? Mondom, nem simán lassúság a baj, mert ott a Station Eleven, amit tátott szájjal nézek és még kevesebb tényleges történés van a részekben, mint itt.

39 hozzászólás Ne habozz!

Jessica Hyde - 2021. 12. 27. 16:46

Csatlakozom, az első részt leszámítva rendben volt. Bejött az ötlet, a megvalósítás, az első részt leszámítva nem volt gond a lassúsággal – mármint lassúság volt, de nem éreztem annak. Az első részen viszont majdnem fennakadtam… annyira “nem volt rendben” számomra, hogy vállalhatatlanul csúnya szavak használata közben akartam kixxxni a laptopot a… igen. Ez az elkapós-lógós izé utoljára a Gru-ban volt menő, normál filmes alkalmazása nálam egyből a zs-kat-ba löki az adott produkciót és menekülésre késztet. A holdonjárás is szánalmasan lett megoldva – igaz, azt nem könnyű hitelesen megcsinálni, viszont simán kihagyhatták volna a többi zs elemmel együtt, nem hiányzott volna…

Mindenesetre örülök, hogy nem hátráltam meg, a kezdeti nehézségek után elég korrekt sorozat lett belőle.

Skate - 2021. 12. 27. 16:53

A horroros vonal miatt végig lekötött a sorozat, bőven volt is hibája. Mivel sok sorozat nézése miatt kevesebb időm jut újabb filmek nézésére (amit látok egy évben elenyésző), így nekem régebbi alkotások ugrottak be, mint egy lightosabb Event Horizon vagy éppen ikonikus pillanatok (és persze zene) nélküli Sunshine. Valahogy hiányzott az a plusz az egészből (jóval több gore vagy valami emlékezetes aláfestő zene lehetett volna), ami miatt 6,5/10-nél többre tudnám értékelni a nyolc részt.

irgum76 - 2021. 12. 27. 17:14

az első két részt néztem eddig
nekem ez a túl kitartás nem tűnt fel engem az zavart, hogy mindent kétszer, háromszor mondanak el
és kimondják a nyilvánvalót

plusz ilyen badarságok, hogy a teljes képernyős kódolt üzenet konkrétan két szó volt dekódolás után

találnak egy ismeretlen fegyveres fószert utána úgy mászkálnak tovább mintha mi sem történt volna
nem vetődik fel senkiben, hogy lehettek társai

“fura mozgást észlelek” hát elmegyek egyedül megnézni

és szerintem átverés az egész szinte 98%-ig biztos vagyok benne, hogy nem a Holdon vették fel

Mammut - 2021. 12. 27. 19:09

engem főleg az atmoszféra fogott meg, megvolt az a jó kis űrös/űrbázisos hangulata, ami sok mai filmnek nincs, szóval szívesen néztem már csak ezen eyecandy alapon is

Shannen - 2021. 12. 27. 19:12

Hétvégén lecsúszott két este alatt. Nagyon cseles a sorozat, mert epizódról epizódra kellően izgalmas, tehát nézeti magát, de közben olyan baromságok vannak benne, hogy hihetetlen.
A rejtély megoldása (?) meg már annyira komplikált lett, hogy konkrétan utána kellett olvasnom, hogy akkor most mi is történt, mert nagyon nem volt kerek.

Valami ütősebb, hangulatosabb zenét én is hiányoltam egyébként. A horroros, ijesztgetős részek még az évad első felében egész jók voltak.
Szóval egyszer nézhető, olyan 6/10.

explorer - 2021. 12. 27. 19:37

Tudtam, hogy valahonnan ismerős a sztorija..
Űrbázis, ahol rejtélyes módon meghalt az egész legénység, és egy pusztító fertőzés terjed amitől az emberek extrém mennyiségű vizet hánynak? Még csak 3 részt néztem eddig, de a történet ijesztően hajaz a Doctor Who “Waters of Mars” epizódjára.

human - 2021. 12. 27. 20:01

“nekem ez a túl kitartás nem tűnt fel engem az zavart, hogy mindent kétszer, háromszor mondanak el”

ugyanarról beszélünk szerintem, lemegy a normál jelenet aztán lemegy megint kb.

Xia - 2021. 12. 27. 20:06

@irgum76 ““fura mozgást észlelek” hát elmegyek egyedül megnézni” – hát ezt az összes amerikai horrorfilm is eljátssza, meg a többi hülye klisét is :)) Látszik, hogy nemzetközi piacra csinálták, és nem koreai tévébe készült…

winnie - 2021. 12. 27. 20:13

human: az első résznél nekem sem volt hasonló problémám.

egyébként megvett a folytatásra, persze óvatos duhajként, meglátom, hogy alakul majd a kapcsolatunk:)

Sigismundus - 2021. 12. 27. 20:55

1×01

Nekem is tetszett, bár nem vettem észre felesleges percekig tartó jeleneteket, elhúzást, minden ment normál sebességgel. Nem pörögve, de normálisan.

Legfeljebb olyan technikai dolgokba tudok belekötni, ha 7,6 km-re zuhantak le az Állomástól, az a Földön is gyalog max 1,5 óra, a Holdon sem lehet több, és ennyi oxigén is alig volt személyenként?

Meg az Állomás bejárata, értem én hogy manapság a digitális nyomógombozás a menő, de szerintem egy ilyen helyen normális esetben a jó öreg manuális nyitószerkezet a biztos.

De ezek csak részletkérdések, tetszik…

Scat - 2021. 12. 27. 21:08

Az első rész nagyon tetszett, ahogyan finoman felsejlenek a dolgok arról, hogy mivel is járt a vízhiány. Kedvencem a kisállat tartás tilalma volt, mert amennyire logikus, annyira meg is lepett, mert nekem eszembe nem jutott volna.

A Hold simán volt olyan szép, mint a For All Mankindban, tetszett a hanagulat, a rejtély és az, hogy folyamatosan nő a feszültség, ahogy halad az ember a részekkel. Nekem inkább thriller volt, mint horror, de nagyon jó.

Egyébként én keveseltem a játékidőt, voltak 35 perces részek is, ugyanakkor azzal egyetértek, hogy többször előfordult az ismétlődés.
Attól meg hülyét kaptam, hogy mikor kiderült volna valami, akkor gyorsan egy másik szálra vágtak.

A többit majd az évados íráshoz fűzöm hozzá.

MC Tominay - 2021. 12. 27. 22:08

Nagyon vártam ezt a sorozatot, annak rendje és módja szerint elkezdtem nézni a premier napján.

Az első négy rész nagyon gyorsan lecsúszott, mindig ott volt az érzés, hogy nézni akarom a következő részt, 5-6 már nehezebben a ment, a 7. rész felénél pedig befejeztem.

Innentől SPOILER!

Az első négy részben a “mitől haltak meg az emberek” volt a fő kérdés, volt misztikum, rengeteg kérdés, rengeteg felvetés, kellő felvezetés. Aztán amikor megjelent az “idegen”, akkor mindent kidobtak, ami eddig történt, és elkezdtek arra koncentrálni. Majd kiderül, hogy egy 7-8 éves kislány, eszement erővel, simán éldegél az űrállomáson. WHAT? Ezután rámentek Dr. Song karakterére, aki bántóan egysikú karaktert hozott, szomorúan néz bele a nagy semmibe, színészileg nulla.

SPOILER vége.

Összegezve nekem csalódás volt, talán egyszer bepótolom az elmaradt részeket, ha nagyon semmi dolgom se lesz.

VvD - 2021. 12. 28. 21:21

Első 2 rész lement. Érdekel a folytatás, de nem rágom le a körmömet. Ami viszont félelmetes sztem, az nem a kutatóállomás és a relytéje, hanem a vízhiánnyal járó jövő. Nem szeretnék olyan világban élni, ahol a vizet ennyire be kell osztani. Ez kemény lehet nagyon..

Amithyel - 2021. 12. 29. 03:18

@irgum76

“és szerintem átverés az egész szinte 98%-ig biztos vagyok benne, hogy nem a Holdon vették fel”

Ugye ez most vicc akart lenni??? O.O
Szerinted elmentek volna a holdra felvenni????

human - 2021. 12. 29. 03:23

Nolan elment volna

irgum76 - 2021. 12. 29. 06:43

Human:

ez jó volt! :D

irgum76 - 2021. 12. 29. 11:15

na félre a tréfát

végignéztem és végül is tetszett
vagy hozzászoktam a tempóhoz, stílushoz vagy változott de a végére már egyáltalán nem zavart

MC Tominay: onnantól pont az a kérdés, hogy hogy

a vége:

SPOILER:

reménykedtem a negatív végkifejletben amit talán meg is kaptam
nem igazán értettem nekem hallucinációnak tűnt
de akkor mi történt valójában?

az is kérdés, hogy az 5 évvel korábbi balesetben miért nem árasztotta el a víz, jég a bázist

ja és ha 4 résszel korábban eszükbe jut, hogy van szkafanderük is nincs sztori

irgum76 - 2021. 12. 29. 11:17

beragadt a kommentem, légyszi engedjétek ki

Szabolcs - 2021. 12. 29. 23:41

Engem érdekelne, de most annyi néznivaló van, hogy “félek” nekikezdeni. Nem nagyon merek olvasgatni, mert em akarok spoilerre bukkanni, így annyit megtudnátok mondani, hogy az ellen benne alien/titkos kísérlet szörnnyel/cyborg/természetfeletti/stb, vagy csak sima ember/emberi machináció?
Köszi!

irgum76 - 2021. 12. 30. 06:25

Szabolcs:

eléggé csavaros a sztori ahhoz, hogy erre szpojler mentesen lehessen válaszolni
minél tovább haladunk annál több kérdés bukkan fel és helyezi más fénybe az addig látottakat

nem túl hosszú 8 40 perces rész
esetleg próbáld be

Kempesbaba - 2021. 12. 30. 15:57

Az utóbbi évek egyik legjobb sci-fi alapötlete egy végtelenül rossz megvalósításban.
Több szót nem is érdemel.

ponyisland - 2021. 12. 30. 19:23

Az első lassabb rész után jól belendül, nekem nagyon tetszett, végig lekötött és nagyon rendben volt képileg is.

SPOILER:

irgum76: A vége hallucináció? Oké, valóban kicsit fura volt a csaj mit mászkál ruha nélkül, meg miért vette le, meg a pasi hogy került ki a szikla mellé, de ezt leszámítva én simán elhittem, hogy kijutottak.

Inkább az érdekelne, hogy ez ennyi, vagy lesz második évad?

winnie - 2021. 12. 30. 21:01

kiderül majd, hogy lesz-e 2. évad, tudtommal nem mini.

Kempesbaba - 2021. 12. 30. 21:48

Ezt most komolyan kérdezem: ebből a sztoriból hogyan lehet még egy évadot kisajtolni? Egy poén volt benne, és azt el is lőtték.

irgum76 - 2021. 12. 31. 09:03

Ponyisland:

SPOILER:

“Oké, valóban kicsit fura volt a csaj mit mászkál ruha nélkül”

számomra az nem kicsit furcsa volt hanem hihetetlen
ugye a holdvíz is megfagy alacsony hőmérsékleten mint ahogy meg is fagyott a bázisról kijutva
még ha a kis csaj teli is volt pumpálva vele akkor is úgy jár mint a T-1000-es
másrészt meg ugye semmilyen légkör nincs a Holdon tehát még ha a kopoltyújával sikerült is volna lélegeznie akkor sincs miből

“leszámítva én simán elhittem, hogy kijutottak”

szerintem csak a két doki jutott ki a többi csak halu, képzelgés néző megvezetése, hogy legyen min rágódni

Egynezo - 2021. 12. 31. 09:31

Hat, ez nem sci-fi. Amennyit rakoltottek, abbol fizethettek volna egy altalanos iskolas diaknak egy fagyit, hogy mekkora marhasag az egesz sztori az elejetol (nincs viz a Foldon) a holdas reszekig (mas moolekulaszerkezetu viz? Mivaaan? Osztodik a semmibol? Energiamegmaradas, anyag atalakulasa, fizika, akarmi? Zold noveny ami sotetben no? (itt tartok most).

Fogom a fejem. Ez igy nagyon buta.

skb - 2021. 12. 31. 15:06

Nagyon vártam, hogy kijöjjön a Silent Sea, pláne hogy mostanában baromi ritkák a scifi sorozatok. Mindenféle elvárás és feltétel nélkül ültem le nézni, de csalódottan fejeztem be. Nem egy nagy durranás. A vágás, az effektek és a látvány ott vannak, a hangulata is egész jó, de mégis olyan súlytalan az egész. Egyszernézős kategória nálam, tényleg az a tipik 10/6 ahogy Human írta. Szerintem baromi nagy kihagyott ziccer lett, feszesebb tempóval és jobb sztorival/forgatókönyvvel ütősebb lehetett volna ez.

Dóra - 2022. 01. 03. 01:46

Pár dolgot nem teljesen értek, de lehet elsiklottam felette.

SPOILER:

Először az aranyhalas kísérlet. Egy csomó víz lett, de miből? A hal életben maradt.

A másik a végén honnan jön annyi víz? Elég sok élőszövettel kellett volna találkoznia. A növény miatt? Bár előtte meg táplálta, mert egy üveg vízből terjedt el ennyire.
Lehet a növényeknek jó, de ember számára nem iható akkor?

Végül is miért zárták le a helyet elsősorban? A meneküléskor tört el egy üveg és nem árasztotta el a helyet. Csak egy hőmérsékleti szenzor hiba miatt hagyták meghalni őket?

irgum76 - 2022. 01. 03. 08:23

Dóra:

SPOILER:

“Először az aranyhalas kísérlet. Egy csomó víz lett, de miből? A hal életben maradt”

pont ez volt az áttörés, hogy rájöttek, hogy a vízi élőlények életben tudnak maradni a holdvízben miközben vizet is termelnek
így remény volt arra, hogy újra állítsák a folyókat, tengereket

“A másik a végén honnan jön annyi víz?”

szerintem ezt a készítők sem tudják
egy csomó kapszula kinyílt a végén elvileg ettől de
ahogy írod kellett volna hozzá gazdatest is ami már nem volt
szóval itt van némi logika bukfenc
(ha jól emlékszem)

Dóra - 2022. 01. 04. 00:28

irgum76:

SPOILER:

Most néztem bele újra, hátha rájövök. A hetedik részben 33 percnél a nagy növény gyökerénél van egy csomó bugyborék, szóval elvileg abból sokszorozódik. Bár továbbra sem értem, hogy egyszer teremt, másszor elvon. Bár a hal esetében sem vont el semmit, csak sokszorozódott. :D

karit - 2022. 01. 04. 03:27

irgum76: “szerintem csak a két doki jutott ki a többi csak halu, képzelgés néző megvezetése, hogy legyen min rágódni”

SPOILER!

Akár a parancsnok is kiröpülhetett, amikor a víz a zsilip mögötti ajtót is áttörte, bár az a nyomás, ami ezt megtette, előbb még kétdimenziósra hajtogatta volna szkafanderestől. Az odakint kombinéban sétáló Luna viszont már tényleg erősen Marveles szint volt.

A helyenként falkaparós hülyeségektől függetlenül bejött összességében: az élethű épített helyszín nagyon sokat hozzátett, és néha még izgalmas is volt. A vágás (vagy a snittvégek) viszont itt-ott zavaróan hiányosnak hatottak, például amikor odaértek a zsiliphez és végre bejutottak nulla oxigénnel, én is velük fuldokoltam, aztán szinte átmenet nélkül már a belső folyosón sétáltak.

A föld kilátástalan jövője elég durván átjött, holdvízzel vagy anélkül, nem élnék ott szívesen. A kopoltyút azért kipróbálnám. A sugárban okádott vizet nemrég már a Manifestben is elsütötték, lehet, hogy a sorozatötletadó száj adaptert szettben árulják a tévés boltokban?

“az is kérdés, hogy az 5 évvel korábbi balesetben miért nem árasztotta el a víz, jég a bázist”

Ez jó kérdés. Most valami történt a pinceerdőben a nagy bugyborékoláskor, ami elindította az áradatot.

A látvány alapján a biokatalizált(?) víznél nem biztos, hogy a molekulák mennyisége sokszorozódott meg, és nem is az élő szervezetekből vonta ki a vizet; hihetőbb lenne (lol), hogy a víz fizikai szerkezete “hígult”: végülis, ha valami X-izé hatására a molekulák közti átlagos távolság akár csak töredék %-kal is nőne, valami ilyesmi robbanásszerű térfogat növekedést látnánk. :)

Sigismundus - 2022. 01. 06. 21:34

Végignéztem, tetszett. Hál istennek nem horror, inkább scifi-thiller a műfaja szerintem.

Tetszett a látvány, a szkafanderek, űrállomás Holdfelszín. A sztori olyan amilyen, bele is lehet kötni de volt némi logika a Holdvíz természetében

A csapat tagjaiban viszont jó páran azok a panaszkodó lúzer típusok, akikből áldozat lesz, akik tátott szájjal sírós arccal csak állnak míg a Végzet lesújt rájuk.

Végig jó volt, ahogy adagolták az izgalmakat, új infókat.

Kivétel az utolsó rész. Ahol előjött egy csomó szomorú vagy döbbent tekintettel nézés percekig szomorú zenére. Ami miatt a szintén koreai Law Schoolt igen hamar abbahagytam.. Menekülhettek is volna ez idő alatt… És Luna aki lekapott magáról minden űrruhát.

Összességében viszont tetszett, egyszer nézős, de jó.

wovbagger - 2022. 01. 09. 17:28

Közepes: túl hosszú minden rész (és jelenet), túl szájabarágós a történet, túl könnyen kitalálható minden. A látvány mondjuk rendben volt.

Péter - 2022. 01. 09. 20:02

A bázison mitől van földi gravitáció?

irgum76 - 2022. 01. 10. 19:36

amikor odaértek a bázishoz bekapcsolták a rendszert és akkor lett valamitől földi gravitáció gondolom mágnes vagy ilyesmi nem tértek ki rá

magyarul így olcsóbb volt leforgatni

horka - 2022. 01. 13. 15:31

A sorozat természetesen nem sci-fi, mert mint a megnevezése is mutatja, abban a zsánerben nem pusztán jelen kell lennie, de domináló elemként kell szerepelnie a „sci”-nek, azaz a tudománynak.

Ez a sorozat viszont hajmeresztően blőd & abszolút tudománytalan alapötletre meg szcenárió(k)ra alapoz, szóval valójában a sorozat csak a szokásos koreai melodrámák egyik, aktuálisan épp űrruhákhoz(…) meg a holdihoz(…) hasonló díszletek közé rittyentve.

cxc - 2022. 01. 17. 00:13

Sajnos nem írtak olyan jó forgatókönyvet a sorozathoz, amilyen jó díszletet építettek hozzá. Világépítés számomra elnagyolt. Lehet lemaradtam de még az sem derúlt ki számomra hová tűnt a víz a földről. Ha eltűnt, miért kék még mindig a föld a holdról nézve. Ha kék akkor elvben van tenger. Ha van tenger akkor miért nem abból állitanak elő ivóvizet. Drága lenne? Drágább lenne mint egy ilyen hatalmas bázis a holdon? Víz nélkül miért nem omlott össze a civilzáció? Hogy lehet fontosabb a holdbázis mint az ivóvízhez jutás. Sorolhatnám napestig mibe tudnék még belekötni de nem teszem, mert ettől függetlenül le tudott kötni az összes hibája és irracionalitása ellenére is.

Laca - 2022. 01. 20. 17:32

Értetlenül állok /ülök/ a 7 rész cselekménye előtt. Volt valamikor célzás, magyarázat a kísérletekre? Ezek a testek /klónok?/ hogyan, honnan kerültek oda?

Péter - 2022. 02. 01. 08:25

irgum76: lehet átaludtam azt a részt, nem tűnt fel :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz