login |

Alex Rider: kezdett a 2. évad – írta Kissur

2022. 01. 03. 21:57 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Alex Rider visszatért pár hete az IMDb Tv-n teljes évados premierrel, és ezúttal “A Sas Lecsap” c. könyvet dolgozza fel a sorozat, ami a negyedik kötet. Habár kicsit furcsa lehet, hogy miért hagyták ki a Mély vízben regényt, de a jelen politikai helyzet, és az előző évadhoz való hasonulása miatt végülis érthető.

Ráadásul a Sas Lecsap hasonlít az első könyvhöz, és látványosabb is, tökéletes az adaptáláshoz. De ezúttal is átírták az eredeti történetet, és megint csak azt kell mondanom, hogy milyen jól tették.

Alexnek visszatérő rémálmai vannak az iskola óta, és mindenhol Yassen Gregorovichot látja. Amikor majdnem fizikálisan rátámad egy ártatlan járókelőre, Jack úgy dönt, hogy elmennek egy hétvégére pihenni, hátha ennyi kell a fiúnak. Itt megismerkedik Sabinával, aki szintén ott nyaral az édesapjával, és akinek az apja újságíró. A férfi éppen egy oknyomozó cikken dolgozik Damian Cray milliárdossal kapcsolatban.

A történet kezdete egy váratlan robbanás Sabináék nyaralójában. Alex azt állítja a rendőrségnek, hogy Yassen volt a merénylő, mert aznap látta a közelben, de természetesen senki nem hisz neki, még az MI6 is a hátát mutatja.

Tom, Alex legjobb barátja továbbra sem szimpatikus nekem, de úgy tűnik, hogy a játékfüggőségével ő lesz a katalizátora ennek a szezonnak. Jack idén talán nagyobb szerepet kap. Sabina castingját nem értem, mert a könyvben teljesen másként ábrázolták, de egyelőre a játékával nincs gond, szóval talán megbékélek vele.

Korrekt kis alapozó rész volt, egyelőre továbbra is hozza azt az élvezhető szintet, amit a könyv elolvasása után várok, sőt, ki is javítják az ott “elrontott” dolgokat. Kíváncsi vagyok, hogy ez az évad is tudja-e tartani az előző szintjét, és hogy látunk-e viszont valakit a korábbi részekből (itt elsősorban Kyra-ra gondolok).

4 hozzászólás Ne habozz!

Cleda - 2022. 01. 04. 10:48

Én sajnos a könyveket nem ismerem, de nekem ez az évad is roppant tetszett. Pörgős volt, végig érdekes maradt, egy délután alatt simán lement. Kicsit guilty pleasure-nek indult tavaly, mert nem voltak nagy elvárásaim, de idén az egyik leginkább várt sorozatom lett.

És muszáj megemlítem, de a kém hideout/HQ milyen szépen van már fényképezve? Abszolút látszik, hogy nem cheap.

enyhe SPOILER:

A sztori mondjuk nekem kicsit már néhol unrealisztikus volt ott a repülő megállításával, meg Alexszel, a 17 éves szuperkémmel, aki mindent IS tud :) De még legyen ez a legkisebb baja.

Enzo - 2022. 01. 22. 00:55

2×01-02-03 (pótlás)

Visszatért a sorozat, és eddig hozza a megszokott színvonalat. A Sascsapás nem igazán volt a kedvencem a könyvsorozatból, ugyanakkor elég régen is olvastam – meglátjuk, milyen lesz az adaptáció.
A főcím részben ugyanolyan maradt, részben meg is újult, egyre jobban kezdem megkedvelni ezt a zenét alatta. Történetileg meg szépen beindították az évadot: Alex Gregorovicsot haluzik, megismerkedik Sabinával, és szinte rögtön jött is a házrobbanás (ezt amúgy anno a könyvben is kicsit gyorsnak éreztem), Mrs.Jonesék meg látszólag eltűntek…

A második részben tetszett a “Friend”-es szóvicc, a Blunt kocsijára csempészett GoPro segítségével összehozott “üldözés”, meg Blunték arca, amikor bevitték a hacker fickó helyett elfogott Alexet :D

Harmadik rész:
– Van egy erős tippem, hogy ki lesz a titokzatos K7, aki vezeti a játék toplistáját ;)
– Elsőre furcsa volt, hogy behozzák Jackie munkahelyi szálát is, de most már az is kapcsolódik Crayhez…
– Smithers hogy bekamuzta, hogy az egy “r”-rel írt vezetéknév meg a termo-alsó miatt bukkantak Simon Marriat nyomára :D
– Na, Gregorovics megölt mindenkit a hacker-rejtekhelyen… és SM-et is :( (de csak most ismerte fel Alexet? ez különös…)

Enzo - 2022. 02. 22. 01:49

2×04 (pótlás) (lol, pont 1 hónapja írtam a legutóbbi kommentet :D)

– Jackie milyen kreatívan kimentette Alexet a suliban a sokadik hiányzásával kapcsolatban.
– Tom tűzjelzős ötlete… sírok, besétál az épületbe és előveszi a kis öngyújtóját :DD
– Alex meglepően őszinte Charlie Roperrel (és az is vele), annak ellenére, hogy most találkoznak először.
– Azon felröhögtem, ahogy Mrs. Jones lebuktatta Smithers kamuzásait az SSD-vel :D (lásd idézet)
– Így minimális játéktudással Alexnek elég necces lett volna megnyernie a játék példányát a látogatáson, úgyhogy jogos a döntés, hogy inkább ellopja.
– Ééés bingó, jól tippeltem K7 személyére – elég egyértelmű volt, hogy Kyra lesz az. :)

#hétidézetei:
“A single hacker could be a lone wolf vigilante. A single hacker taken out by a professional hit becomes a cog in a conspiracy.” /Byrne/

“-So Cray’s name just happened to be on the edge sector of the drive?
-Yeah. Lucky break.
-Very lucky. The drive was solid state. There were no edge sectors. So where did you get Cray’s name? The same place you got Marriat’s license plate?” :DD

2×05 (pótlás)

Eh, miért egy ennyire tech-centrikus részt adaptáltak a könyvsorozatból… némileg hozzáértőként néha fizikai fájdalommal jár, ahogy kezeli a sorozat az informatikát. Amúgy az epizódban voltak szemöldököt felvonós és egészen cseles húzások is: a negatív oldalon említhetném, hogy éjjel lövik le a hálózatot, de nappal mennek be a suliba, ahol természetesen semmi kamera meg ilyesmi nincs (na jó, vagy esetleg azért vártak annyit, hogy áramszünetnél rinyál a riasztó és hogy az arra esetleg kijövőket elkerüljék?)… mindegy, a lehallgatás elleni filces trükk viszont ügyes volt, de nem csak nézőként lehetett rájönni, hanem Smithers is megneszelte :)
Egyébként is gyanúsnak találtam már a Blunt-éknál tett látogatásnál, hogy túl sokáig volt a szalagon a cucca – hát ezek szerint azért, mert egy raklapnyi poloskát raktak bele :D A rész csúcspontja meg az volt, amikor kiosztották a jeladókat a random kölyköknek és elindultak kb nyolcfelé a pöttyök a térképen, imádtam :D :D :D Így még az se lett volna akkora baj, ha 1 db rajta maradt volna… már ha nem Amszterdamba mennének a következőkben, az azért elég feltűnő :D
ui.: Mi ez a lyukas érme, amit Alex mutat Kyrának (hogy megtartotta)? Erre nem is emlékszem, valszeg valami első évados utalás lehet.

2×06 (pótlás múlt hétfőről)

Nem tudom eldönteni, hogy Tom néhány jelenete a nagyobb szekunder szégyen (most a “fiúk és lány egy szobában”-ra gondolok, de már a Kyrával közös múltkori tesitermes jeleneteik is külön kínosak voltak), vagy a bejutási terv (bankkártya terminál ellopása, futár kártyájának a lemásolása, amíg a biciklis Tommal veszekszik – hogy lett “boss level” egy random beszállítós ember kártyájából?? satöbbi) minden technoblablájával együtt
A Sean nevű szekus skót akcentusát öröm volt hallgatni – de asszem nem lesz rá többet alkalom, ha jól értem, Gregorovics a “busz alá dobta” a Thomas Ashton álnév aktiválásával, hogy ő vigye el a balhét.
# Lehetséges minimális könyves spoiler! #
Az határozottan meglepett, hogy Alexék az utolsó pillanatban előugrottak megmenteni Charlie-t – a könyvben emlékeim szerint egész “menő” módon nyírták ki őt (hint: aprópénz ;)), kár hogy azt nem adaptálták…vagy csak várjam ki?

Enzo - 2022. 04. 01. 23:06

2×07 (pótlás)

Mondanám, hogy ha a technikai baromságoktól eltekintünk, a “mégse fog kimenni a játék” emailküldés nagy ötlet, de igazából nehéz eltekinteni az olyan dolgoktól, mint hogy egy ekkora autista, mint Evelyn, ne zárná az irodájának az ajtaját… meg hát Alexéknek a szobából (és magából az épületből) kijutás is túl egyszerűre sikeredett. Az még esetleg rendben van, hogy kicselezik a drónt annyira, hogy Cray ne tudja lelőni őket, de például hol/hogyan mentek át a bejutáskor felfedezett lézerhálón??

Na mindegy, voltak azért pozitívumok is (Kyra okosan felbosszantotta Evelynt, Mrs.Jones megérezte hogy Palmert esetleg felültethették), és az évadzáró elé kötelező cliffhangert is megkaptuk azzal, hogy Cray elraboltatta Sabinát.

Darabkák:
– Egy kicsit reménykedtem benne, hogy Kyra melltartót fog használni a zárnyitáshoz (á la Timeless), de nem :P
– Furcsán megcsavarták Dan és Jackie szálát, én szerelmi sztorira számítottam, erre Dan beárulta Jacket, akit így ki is rúgtak…
– Tom visszaadta a Stephnek adott jeladót a végén, vagy mi volt az?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz