login |

JAws 2021: Legjobb egyéb műsor (doku/reality/talkshow)

2021. 12. 31. 14:50 - Írta: Deny

21 hozzászólás | kategória: doku, reality, szavazás, talkshow, , , , , ,

A 2020-as évet meghatározta az egyéb műsorok dömpingje, hiszen a járvány okozta leállások miatt rengeteg szkriptelt produkció kényszerült parkolópályára: jelentős részük csak nagy késéssel tudott adásba kerülni, sokukat pedig idő előtt kellett kaszálni. Idén talán valamivel már jobb volt a helyzet, viszont az a tendencia továbbra is fennáll, miszerint a nemszkriptelt tartalmak több nézőt vonzanak újabban, elég csak rápillantani a tévécsatornák nézettségére. De természetesen nem csak a tévébén találkozhatunk ilyen produkciókkal, a streamingszolgáltatók is csak ontják magukból a különféle dokuszériákat és reality-ket, amelyek közül itt is találhatunk néhány címet. Lássuk az idei jelölteket!

2008: The Amazing Race, 2009: Hell’s Kitchen, 2010: The X Factor UK,
2011: The X Factor UK, 2012: An Idiot Abroad, 2013: The Amazing Race,
2014: Last Week Tonight with John Oliver, 2015: The Tonight Show Starring Jimmy Fallon,
2016: The Late Late Show with James Corden, 2017: Last Week Tonight with John Oliver,
2018: Last Week Tonight with John Oliver, 2019: Our Planet , 2020: The Last Dance

Annak idején valóságos küzdelem folyt a győztes címért a kategóriában a talkshow-k között, tavaly már (egy kivétellel) csak a lemaradók közé került be néhány, mostanra pedig már oda jutottunk, hogy a Last Week Tonight with John Oliver lett az egyetlen beszélgetős műsor, aminek esélye lehet az első helyre, társai ugyanis még csak az élboly közelébe se kerültek idén. Oliver pedig már nem ismeretlen ezen a terepen, hiszen háromszor is megnyerte a szavazást, és a többi évben is állandó jelölt volt.

Itt van továbbá a másik örök induló is a Survivor személyében, amelynél jó ideig fennállt a veszély, hogy idén először nem szállhat ringbe, hiszen a CBS sokáig nem tudott új évadot készíteni a pandémia miatt, de végül csak sikerült leforgatni egyet az őszi szezonra. Az biztos, hogy a nézők hiányolták a műsort, mivel az új évad nézettsége remek volt, de vajon volt-e olyan jó is, hogy állandó jelölését végre győzelemre is váltsa?

Tavaly éppen lecsúszott a mezőnyről, idén viszont sikerült az élvonalba kerülnie a komikusok őrületes vetélkedéséről szóló Taskmaster-nek, aminek először jött össze ez a megtiszteltetés. Az igazi bravúr az lenne, ha rögtön nyerni is tudna, de kérdés, hogy ennyi nagy, befutott név mellett mennyire van esélye.

Az utóbbi években a Netflixnek is bérelt helye van az indulók közt, előző évben pedig az a furcsa helyzet állt elő, hogy nem valami saját gyártású elismert dokusorozattal, hanem két trash reality-vel képviseltette magát. Utóbbiak közül a Too Hot To Handle idén már csak a “futottak még” kategóriába fért be. A streamingszolgáltató “visszatért a gyökereihez”, és ismét egy dokumentumszériával száll versenybe, méghozzá az igencsak népszerű Formula 1: Drive to Survive-val, ami szintén most szerepel először ezen a rangos listán.  Ugyanakkor házon belülről is lesz konkurenciája, mivel a Jack Whitehall: Travels with My Father c. humoros utazós szériának is bizalmat szavaztatok, amiről, bevallom őszintén, még nem is hallottam, de leírás alapján már megy is a megnézendő tartalmak listájára.

És hogy kik azok, akik lecsúsztak a mezőnyről? Rögtön két országos csatornás veteránt is találunk a majdnem befutók között, ugyanis sokan jelöltétek az amerikai Dancing with The Stars-t és az America’s Got Talent-et is. Ha nem tévedek, ez az első eset mindkét műsor esetében, hogy egyáltalán az élboly közelébe kerültek. Aztán itt van még a Scorsese nevével fémjelezett Pretend It’s A City, a tutorial műfajt őrült módon kiforgató How to with John Wilson, illetve az opioid-válságról készített The Crime of The Century.

A jelöltek tehát még egyszer: Survivor, John Oliver-show az elmúlt hét híreiről, Formula 1: Hajsza a túlélésért, A feladatosztó és Jack Whitehall: Utazások apámmal.

Legjobb egyéb műsor

  • Formula 1: Drive to Survive (45%, 462 Votes)
  • Last Week Tonight with John Oliver (29%, 298 Votes)
  • Survivor (10%, 105 Votes)
  • Jack Whitehall: Travels with my father (8%, 82 Votes)
  • Taskmaster (7%, 73 Votes)

Total Voters: 1,020

Loading ... Loading ...

21 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2021. 12. 31. 15:02

John Oliver, tényleg? Vajon hányan jelölik csak azért mert nem néznek mást és hányan azért, mert meg is érdemli?
Ez egy retorikai kérdés, tudom rá a választ.

A Formula 1-re szavaztam, mert bár hosszú évek óta nem nézem a versenyeket, de ez a dokuműsor eléri, hogy a tíz részére érdekeljen, sőt még izguljak is valamennyire.

winnie - 2021. 12. 31. 15:34

ezt most úgy mondod, mintha nem lenne a last week tonight totálisan konstans a terepen? mármint hozzám nem jutott el, hogy idén megkérdőjelezésre szorult volna a színvonala, legalábbis nem hiszem, hogy vita fért volna hozzá (passz), hogy például idén is Emmy-díjat fog nyerni a kategóriában, ahogy a korábbi 5 évben.

mondjuk az igaz, hogy itt annyira széles a stílusválaszték, hogy nagyon sokan szerintem eleve csak egyet fognak nézni, ha néznek. én véletlenül többet is nézek, de tény, hogy szinten csak eggyel vagyok, a last week tonighttal nem tudom tartani a lépést. de az talán az egyetlen, ami heti szinten kell, hogy mindig hozza magát. mármint arra célzok, hogy a többi az nagyjából monolit: a survivorben minden szezon ugyanolyan szerkezetileg (max jobb és rosszabb különböző tényezőktől függően), a drive to survive-ban a stílus nem változik, ergó a minőség sem (max az élvezhetőségi szint, hiszen adott, hogy miből főznek), a jack whitehallos utazós feltételezem minden szezonban ugyanolyan élvezetes, függetlenül attól, hova mennek, míg a taskmaster már érdekesebb jószág, de persze míg a szerkezet fix, a tartalom már abszolút nem.

egyébként ezzel arra is célzok, hogy vajon a kérdés feltehető-e mindre, mert tippre aki egyet sem nézett idén, az is tudna bármelyikre szavazni:) ha annyira akar. mert jó eséllyel, ha mindet nézné, akkor is arra szavazna. legyen szó last week tonightos vagy formula 1-es szavazóról.

Lori - 2021. 12. 31. 15:58

Ezek közül, csak a Survivort követtem, ezért arra megy a voksom.

Scat - 2021. 12. 31. 16:33

Jaj winnie, céltalan vita ez, de legyen.

Ezt úgy mondom, hogy azt ismerik a legtöbben. Biztos vagyok benne, hogy tucatnyi szavazatot kap csak azért, mert abból láttak legalább egy részt az emberek, míg a többiből nem.

Jó példa erre a szereplőknél a Ted Lasso sikere, amit bár én is szeretek, de tényleg nem volt jobb színészi játék? Vagy az animációnál a Family Guy vagy épp az Archer (tudom, utóbbi idén nem került be), amiknél nem volt jobb? Hogyne lett volna, egyszerűen csak ismertebbek és olyanok is szavaznak, akik már nem is nézik azokat, de legalább ismerik.

Nem leszek álszent, azért zavar ez, mert szerintem Oliver nem érdemli meg. Ha neki szurkolnék, nem írnék ide semmit.

winnie - 2021. 12. 31. 17:03

scat: de hisz semmi céltalan nincs benne, ugyanis egy klikk és mindenki látja az adatokat. nem kell semmi szbjektumot belevinni.

ha igaz, amit írsz, akkor tavaly is legtöbben ismerték, nem? és mégsem nyert. tavalyelőtt is legtöbben ismerték – és mégsem nyert. idén is legtöbben ismerik – és most sem áll nyerésre. a formula 1 druve to survive akkor azért nyer ,mert azt ismerik a legtöbben és mást nem néznek?:)

ezért dura ilyet olvasni, és ezért válaszolom nagyjából 10 éve ugyanazt, hogy pont a jaws a legjobb példa arra, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a legtöbbek által ismert sorozat nyer. konkrétan vissza lehet nézni. az animációknál sem a legismertebb nyer. a ted lasso is messze nem a legismertebb. idén már nyert. tavaly is nyert. de volt, hogy nem nyert tavaly, pedig ugyanazok voltak az ellenfelei. és olyan nyert, aminél még ismertebb is volt a jelöltek között.

pont ezért hoztam fel az emmy-díjat, amit nem azért nyert az elmúlt 5 vagy 6 évben a last week tonight, mert azt ismerték legtöbben. konkrétan lehet, hogy azt ismerik a legkevesebben, hiszen egy tonight show vagy más napi országos talkshow ismertebb, mint egy heti, prémium csatornás.

vagy ott a ted lasso. idén nálunk nyert jason sudeikis és brett goldstein főszereplőként és mellékszereplőként. idén az emmy-díjátadón (most az lényegtelen, hogy ez mérce vagy sem, de mégis szakmai díj és a legelismertebb) jason sudeikis és brett goldstein nyert főszereplőként és mellékszereplőként. akár azt is lehetne mondani, hogy az olvasók véleménye mennyire egybevág a szakmáéval:)

“amiknél nem volt jobb? Hogyne lett volna, ”

engem leginkább ez döbbent meg. az, hogy megdöbbent, hogy van, aki szerint van jobb annál, aminél szerinted nincs jobb. ez nyilván ahány ember, annyi vélemény. sokszor van, hogy valaki egy valamit ismer és arra szavaz. de ezekben az esetekben pont azért ismer valaki egy valamit, mert a többit nem is szeretné, vagyis ha a többit is nézné, akkor ugyanúgy ugyanarra szavazna. ha valaki, aki aktuális talkshow-t néz az hbo-n, az valószínűleg nem fog reality túlélőversenyt vagy utazós dokut jobban értékelni. például azért, mert akkor esetleg nézné:) ha nézném a jack whitehall-sorozatot, akkor sem szavaznék _jó eséllyel_ rá, mert engem eleve nem is érdekel a műfaj.

Deny - 2021. 12. 31. 17:03

Scat: Én nem így látom. Ahogy láthatod fentebb, Oliver minden évben indult, mégsem nyert mindig, mert volt olyan év, ahol a riválisok közül valamelyiket jobbnak találták. Többször kikapott Cordentől vagy Fallontól, de gyakori szereplő volt pl. Colbert és Trevor Noah is.

Mégis ők voltak azok, akik egy idő után kicsúsztak, míg Oliver megmaradt. Szerintem logikusabb, hogy valószínűleg azért, mert nála többek szerint maradt meg a színvonal.

(Megjegyezném, hogy én is jelöltem, mert nekem továbbra is ő a hétfőim csúcspontja. Imádom a témákat, amiket körbejár és a humora is zseniális. Azok a nagy stuntok, amiket néha csinál pedig visítva röhögősek, és nem kis erőfeszítést igényelnek, így abszolút nem lep meg, hogy sokan szeretik, és a díjátadókon is állandó jelölt. )

És azért az se semmi, hogy a “void”-ból is tudott teljesen szórakoztató adásokat készíteni.

Adam9456 - 2021. 12. 31. 17:17

A Jack Whitehall Travels with my Father-t nézem az eleljétől kezdve, lehet eléggé megrendezett az egész, de szerintem elég szórakoztató. Szerintem az apja még viccesebb mint Ő. Az idei volt már az utolsó évad belőle.

A másik elég jó utazós reality idén a Men in Kilts volt, amiben Sam Heughan és Graham McTavish az Outlanderből felfedezték Skóciát minden szempontból.

Egy elég jó dokumentum sorozat volt idén, a Turning Point 9/11 – a 20 éves évforduló plusz a tálib hatalomátvétel kapcsán igen aktuális volt, több érdekes kérdést is felvetett.

Deny - 2021. 12. 31. 17:35

“ez nyilván ahány ember, annyi vélemény.”

Ugyanez vonatkozik pl. a komédiákra is, ami ugye sokkal szubjektívebb műfaj, mint mondjuk a dráma, hiszen az ember azokat a szitkomokat fogja értékelni, amelyek az ő humorának megfelel.

Én pl. ki nem állhattam a Big Bang Theory-t, de eszembe se jutott volna pufogni, hogy mit keresett a jelöltek/győztesek közt, hiszen nyilván nem az én véleményem a szent és sérthetetlen.

Scat - 2021. 12. 31. 18:08

winnie:

“de hisz semmi céltalan nincs benne, ugyanis egy klikk és mindenki látja az adatokat”

Linket.

“akkor tavaly is legtöbben ismerték, nem? és mégsem nyert.”

Nem is azt írtam, hogy nyer, hanem azt, hogy a legtöbben ismerik. Ezt továbbra is tartom.

“pont a jaws a legjobb példa arra, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a legtöbbek által ismert sorozat nyer.”

Ahogy a legjobb példa arra is, hogy de. Lásd Agymenők, Oliver, Family Guy és így tovább.

“pont ezért hoztam fel az emmy-díjat, amit nem azért nyert az elmúlt 5 vagy 6 évben a last week tonight, mert azt ismerték legtöbben”

Az, hogy az Emmy zsűrije mi alapján dönt, számomra rejtély, de a junkie közönsége közel sem akkora. Ezért is nem reagáltam erre a részre, hisz almát a körtéhez esete.

“engem leginkább ez döbbent meg. az, hogy megdöbbent, hogy van, aki szerint van jobb annál, aminél szerinted nincs jobb”

Engem pedig a szokásos, cikornyás körmondatokba rejtett naiv döbbeneted döbbent meg. Tényleg, winnie? 10 éve írod ugyanazt és még mindig megdöbbensz? Ugyan már.
Meg egyébként is, hol írtam, hogy a kedvencemnél nincs jobb. Írtam egyáltalán, hogy mi a kedvencem?

“ahány ember, annyi vélemény”

Így van. Mégis 10 éve folyton győzködni próbálasz másokat a pártatlanságról. Nincs olyan.

“ezekben az esetekben pont azért ismer valaki egy valamit, mert a többit nem is szeretné, vagyis ha a többit is nézné, akkor ugyanúgy ugyanarra szavazna”

Megdöbbent, hogy ezt így kimered jelenteni! Honnan tudhatnád? Mégis hogyan lehetne az a legjobb? Hát olyan nem lehet, nem igaz?

Deny:

“Oliver minden évben indult, mégsem nyert mindig”

Ilyet továbbra sem állítottam.
Amúgy az otthon készített adásai a legpocsékabbak, fájóan hiányzik a közönség reakciója.

“eszembe se jutott volna pufogni, hogy mit keresett a jelöltek/győztesek közt”

Ahány ember, annyi vélemény. Azért azt leírhatom, ugye?
Amúgy a jelöltségen még talán túl is tudok lépni, a nyerésen már nem.

Deny - 2021. 12. 31. 18:17

Scat: De hát nem is biztos, hogy nyerni fog. Jelen pillanatban sem vezet. Nem értem ezt a reakciót.

Scat - 2021. 12. 31. 18:20

Továbbra sem a nyerésről van szó, nem értem a reakciódat.

Deny - 2021. 12. 31. 18:26

Na jó, akkor most totál elvesztem. Azt mondtad, a jelölésen még túl tudsz lépni, de a győzelmen nem. Erre írtam, hogy mivel nem áll nyerésre, nem értem, miért háborogsz, hiszen nincs min túllépned (egyelőre). Erre most azt írod, hogy nem is a nyerésről van szó. Akkor miről? Akkor ezek szerint mégsem tudsz túllépni a jelölésen?

Ha pedig a korábbi győzelmekre célzol, azokat nem érdemes a mostani mezőnnyel összemérni, hiszen merőben más volt a felhozatal.

Nem veszekedni akarok, csak tényleg nem tudlak követni, mert mintha önmagadat cáfolnád meg.

JKJ - 2021. 12. 31. 18:39

Scat. Az oldalt olvasók szavaznak. Ez nem lesz soha reprezentatív. Tök feleslegesen próbálsz bárkit is meggyőzni. Ráadásul érveid sincsenek. A Formula 1-es reality-t biztosan kevesebben nézik, mint John Olivert. Ezt tükrözni fogja a szavazás.

Mellesleg hiába jó a reality ha valakit nem érdekel a téma. Én sem nézném soha a F1-et de lehet, hogy kiváló. Nem számít.

Scat - 2021. 12. 31. 18:51

Feltételesen fogalmaztam, de a talán nem elég jó szó ezek szerint. De Deny, engedjük el, mert kezd bosszantani az értetlenkedésed, amit ugye nyilván jószándékból csinálsz.

JKJ:

“Az oldalt olvasók szavaznak”

Nem is állítottam mást. Sőt, erre külön felhívtam a figyelmet.

“Tök feleslegesen próbálsz bárkit is meggyőzni.”

Ezt csak te látod így, de rendben, ez is ugye egy vélemény.

“Ráadásul érveid sincsenek”

Természetesen nincsenek. De ha nincsenenek, minek reagálsz, hisz felesleges, nem?

“A Formula 1-es reality-t biztosan kevesebben nézik, mint John Olivert. Ezt tükrözni fogja a szavazás.”

Ebben is egyetértünk. Döbbenet!

“Én sem nézném soha a F1-et de lehet, hogy kiváló. Nem számít.”

Látod, winnie? Amit ismer, arra szavaz. Más nem is érdekli. Ilyen egyszerű.

JKJ - 2021. 12. 31. 19:11

Scat basszus. Ne terjessz már hülyeségeket! Direkt nem szavazok, pont azért mert nem ismerem mindet. Miattam nem torzul a szavazás az biztos.

A lényeg, hogy teleírod a komment szekciót és közben nulla információcsere van. Csak fogadd el a szavazást és lépj tovább. Én is ezt teszem :-).

Lea - 2021. 12. 31. 19:29

Úgy, ahogy a JAws is az alapján formálódik, melyik sorozatot hányan nézik, az Emmy jelölőbizottsága is csak abból a húsz sorozatból válogat, amit látott. Sajnos ilyen a populáris szavazás. Az kap jelöltséget és az viheti győzelemre ezt a jelöltséget, aki népszerű, és akit sokan láttak.

Ennek ellentéte a zsűris szavazás lenne, megadva az esélyt a rétegsorozatoknak, amit ezen esetben végig kellene nézni – ebből lehetne egy diverzebb történet, de abban meg mi a szórakozás az olvasóknak?

Jó a JAws így, ahogy van :)

Scat - 2021. 12. 31. 19:31

“teleírod a komment szekciót és közben nulla információcsere van”

De hát arra való, hogy írjanak bele, nem? A témához kapcsolódik, de akkor sem írhatok? Vagy neked nem tetszik és akkor nem szabad? :(

“Direkt nem szavazok, pont azért mert nem ismerem mindet”

Ez viszont derék, gúnyolódás nélkül, minden elismerésem ehhez.

winnie - 2022. 01. 01. 08:21

“Látod, winnie? Amit ismer, arra szavaz. Más nem is érdekli. Ilyen egyszerű.”

de… pont ezt írtam le az első válaszomban neked. nem értem, hogy ez miért vita tárgya. vagy miért nekem mondod.

addig jó, míg valaki arra szavaz, amit ismer. ezért jó a szavazás. ha arra szavazna, amit nem ismer, akkor nem tükrözne valós képet. mondjuk, ha arra szavazna, ami “mindenki” szerint a legjobb (john oliver). azonban hiába az a legELismertebb, a szavazást a jelek szerint nem formula 1 fogja nyerni.

és azt is leírtam, hogy pontosan azért néz sok ember azt, amit, mert ha mást is nézne, akkor is arra szavazna, amit egyébként néz. mert azért nem nézi, mert tudja, hogy úgysem tetszene neki. én is nézhetnék lokit, azért, hogy “validabb” legyen a szavazatom, de nem lenne sok értelme, mert úgyis utálnám. nézhetnék family guyt, hogy ne arra szavazzak az animációk közül, amire szavaznák a nézése nélkül, de úgyis utálnám, mert nem véletlenül nem nézek.

persze nekem egyszerű a dolgom ezt írni, hiszen konkrét adatok támasztják alá azt, amit gondolnék egyébként. ahogy az elmúlt (tényleg) 10 évben általában 1 vagy 2 szavazás alatt leírtam, mert felmerült a téma olykor: bár az ember azt várná, hogy a JAws-on a legnépszerűbb sorozatok győzedelmeskednek, ez nincs így. van, ahol a népszerűbb nyer, máshol pedig nem az. amiből az következik, hogy ahol a népszerűbb nyer, ott okkal nyerhet az.

winnie - 2022. 01. 01. 08:22

(megjegyzem, nekem már az egész fura, ahonnan kiindult, hogy az merül fel, hogy a last week tonight with john oliver ismertebb, mint a formula 1: drive to survive. minden arra utal, hogy az F1 népszerűbb. a sorozat volt Netflix top10, míg a John Oliver soha nem volt HBOtop10. az F1 egy nagyon népszerű sporthoz készült akciódús doku, a John Oliver egy amerikai témákkal (máskor nemzetköziekkel) foglalkozó beszélő fejes műsor. az egyikhez van szinkron, a másikhoz nincs. az egyiknek vannak médiareakciói, kitárgyalják a magyar médiában a másikat szinte semennyire. az egyik megnyeri a szavazásunkat, a másik nem.

ahogy írtam neked, az első kérdésednek inkább annak kellett volna lennie, hogy “Formula 1, tényleg? Vajon hányan jelölik csak azért mert nem néznek mást és hányan azért, mert meg is érdemli? Ez egy retorikai kérdés, tudom rá a választ.”

Tavaly is egy Netflix-re érkező sporttal foglalkozó dokusorozat nyert.

juhaszvik - 2022. 01. 01. 08:41

Kicsit meglepett néhány korábbi komment. Nekem 10 ismerősömből 9,9 nem is hallott még soha JO-ról, szerintem sokkal periférikusabb a fickó (és a műfaj) annál, hogy ilyen vitát generáljon. Nem logikus a népszerűségét emlegetni a Survivor és a netflixes forma-1 doku mellett. Gyanítom, hogy itt némi ellenérzés is közrejátszhat. Ha nem, akkor elnézést, de ez tipikus kirohanásnak tűnik.

Jolly - 2022. 01. 05. 09:55

Taskmastert maga a csatorna feltolta youtubere egy időben azzal, hogy lement a angol tv-ben, több korábbi évada is fenn van, érdemes belenézni.
Én ráfüggtem és ledaráltam az egészet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz