login |

JAws 2021: Legjobb nem amerikai sorozat

2022. 01. 02. 21:00 - Írta: Neoprimitiv

15 hozzászólás | kategória: szavazás, , , , , , , ,

Ahogy tavaly is, ebben a kategóriában ismét csak a streaming szolgáltatóknak volt esélye. Egészen pontosan 5 Netflix-sorozat mellé egy HBO-darabnak sikerült befutnia. A tavalyi hatosból igazoltan hiányzik a háromszoros győztes Dark (tavaly finálézott), a Normal People, a His Dark Materials és az After Life, amelyeknek nem volt 2021-ben új szezonja. Emlékeztetőül az előző évek nyertesei és utána szigorúan ABC sorrendben a jelöltjeitek:

2010: Misfits ¦ 2011: Dr. Who ¦ 2012: Sherlock ¦ 2013: Dr. Who ¦ 2014: Sherlock ¦ 2015: Aranyélet (Broen) ¦ 2016: Aranyélet (Black Mirror) ¦ 2017: Dark ¦ 2018: Black Mirror ¦ 2019: Dark ¦ 2020: Dark

Elite s4 banner

A gazdag és szép tinik élete állandó sorozatos alapanyag, a spanyol Elite viszont hiába húzott le eddig négy évadot, most először került a legjobbak közé. Ami már csak azért is érdekes, mert az idei évadról még kibeszélő sem volt a Junkie-n. Ennyit javult a negyedik évadra, vagy csak lassú vízként mostanra érte el a zsánert kedvelők ingerküszöbét? Érdemes lesz figyelni a már berendelt 5. és 6. évadot? Majd a kommentekben megmondjátok.

Az ismételten a Doctor Who-ba tartó Russell T. Davies-féle It’s a Sin a nyolcvanas évek Angliájába visz vissza a Channel4 (és nálunk az HBO) jóvoltából, egy baráti társaságon keresztül. Bár januári minisorozat volt, úgy látszik, bejöttek a jövendölések, hogy olyan minőséget képvisel, amit év végére sem felejtettek el a nézők.

Ismét egy spanyol és ismét egy sokadik évados, nem angol nyelvű sorozat, viszont a La Casa de Papel idén búcsúzott. A vélemények eléggé megoszlottak az utolsó évadról, ezzel együtt az öt év alatt most másodszor sikerült felkerülnie a listára – aki akár az évadért, akár “életműként” díjazni akarja, most lesz rá utoljára lehetősége.

Három évadból három jelölés és két dobogós hely, de egyszer sem győzelem – természetesen a Sex Education-ről van szó. Itt is elmondható, hogy a nézők nem voltak maradéktalanul elégedettek a fordulatokkal (finoman szólva). Ezzel együtt úgy látszik, elég sokat sikerült megőrizniük abból, amiért szeretni lehetett a sorozatot, mert idén újra esélyt kapott tőletek.

Egy mémmé vált sorozat már volt a listán, de a spanyol bankrablóknak ehhez évekre volt szükségük. A Squid Games viszont jött, látott és nem győzött, hanem tarolt. Egyértelműen a Netflix idei legnagyobb sorozatos dobása lett a dél-koreai sorozat. A második évadról még semmi konkrétumot nem tudni (az sem fix, hogy lesz-e, de már most szólok, hogy ha, illetve amikor megjön a hivatalos bejelentés, akkor az nem csak az S2-ről, hanem az S3-ról is szólni fog), bár tudjuk, hogy ha valamire a tömegek ennyire rácuppannak, akkor csoda lenne, ha nem jönne majd a folytatás.

Végül hatodiknak egy jó kis nordic noir krimit, az októberben befutott The Chestnut Man-t szavaztátok be a listára. Dán sorozat, a The Killing eredeti dán változatát készítő Søren Sveistrup krimijéből. Az eddigi kritikák alapján akinek a skandináv krimik hangulata, kicsit lassabb történetvezetése bejön, azok most sem fognak csalódni.

Az elég jól futottak még kategóriában (itt már jelölések száma szerint) helyet kapott még a Line of Duty, a brit Ghosts, az Acapulco, a Generation 56K és végül a Lupin.

A jelöltek tehát még egyszer: Elit, Ez bűn, A nagy pénzrablás, Szexoktatás, Nyerd meg az életed! és A gesztenyeember.

Legjobb nem amerikai sorozat

View Results

Loading ... Loading ...

15 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2022. 01. 02. 21:17

Basszus, úgy szurkoltam a Generazione 56-nek :( Így akkor a Money Heist, bár leginkább csak az évad második feléért, ugyanis az 5A finoman szólva nem nyűgözött le.

Necridus - 2022. 01. 02. 21:25

Itt sem hiszem, hogy az It’s a Sin meg fogja kapni azt az elismerést, amit érdemelne. Igaz, a Squid Game lenne a másik befutó nálam (SexEd, LCDP szerintem nem érdemelné meg, másik kettőt nem láttam/követem), de a SG-nek több hibája volt és nem tudott annyira hatni az érzelmeimre, mint az It’s a Sin, úgyhogy részemről Olly Alexanderék a győztesek.

Shyllard - 2022. 01. 02. 21:46

Kicsit tipiknek érzem magam, de Squid Game. Baromi jó volt, és amúgy alapvetően örülök is, hogy egy Ázsiai sorozat ekkora siker lett (mégha felületes is az üzenete, de legalább jó) .

Diapolo - 2022. 01. 02. 21:50

Chestnut Man természetesen, az idei év újonc dobogójának második helyezettje. Az Acapulco nem volt itt, sajnos, ami nálam mindent vitt.

e-batta - 2022. 01. 02. 22:02

Én sajnálom, hogy az indiai The Family Man ennyire kevés emberhez jutott el, hogy említésre sem lett méltatva a jelöltek között :(

heidfeld - 2022. 01. 02. 22:10

2 kategória van, amin másodpercet sem kell gondolkodnom. Ez az egyik.
Family Man
Ennyire működő, humoros családot. Fordulatos, tanulságos, humoros sorozatot ritkán látni.
Tengerparti reggeli…Mindig nevetek, ha eszembe jut.

Shannen - 2022. 01. 02. 22:13

A döntősök közül egyiket sem jelöltem, viszont nagyon határozottan a voksom természetesen a tavalyi év legjobb újoncára és úgy egyébként is a második legjobb sorozatára tettem: It’s a sin.

A fentiek közül a La Casa De Papel már bőven túl volt mostanra a fénypontján, úgyhogy meg se fordulna a fejemben rá szavazni. A Sex Education harmadik évada elmaradt a korábbiaktól. Ha nem került volna be az It’s a sin, akkor egész nyugodt szívvel szavaztam volna a Squid Game-re is, ami körül a hatalmas hype-ot máig nem értem, de egyszernézősnek azért szórakoztató lett.

A The Chestnut Man-t még nem láttam, mert úgy emlékeztem, hogy annyira nem voltak pozitívak a visszajelzések róla, de most visszanéztema kritikát meg a kommenteket és úgy tűnik, hogy én emlékeztem rosszul. Lehet csinálok belőle egy goyrs év eleji darát.

Az Elite mindig is hidegen hagyott.

Az én jelöltjeim közül leginkább a Generation 56k-t sajnálom, hogy nem jutott be. Vagyis… igazából a másik két kimaradt jelöltemet is sajnálom, az iszonyat vicces Starstruck-ot és a lehúzós, de nagyon jól összerakott Time-ot.

winnie - 2022. 01. 02. 23:34

megnyugtat, hogy a starstruckot idén sokan fel fogják fedezni.

saspafrany - 2022. 01. 03. 08:19

Egyértelműen az It’s a Sin a legjobb a kategóriában.

Hcsrubrm - 2022. 01. 03. 10:30

Doctor Whora csak én küldtem jelölést? :'(

Lóri - 2022. 01. 03. 10:59

Nagyon örvendek, hogy a Ghosts UK legalább a lemaradok között ott van, mert nagyon jó kis felgood brit sorozat.

zolkó - 2022. 01. 03. 12:56

It’s a Sinre ment a voks. Nagyszerű volt, az év egyik legerősebb drámája, humorral is persze, és tonnányi szívvel.

A Squid Game egy rossz vicc volt, dögunalom, két rész után kukáztam, hasonlóan a Casa Del Papelhez, az Eliteből és a Chestnut Manből még egy percet sem láttam, előbbi nem is érdekel, utóbbiba majd tervezek belenézni, és a Sex Ed. s3 is várólistás még.

Shannen - 2022. 01. 03. 15:12

“Ha nem került volna be az It’s a sin, akkor egész nyugodt szívvel szavaztam volna a Squid Game-re is”

Ezt tegnap este kommenteltem, de azóta a döntőbe kerülése okán letoltam a The Chestnut Man-t és javítanom kell magam. Ha nem lenne itt az It’s a sin, akkor nyugodt szívvel szavaztam volna a The Chestnut Man-re.

Többek közt ezért is jó a JAws, mert jól láthatóan kiemel olyan alkotásokat, amik felett lehet simán elsiklik az ember évközben. Nyilván nem minden döntős fog tetszeni mindenkinek, de ha valamit ennyien szeretnek, akkor lehet egy bepróbálást megér. A végén még az is lehet, hogy kincsre talál az ember, mint én most. :)

blin - 2022. 01. 03. 15:25

A La casa de papel sajnos nekem is csalódás volt, a Gesztenyeember meg jó volt ugyan, de nem annyira, úgyhogy nekem a Squid Game-re ment a szavazatom. Friss volt és tele maradandó pillanatokkal, mint pl. a süti kivágása vagy a legemlékezetesebb üveggolyós rész.

Adam9456 - 2022. 01. 03. 21:48

Én két sorozatot emelnék ki, mindkettő brit.

Az egyik az All Creatures Great and Small – annyira kellemes, hangulatos kis vidéki sorozat, nem gondoltam volna hogy egy állatorvosokról szóló sorozat ennyire még tud fogni, de mégis. A Downton Abbey utódja lett nálam mint őszi/karácsonyi különkiadásos angol sorozat. Mindenkinek ajánlom!

A másik a The North Water – Feszült, fagyos, kemény dráma volt Bálna vadász hajó legénységéről nagyszerű színészi alakításokkal, a The Terrorhoz hasonló, de nekem annál jobban tetszett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz