login |

A Discovery of Witches: kezdett a 3. évad – írta Zsuzsi

2022. 01. 07. 21:36 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Végre eljött ez a nap is, és a világpremierrel egy időben mi is megkaptuk a teljes harmadik és egyben befejező A boszorkányok elveszett könyve-évadot.

Volt idő, amikor egy újabb vámpíros sztori annyira elcsépelt volt, hogy szinte könyökünkön jött ki, de ez, abban az időszakban is minőségi alkotás lett volna. Nem tudom, mit kellene kiemelnem, mert továbbra is minden klappol: a színészi játék, a helyszínek, a díszletek, a jelmezek, a hangulat, a képi világ, a dramaturgia, az aláfestő zenék, minden.

A kezdésről a tovább mögött spoileresen, most is simán volt 8/10, és már repülök is vissza darálni az évadot, hogy mielőbb jelentkezhessek a teljes évados kritikával.

Az utolsó szezon a Mindenszentek-trilógia harmadik kötetén az Élet könyvén alapul. Matthew és Diana visszatérnek az 1590-es évekből, azonban hazaérkezésüket egy nem várt, sajnálatos esemény beárnyékolja. A fiataloknak azonnal a gyásszal kell szembenézniük, és bár reménykedtek benne, de sajnos míg távol voltak, addig a jelenben is jelentősen haladtak az események.

Az összeverbuvált, mindenféle egyedet magába foglaló kis csapat kitartott Sept Tourban, de a fenyegetés a Szövetség részéről egyre csak nő a szabályok modern értelmezése miatt. Mindeközben London utcáin egy vérdühben tomboló vámpír öldökli az embereket, és a gyanú a de Clermont család sarjaira terelődik.

Matthew és Diana újra versenyt futnak az idővel, hogy megoldást találjanak a fajok hanyatlásának megakadályozására, közben pedig bele kell állniuk a harcba ellenségeikkel, Peter Knox-szal és Gerbert d’Aurillac-kal, és egy új, elfogadóbb világot is meg kellene alapozniuk, hogy a vámpírok, boszorkányok, démonok és emberek egymás mellett, békességben és egészségben tudjanak élni.

Persze ez nem megy olyan könnyen, hiszen a régi idők szokásjogát valló Szövetség nem ért egyet a változásokkal, Baldwin makacssága sem segíti az új törekvéseket, és a múltból visszatérő és felbukkanó elfeledett árnyékok sem egyszerűsítik a dolgokat.

Nem ez a történet lenne, ha a tudományt nem kevernék a misztikummal, így már az első részben újra egy laborban találjuk magunkat DNS szekvenciákat nézegetve, hogy a problémákra ne csak az Élet Könyvével, hanem a genetika bevonásával is keressék a megoldást. 

Hőseinket terveikben továbbra is segítik hű barátaik és testvéreik, nélkülük nem is lenne ugyanolyan a történet, és nagy előny, hogy a mellékszereplők mind-mind erős karakterek, és megformálójuk is kitesz magáért. Szívesen megnézném Miriam előzmény történetét, de Ysabeau és Philippe sztorijára, Fernando és Hugh szerelmére is kíváncsi lennék, de izgalmas lehet Em és Sarah élete, Domenico, Gallowglass és Marcus kalandjai.

Az alapozó első rész visszahelyez bennünket a jelenbe, hogy folytassuk, amit az első szezonban félbehagytunk, a csatát, ami azért folyik, hogy minden faj túléljen. Ez csak a bemelegítés volt, de a helyzet fokozódik, hiszen Benjamin is a városban van, és egy halottnak hitt, kedves személy is felbukkan, hogy összezavarja a szálakat.

23 hozzászólás Ne habozz!

Natália - 2022. 01. 07. 22:05

Én olvastam a könyveket és megnéztem a 3. évadot, és azt kell mondjam, hogy kicsit összecsapott volt, nem tudtak bánni a sok karakterrel, noha volt potenciál, rengeteg igazán fontos részlet ki is maradt a könyvből, helyette teljesen más töltelék lett a sorozathoz hozzá adva, én nagyon vártam, a 3. évad lett a leggyengébb, hol ott a könyv erős, kissé csalódott vagyok, de így azt mondom 1x nézhető a 3. évad.

David33 - 2022. 01. 07. 23:23

Az első két rész alapján egyelőre ez még mindig baromi jó sorozat. A könyveket is szeretem. Nagyon remélem, hogy a 4. könyvet is adaptálják majd később. Tudom, hogy ennek ez a vége de spinoff jöhet simán a cikkben is említett Marcus-szal hisz főleg róla szól a 4. kötet és lesz 5. és 6. kötet is. Igazából én egy jövőben játszódó spinoffot is megnéznék a gyerekeikkel. Viszont Ysabeau és Philippe sztorijában lenne talán a legnagyobb potenciál, főleg ha a kezdetektől mutatják be, a régi időkből.

Egyelőre ennyi, majd ha ledaráltam én is akkor jövök hosszabb véleménnyel.

Delilah - 2022. 01. 08. 00:27

Érdekes, hogy pont a befejező évadra nem adták meg a 10 részt pedig éppenséggel ki lehetett volna tölteni. Az is fura volt, hogy mindenhova a helikopterrel teleportáltak, nah de majd az évadoson kifejtőbben… Addig meg szerintem nen volt szörnyű kicsit ilyen pipálgatós volt, h oké ezek a fontos jelenetek és akkor menjünk sorba rajtuk. Kicsit több idővel lehet jutott volna idő az átkötésekre is

Henci - 2022. 01. 08. 08:13

Ledaraltam egyben. Meg mindig jo, de a nekem konyvben a harmadik resz volt a legerosebb, viszont filmben a leggyengebb.

Hianyoltam pl, hogy Ysabeau kevesebb szerephez jut a fimben, es elviseltem volna, ha atjon valami a harmadik resz humorabol (Ysabeau, Chris-Miriam csipkelodese).

Az elso ket evadot ugy lattam, hogy nem olvastam a konyveket, nekem ez azon keves esetek egyike, amikor eloszor a film, utana a konyv sorrend jott be :)

Sajnalom, hogy vege, egyszer majd megnezem egyben a harom evadot.

Divide - 2022. 01. 08. 09:29

Gondolom, nem sok értelme nekivágni, ha a második évadot két rész után kukáztam…

Janka - 2022. 01. 08. 15:30

Szép évad volt, egy elköszönő szerelmes levél a nézőktől. Adta a könyv hangulatát. Viszont valóban kellett volna még pár rész. Néhány dolgon változtattak a könyvhöz képest. Nem ismertük meg a teljes de Clermont családot. Pl: Verin, Freja.
Egyet nem értek, hogy Benjamint miért nem ábrázolták szadistábbnak, már bocsánat mindenkitől. A könyvben brutálisabb volt. Az új Baldwin eléggé nyíkhaj a másik színészhez képest. Meg a szerepe is csak bociszemekkel nézni meg szótlanul állni.
Remélem a Times convert könyvet is sorozatra viszik. Az amerikai függetlenségi háború Marcussal, és Phoebe vámpírrá változása izgalmas lenne.
A fényképezése a sok helyszín nagyon szép lett. Mégha végig Walesben is voltak. :-)

Móni - 2022. 01. 08. 17:46

Delilah: választaniuk kellett, hogy melyik évad legyen 8 és melyik 10 rész -> és a 2.at választották. Aztán ez 8 lett volna, de a covid miatt választaniuk kellett,és egy rész költségvetése ment a biztonsági intézkedésekre és eszközökre. Vagy ez a 7 rész vagy ki tudja mennyit kellett volna várni a 3.évadra- mert ugye Teresa megint lett, Matthew Goode is folyamatosan forgat -> ki tudja mikor jött volna össze. És ezért a 7részt választották:(

Natália - 2022. 01. 08. 19:56

Móni: a terhesség kimondottan jól jött a sorozat forgatásához így élethű jelenetek születtek. Egyértelmű, hogy a covid kicsit megcincálta a sorozat készítését, de ettől függetlenül sajnos össze csapták a 3. évadot, nem tudott a sok karakterrel mit kezdeni, sok fontos jelenetet kihagytak, illetve igazából az 3. évadra elég lett volna 6 rész is, mert azt éreztem a részeknél, hogy az elejét és a végét megnyomták a közepe tája meg kifulladt. Azért sajnálom, mert iszonyat jó színészgárdát sikerült összehozni, de a karaktereikkel mostohán bántak. Jack kapott igazán jó szálat, ő hozta a könyv szintet, de Baldwin hát az totál szar volt a filmben, a színész csere az is borzalmas lett, elvileg forgatási összeegyeztetés miatt volt erre szükség, de hát a helyettes színész mindent tudott csak színészkedni nem.

Lothlórien - 2022. 01. 08. 23:33

Natália első kommentje nagyon jó. Nagyon vártam ezt az évadot, nert a 3.könyv a kedvecem és azt olvastam a legtöbbször újra. egyelőre a 3. évad csalódás, de lehet el tudok majd sok sorozatos megoldást fogadni, ha többször ùjranèzem.

Mariann - 2022. 01. 10. 06:58

Egyetértek az előttem szólókkal, én csak a harmadik könyvet olvastam, és a sorozat sajnos ehhez képest gyenge lett. Azt éreztem, mindenki csak téblábol a díszletben, méltóságteljesen néz, vagy sutyorogva beszél.
Sok karaktert kiheréltek, Marcus, Ysabou, Chris, Baldwin meg sem közelitették az előző évadok színvonalát. A két főhős közötti kémia nem volt olyan látványos, és azt sem értem Benjamin miért kellett ilyen vérszegényre írni. A könyvben sokkal durvább. Ja és szerencsétlen Satu, ha már megteszik Fő gonosznak, legalább ütős lett volna, de a folyamatos jóslat mormolas inkabb volt nevetséges mint komolyan vehető.
Viszont voltak jó változatatások, a New Orleans jelenetek sokkal több hangsúlyt kaptak, valamint a lapok megszerzése is jó volt, mert a könyvben mindenki csak úgy odaadta. Ja, és végre egy realisztikus, meghato szülés jelenet, azért jár a 10 pont, de osszességében csalódás az előző 2 evadhoz képest.

Neoprimitiv - 2022. 01. 14. 17:20

előrebocsátom, hogy nem olvastam a könyveket és nem is szándékozom. Ebből adódik, hogy fogalmam sincs, a nekem nem tetsző dolgok közül mi az író és mi a forgatókönyv írók sara.

Az első évad tetszett, érdekes volt a világ és a konfliktusok megteremtése, ahogy felkerültek a dolgok a táblára. A második kevésbé jött be, de a “jelenkori tudással a múltban” időutazós dolgok nekem általában bejönnek, ez segített. Aztán ez a harmadik évad olyan nem is tudom, vérszegény lett.

Ami biztosan az adaptáció hibája, az az epizódok felépítése. Egyrészt a legtöbb esetben mint ha maximum két ember lehetett volna a díszletben, szinte végig kétfős párbeszédek alkották az évadot, néha egy harmadik, alig megszólaló szereplővel. Másrészt ez a két ember beszélget, snitt, másik két ember beszélget, snitt, újabb két ember, snitt, kezdjük elölről szerkezet teljesen kiherélte még a feszültebb jeleneteket is.

A harmadik évadra engem már nagyon zavart a Congregation esetlegessége. Ők a mindenható törvényalkotók és ítélkezők, halálnak halálával hal, aki ellenszegül – kivéve, ha tényleg, mert akkor ja, mégsem. Kiesik pár tag a mindenhatók közül és a helyükre teljesen véletlenszerűen kerülnek figurák. (A szereplőválogatási PC követelményeket hagyjuk.) Miért pont ők? Satu még legalább Knox ajánlására került be. Semmit nem láttunk abból sem, hogy Gerbert fenyegetőzéseit ki hajtaná végre?

A nagy megoldás a végén pedig Pöttyös Könyvek színvonalú volt. Több száz évnyi előítélet és bizalmatlanság után lippiti-lippiti jön a szép szőke boszorkány, hogy szeressük egymást gyerekek és ezzel minden el lett intézve. Nem a másik hét fővel van a gondom, hanem ha minden igaz, ők három “nép” képviselői. Nagyon vulgárisan fogalmazva, attól, hogy holnaptól mindenki dughat mindenkivel, az előítéletek, gyűlöletek és félelmek nem tűnnek el.

A mérleg pozitív oldalán van a szereplők nagyobbik része és az oxfordi meg londoni jelentek – jó volt újra látni pár helyet, még ha csak a képernyőn is.

fairi - 2022. 01. 17. 00:15

Neoprimitiv

“Congregation esetlegessége”
Kb teljes mértékbe egyértelmű volt, a hatalma kb addig van, míg nem kerülnek konfliktusba egy vezető családdal.
de Clermont családdal kerültek konfliktusba hatalmuk szétesett.
Congregation hatalmát az alapítócsaládok határozták meg.

“nagy megoldás a végén pedig Pöttyös Könyvek színvonalú volt”
ha egy sorozatot le akarnak zárni akkor várható egy ilyen lépés, ha folytatás lesz akkor bemutatható miért nemjött össze.

sorozat/gyilkos - 2022. 01. 18. 21:09

Nekem minden marhaságával együtt jópofa guilty pleasure volt az első 2 évad és ezt sikerült apró fecnikre szaggatni a harmadikban. Az évad nagyobbik fele egy brazil szappanoperává silányult, abból is a sóhajtozva merengő fajtából, ahol tkp. semmi nem történik, csak készülnek a nagy összecsapásra, ami aztán végül minden lesz csak nagy nem.

Némi zavaros próbálkozás a korszellem beerőszakolására, tébláboló funkciótlan karakterek, az egész annyira van egyben, mint az a nagydolgozatom, amit fél év tökölés után az utolsó este kentem oda. Messziről nézve akár látszik valaminek, de a tanszékvezető nagyjából pont olyan lesújtó tekintettel nézett rám utána, ahogy én a képernyőre a végén.

Mondjuk én 20 éves voltam, és nem is igazán érdekelt a téma, szóval nem értem, hogyan csinálhat rá valaki ekkora ívben a saját addigi munkájára. Ehh.

Neoprimitiv - 2022. 01. 19. 14:00

fairi:

“Congregation hatalmát az alapítócsaládok határozták meg.”
Amelyikből mostanra kettő (esetleg három) volt, a többiek, akik nem vámpírok voltak kb. olyan esetlegességgel kerültek bele (a sorozatból leszűrhető információkból), mint a postaládámba beszórt reklámfecnik. Ha pedig elég a hatalma megtöréséhez az, hogy valaki azt mondja, Ni, akkor a másik két csoport egyedei szellemileg elég visszamaradottnak tűnnek, hogy erre 900 év alatt senki nem gondolt.

“ha egy sorozatot le akarnak zárni akkor várható egy ilyen lépés”
Szerintem egy fantáziátlan, összecsapott lezárás soha nem várható – hacsak nem tartja a néző eleve fatáziátlannak az alkotókat.

e-batta - 2022. 01. 19. 22:01

Nem jöttem rá, hogy mi zavart a 3. évadban, amíg az utolsó résznél végig nem néztem a stáblistát. Az előző részeknél rögtön kikapcsoltam, mert nem szeretem az epizódok végén a következő részből előzetest nézni, teljesen rommá lövi a meglepetés élményét.
Szóval bambultam ki a fejemből, amikor felpattant a szemem ezek láttán: covid manager, covid runner, covid safety assistants, health & safety manager, a rengeteg operatőrről nem is beszélve. Ekkor értettem meg, hogy az évad összes részével az volt a bajom, hogy steril volt. Vagy csak két ember volt egy teremben, egymástól tisztes távolságban, úgy beszélgettek, vagy többen is voltak, de akkor mereven és távol ültek egymástól. Tömegjelenet szinte egyszer sem volt, nyüzsgés alig, az akciójeleneteket két max. három ember egymás óvatos püfölésével oldották meg és egyedül a babák voltak valóságosak. A két csecsemőt legalább nem helyettesítették egyszer sem gyerekjátékokkal, még amikor semmi sem látszott a bébiből, mert eltakarta a magas bölcső oldala, akkor is a pici öklöcskéivel hadonászva lehetett látni, hogy bizony ott igazi élő emberke rugdalódzik.

Én igazán nagyon sajnálom, hogy a két éve mindenkit mindenhol kompromisszumokra kényszerítő pandémia ennyire nyomott hagyott ezen az évadon, mert az előző két évad savát-borsát herélték ki vele.

Azt meg végképp nem értem, hogy a három évadnak ugyanaz volt a feliratkészítője (Márkus Ágnes), az első két évadban a Covenant-ot Egyezménynek fordította, a 3. évadban pedig Szövetségnek. (Az elsőnek több értelme volt, hiszen a covenant lényege az volt, hogy megtiltotta a fajok keveredését.) Ami végképp összezavart, az az, hogy a Congregation-t az első két évadban Szövetségnek fordította, a harmadikban meg Gyülekezetnek.
Ha fordítócsere lett volna, még valamennyire megértem (bár az új fordítónak illik az eredeti változat szerint tovább dolgoznia), de semmi másra nem tudok gondolni, minthogy valami felejtőbűbájt bocsátottak rá.

Sajnálom, hogy így sikerült, mert a könyvekhez türelem kell (meg jó sok bor) annyira dagályosak néha, örültem, hogy sűrűbbre vették a sztorit, még ha jónéhány karakter áldozatául is esett, viszont néha olyan érzésem volt, hogy csak felolvassák a szöveget, semmi mozgás, semmi történés.
A fene a covidba, na!

viorica - 2022. 01. 20. 11:42

Kár, hogy nem kaptak több időt jobban kifejteni a cselekményt, főleg a végét (ami kicsit mesebelire sikerült, de hát mit vártunk ilyen szűk keretek közt?), de továbbra is úgy érzem, ez egy közepes könyv 5 csillagos feldolgozása lett. (Baldwin cseréje borzalmas volt. Akármi is volt a mögöttes ok, ezt a 8 részt igazán kibírta volna ugyanaz a színész szerintem.)
A szereplők (Matthew és Teresa hihetetlenül passzoltak), a helyszínek (nemrég Cotswolds whiskeyt kóstoltam, annyira boldog voltam, hogy mutatták a települést :D), a történet átírása (a sok unalmas ömlengésből egy feszes történet lett), a hangulat átadás (a vár békés meleg hangulata és Anglia borússága), a varázslós jelenetek (nem lettek giccsesek és bénák), stb. Nagyon eltalálták! Jó lett volna, ha Philip ismét felbukkan valahogy (tudom, az utolsó könyvben sem szerepelt), mivel olyan szimpatikus volt a színész, imádtam volna, ha mondjuk Diana visszaviszi megmutatni a gyerekeket…

Neoprimitiv - 2022. 01. 20. 11:46

e-batta:
én a krediteket már nem néztem végig, meg persze lüke módon nem kapcsoltam össze a járvánnyal, de akkor ezek szerint ez lehetett az általam is kifogásolt két fős tablók oka.

winnie - 2022. 01. 20. 11:54

Neo: egy éve minden stábban vannak ilyenek, az nem jelent semmit, plusz minden más sorozat a mostani érában készült.

persze nem tudom, mikor volt a forgatás, mert tény és való, hogy 2020. őszén még jóval óvatosabban mentek a dolgok nagyjából 3-4 hónapon át (és a logika meg a matek azt is diktálja, hogy akkor volt), de akkor is láttunk bőven olyan sorozatokat, ahol nem volt feltűnő az efféle. (meg filmeket is, ld. mátrix vagy the batman.)

Neoprimitiv - 2022. 01. 20. 18:24

winnie:
nem tudom, ez valójában mennyire játszott közre, de itt egy ponton túl már zavaró volt, hogy tényleg szinte “két ember beszélget valahol” jelenetekből állt több rész is. Nem néztem most újra az előző évadokat, de bár ott is sok két-három fős jelenet volt, ezeknek a struktúrája valahogy nem esett ennyire szét, mint a harmadikban. Szóval vagy a vírust nem tudták elég jól kezelni, vagy a tehetség halt ki belőlük az utolsó évadra.

Robi - 2022. 01. 26. 04:50

Én még nem láttam a 3. évadot, de sajnálattal olvasom, hogy ez is csak beszélgetésekből áll. Az első évad nagyon tetszett, de nekem már a 2. is borzasztó unalmas volt, a 3.-nak már félek is nekiállni.

e-batta - 2022. 01. 27. 20:51

@viorica:

De szerepelt Philippe a 3. könyvben, akárcsak Em és Rebecca. Csak éppen testetlen szellemekként figyelték Dianát meg a körülötte élőket, és csak egymással tudtak társalogni. (Talán ezért is hagyták ki a filmkészítők, nem adott volna túl sok pluszt hozzá, viszont megtakarítottak 3 színészgázsit.)

takingsider - 2022. 02. 03. 23:18

@Neoprimitív – “olyan nem is tudom, vérszegény lett” :) :) :)

Neoprimitiv - 2022. 02. 11. 22:04

takingsider: LOL, Freud röhögött egy jót rajtam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz