login |

Cobra Kai: a 4. évad – írta Spyblat

2022. 01. 06. 20:00 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Az utóbbi időben a 2 évad után a Netflixre költöző Cobra Kai volt nálam a legjobban várt sorozat. Fogtam is magam, hogy az év utolsó napján reggel 9-kor már ott üljek a tévé előtt – délután négyre már végeztem is.

Azt hiszem, nem kell magyaráznom, mennyire szeretem a szériát. A rögtön szinkronnal érkező 4. évadnál azonban már érezhetően beleharapott a saját farkába az a bizonyos kígyó. Félreértés ne essék, még mindig tartja a színvonalat a sorozat, de ebben az évadban kifejezetten önismétlő szálakat kaptunk.

Továbbra is jó tudni, hogy a sorozathoz érdemes ismerni az első három filmet. Az évad egyébként a harmadik mozira épít leginkább. A sztori szerint John Kreese ismét a Karate kölyök 3-ból ismert Terry Silver segítségét kéri, hogy legyőzze az erejüket egyesítő Danile LaRusso-t és Johnny Lawrence-t. Az egyességük értelmében, akinek a dojója veszít a bajnokságon, az eltakarodik a völgyből.

Néhány várható esemény mellé pár váratlan fordulat is jött. De menjünk is spoilerekkel a tovább mögé.

Johnny és Daniel egyesülése nem ment zökkenőmentesen. Annyira különböző emberek, hogy nem tudták hogyan összeszinkronizálni a tanításukat. Szinte rögtön a dojo két külön sarkában találták magukat. Volt egy pont, amikor egy-egy napra mindketten tanítgatták a másikat a saját stílusaikra, de ez sem volt hosszú életű. Egyik sem tud kibújni a bőréből, így hamarosan teljesen külön utakon mennek tovább.  Persze Miguel elkezdett Daniel felé közelíteni, Samantha pedig Johnny felé, így az utolsó, drámai pillanatban csak kitalálják hogyan dolgozzanak együtt. Terry Silver sem jön rögtön vissza, úgy kell ”könyörögni” neki.

Ezek mind olyan elemek, melyek a sorozat- és filmgyártás legelcsépeltebb időhúzásos kliséi. Pedig ügyesen reflektál a történet a harmadik mozira és egyetlen mondattal megmagyarázzák, hogy Terry miért neheztel egykori társára, de akkor is.

A karakterívek ismét jók voltak. Eli hajlevágásos megalázása, vagy az új srác, Kenny bully-zása, Robbie kacsintgatása a világos oldal felé mind eltalált írói fogások. De semmilyen friss dolgot nem hoztak. Láttunk már korábban minden egyes fogást és karakterívet, így azért amellett, hogy tudtak működni ezek a szálak, már nem hatottak az újdonság varázsával.

Azért viszont jár a hatalmas piros pont, hogy a verseny eredménye megjósolhatatlan lett. Izgalmas volt és az eredmény egyáltalán nem volt borítékolható. Miguel hátsérülése, Eli győzelme és Samantha veresége váltottak ki meghökkent sóhajokat.

Nem lehet azonban elmenni amellett a negatív tény mellett, hogy konkrétan ugyanott tartunk, ahol az előző évadok végén: Daniel összeáll ismét egy volt ellenségével (mondjuk az előző évadban kibékültek, de akkor is), ismét egy valaki elbitorolta a Cobra Kai vezetését és folytatódik a rivalizálás a Daniel sulijával, hiszen nem tartja be az ígéretét a vereség ellenére. Ha még Kreese is csatlakozik hozzájuk a következő évadban, akkor ott fogom abbahagyni az egészet.

Apropó Kreese és Terry. Hozzájuk kapcsolódnak az évad legkarakteridegenebb pillanatai. Terry egy kiegyensúlyozott zen fickó lett. Aztán Kreese elszabadítja benne az állatot, majd pont Kreese kezd el visszavenni a módszereiből. Egy kicsit hiteltelen volt, hogy Terry ilyen mélyre süllyed. Az meg pláne, hogy ezek után pont Kreese visszakozik.

Szóval a Cobra Kai a negyedik évaddal elkezdte mutatni a gyengülés jeleit. Ennek ellenére még mindig elég erős. Csak azért kap egy ponttal kisebb osztályzatot, mint a legutóbbi etap, mert pontosan ugyanott vagyunk, ahol az előző évad végén. De ez még így is 7,5/10, még így is nagyon szeretem, szóval szégyenkezésre nincs ok. És nemsokára érkezik az 5. évad.

23 hozzászólás Ne habozz!

pity - 2022. 01. 06. 20:56

Annak ellenére, hogy élveztem minden egyes percét az évadnak, mindennel egyet kell értenem amit írsz. Próbálnak minél több bőrt lehúzni róla. Pedig lehet inkább egy ütős befejezés kellett volna. A végén mindenki a jó oldalon fog állni ha így haladunk…
Mondjuk mért ne? :D

Bery - 2022. 01. 06. 20:57

Az a baj, hogy a jó alapkoncepciót felváltották agyonkoptatott, sablonos panelekre, és a vége jól mutatta, hogy ez lesz az irány a következő évadban is. Gondolom a nagy studió nyomására muszáj a lehető legszélesebb rétegekre lőni az ezerszer bevált (ásítás) fordulatokkal és cselekményszálakkal.

Az eddigi főszereplők szinte súlytalanná váltak az évad második felére. Kár érte, mert az első 2 évad iszonyat jó volt, de már a 3. évad is kicsit kifordult az eredeti mederből. Igaz, abban még meg lehetett ezt magyarázni, ha nagyon akarta az ember.

Zoli - 2022. 01. 06. 21:02

“Terry egy kiegyensúlyozott zen fickó lett. Aztán Kreese elszabadítja benne az állatot, majd pont Kreese kezd el visszavenni a módszereiből. Egy kicsit hiteltelen volt, hogy Terry ilyen mélyre süllyed. Az meg pláne, hogy ezek után pont Kreese visszakozik.”

Azért …SPOILER

A rája agyonverése megmutatta miért nem akarta fullra engedni Terry-t..
Ő nyerni akart lelkileg megalázni másokat nem volt most vágya láthatóan a totális véres erőszak.

Csőnaci - 2022. 01. 06. 21:16

Nem voltam az eredeti filmek nagy rajongoja, de a sorozatot beprobaltam es bejott. Az elso evad nagyon, a masodik picit kevesbe, de mar a harmadiknal majdnem kasza lett. Meg adtam egy eselyt, de egy reszt birtam. Dedos ifjusagi sorozat lett, korbe-korbe ugyanaz megy, az ifik meg borzasztoak: ahigy Samantha nez, de a ket lovagja is bozaszto. Meg Terry. Eleg volt.

heidfeld - 2022. 01. 06. 21:23

Zoli eltalálta a lényeget.
Önismétlés sok sorozatra igaz, De Zabka dolgait évtizedekig elnézném! Sportpályán , még Me-Too előtt, úgy 20 évvel is gázos lett volna-Mégis gurultam a földön, úgy nevettem …De tegnap este taxiztunk, és ott is elnevettem magam, amikor sofőrünk említette az Uber-t.
Fiatalok többnyire hidegen hagynak, de jó húzás lett kis Larusso, és a zaklatott gyerek. Rájának kifejezetten örültem. Óriási figura. Ja, és az új sas-lány! Szakadtam a dumáin.
Terry alakítója nagyot játszott, amin erősen meglepődtem.
7.5/10.
Jöhet is a következő évad!

pity - 2022. 01. 06. 21:57

Jaj amikor Zabka kiment “lányt felcsípni”, azon szakadtam.

Scat - 2022. 01. 06. 23:01

“Továbbra is jó tudni, hogy a sorozathoz érdemes ismerni az első három filmet. Az évad egyébként a harmadik mozira épít leginkább.”

Nem értek egyet. Csak az elsőt láttam és nem érzem úgy, hogy hiányozna bármi is. Persze sokat segít, hogy alkalomadtán vannak visszaemlékezések a régi filmekből.

“Apropó Kreese és Terry. Hozzájuk kapcsolódnak az évad legkarakteridegenebb pillanatai.”

Ezzel sem értek egyet. Terry karaktere egész korrekten bemutatta milyen az, mikor olyan emberré válsz az életben, amivel sikeres lehetsz, nem pedig olyanná, akivé szeretnél. Hisz a kettő nem feltétlenül jár kéz a kézben.

Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor az Amerikai szépségben Spacey rájön, hogy minden amit eddig csinált, az egy rakás sz*r, semmire sem jó, mert nem az, aki lenni akart.
Persze a Cobra Kai ezt kevésbé bontja ki szépen, de az üzenet hasonló, csak baltával faragva.

Kreese visszakozása pedig talán abban gyökerezik, hogy látta ahogy Johnny összeáll Daniellel és ez megmozdított benne valamit. Elismerem, utóbbi már belemagyarázás, de én mégsem éreztem hiteltelen dolognak.

A sorozat valóban ismétli önmagát, de mit tudna tenni? Nem békülhet ki Daniel és Johnny, mert azzal kvázi vége a történetnek. Ahogy a tavalyi kibeszélőben is említettem, az egész arról szól, miként lehetne megközelíteni az életet. A lágy, védekező, konfliktuskerülő módon (Daniel), vagy a nyers, határozott, támadó, “elérem amit akarok módon” (Johnny).

Sajnos az utóbbi a harmadik évad óta látványosan kezd háttérbe szorulni, de azért Johnny-nak még vannak jó pillanatai.
Például mikor a vitakörös feminista csaj közölte vele, hogy nem csak nemenként lehet azonosítani valakit, a ráüvöltött “csendet!”-je a szívemből szólt.

Plusz a hangulat még mindig baromi jó, a Véres játékkal, meg az AC/DC Dirty Deeds számával, mikor azt mutatta nekik, hogyan kell “mocskosan küzdeni” :)

De a legjobb a twitteres kirohanás volt, mikor kiderült, hogy csak Miguel követi :D

GetRektMike - 2022. 01. 06. 23:41

SPOILER

Nekem tetszett az évad, de egyet kell értenem, nagyon önismétlő lett a sorozat, megint kaptunk egy gyereket akit szekálnak, majd felkarolják és ő lesz a bully. Nagyon azt érzem, hogy a kövi évad Kreese megtéréséről fog szólni, ne legyen igazam, bár Terry egy állat, nagyon jó gonosz. A bajnokság győztesei is érdekesek voltak, azért jó látni hogy nem az alap főszereplők nyernek. Johnny és Daniel kapcsolata pedig mindig ugyanott tart, kibékülnek, összekapnak, kibékülnek, kövi évadban tuti összekapnak megint. Remélen nem állnak össze Kreesel Terry ellen, mert ennyi szórakozás után nehezen venném be.

Egyébként a bíró lefizetése nekem nem volt tiszta, legalább is nem emlékszem hogy lett volna olyan mozdulat ami után tömegesen akadtak volna ki, max a könyöklés. Kár, pedig Sam-re ráfért már egy kis verés, nagyon el volt varázsolva, még az anyja és Miguel is rászólt az évadban hogy nyugodjon le, de csak azért is szekálta Tory-t.

Johnny kapcsolata a fiával egész érdekes, az évadban talán kétszer találkoztak, aztán meg mennyire féltékeny lesz Danielre, mert Miguel vele van. Szegény Johnny a tudta nélkül döfött egy tőrt Miguel szívébe, viszont talán a Robby-val való kapcsolata javulni fog, az idén egész szimpatikus volt nekem.

Quantumleap - 2022. 01. 07. 08:48

Arra kíváncsi leszek, hogy Toryval hogy lesz. Pozitívabb karaktert csinálnak belőle? A véletlen megtudott infóval ugyebár kétfélét kezdhet, vagy továbbítja Johnny és Daniel felé, vagy pedig Silvert próbálja zsarolni vele valamiképp.

Mate815 - 2022. 01. 07. 08:57

Isten volt az évad! Terry Silver egy állat! No be there :D Imádom ezt a hightened, már-már képregényes hangulatot. Chozen epic lesz! Alig várom a következő évadot! Mivel óriási siker így S6-S7 szinte borítékolható! No mercy!

Gandalf - 2022. 01. 07. 09:09

Az egész sorozat a bullyról szól, tehát tök természetes, hogy ennek újabb és újabb oldalait mutatja be, amelyek általában eltérő következményekkel járnak. Ez rendben is van, amíg hihető és amíg tart valahova. Igazságtalan lenne csak emiatt önismétlőnek titulálni az évadot.

Én időhúzó önismétlésnek csak a Daniel-Johnny konfliktus kiújulásait éreztem. Korábban tényleg ez volt az egyik legszórakoztatóbb eleme a sorozatnak, és nagyon jó a két karakter “kémiája” még mindig, de mivel folyamatos visszaesők, ezért olyan, mintha egy helyben topognának. Daniel ki is mondja az egyik epizódban, hogy “mi már nem változunk”. Szomorú lenne, ha igaza lenne, mert jó lenne, ha a kapcsolatuk most már tartana is valahova, és nem csak az aktuális hangulatuk és a szövetségi érdekek határoznák meg.

Terry és Kreese dinamikája abszolút rendben volt, bár ez csak a sorozat legvégén derült ki – menet közben tényleg lehetett értetlenül pislogni, amíg ki nem derült, hogy kit mi mozgat és mi a gyenge pontja.
A gyerekszereplők is hihető és hiteles pályákat járnak be, mégha ezek dramaturgiai szempontokból nem is mindig a legeredetibb karakterívek.

Bálint - 2022. 01. 07. 11:17

Szerintem sokkal jobb volt, mint a harmadik, a vietnámi visszaemlékezések nem hiányoztak. Újdonságot várni egy olyan sorozattól, ami egy 85-ös filmre épül szerintem túlzás. Én pont azért szeretem, mert ugyanazokkal a kiszámítható elemekkel dolgozik. Karakterek vívódása a jó és rossz oldal között, ezerszer láttuk, de 1001szer is megnézzük, én ezt el tudom fogadni. A gonoszból jó lesz, aztán lesz egy méggonoszabb gonosz is klasszikus dragonballos húzás, én tökre örülnék, ha Kreese megtérne, szerintem megérdemli a karakter.

MindegyKi - 2022. 01. 07. 12:20

SPOILER

GetRektMike: “Egyébként a bíró lefizetése nekem nem volt tiszta, legalább is nem emlékszem hogy lett volna olyan mozdulat ami után tömegesen akadtak volna ki, max a könyöklés.”

2:1-es állásnál Sam bevitt egy ütést Tory-nak, aki egyértelműen az ütés után lépett ki a vonalon, szóval járt volna a pont, de a bíró nem adta meg. Ezután ismét Sam szerzett pontot, szóval Ő nyert volna, ha nincs a csalás. De ezek szerint a megkent bíró jól végezte a dolgát, ha neked sem tűnt fel. :D

Én kifejezetten ügyes húzásnak tartottam, hogy így forgatták ki az elvárásokat. Miguel nem azért bukta a vb-t, mert valaki erősebb legyőzte és nem is sérülése miatt, hanem mert lelkileg megtört. Tory és Sam pedig mindketten győztek valamilyen formában, anélkül h valami gagyi döntetlennel zárták volna, mint amikor Daniel és Johnny kiütötték egymást.

Még plusz pont, hogy a verekedések mintha jobban mutattak volna. Az előző évadban sok jelent tűnt inkább idétlen kapálózásnak, főleg amikor a lányok csaptak össze. Most nem éreztem így.

Pityke81 - 2022. 01. 07. 16:53

SPOILERES vélemény

Nekem nagyon bejött a 4. évad, főleg Terry Silver miatt. :)
A fiatalok ki-kit szeret vagy ver laposra szálai annyira nem kötnek le, bár akadnak meglepő fordulatok. Gondolok itt elsősorban Danielék fiára, aki gyakorlatilag nem is létezett két évadon keresztül. Szerintem kifejezetten jól volt megírva, ahogyan egy elhanyagolt gyerekből bully lesz. Az pedig eléggé természetes, hogy középsuliban a nagy szerelmek és nagy barátságok elmúlnak, vagy azt hisszük, hogy elmúlnak, pedig csak a szünet hosszabb, mint gondoljuk.

Danielnél zavar, hogy nem sok karakterfejlődést látok, Johnny esetében is megmaradt a szeretnivaló öreg vagány figura.
Kreese és Silver esetében viszont kifejezetten izgalmas jeleneteket láttam. Valószínűleg mindkettőnek betett Vietnam. Kreese a volt parancsnokának, Silver pedig az egykori katonatársának jellemét húzta magára. Kreese nagy manipulátor volt a 2. és 3. évadban is, csak most jött Silver, aki még nála is ravaszabb és betegebb. :) Silver a legelején megmondta Kreese-nek, hogy ő sokat dolgozott, hogy eltemesse a régi énjét. Gyakorlatilag kimondta: tudja önmagáról, hogy egy őrült lakozik benne, és nem kellene azt felpiszkálni. Kreese megtette. Én imádtam, ahogyan a színész egyre betegebb arckifejezéssel létezett. Állati jó volt, amikor a tükör előtt összefogta a haját, és akkor már látszott: íme itt a régi, elmebeteg Silver. Ellopta a showt mindenki mástól. Amilyen egysíkú volt az eredeti filmek 3. részében, itt bepótolta az akkori silány alakítását.

Sam és Tory meccsénél szerintem tényleg csalt a bíró. Nekem nem szimpi Sam karaktere, mert sehová sem halad, ugyanaz a kissé elkényeztetett, mindent és mindenkit megkapó lányka; de ott neki kellett volna nyernie.
És még mindig kuncogok, ha Daniel a nagy karatemester szerepében tetszeleg, bár a 4. évadra valami mozgáskultúrát végre magára szedett Ralph Macchio. :)

A következő évadban simán jöhet egy Johnny+Kreese kutya-macska barátság. Együtt dolgoznak, amíg Silvert el nem takarítják a Cobra Kai éléről. Kérdés, hogy ki hozza ki majd a börtönből Kreese-t. Kapcsolatai és anyagi háttere – Silvert leszámítva – Danielnek van ugyebár… ;)
És még ott van Chozen is, aki helyre teheti Silvert. Akár 4-5 rész erejéig is parkolópályára lehet tenni Kreese-t, és addig a Daniel-Chozen-Johnny trió dolgozik Silver ellen. Ő pedig hívhatja segítségül Mike Barnes-t, bár nekem az kicsit kiszámítható fordulat lenne, hiszen egyedül ő nem bukkant még fel az eredeti filmek szereplőgárdájából.

Nálam a 4. évad – a kissé uncsi tiniszálak miatt – 8,5/10.

Mom - 2022. 01. 07. 19:02

Én nem feltétlenül nevezném önismétlésnek, inkább csak ugyan azt a sablont használják fel újra meg újra: miért nem fekete és fehér, egyértelműen jó és gonosz minden ember. De a következő lépésben, amikor már árnyalni kezdenek és hús-vér karaktereket építenek az eddigi egydimenziósakból, beüt a varázs és egyáltalán nem érzem, hogy ezt már ezerszer láttam volna.

Igaz volt ez Jhonnynál, de Kreese-nél és Terrynél is az. Szerintem ez a sorozat erőssége, és egyénisége is.

Ugyanakkor számomra is meglepő módon, egyik belengetett szál sem ébresztette fel bennem a kedvet a következő évadra. Sem Miguel kutakodása, sem Daniel új szövetségese, sem az elcsalt meccs következménye, sem pedig Robby és Jhonny egymásra találása. Ami pedig már ebben az évadban is borzasztóan zavart, az az új kölyök volt. Katalizátornak Robbynál logikus volt a szerepe, de egyébként nem tudtam azonosulni ezzel az bullyzáltból bullyzó vonallal.

Illetve én egy kicsit másképp láttam a fiatalok helyzetét. Nem is azért mert túl sok képernyőidőt kaptak volna, hanem azért, mert látványosan nem történt velük semmi. Gyakorlatilag csak asszisztáltak a felnőttek rivalizálásában. Nem nagyon írtak nekik saját konfliktusokat (a meglévő rivalizáláson túl) és ezáltal a karakterfejlődés is teljesen kiamradt az évadból, talán Robby-t leszámítva.

Mate815 - 2022. 01. 08. 08:14

Off: Miért tart egy napig mire kikerül a hozzászólásom?

Linda - 2022. 01. 08. 10:40

Nekem nagy szerelmem volt Daniel a 90-es években, imádom az eredeti filmet a mai napig. És a sorozatot is. Most már a 10 éves lányaimmal néztem meg a négy évadot és nekem tetszett, főleg az a rész, amikor Robby átölelte az apját. Kíváncsi leszek Miguel milyen tapasztalatokkal tér haza Mexikóból. Várom az augusztust (azt hiszem) és az 5.évadot.

winnie - 2022. 01. 09. 10:06

Mate815: Általában többször ránézek a szűrt kommentekre, de amikor nagyon sűrű a napom vagy hétvége van, akkor csak másnap hajnalban tudok aktiválni. tudom, hogy plusz meló, de ha jelzitek a hírek kommentjeiben, akkor azonnal aktiválhatom.

Isaac - 2022. 01. 11. 10:45

Thomas Ian Griffith aka Silver az egyik kedvenc sorozatomban (Grimm), mint író és producer vett tevékenyen részt, szóval mikor megláttam itt szerepelni fog,kíváncsi voltam mennyire lesz jó és kellemes meglepetés volt (fura ,hogy kevesebbet színészkedik):)

Running - 2022. 01. 17. 14:12

Mindent leírtatok már. Nem volt túl jó a dinamikája a részeknek és a forgatókönyv sem volt túl erős, habár az utolsó két rész, főleg a meccs eredményei megleptek. Szóval nem lett rossz évad, de remélem a következő ennél azért jobb lesz, mert már tényleg sok az önismétlés.

Túl - 2022. 01. 19. 00:39

Most pár nap alatt végignéztem a 4. évadot. Váltogattam az angol és a magyar hangsáv között, de az utolsó évadra eljutottam odáig, hogy már csak magyarul néztem, mert a magyar hangok nagyságrendet emelnek a színészi játékon.

Sólyomszem - 2022. 01. 20. 15:41

Túl: Én meg képtelen vagyok megnézni szinkronnal. Annyira megszoktam az eredeti hangokat, hogy képtelen vagyok szinkronosan megnézni. Számomra borzasztó.

Én nem magyarázom az évadot. Nekem bejött, mint az előzőek. 2 évad még simán benne van. De egy biztos. Remélem, hamar kijön az 5.
Kíváncsi vagyok, hogy Toryval mi lesz, amikor kiderült, hogy bírói csalással nyert? Holott ő nem akart csalni.
Sztem Kreese nem fog csatlakozni Johnnyékhoz. Bár, ezek után kíváncsi vagyok, hogy fog egyáltalán kijönni a sittről? Ha kijön, mi lesz vele és Silverrel?
Igazából annyi kérdést fel lehetne tenni az évad végével kapcsolatban, amire simán lehet építkezni a továbbiakban. Ugye ott van még Chosen visszatérése is.

winnie - 2022. 01. 20. 17:43

solyomszem: persze, ez total ertheto, ha barmilyen hangkiosztas utan mast hallgatsz, az nehezen megszokhato. aki szinkronnal nezi, annak az eredeti borzaszto altalaban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz