login |

Star Trek: Discovery – 4×06: Stormy Weather – írta Ace

2022. 01. 05. 19:30 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: kritika,

(A JAws miatt kicsit feltorlódtunk, így nem tudtam kirakni az írást, csak most, ezt nézzétek el nekem, nem Ace hibája, ráadásul nem is tudtam, hogy most lepihen a sorozat – winnie)

A következő epizóddal itt a “félévad-záró”, de előtte még mindenképpen akartam írni erről a részről, hiszen Jonathan Frakes ismét jött és rendezett, ráadásul én személy szerint ismételten nem csalódtam az öreg Star Trek-veteránban.

A rendezésében visszaköszöntek a klasszikus Star Trek-beállítások, sőt kicsit megpróbálta feldobni az eddig megszokott képsorokat a becsúszós jelentetekkel. Az írók is mintha kicsit rendbe szedték volna magukat, sőt mintha adtak volna egy gyors pofont maguknak, hogy felrázódjanak, hiszen a jelek szerint rájöttek hogy egy Star Trek-sorozatba írnak.

Miért is írom a fentieket? Hát azért mert mintha megint sikerült volna megtalálni az arányokat fogtak egy izgalmas Trekkes felfedezős témát, és elkezdték a karaktereket, a hídon szolgáló személyzetet egy profi legénységként kezelni, ahol mindenkinek össze kell dolgoznia a probléma megoldásán. Bocs, hogy ennyire előre szaladtam csak ki kellett ezt írnom magamból, és persze rögtön fel is merül a kérdés, hogy vajon miért nem lehet mindig ilyen karakterhasználat mellett írni?

Jó lenne, ha inkább ennek a mintájára csinálnák a sorozatot, persze közben simán beleférne évadonként mondjuk négy rész, amikor egy-egy fő karakter kap fókuszt, de lehet, hogy csak nekem lenne ideálisabb, majd leírjátok, nektek melyik jönne be jobban. Mindezt persze úgy mondom, hogy nekem továbbra sincs is komoly gondom a Discovery-vel, engem eddig tényleg minden epizód elszórakoztatott, azonban furcsa, hogy mégis vannak ilyen kiugró részek. A tovább mögött folytatom.

A történet persze most is kicsit lassan gördült tovább, a központi probléma most is a Sötét Anyag Anomália (DMA) megismerése, illetve megoldására tett próbálkozással kezdődik. Pontosabban az Anomália egy Szubtér-hasadékot hagy maga után, és ennek vizsgálatával próbálják megismerni az eredetét. A Discovery pedig végre megint azt csinálja, amire eredetileg tervezték tehát felfedez és belép a hasadékba, hogy többet megtudjunk az eddig ismeretlen fajról, ami jelenleg a 10-C nevet viseli, ők azok, akik valószínűleg létrehozták a DMA-t valamilyen célból. Más kérdés, hogy a hajó beszorul, és el is indulhat a legénység együttes probléma megoldása.

A jelenlegi karakterek használata mellett még Zora is jelentős szerepet kap, aki a hajó folyamatosan fejlődő mesterséges intelligenciája (aki abból az adathalmazból alakult ki, ami körül a második évad eseményei zajlottak, ha valaki esetleg nem emlékezne). Őt kicsit jobban megismerhetjük, és láthatjuk azt, ahogy egyre szorosabbá válik a kapcsolata a legénységgel és új érzelmeket tapasztal meg a hajó kinti érzékelőinek megvakulásával.

De ami fontos, hogy a hajó legénységét végre ismét működés közben látjuk, mindenki végzi a dolgát, javaslatokat tesz, Saru hideg fejjel áll mindenhez, Burham mindenkit meg akar menteni, Book szokás szerint fejest ugrana az ismeretlenbe, míg a Micélum hálózat jól az orrára nem koppint, és ezúttal az apja szellemével kell szembenéznie a hősködés helyett. Akiről még nem írtam, az Gray, akit láthatóan most próbáltak kirángatni Adira árnyékából, és egész jó párost alkottak Zorával, szerintem okos ötlet volt az általuk játszott játékot összekapcsolni a 4×06 fő problémájával.

Az óra ketyegése ezúttal a pajzs megszűnésével van beállítva. Az epizód egyetlen helyszíne a Discovery, mégis érdekesen sikerült tálalni ezt a kicsit ”hajó a palackban”-epizódot. A felfedezés hamar problémamegoldásba ütközik, aztán jöhet harc a túlélésért, de mindezt tényleg jó arányokkal teszik. Ami a mellékágat illeti látszik, hogy idén az írók nagyobb szerepet szánnak Bookernek, és talán ő kapja a legnagyobb karakterívet az évad során – ki tudja, még hova jutnak ezzel, de van még idejük , az biztos.

Ahogy írtam, most nem kaptunk változatos helyszíneket, de ehhez a történethez jobban is passzolnak a hajó szűkösebb terei, a klausztrofób érzéshez elég jól megy az. amit a kinti üresség is áraszt magából. Most nincs szükség a ledfalas megoldásra, helyette kapunk okosan használt CGI-jeleneteket és valódi pirotechnikát is bőségesen. Az biztos, hogy nálam ennek az epizódnak sikerült feljebb tekernie a félévad zárónak a várási faktorát, ahol remélem már valami konkrétabbat is megtudunk a DMA-ról és a rejtélyes idegen fajról.

15 hozzászólás Ne habozz!

motch - 2022. 01. 05. 21:20

Épp most néztem meg a félévad-záró részt, és hát én magam sem tudok dűlőre jutni ezzel a sorozattal. A látvány pazar, a sztori érdekes, a párbeszédek jól megírtak, akkor mi a hiba? A karakterek! Burnam-en, Book-on és Saru-n kívűl egyetlen egy szereplőt nem tudnék megnevezni mert az egész sorozat hármójuk körül forog, néha-néha kap egy mellékszereplő egy epizódot, de azoknak meg olyan rossz és ötlettelen a történetírása hogy szinte azonnal el is felejtem. Remek példa erre az évad ötödik része ahol Michael és Book egy mentőküldetésre mennek és a hídon az egyik tiszt, aki a kommunikácóért felel önként csatlakozik a küldetéshez mert személyes okai vannak, gondoltam végre egy új karaktert is behoznak, erre mivan?? Semmi, a részben nem is szerepel többet, csak azzal törődnek hogy Burnam karakterét “építsék”. Olyan nagyon felejthető egydimenziós az összes mellékkarakter, és az ő unalmas melléktörténeteikkel próbálják kitölteni az epizódokat amik már rámennek a sorozat minőségére. Az elöző évadokban jobb volt mert több főszereplő volt(Philippa, Tilly) akiknek tudtak érdekes történeteket írni, demár csak három marad és érezhetően az írók küzködnek hogy kitöltsenek 40 percnyi játékidőt.

Ace - 2022. 01. 06. 08:22

Winnie,
Kijavítod a címben: az epizód címe Stormy Weather(én bénáztam el).köszi

Tyberius - 2022. 01. 06. 11:41

Nekem van egy alapvető problémám Bookkal, mégpedig, hogy semmit nem ad a történethez igazán ebben az évadban, azon kívül, hogy a bolygója és népe miatt óbégat. Saru szobanövényei izgalmassabbak nála, de komolyan.
Nem is értem miért van a hajón, azon kívül hogy Stemets mellett ő is tudja kezelni a hajtóművet meg néha kezelgeti Michaelt.
Zora fejlődése sokkal érdekesebb és a félévadzáróban ennek még nagyobb szerepe volt, az egy jó szál.
Az évad elején még nem látszódott, de az utóbbi 3 rész kezdett elég szépen elmenni a Mission-of-the-Week irányba vagy a főszállal vagy amellett és ez egyébként jót tesz a szériának, bár a főszáll rétestésztaként való kezelése továbbra sem jön be.
Simán kellene egy filler rész, amiben a fő karakterek kispadra kerülnének vmi miatt és a bridge crew-n múlna a megmentésük vagy ilyesmi. Legalább lenne esélyünk neveket tanulni :D :D
A rész egyébként jó volt.

Ace - 2022. 01. 06. 13:17

Bookkal kapcsolatban érdekes amit írsz, én meg inkább Adirát és Greyt érzem feleslegesnek. A félévad záróban Bookkot elindították valamerre kíváncsi leszek ,hogy elég bátrak lesznek-e vele húzni valami váratlant.

A félévad záróról is lesz írás majd.

heidfeld - 2022. 01. 06. 13:21

Kapitányon-Saru-n kívül, szinte semmit nem tudunk hídon lévőkről. Utóbbi kispadon van az évadban, utóbbi meg túl sokat. Burnamot akkor is követnénk, ha mondjuk a Spar-ba ugrana le vásárolni, feltéve, ha majd’ 1000 év múlva is lenne utóbbi.
Zora fejlődése tényleg érdekes, Stemets-Doki is oké.
Igen. Hiába pazar a látvány, többnyire érdekes a sztori, és párbeszédek is jól vannak megírva…Kevés az érdekes karakter.

Mrs Broccoli - 2022. 01. 06. 15:56

Még a 4. évad beharangozójánál írtam meg a félévadzárós gondolataimat röviden, itt még annyit fűznék hozzá, hogy a mindenkinél mindig okosabb fiatal kapitány a múltból mindenkinél bátrabb is, és téved-he-tet-len. :) Sajnos ez zavaró, mert már unalmas is (nem elég változatos, kiszámítható), és hát legalább jól játszana, az is hiányzik, sőt.

Hajrá ismeretlen, picit halovány crew, hajrá vezetőségi (és minőségi) mellékszereplők! Tulajdonképpen várom a folytatást, a gyengécske után más inkább középszerűnek látom a sorozatot.

Amithyel - 2022. 01. 06. 18:06

Szeretem a sorozatot ahibaival egyutt.

@Ace: Adira es Grey..hat igen, nehez tema. Nekem a szineszi jatekukkal van a gondom. Nagyon eroltetett. Adira folyton behuzott nyakkal beszel, Grey az a “bocsi hogy letezem de elni akarok” tipus.
Mondjuk gyakran tapasztalhato ez a non-binary szemelyeknel. Egy no noiesen viselkedik, egy ferfi ferfiasan. Adirarol nekem speciel egy teletaby jut eszembe (alakra).

Nekem aki hianyzik az Tilly. A kisse bugyuta de ugyanakkor nagyon okos es talpraesett lany.

Egyetlen problemat jegyeznek meg a sorozattal kapcsolatban. Az pedig a rovidsege. A sorozat nagy resze a termeszetesen a problema megoldasaval megy el es a megoldas majd az azt koveto kovetkezmenyek/eredmenyek sajnos max 1 reszbe lesznek suritve es varhatunk egy evet a kovetkezore. A regi star Trekekben az volt a jo hogy dupla ennyi resz volt.Allandoan csalodom emiatt. Egyre jobban az azsiai mozi es sorozatok fele fordulok. Mert egyresz hosszabb szorakozasi lehetoseg egy mondjam azt gyakran meg szinvonalasabb is.

Tibi82 - 2022. 01. 07. 00:38

Nagy trekker vagyok, ezért nézem és szeretemis, de:

– 482 ember van a Discovery-n, miért mindig a legmagasabb rangú tiszt megy életveszélyes küldetésre? A Nimitzen se a kapitány száll fel az F-35-tel.
– Ok, Booker nem starfleet tag, de imádom, hogy bármilyen feladat, utasítás érkezik, azt mielőtt megcsinálnák, Bookernek is el kell fogadnia.
– Adira és Grey nagyon unalmas, Grey minden egyes jelenetben majdnem sír, hogy aaahhhwwww – ez van a szemére írva.

Logikátlan a starfleet működése is, de Saru és a vulkáni elnök kapcsolata jó húzás, az új szakértő is szimpatikus.
Lassan kiderülhetne már, kik ezek a c10-ek, bár a korábbiak alapján Burnham a jövőből…

A. - 2022. 01. 07. 07:37

Sziasztok!
Abban tudnátok segíteni nekem, hogy hol tudtátok megnézni a Star Trek Discovery-t?
Köszi

Ace - 2022. 01. 07. 08:16

A.:
Sajnos ezt az évadot már nem hozta el nekünk a Netflix. Jelenleg magyarországon hivatalosan nem, csak “alternatív” forrásból lehet nézni ha érted, úgy mint pl a Disney+-os sorozatokat. Itt nem lehet ilyet megnevezni Winnie-ék nem szeretik. Ha nem szeretnéd “alternatív” forrásból nézni sajnos várnod kell a SkyShowtime streaming szolgáltató indulását amit idén(2022) év közepefelé ígérnek.

Mrs Broccolo - 2022. 01. 07. 15:02

Paul Stamets :)
(következetesen Stemetsnek írjátok)

Platschu - 2022. 01. 08. 14:03

Abban igazatok van, hogy szerényebbre is írhatnák Michaelt, aki egyre inkább Mary Sue jelleget ölt. Philippa, Tilly vagy Voq legalább ellensúlyozta az elején, de azóta átkapcsolt tévedhetetlen üzemmódba. Ő old meg szinte minden problémát és diplomáciai konfliktust. Ha így halad ő lesz az új elnök is.

Feltételeztem, hogy Noranak lesz valami szerepe, hiszen az előző két évad a gömb kimentéséről, illetve jövőbe küldéséről szólt. Technikailag az egész Discovery legénység az ő testőrsége, így megkérdőjelezhető, hogy ki szolgál kit. Egy 100000 éves életforma nem fog betagozódni egy Föderációs szervezetbe, mert előbb mentené le magát új tárolóhelyre, mintsem a tűzvonalba ugráltassák a humanoid életformák. Szép dolgok az érzelmek megélése, de egy ilyen korú lénynek másképpen kellene tekintenie az időre.

Ace - 2022. 01. 10. 08:47

Platschu: Igazad lenne ha Zora valóban 100000 éves lenne de valójában csak akkor kezdett kifejlődni mikor a gömb összeolvadt a Discovery korlátozott mesterséges intelligenciájával(számítógépével) tehát korábban csak egy összegyűjtött adathalmaz volt. Zora személyisége maga az új életforma csak az összeolvadás után fejlődött ki most kezdett érzelmeket érezni még mindíg fejlődik, ki tudja hová.

Platschu - 2022. 01. 10. 14:03

Kicsit elkanyarodtunk a 4×06-tól, így lehet az évados kibeszélőbe kellene átmozgatni az itteni hozzászólásokat.

Miért van az az érzésem, hogy az anomália okozója egy másik hasonló gömb lesz, mint Zora? Lehet egymást kergetik a galaxisban és az egyesülésükből lesz Calypso (nem láttam azt a Short Treket). Vagy Zoráról kiderül, hogy akaratlanul ő okozta az anomáliát. Ez csak azért merült fel bennem, mert a múltban nem írtak le ilyen eseményt, tehát most kellett valaminek történnie, ami beindította és aktiválta, mert félt a Burntől, de most az újbóli térugrások bántják a “testét”.

Ace - 2022. 01. 12. 14:06

Lesz a 4X07-ről is írás csak Winnie még nem tudta beszorítani az oldalra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz