login |

Dexter: New Blood: vége az 1. évadnak

2022. 01. 09. 21:30 - Írta: human

119 hozzászólás | kategória: kritika,

Dexter Morgan is alive? Az előző rész volt a finálé, ez csak az epilógus? Leegyszerűsítem nyilván, elnézve az epizód címét is akár, de egy sima évad ott ért volna véget, a múlt vasárnapon. Egy a 8. szezont jóvátenni akaró új felvonáshoz viszont kellett az utószó. Vagyis…

Mi volt itt a cél? Ez jobb befejezés volt, mint amit sok éve kaptunk? Vagy épp egy feketeleves pár nézőnek? Nem tudok spoilermentesen beszélni róla, szóval irány a tovább mögé.

Tudom, “jó Dextert látni”, és már-már hősnek tartani azért egy eléggé furcsa nézőpont egy sorozatgyilkos kapcsán. Tény, hogy az igazságérzetünket és vérszomjunkat lehet kiszolgálja az, amit Bay Harbour Butcherként magának is mantrázott Dexter, de lássuk be, nem egy jó emberről volt szó. Nem is kellett annak lennie, ne értsétek félre, viszont a hurrikános befejezés nem illett hozzá. Az egy… nem is tudom, Jason Bourne-karakterhez illik, egy kicsit szürke, de jófiúhoz, hogy tovább él valahol a világvégén.

Itt két írói út volt, vagy elfogadjuk Dexter sötétségét, mindent megúszik szokás szerint, mi leszünk a sötét utazói továbbra is vele, vagy pedig szembe kell néznie az utána lihegő múltjával, ami mindig üldözte az évadok során. Valljuk be, Apa-Fiú duó rosszfiúkat üldöz az eléggé rossz vég lett volna. Egy sima staféta átadás is, amiben más keze által elhull Dexter sem működne.

Az előbbiek helyett úgy döntöttek, hogy kiemelik külsős nézőpontba a kérdést, és bemutatták milyen is onnan nézve Dexter, ahol még a szintén nem százas fia gyomra sem vett be mindent. Láttuk a rutint a múlt héten, a rituálét, de most kicsit sem volt “na végre!” katartikus felhangja, helyette Harrison kétségek közötti tekintete előtt zajlott minden. Jobban aláhúzták, hogy Dexter is “csak egy” sorozatgyilkos.

Innen pedig hova vezetett az út? Hát oda, hogy valakinek meg kellett halnia. Vagyis ezt most könnyen mondom, de már a 9. rész után nyilvánvalónak tűnt, hogy innen most nincs sima kiút. Tulajdonképpen a legegyszerűbb és legkevésbé fájó megoldást kapta Dexter, talán kisütve Harrison dühét is, de nem tudom, 2000 óra terápia talán jobban segítene a srácnak.

Itt persze előkerülhet, hogy ki milyen véget kapott és mit épített a fejében, ezáltal mennyire csalódott. Nekem a sokkal sötétebb, a Harrison halálát hozó lett volna a legdurvább. Tudom, szembe ment volna annak építésével, hogy tényleg apa akar lenni, de a régi kódex alapján bizony a nem hagyhatta volna magát elkapni, így a patthelyzet a fiával máshogy is elsülhetett volna akár. Viszont itt előkerül, hogy Logan-t kicsit hirtelen ölte meg Dexter, nem állt erős lábakon ami elvezetett a konfliktus csúcsához, hiszen amiatt ébredt rá Harrison végleg mindenre.

Igen, minden pozitívum ellenére el kell ismernem, hogy bár kitalálták a fő fordulatokat és hogy hova akarják vinni a karaktereket, de volt pár bakugrás az odavezető úton. Tudom, a Dexter sosem a leglogikusabb sorozat volt, de idén azért jó pár dolgot el kellett engednünk. Például néztem a finálét és csak legyintettem néhol, hiszen nyilván egy ügyész nem emelne vádat az addigi bizonyítékok ügyében Dexter ellen a Matt Caldwell ügyben, így az egész csak pár fordulat kierőszakolásáról szólt. És akkor ott van Logan említett halála…

Szóval a logikát is félretéve érzelmileg nézve nektek mi a véleményetek a fináléról? Szerintem a kurva anyjukat, de a jó értelemben. Végre elolvastam mit írtam anno a hurrikános befejezésről, és most teljesen mást érzek. Szomorú vagyok? Nézzek magamba, hogy miért is drukkoltam Dexternek a mostani időkben, ahol minden nap iszonyat dolgokról olvashatok a hírekben és a tettesek ezerrel nevetnek az arcunkba?

119 hozzászólás Ne habozz!

nzoli17 - 2022. 01. 09. 14:08

ÉVADZÁRÓ SPOILER!!!!

Hát ez se lett sokkal jobb mint a 8.évad zárója.

2 résszel ezelőtt még nagy ölelkezés volt, aztán mindenféle hezitálás nélkül agyonlövi az apját?? Dexter is egyik percben még menekül,aztán simán hagyja magát agyonlőnni,mert a fia nem akar vele tartani. Aztán kész, fia elmenekült, azt ennyi. Ez a befejezés tiszta összecsapott valaminek tűnt. Semmi feszültséget , semmi érzelmet nem váltott ki belőlem egyik jelenet se. Ez nagyon félrement. Ezért szerintem nagyon kár volt új évadot forgatni. Ennél a bele megyek a hurrikánba is jobb volt. Aztán amit már említettek többen is ,hogy a rendőr csajszi előtt 20 éven át gyilkolásztak egy kis városban a nőket, semmit nem tudott vele kezdeni, de a legnagyobb sorozatgyilkost pár google kereséssel elkapta..

C-DEF - 2022. 01. 09. 19:13

ez szerintem is bőven alulmúlta még az eredeti befejezést is, tipikusan az a fajta írás, amikor a legvégét találták ki először és minden előtte történő cselekmény ahhoz igazodik

Spoiler
nyugodtan maradhatott volna a cellában, azt hogy matt-et megölte nem tudták volna rábizonyítani, az meg hogy batista odamegy miamiból és? ha akkor nem tudták rábizonyítani dexterre, meg nem is volt gyanúsított, most mi változott? batista 10 éve üldögél az ügyön és akkor a szava szentirás? a rendőrcsaj meg valóban 25éven keresztül nem látta hogy az orra előtt mi folyik, most meg mindent összerak és bizonyító ereje van a teóriájinak? hagyjuk már

és m99-et használt anno, ami egy morfiumhoz hasonló nyugtató, szóval igen ez is sántít, illetve a szúrásnyom az egyetlen valódi hasonlóság, de az még távolról sem minta, ezek csak feltételezések, közvetett bizonyítok alapján, édes kevés egy valódi vádhoz, ezt a korábbi dexter röhögve kimagyarázta volna

winnie - 2022. 01. 09. 19:20

“ is, tipikusan az a fajta írás, amikor a legvégét találták ki előszö”

ez természetes. mind az epizodikus sorozatok részei eseteben, mind az átívelősök teljes szezonja esetében ezt szerintem nem is nagyon lehet másképp. valamilyen végpont kell, hogy legyen, ameere tartanak, mérföldkő. jobb megalapozni dolgokat, mint alapozatlanul hagyni. nyilván sok minden változik, de pár dolog monolit.

Mordekai - 2022. 01. 09. 20:30

Bár kicsit hirtelen jött, de szerintem rendben volt a befejezés, minden más folytatás “papírvékony” lett volna. Ha elhajt az autóval, akkor onnan kezdve már csak egy FBI Most Wanted toplista maradt volna és a plasztikai műtét, vagy egy nagyon hosszú kihallgatás, vagy tárgyalótermi dráma, ahol Dexter mindent kimagyaráz, miközben mindenki úgy néz rá, mint a véres rongyra. Sőt, így utólag azt mondom kifejezetten jó húzás volt az írók részéről elhitetni a nézővel, hogy még ezt is megússza Dexter, hogy aztán a befejezésnek tényleg súlya legyen.

Michael C. Hall nagyot alakított, amikor Dexter a kihallgatáson meghallotta a Batista nevet, emlékezzünk csak, nem véletlenül kellett eltűnni a tengeren. Illetve a lezárásnál, mikor a fiáért meglépte, amit kellett. Az is ütött, amikor bevillantak a járulékos áldozatok.

Persze sok dologba bele lehet kötni, de engem csak ilyenek zavartak, hogy:
– a rendőrcsaj gyakorlatilag egy Debra hasonmás
– Dexter pont oda költözik, ahol 25 éve aktív sorozatgyilkos van
– hogyan lettek így “tartósítva” a lányok?
– szerintem a “New Blood” alcím így elvesztette az értelmét

Lekötött az évad, voltak izgalmak. A 8. évadot így már szerencsére nem kell befejezésnek venni és ennek tükrében kevésbé lesz fájdalmas az újranézéskor/új nézőknek.

Persze megértem azokat is, akik szerint nem így kellett volna. Nekem pl. lett volna egy olyan forgatókönyvem, hogy Dexter “off the rcord” bevall mindent, nem csak a fiának és ezzel szövetségesekre talál… napersze ezt egy tv-csatorna sem vállalná be, pedig akárhogy is nézzük… Dexterre szükség volt.

Wolfwings - 2022. 01. 09. 21:51

Elfért volna még két rész alapozni azt a finálét. Így eléggé rush volt az utolsó 2-3 rész. Kár érte.

Nikki - 2022. 01. 09. 22:17

Nem képzeltem semmit, vártam, hogy majd meglepnek és lesz valami jó. Erről a befejezésről már részekkel ezelőtt is volt szó kritikában meg kommentben.
Azt néztem, mit írtam a 8-ik évados záráshoz, hát bizony semmit. Úgy tűnik jobbnak láttam nem pazarolni a szót rá. Emlékeim szerint tragikomikus volt, egyszerre siralmas és vicces.
Lassan indult az évad, de egyre jobb lett, az utolsó előtti rész meg egészen izgalmas, erre meg ez… mondanám, ezért szinte kár volt “feltámasztani”. Részletezhetném a butaságokat is, de minek.
Csalódás, hogy nem mertek/akartak bevállalni mást. Biztos siettek valahova a… ahol ezt is lehúzhatják. ‘Too many tuna sandwiches.’

tommy - 2022. 01. 09. 22:21

“Harrison: “No I don’t want to murder people! I want to be good!”

murders his father”

Zorovic - 2022. 01. 09. 22:26

Őszintén szólva nem erre számítottam. Simán elnéztem volna még egy-két évadot majd utána egy hasonló lezárást, mert Michael C. Hall nagyon hozta újra a régi karaktert, öröm volt nézni. Nyilván, ha “folytatják” (nem nagyon követtem az nézettséget, de azt olvastam, hogy viszonylag jó számokat hozott) Dexter is visszatérhet, mint Deb és tuti lennének jobbnál jobb dialógusok apa és fia között, viszont az úgy már nem lenne az igazi, talán.
Mindenesetre ez a 10 epizód nagyon kellett már, annyi év után. Anno sejtettem, hogy az úgy nem marad sokáig.

nzoli17 - 2022. 01. 09. 22:34

Hát nekem ez a rész csalódás volt. Míg az utóbbi hetekben egyre jobban hatott rám érzelmileg 1-2 történet, még ha láttam is az ordító hibákat(kisvárosi rendőrlány lebuktatja google segítségével dextert kb), élveztem,és tetszett aránylag az új évad. Sőt a jobb évadok közé tartottam. De ez az utolsó rész, hát őszintén. Semmi érzelmet nem váltott ki. Ment a rész, vártam,hogy valami sokkoló történjen,de semmi. Sőt inkább felszabott az egész. Utóbbi részek másról nem szóltak csak,hogy apa-fia megtalálták egymást, utolsó részben is folyton ölelkeztek. Erre a végén hezitálás nélkül megöli a saját apját(úgy,hogy elvileg még nem gyilkolt és normális akart lenni..wtf??), aztán Dexter meg simán hagyja magát megölni. Nekem nagyon összecsapott volt. Katarzist vártam, olyan dolgot ,ami sokáig bennem marad. Semmit nem éreztem, csak bosszúságot, de nagyon azt se. Olyan volt ,mintha kitalálták volna,hogy meg kell ölni Dextert,mert úgy vége a karakterének végre valahára, de több energiát nem vittek bele,hogy jól fel legyen építve.

Közben olvastam a showrunner nyilatkozatát, nem gondolkodik a folytatásról ,de ha a showtime-nál megkeresik,szívesen folytatja. Harrison nem bírna el szerintem egy főszerepet(max ha ugranak megint pár évet és valami normális színész lesz). Dexter nyílván visszatérhet dark passengerként is, meg hát láttunk már nagyobb halálból visszajönni karaktereket ,szóval akár meg is menthették képernyőn kívül. (hiába mutatta ,hogy szívre lőjjön)

Na de a lényeg ,hogy egy jobb évad nagy csalódásként ért véget.(és talán a sorozat is,újra)

p956 - 2022. 01. 09. 22:39

Elkerülhetetlen volt a vég, számítottam a halálára..na de így? Ez még rosszabb befejtzés volt, mint a favágós.

Egyébként arra tippeltem volna, hogy a végén a Sírhant művek befejezésének mintjára bemutatják a karakterek sorsát a jövőben: Dexter ismét elhagyja Harrisont/vagy Harrison meghal és Dexter folytatja az ipart, amíg csak bírja, majd úgy végzi mint a Tooth Fairy :).

Összecsapott volt az utolsó rész (is), Dexter az egyik pillanatban még bármire képes volt a szabadulásért, még a kódot is megszegte Logan megölésével..aztán hirtelen rájön, hogy Harrisonnak igaza van és lelöveti magát.

Pedig maradhatott volna a hátsóján a cellában, az életben nem bizonyították volna rá a gyilkosságokat. Karakteridegen volt ez is, mint sok más mozzanat: a korábbi évadokban a mindent megtervező, tökéletességre törekvő Dexter hibát hibára halmozott.

wizyw - 2022. 01. 09. 22:48

Viszlát, Dexter <3

Azt hiszem, összességében bőven volna mire panaszkodni. Lehetett volna plusz 2-3 rész az évadban (legalább), hogy nyugiban fel lehessen építeni a dolgokat meg a tensiont, mert ez így elég kusza volt helyenként. Voltak félbehagyott szálak (Molly podcast, szegény Angel), régi évadok ignorálása (khm ketamin/M99 khm), hirtelen motivációbeli ugrások, kihagyott ziccerek. Azt hiszem, lezárásként én egy jól kivitelezett lethal injectionnek is jobban örültem volna – olyan szépen tükrözte volna az eddigieket, ahogy Dex leszíjazva fekszik egy asztalon és visszaemlékszik az áldozataira. Plusz még egy kis eredeti Daniel Licht-zene, és készen is vagyunk.

De na, egye fene, én akkor is örülök, hogy adtak neki egy esélyt. Az új feeling és szereplők mellett azért csöpögtették szépen a nosztalgiát, kaptunk humort, szarkasztikus voiceovert, vértócsaelemzést, haluzásokat (az extra Trinity-content, meg a 9.rész első 10 perce különösen felültetett a nosztalgiavonatra). És amúgy is, mégis ki gondolta volna, hogy közel 10 év után új Dexter részeket fogok nézni hetiben. Tény, hogy lehetett volna sokkal de sokkal jobb is, de legalább kaptunk egy viszonylag normális lezárást az elcseszett hurrikán után.

Ezért a keretes szerkezetért meg külön jár a taps:
https://www.youtube.com/watch?v=zSVEkXXn2jE

California Max - 2022. 01. 09. 22:51

Imdbn minden resz 8-9-es, az utolso 4.9.
Pont igy ereztem en is. Vicc. Ezert kar volt az egeszert. Remelem nem lesz meg egy evad, meg egy proba a jobb befejezesert.

v0m1t - 2022. 01. 09. 22:56

Összességében jó évad volt. HA abbahagyják és ez a vége akkor el tudom fogadni ezt jobbnak mint az előző befejezést. Ha meg a pókember stílusban az öcskös Dexterrel folytatják, akkor nem.

Pr13m - 2022. 01. 09. 22:59

Olyan volt ez a Dexter finálé, mintha belerúgnának még egyet a már amúgy is földön fetrengőbe, és aki a földön fetreng, azok mi vagyunk a rajongók.
A sorozattörténet egyik legrosszabb fináléját tették le a 8. évad végén, majd 10 évre rá visszahozzák, mondván helyrehozzák a hibájukat. Letettek egy tök jó évadot, én legalábbis nagyon élveztem, majd a finálét megint összeb-rmolják. Tele hibával, értelmetlen jelenettel és fordulattal. Egyik kedvenc sorozatom volt mindig is, így elég heves érzelmeket vált ki belőlem még most is ahogy írom. Szánalom. Remélem ezek az írók soha többé nem kapnak melót.

SSY986 - 2022. 01. 09. 23:03

izé…
szódával elment ez a befejezés. én inkább annak a befejezésnek örültem volna ha Dexter megöli Harrisont és elszalad az éjszakába, de sajna nem volt tökük hozzá. Amúgy meg jó volt ez így is igaz kiszámítható, de legalább lezárt. Én nem szeretnék spinoffot, mert többet nem kell lehúzni a Friendly Neighborhood Serial killerről. azért egy Angelel történő kihallgatást megnéztem volna.

RoyStampler - 2022. 01. 09. 23:48

SPOILER

Az, hogy Dexter menekülni próbált, nekem nem volt fura (legfeljebb az, ahogyan csinálta), hiszen tulajdonképpen ezt tette a 8. évad végén is, és megtette volna már a 2. évad végén is, ha nem alakulnak (részben tőle függetlenül) úgy a dolgok, ahogy. Hogy mennyire állt volna a vád Dexterrel szemben, az kérdéses, de nem akart kockáztatni. Adódott egy lehetősége, hogy lelépjen, hát élt vele. Az életösztöne még működött, és ezúttal még az is munkált benne, hogy így lehetett (volna) együtt a fiával.

Logan megölése viszont eléggé random volt, még ha próbáltak indokot is generálni neki. (Értsd: rajta keresztül vezetett a szabadulás.) Mintha csak az lett volna a funkciója, hogy az utolsó pillanatban adjanak okot a nézőknek és Harrisonnak is, hogy ne sajnálják annyira Dextert, elvégre épp most ölt meg egy nyilvánvalóan teljesen ártatlan, jó embert.

Az érthető, hogy Dexter hajlandó volt feláldozni magát azért, hogy a fiának normális élete lehessen, de ezt az áldozatot így kellett meghozni, hogy Harrison húzza meg a ravaszt? Cseberből vederbe: Harrisont nem fogja kísérteni (annyira) apja sorozatgyilkos múltja (és a Kurt megölésében való bűnrészessége), de az a kép, hogy ő maga lőtte le az apját, annál inkább. Különben is, nekem az nem jött át, hogy miként volt képes lőni.

Nem örülök, hogy így zárták le a sztorit, bár még mindig jobb, mint a 8. évad vége. Dexter titkának felfedéséhez sokkal rafináltabb, jobban kidolgozott módon is eljutthattak volna (a rendőrcsaj – akinek a nevét még a 10. rész végére sem sikerült megjegyeznem – “nyomozása” tényleg nevetséges volt). Bírtam volna egy olyan plusz évadot, ami már a kőrözött bűnözőként való meneküléséről szól.

bvr - 2022. 01. 10. 00:09

óvazze…
a mostani finálé előttig összevártam hogy belekezdek és ha szórakoztató akkor ledarálom (amúgy az eredeti Dextert asszem az 5. évad közepéig néztem de azt az évadot untam és aztán elmaradtam az egésszel)
Naszóval ezt elkezdtem – és volt benne rengeteg hülyeség viszont a klasszikus guilty pleasure eseteként valahogy mégis működött! Nagyjából úgy a 8. epizódig… Ott már látszott hogy ez nem lesz erős, a 9-nél már eléggé húztam a számat, ez a finálé viszont még jól fel is b*szott.

Nálam a szórakozás két dolog miatt romlott el. Oké, a giltiplezsörködés miatt hajlandó vagyok elfogadni hogy Dexter a meglehetősen hanyag első gyilkossága után rögtön totál amatőr hebehurgya módon próbál beleugrani a másodikba (drogdíler az útszéli kávézóban) és a játék kedvéért tegyünk úgy hogy elfogadom hogy megzavarták de kimagyarázza. Aztán ugyanígy hebehurgyáb beleugrik a droglaboros esetbe, ott már végképp nem értem hogy nem bukott le (már látta a megérkező zsarukat, a csávókámmal még az asztalhoz folpakkozva, nem? De midnegy is, ezen is túlléptem. Számomra elég bénácskán megírt fillernek tűnt mindkettő, oké megbocsájtható. De basszus pár rész múlva visszatér a rendőrnőci, aki amúgy soha semmit nem tudott megoldani (itt a fináléban is Dexter mondta el neki hogy esetleg ha körülnéznének azon a rohadt telken a föld alatt ott van ám egy bazi nagy bunker), szóval seperc alatt összerakja hogy Dexter a hunyó (ami amúgy nem lenne csoda, hiszen egy random CSI epizódhoz képest érföld hosszú fényesen foszforeszkáló nyomokat hagyott maga után, de vazze ez olyan szinten nem a CSI hogy a rendőrnéni amikor megtalálja a leégett romok között a titáncsavart akkor azt nem ám akkurátusan elkönyveli bizonyítéknak neadjisten ehylszínelőt hív hanem zsbrevágja hogy utána kicsaphassa az íróasztalra mint aduászt… eszemf*szom megáll. Szóval a készítőknek nem ártott volna eldönteni hogy ők most pontosan milyen sorozatot is csinálnak mert ez így röhejes volt)

A másik bajom, hogy a 9-10es rész egyszerűen (számomra) nem volt szórakoztató. Igazából amiatt végig kicsit aggódtam hogy nincs jó ellenfél-karakter felépítve (és rendőri oldalról sem, meg hát Dexter amúgy is annyit bénázott), és sajnos be is igazolódott. Nem lett semmi abszurd-morbid-szórakoztaó-őrült-katartikus-stb bármilyen érdekes módon kitalált finálé. Ez egy nulla volt. Drámaként (mármint igazi, komoly drámaként, amiből azért kaptunk párat az utóbbi években) meg ez évad eddig sem működött számomra, így az a szál nálam amúgy sem volt igazán komolyan vehető (hanem inkább idegesítő, mondjuk ezen a casting se segített, Harrisonnal egy pillanatig sem tudtam együtt érezni, nem zavart a sorozatban hanem egy egy tökéketes kiegészítő mellékkarakter volt, Dexteren keresztül persze megvolt a szerepe, de ennyi)

Na mindegy, kár is volt erről ennyit írnom, összességében a legkevésbé sem ért ez ennyit. Az első 7 talán 8 epizód egyfajta bűnös élvezetnek jó volt, de összességében meg ez a kár volt kategória.

(ja, és sajnos Jennifer Carpenterrőlé már megint meg kellett állapítanom hogy milyen sokszor mennyire zavaróan ripacskodó számomra… Namindegy)

bvr - 2022. 01. 10. 00:16

“Valljuk be, Apa-Fiú duó rosszfiúkat üldöz az eléggé rossz vég lett volna. Egy sima staféta átadás is, amiben más keze által elhull Dexter sem működne.”

Ezzel egyetértek, a finálé közepén én is ilyeneken gondolkoztam hogy ugye nem valami ilyesmi irányok, mert ezek még rosszabbak lettek volna.

Amúgy amikor a 9. rész során már látszott hogy itt számomra érdekes, ütős finálé ebből már sehogyse lesz, akkor azon gondolkoztam hogy végülis még talán a “jobbára ártalmatlan” kaetóriából talán az a legjobb megúszás ha van valami limonádé finálé ahol már igazából semmi sem történik hanem úgyis csak arra szolgál hogy felvezessen egy következő évadot amit én természetesen már nem fogok nézni. Hát sajnos még ez lett volna a legjobb…

boz - 2022. 01. 10. 00:20

Az első 9 részt élveztem, ez kilenccel több, mint amit remélhettem az eredeti évadzáró után. A 10. meg történelemismétlés – kis jóindulattal kapufa, jóindulat nélkül meg csak béna, számomra nem jobb befejezés, mint az eredeti.
(Ehh, azért egy Batista – Dexter találkozás azért nagyon kellett volna.)

Deny - 2022. 01. 10. 00:48

Nekem semmi bajom a befejezéssel (mondjuk az eredetivel sem volt), szerintem várható volt, hogy meg fog halni. Igazából nekem úgy tűnt, hogy a rajongók elég hamar ki is találták a végét, hiszen már az eleje óta ez volt az egyik fő elmélet.

Dexternek mindenképp meg kellett halnia, hiszen nem menekülhetett volna az idők végéig. Talán olyan szempontból preferáltam volna a halálbüntetést, hogy az jobban ütött volna, vagy legalábbis jobb “full circle” pillanat lett volna, de nekem így is jó.

Az Angellel való szembesülést én is hiányoltam. Amikor Angela felhívta, azt hittem, arra megy majd ki a játék. Ha nem is beszéltek volna, de megnéztem volna az arcukat, amikor újra találkoznak.

Kíváncsi vagyok mi az a nagy bejelentés, amire készülnek. Spinoffra tippelek, de szerintem nincs értelme: Harrison önmagában nem érdekes annyira, még úgy se, ha esetleg C. Hall is visszatérne.

Nagyon tetszett az évad, hétről hétre tűkön ülve vártam.

C-DEF - 2022. 01. 10. 01:30

@winnie

ezt nem gondoltam ennyire általánosan bevett írásmódnak, köszi a háttérinfót,
viszont akkor rosszul fogalmaztam, nekem az egész úgy tűnt, hogy nem volt logikusan felépítve az odavezető út, hanem bármi áron, rohamléptekben, akármilyen bukfencekkel de bele kellett erőszakolni ezt a végkimenetelt, mert az volt az egyetlen fix pont és ez kiölte a szórakoztató faktort, az amúgy addig tök jó évadból számomra

Mark - 2022. 01. 10. 01:40

Az igazi büntetés az lett volna Dexter számára ha Harrison hal meg (az Ő hiábi miatt, pl. védeni próbálja vagy akármi ötletes csavar). Ezáltal egy még inkább kiüresedett sorozatgyilkos marad aki vándorol a messzeségben önmaga hiábi elől. De így látszik, hogy sima spinoffot akartak csinálni ahol néha visszatér dark passanger-ként Dex és ennyi. Több bőr, több pénz.

Mark - 2022. 01. 10. 01:41

Az igazi büntetés az lett volna Dexter számára ha Harrison hal meg (az Ő hiábi miatt, pl. védeni próbálja vagy akármi ötletes csavar). Ezáltal egy még inkább kiüresedett sorozatgyilkos marad aki vándorol a messzeségben önmaga hiábi elől. De így látszik, hogy sima spinoffot akartak csinálni ahol néha visszatér dark passanger-ként Dex és ennyi. Több bőr, több pénz.

tommy - 2022. 01. 10. 01:44

Na akkor kicsit átgondolva. Dexter ellen semmilyen bizonyíték nem volt Matt halálával kapcsolatban, a BHB ügyben még annyi se. Erre teljesen karakteridegen módon megöl egy ártatlant, csak, hogy a végén ne sajnáljuk annyira. Harrison nem akar gyilkos lenni, erre megöli az apját, majd mosolyogva elhajt a naplementébe.
Angela a “google nyomozó” egyszer csak elkezdte utálni Dextert, akibe elvileg szerelmes volt, de még a halála láttán se hatódott meg különösebben. Batistát visszahozzák, hogy Angelával telefonáljon. A gyilkos Harrisont simán elengedi. Kurt, aki 30 embert kinyírt már nem is érdekel senkit, pedig Harrison egy hozzá közel álló személy volt az utóbbi időben, esetleg megkérdezhette volna mit tud Kurt-ről?! Harrisonnak biztos normális élete lesz, miután megölte az apját és most tizenévesen megint magára maradt az utcán pénz nélkül. De legalább most már tényleg tv történelem lett, ez az első sorozat amit kétszer is sikerült vérlázítóan fosul lezárni.

Shiwo - 2022. 01. 10. 07:28

“– a rendőrcsaj gyakorlatilag egy Debra hasonmás”

szerintem szándékosan.. nekem logikusnak és hihetőnek tűnik, hogy Dexter egy olyan csajt választ, aki hasonlít Deb-re mind külsőre, mind jellemre

RoyStampler - 2022. 01. 10. 11:33

Én is aludtam rá egyet, nem lett jobb. :) Nagyon hiányzott a végén egy Dexter-Angel találkozó. Kis költői túlzással egy komplett epizód elmehetett volna azzal, hogy ők ketten ülnek egymással szemben a kihallgatóban, és Angel, az eredeti sorozat egyetlen komolyabb túlélője (bocs, Masuka és/vagy Quinn fanok), szembenéz halottnak hitt barátjával, aki nemcsak él, de egy (vagy több) gyilkosság gyanúsítottja is. Itt előhozakodhatott volna a LaGuerta-aktával, és ha nem is lett volna explicit bizonyítéka Dexterrel szemben, ez már tényleg elég katalizátor lehetett volna ahhoz, hogy Dexter meg akarjon szökni.

Logan megölése viszont megbocsáthatatlan, mármint írói szempontból. A dulakodás közben előkapott fegyver elsülhetett volna úgy is, hogy Logant sebesíti / öli meg, s bár egy efféle baleset túlságosan is dexteres megmenekvés lett volna, okot adhatott volna arra, hogy ott, a fogdán – és ne az erdőben – felvillanjanak azoknak az arcai, akik Dexter miatt haltak meg, és ezután már hihetőbb lenne, hogy antihősünk szembenéz a puskával.

Azt a puskát viszont nem szabadott volna Harrisonnak tartanaia. Tényleg nem tudom, mi járhatott az írók fejében, amikor Dexter és Harrison szempontjából is ezt a megoldást tartották a legjobbnak.

Az is teljesen értelmetlen volt, hogy Angela csak úgy hagyta lelépni Harrisont. A becsületes rendőrnőt hirtelen nem érdekli egy gyilkos? Meg – ahogy tommy is írta – egy lehetséges tanú sem az épp felfedezett sorozatgyilkossághoz? És ő, a nagy családszerető elküld egyedül egy tinédzsert az ismeretlenbe?!?

Caldwell, a kentaur - 2022. 01. 10. 13:49

@RoyStampler:
a rendőrnő egy percig nem volt becsületes, és sajnos súlyosan mellőzte a józan ítélőképességet. A rendőrré válásban a személyes érintettségen (a testvére elvesztésén) kívül más aligha motiválta, a városába költöző idegent, aki aztán a fiúja lett, korábban eszébe se jutott lecsekkolni, és hivatali időben, egyenruhában, hivatali feladatokat mímelve, közúton stb. rosszalkodott vele a kocsiban. Többször a saját személyes traumája és értékítélete befolyásolta a szakmai döntéseit, Dexter csalijára (Kurt preparáló műhelye) azonnal, gondolkodás nélkül ugrott. Igen, ez alapján nekem teljesen hihető, hogy borzalmas rendőr, és kettős mércét alkalmazva simán futni hagyja az önbíráskodásnak tűnő gyilkosságot elkövető Harrisont, ezzel talán sikeresen eltitkolva a későbbiekben azt, hogy Dexter az ő pancsersága miatt végezhetett Logannel, és szökhetett meg, valamint hogy Dexter jött rá helyette lényegében egy szál drónnal arra, amire ő 25 év alatt nem volt képes.

simko - 2022. 01. 10. 14:35

imdb pontozások részenként (2022.01.10, 14:22)

Cold Snap, ⭐8.9 (8,403)
Storm of Fuck, ⭐8.5 (5,529)
Smoke Signals, ⭐8.6 (4,941)
H Is for Hero, ⭐8.9 (5,012)
Runaway, ⭐9.0 (5,047)
Too Many Tuna Sandwiches, ⭐9.3 (5,325)
Skin of Her Teeth, ⭐9.1 (4,292)
Unfair Game, ⭐9.2 (4,492)
The Family Business, ⭐9.7 (5,459)
Sins of the Father, ⭐4.6 (7,441)

somebody - 2022. 01. 10. 14:57

Őszintén engem nem érdekel ez a srác spin offja az élő Dexter nélkül, de jó majd rájönnek, hogy hülyeség volt kinyírni, mert így oda a nézettség.

Theomo - 2022. 01. 10. 15:01

Szerintem is rosszabb volt a befejezés az előzőnél. Nem igazán értettem, h Harrison, aki gond nélkül megszurkálta a barátját majd rákente, hirtelen erkölcsbajnok lesz, hogy Dexter nem tartotta be Harry kódját (?!), vagy tényleg fontosabb neki, hogy Coach életben maradjon, akit pár hónapja ismer, mint a saját apja…? Akárhogy is, teljesen logikátlan döntés az íróktól, hacsak nem tényleg azt akarták megmutatni, hogy Harrison ekkora pszichopata.

Én életben hagytam volna, de oké, haljon meg, de akkor ne így. Dextert 8 évig követtük és láttuk, h éli meg, amikor ártatlant öl, ha most Harrisonnal tovább akarják vinni a sorozatot, akkor egy nagyon nem szerethető karaktert csináltak belőle éppen.

Remélem feltámasztják, ha újrakezdik.

Jim - 2022. 01. 10. 15:55

Bye, Dex!

Mikor Dexter még utoljára végiggondolta, hogy hány jó ember halt meg miatta, mi pedig kaptunk néhány pillanatképet a régi szereplőkről, akkor sok év távlatából újra érezhettük, hogy ez a sorozat indulása óta kizárólagosan csak fogyott az idővel, Debra halálával pedig tulajdonképpen véget is ért.
A fontosabb karakterek folyamatosan lemorzsolódtak, utánpótlás pedig nem nagyon érkezett, és amint az ilyenkor lenni szokott, a sorozat a mellékszálain el is halt.

Ehhez képest most 4-6 karakter kapott 10 epizódnyi időt arra, hogy kiváltson bennünk valamit, én pedig üresebb és érzéketlenebb voltam az egész évad alatt, mint Dexter valaha.

Harrisonhoz egyáltalán nem sikerült kötődni, főleg miután az apjával való kapcsolata nagyrészt indokolatlan mennyiségben elhúzott hallgatásban és ölelkezésben merült ki, ráadásul a srác kora, alkata és szerepe miatt inkább volt tenyérbemászó, mintsem megnyerő.

Angela karaktere barátnőként teljesen súlytalan és mellőzhető volt, azonban jó hír a színésznőnek, hogy nyáron már csak a legközelebbi hozzátartozói fogják őt ezzel a szerepével azonosítani.

Logant sem sikerült különösebben megkedvelnünk, dacára annak, hogy az utolsó részben látványosan igyekeztek szájba rágni, hogy mennyire jó ember. Mikor Dex megölte, dühösebbek voltunk az egyértelműen rossz döntés miatt, mint szomorúak az áldozatért.

Kurt módszere, motivációja és karaktere középszerű, ám kedvenc örökzöldjével (Del Shannon – Runaway), látványos ereklyéivel, a nála is sokkal-sokkal szürkébb környezetének kontrasztjában, mégis a sorozat egyik emlékezetesebb főgonoszaként véshetjük be őt emlékezetünkben.

Baki volt-e, hogy egy vidéki rendőr lebuktatja a Bay Harbori-mészárost? Szerintem nem.
Mint a rendőrség kötelékeibe tartozó vérnyomelemző, közvetetten már Miamiban is felmerült gyanúsítottként, viszont mégiscsak tű volt egy hatalmas szénakazalban. Ám, amikor név szerint foglalkoztak vele, olyankor a korábbi évadokban is szorult már a nyaka körül a hurok. Ráadásul most egy kis közösségben bukott le azzal, hogy nevet változtatott, halottnak hiszik és dolgozott együtt a feltételezett BHm-sal, továbbá aktuálisan 3-4 ügyben is felmerült a neve emberrablási kísérlet és emberölés vádjában.

Nem tudom, hogy mindent figyelembe véve mennyire nevezhető életszerűnek az, amit az utolsó részben láttunk, de amint a sorozat véget ért Debra halálával, úgy végzett magával Dexter Morgan is, mikor megölte Logant(!?). Erre kár volt pazarolni 10 részt.
Talán egy rendhagyó évad jöhetett volna, ami Dexter tárgyalássorozatát követi végig, miközben bemutatja az emberek megosztottságát az ügyben, felelevenítenek Dexter ügyei közül párat, akár olyanokat is amiket korábban nem láthattunk, majd tanúként megjelenik Batista és túlélési motivációként Harrison is.
Ez nyilván jóval nagyobb költségvetést igényelt volna.

RoyStampler - 2022. 01. 10. 16:25

Caldwell, a kentaur: hát, így összefoglalva… igazából… tényleg. :)

Anthonz - 2022. 01. 10. 16:31

Nem leszek finom, erre egy szó van: szemét!

Nem az a gond, hogy nem tetszik az évad, vagy a befejezés, akármi. A gond a megvalósítással van: amiket előttem is felsoroltak. Amikor az írók saját maguk logikájának többször is ellentmondanak, az szánalmas.

Lehetett így is, morális okból érthető lezárás: Dexter le kell bukjon, és meg kell halnia. OK. De az összes többi esemény teljes tévút elkezdve Angela nyomozásaitól folytatva a Dexter elleni “bizonyítékokkal”, Coach megölésével (akárhány filmben csak simán kiájul ha jól megszorongatják a nyakát), a végkifejletig. Harrison megöli a saját apját, ezzel már többszörös gyilkos, hát ez fantasztikus!

Abraka dabra - 2022. 01. 10. 17:59

Nekem sem tetszett a vége. Jó fiú akar lenni, aztán simán hidegvérrel megöli az apját? Remélem nem akarnak újabb évadot csinálni a Harrisonnal, mert egyáltalán nem olyan figura, akit szerintem szívesen néznének az emberek…

Shyllard - 2022. 01. 10. 18:20

Elégedett vagyok vele, kicsit szomorú vagyok, hogy csak egy további évadot kaptunk, de igaziból már nem volt hova vinni Dextert. Szerintem ez a szülő-gyermek kapcsolat jót tett a sorozatnak, illő véget adva neki. Persze, nem tökély, de elégedettebb vagyok, mint a hurrikános eltűnés után.

PáLoS TReND - 2022. 01. 10. 18:42

A 7-ik részig olyan kínos és nyögvenyelős volt, mint a Mátrix 4 nyomora.
Aztán a 8-ikban villant némit a 9-ik feléig.
…amúgy veszett szokatlan, mert ilyen bűzös epefakasztást csak a magyarországi Tanártól meg Keresztanyutól szoktunk spriccelve kapni.
Úgyhogy pöcébe, mint a Mátrixot.
Generáció váltásra van szükség!!!

Dean666 - 2022. 01. 10. 20:35

Tűrhető volt, jobb, mint az alap sorozat befejezése. Szerintem úgy lenne értelme a New Blood címnek , ha Harrison vinnè tovább a stafètát és Dexter lenne a Dark Passengere…

Bazsi - 2022. 01. 10. 20:44

Hát ez engem most sziven ütött…
Hogy lehet így elb.szni kétszer egy sorozatbefejezést? Hát így…
Ennél még az előző is jobb volt.
Voltak hibák, de ennek ellenére szerettem, de ez az utolsó 10perc egy vicc!
Hogy lesz ebből igy folytatás? Csak úgy ha kimagyarázzák h nem halt meg kóma stb…de tényleg ha csak ilyen elcseszett befejezéseket tudnak írni akkor inkább hagyják…
Hihetetlen. Tényleg kifejezetten szerettem az évadot, de ez a vég számomra k.rva nagy csalódás

nzoli17 - 2022. 01. 10. 21:28

Rendezo megerősítette,hogy Dexter halott es pont. Az o karakterenek vege. Szoval ha lesz folytatás,akkor Harrison,es dexter max latomaskent.

winnie - 2022. 01. 10. 22:23

a részt marcos siega rendezte, ő nem erősít meg semmit, neki nincs sok köze a sorozathoz, mint ahogy a sorozatokat rendezőknek általában. a készítő, illetve showrunner az illetékes.

Protko - 2022. 01. 10. 22:23

A közepétől érezni lehetett, hogy a fia fogja megölni.
Ettől függetlenül egy tárgyalásos, börtönös évad szerintem ugyanúgy hozott volna a konyhára, csak az egy teljesen más műfaj, valóban nagyobb költségvetéssel. (bár utóbbiban nem vagyok biztos, de a műfajváltást nem vállalták be) Kár, szerintem tök érdekes lett volna hogy Dexter végre önmaga mások előtt is. Egyébként a morális szempontból a járulékos veszteségei meg sem közelíti a megmentett emberek számát, de nyilván ha én lennék a járulékos veszteség vagy az anyukám akkor kevésbé lennék ilyen megértő az önbíráskodással kapcsolatban :D
Szerintem a Dextert alakító színész kikötötte hogy meg kell halnia, csak úgy vállalja el. Mégpedig pont azért hogy morális szempontból ne bátorítson másokat az erőszakra.

Kieg: Én jobban örültem volna ha batista öli meg és nem a fia.

Irodai Patkany - 2022. 01. 10. 22:24

Szpojler: szar volt.

bvr - 2022. 01. 10. 22:40

Tegnap óta gondolkoztam még ezen az évadot de egyszerűen meta-szinten nem értem mit szerettek volna a készítők (mármint konkrétan, nem csak azon a szinten hogy “méltó” lezárást ahhoz képest mint a múltkor) Oké, fogadjuk el hogy a levert cölöp az hogy Dexternek el kell buknia, méghozzá úgy hogy a saját fia keze által. (de azért szögezzük le hogy ezermillió más lehetőség lenne, csak most elfogadom hogy ez a készítői szándék) Azért ez alapvetésként elég komoly dráma, illetve tragédia. Akkor a nézőt nem kellett volna 9 és fél részen keresztül erre hangolni? Mert pl. engem nagyon nem erre hangoltak, ez kb. a 7. részig azért egy a maga módján szórakoztató fekete komédia (vagy nem tudom mi lenne erre a jó szó) volt, már csak Dexter belső párbeszédeit is hallgatva. Miközben nem valami olyasvalamit kellett volna csinálni (és mivel 8 év eltelt a valóságban is, tehát simán megléphető) mint ami mondjuk a Logan és a korábbi filmek kapcsán. Hogy az elejétől egy sokkal darkosabb hangulatú sorozat, amiben van értelme egy ehhez komor látványvilágnak, stb. Hogy a finálé tényleg katartikus tudjon lenni. Továbbá, itt akkor Dexter fia egy minimum ugyanannyira fajsúlyos karakter – baromi fontos hogy ki lesz a casting, hiszen ezen áll vagy bukik majd a végén az egész! Ha nincs jó casting, kár is belekezdeni az egészbe. Persze Michael C. Hall nem egy színész-isten, de őt már nem is kell építeni a nézők döntő többségének, hiszen arra volt 8 évad (amiből az első néhány ráadásul tényleg jó, nem véletlenül vagyunk még mindig itt, pedig 2006 nem ma volt…), ő már eggyé vált ezzel a karakterrel, de aki a fiát játssza neki csak ez a pár epizódja van. na hát ez nem jött be (kb döbbentem olvastam a mai hírekben hogy egyáltalán lehetőség szintjén arról beszélni hogy folytatás/spinoff… Namindegy) Végül a forgatókönyv, akkor mindennek nagyon összeszedetten (hiszen csak 10 rész, ami nem sok de azért nem is kevés, szóval komoly dolgot kell felépíteni de elsietni se lehet – lásd pl. breakingbad ahol az első pár évadnak mindig micsoda drámai íve volt) ennek a drámai csúcspontnak az építésére fókuszálni, egyrészt Dexter világa és személyisége, másrészt a fia, végül maga a katalizátor ami kiváltja a tragédiát (és persze az is hogy ehhez milyen utójáték tartozik, de idáig már kár is lenne merészkedni) Na ha ezt mind jól összerakják akkor (még ha nem is feltétlen tetszett volna) azt mondom lett volna értelme ennek az évadnak (nem véletlenül hoztam példának a Logant, én amúgy különösebben nem szerettem azt a filmet, de nagyon is érthetőnek találtam miért lett olyan és azt is hogy sokaknak miért tetszett annyira)Én amúgy tökéletesen el lettem volna egy ennél sokkal könnyedebb szórakoztató fekete komédiával is (vagy tényleg nem tudom minek nevezzem) , csak akkor persze nem ilyen véggel, ezt csak arra írom hogy ha itt az a fix pont hogy ez legyen a vége, akkor ehhez szerintem nagyon nem jól volt összerakva kb semmi sem.

Emanci Pál - 2022. 01. 10. 23:55

Úgy tűnik az amerikaiaknak (USA) az utólagos mítoszrombolás az egyik új fétisük.
Koncepció szintjén biztos sokkal jobb volt, ezt egyébként elhiszem. A karmikus dinamika nem rossz dolog, lehet remek eszköz, csak ha nincs jól felépítve akkor erőltetett, avagy összecsapott benyomást kelt és zavaróan hat. Azt hiszem már bizonyossággal kijelenthető, az új évad finoman szólva nem lett jó, több szempontból sem. Az előző résznél talán még valahol reméltem is, hogy esetleg lehet egy második évada, de így… Nem csak arról van szó, hogy Harrison nem vinné el a hátán (mert nem vinné), hanem hogy ez a több sebből vérző, nagy jóindulattal közepes produktum, egy már-már kultikus, de mindenképpen emblematikus sorozat folytatásának rendkívül kevés.
Kár érte, de igazság szerint várható volt, főleg az első pár epizódot követően.

Bobi - 2022. 01. 11. 00:49

Spoiler: Dexter nem nyírta volna ki így az edzőt. Abszolút nem rá vall. Onnantól tudni lehetett, hogy neki lőttek. Amúgy jó volt az évad, de Hall nélkül értelmetlen a folytatás.
Harrison halálát könnyebb lett volna “elnézni”, ha már ennyire szabadjára engedték a sötét utast. És akkor lehetne folytatni is…

jerrycomovie - 2022. 01. 11. 05:44

Kissé összecsapottnak érzem, pedig biztos nem úgy kezdték el megrendezni, hogy az lenne a cél. Pl. Batistát elhívja a seriff, de már nem látjuk, hogy megérkezik és milyen arcot vág, mikor meglátja Dexter holttestét. (Mondjuk Dexter nagy franc volt, amikor mint a helyi fegyverbolt legjobb eladója, meghackelte Harrison puskáját és a lövedék, amely mellbe küldte, nem ölte meg, de néhány órára kiütötte…) joke… Mellesleg, mi lett a milliomos Edward Olsennel? A figurát bemutatták, sőt, a seriff lányával kapcsolatban még arra is lehetett gondolni, hogy valami erőszakos mellékszál lesz belőle, de valamikor átaludhattam azt a részt, amikor kiírták a történetből. Lemaradtam valamiről vele kapcsolatban, vagy kb. akkor volt benne a soriban utoljára, amikor a seriff ellátogatott hozzá?

blady - 2022. 01. 11. 06:53

Farewell, Dexter Morgan.

Érzelmileg nézve; sokat töprengve a dolgon, mindig oda lyukadok ki, hogy másodjára is sikerült elképesztően méltatlan lezárást kapnia:D egyszerűen röhejes. Sokkal “Dexteresebb” lett volna, ha végre talál magának egy méltó ellenfelet, akit sikerül eltennie láb alól, de a főellenség is megöli őt. Ehelyett a hiteltelen erkölcscsősszé vált fia puffantja le, mint egy kutyát??? Na ne.
A könyvekben nekem sokkal jobban bejött az az ötlet, hogy Dex Astort kezdte terelgetni, bambaarcú Harrison pont annyira volt illúzióromboló, mint anno a prison break-ben LJ….de Kurt legalább emlékezetesre sikerült. Alapvetően szerettem, szívesen néztem ezt az évadot, egészen a nyaktörésig. Ha meghallottad, tudtad, hogy Dexnek annyi, kész, kaput, finitto félretéve bármiféle mozzanatot, ami mindaddig történt. Minden mehetett a kukába. Hiába tolták eléd a többi karaktert, egyszerűen azért kellett meghalnia, mert nem fér bele, hogy megöljön egy ártatlan rendőrt, aki ráadásul fekete:D fúúúú ez nekem annyira…áhh. Még mindig vérzik a szívem, hogy ilyen mondvacsinált hülyeségbe kényszerítették bele…

Bármennyire hülyén hangzik kellett volna még egy rész, ez így nekem túl kapkodós lett és hiába rossz ember Dexter, én úgy gondolok rá, mint kedvenc negatív hősömre, mert sok jót tett azért, hogy jobb hely legyen a világ..

Nem látom a folytatás lehetőségét. Ha Harrisonnal akarnak továbbmenni, az már nem Dexter, még akkor sem, ha Harry-hez hasonló iránytűként funkcionálna, az.már.nem.Dexter. pont. Hagyják a fenébe az egészet, bántották eleget.

agika88 - 2022. 01. 11. 08:50

Összességében a nosztalgiafaktor miatt szívesen néztem ezt az évadot. Régóta az egyetlen sorozat volt, amit hetiben néztem.
A vége szar lett, csak sikerült kettőből kétszer elrontani. Én szívesen néztem volna meg ahogy a halálsoron Batista adja be neki a mereginjekciót, vagy valami hasonló nyalanksagot. :D Elvégre a rendőrséggel és a saját ‘barataival’ járatta mindig a bolondjat.
Harrison utálatos egy karakter volt de azért sajnáltam a végére..
Semmiképpen se kell még egy évad Dexter, Harrisonnal meg pláne ne.

cheese - 2022. 01. 11. 10:03

Csatlakozom azokhoz, akik szerint összecsapott volt a vége. Ahhoz képest, ahogy felépítették ez egy tipikus 12-13 részes sorozatnak tűnt. Már csak a tempója miatt is. Lezárást zsúfolni utolsó 5-10 percbe, annak sosincs igazán jó vége.
Már a sokat citált 8 évad se volt méltó. Dehát basszus nem is létezett méltó lezárás. Az egész sorozat olyan mint Dexter gyilkos hajlamai: nincs rá mód, hogy véget érjen, míg maga Dexter be nem végzi. A kérdés a hogyan,ugye. Kellett volna még két évad egy méltó ellenféllel, talán magával Debrával, aki miatt kivégeznék és ott látná maga előtt azokat akiket járulékosan ölt meg.
Ez volt a gond itt is. Harrisonnak rendes kiképzés kellett volna, ahogy Dexter flashbackjeiben is láttuk anno. Persze rádöbben, hogy apucinak néha ártatlanok is becsúsznak, aki emiatt a saját asztalán végzi fólia alatt Harrison szikéje által.
Tudom sablonosnak tűnnek, de az elhajózom a naplementébe (na jó hurrikánba :D) és a csak úgy lepuffantom a fatert, akivel most kerültem egy hullámhosszra? Ennél még a papírforma is kielégítőbb.

ooo - 2022. 01. 11. 11:04

Igazából reggelig tudnám sorolni, hogy mekkora f*szságok voltak az évad során, de ez a fináléban még inkább kicsúcsosodott. Az egész évad mélypontja egyértelműen Harrison volt, maga a karater, a színész, minden ellenszenves, ami e köré épül. Ezzel a gyerekkel új évadot? Viccnek jó.

Évek óta keresi az apját, erre csak szimplán lepukkantja. Elmondja, hogy ő normális életet akar, lepukkantja és kb. ugyanúgy menekülnie kell, mintha az apjával elmentek volna? :DD Megérte.

Logan halála is teljesen indokolatlan volt, mert nem volt Dexter ellen semmi konkrét. Angel bevonásának is akkor lett volna értelme, ha szembesítik Dexterrel, de így?

vidrawilfred - 2022. 01. 11. 11:33

Hát hmhmhm…. Kb 18ban elővettem és újra néztem az (akkor még) első nyolc évadot. Lelkem orcàjàn még halovàny,àm annàl sajgóbb sebhelyként ott éktelenkedett a finàlé mementója. Àm egészében nézve, némi belemagyaràzàssal, elfogadta gadhatócà szelídült. Heg maradt, de màr megbékéltem vele. Az első nyolc etapban végig nézegettük Dexter emberré vàlàsàt, ahogy 30plusszosan elkezd végigmenni azon a személyiség/lélektani fejlődésen,amin az emberek arra a korra màr rég maguk mögött tudhatnak. Ìgy, belefért a Hannah-hoz köthető viszonyulàsa és a sorozat (akkori) végi néma csend.
Ellenben az elfogadàs nem vàltoztat azon a tényen, hogy, mégha azzá a tudattal is,hogy milyen minden hozzà közel àlló ember elvesztéséért,(beleértve a sötét utast) sajàt magàt okozhatja S ezzel egyedül kell szembenéznie,egy megùszós befejezés volt.
A kilencedik, (vagy newbloodelső) évad legalàbb egy konkrét döntést meghozott, és kitartott mellette. Az eredeti showrunner anno nyilatkozott,milyen befejezést is képzelt el Dexnek és be kell valljam, bàr nyomokban fellelhető volt, az még mindig jobban tetszett volna.
Dexter önmaga legendàjànak csapdàjàba esett. Az első négy,( bàr Mivel Pràdós évad elsőre nem volt akkora szàm) évad olyan ízt hagyott az emberek szàjàban, amit nem lehet felülmúlni. Dexter vàltozott az évadok soràn, egyre emberibb döntéseket hozott, amik tobzódtak a hibàkban. Ahogy a normàlsi emberek döntési is. Minél jobban bban tàvolodott a hüllőagytól és közeledett az emberhez, annàl több és fàjóbb hiba jelent meg a döntései soràn.
És hogy miért volt ez nézőként vérlàzìtó? Mert Dex rigeg szàmìtàsból cselekedett, nem pedig érzelmei hatàsàra. A sorozat előrehaladtàval megkérdőjeleződött a kódex és ezàltal Harry döntésének validitàsa. Dexter és mi is abban a hiszemben voltunk, hogy ő egy ragadozó, teljesen érzéketlenséggel teszi amit tesz. De ahogy Dex vàltozott, vàltozott ez is.
Fentebb emlìtettem Dexter személyiséglélektani fejlődését, ennek àllomàsai is felismerhetőek voltak. Első évadban: Brian, a testvér aki olyannak akár elfogadni amilyennek ő akar làtni, Màsodikban: Làjla és Fókusz(szöpràjzmadafaka)sajàt tetteink következményeiről fakadó veszteség, harmadik:Pràdó, az első baràt S abban való csalódàs, negyedik: egy szeretett személy elvesztése és annak valós megélése, ötödik: gxàsz és elengedés, hatodik évad:szembefordulàs a tradìciókkal, melyeket kapunk S nem vàlasztunk(vallàs és a kód pàrhuzama),hetedik: a szerelem têmaköre, a maffiózó esete és Hannah, avagy illik-e szerelembe esni feleségük halàla utàn. Itt azért nem annyira nyíltan volt ez jelen, de Hannah személyével S annak elfogadàsàval leheletnyi àthallàs azért akad. És végül a nyolcadik évad: mikor beteljesülne a vàltozàsod, de a Te magad vagy, aki ezt szabotàlja.
Hogy a kilencedik/újelső miként illeszkedik ide még nem teljesen vilàgos, de alszom még rà pàrat és majd kifejteni.

Összességében megbékéltem és élfogadtam ezt a lezàràst, igyekeztem elengedni a sajàt prekoncepcióimat, S aképp làni Dextert, ami most és nem ami volt.

Fú, ez bitang hosszú lett, de màr érett egy ideje. Ezer bocsànat

karit - 2022. 01. 11. 11:38

Nem volt ez rossz írás, csak az északi szél szétfújta a forgatókönyvet, és rossz sorrendben rakták vissza a lapjait (már amelyiket megtalálták a hóban).

Az edző kinyírása egy esetben lett volna elfogadható: ha akkor Kurt még él, és Harrison életveszélyben van odakint, mialatt Dexter a leégett házban talált csavar miatt a zárkában ül, és hiába próbál a Coach lelkére beszélni.

EZUTÁN kapják el és nyírják ki Kurtot.

A végén a lövéshang után Harrison esik össze, mert a rendőrkocsi GPS-ét követő Angela lelőtte a fák felől. Dextert ismét lecsukják.

Megérkezik Batista, jön a Nagy Találkozás: – Megölted a feleségemet, miután a tanúm voltál az esküvőnkön, bazmeg!

Dexter mindent tagad, majd vádalkut köt, felkínálva két tucat eltűnés megfejtését. Végül is azt a panoptikumot maguktól az életben nem találták volna meg a helyiek.

Fura, hogy egy sorozatgyilkost próbálok megmenteni, de tényleg nehéz őt elengedni az első öt-hat zseniális évad után.

A nagy kapkodásban egy dolog nem derült csak ki: Harrison és Audrey kaptak-e végül parmezánt a boltban.

bvr - 2022. 01. 11. 12:25

“Végül is azt a panoptikumot maguktól az életben nem találták volna meg a helyiek”

mért ne találták volna meg mikor Dexterék seperc alatt kiszúrták a föld alól kijövő csövet egy drónnal, hátmégha a rendőrség személyesen túrná szét a telket.

Meg ez eleve nem is szimpla csipcsup helyi ügy onnan hogy eltűnik egy nemtomhánymilliókövetős yt/podcaster sztárocska.
Bár arra most nem pontosan emlékszem de akit láttunk is mint áldozatot csajszit, ő sem helyi volt, nem? Hanem csak átutazó. De erre most lehet rosszul emlékszem (és közben meg annyira nem érdekelt hogy utánanézzek) de amúgy ott nem volt kis forgatókönyvbeli ellentmondás hogy amikor a rendőrnéni felől néztük akkor ott mintha a helyi eltűnt lányokat keresné, másrészt sorozatgyilkos szempontból meg a célpontok nem a sodrodó átutazók voltak? na az meg viszont (ha azt valaki összerakja) akkor nem helyi ügy hanem mindenfelől jönnek a csajok és az bennük a közös hogy itt tűnnek el, ez akár szövetségi szintű (fbi) ügy lehetne, de ezt simán lehet hogy túlgondoltam.

bvr - 2022. 01. 11. 12:29

kieg: és ugye hogy a rendőrség miért túrná szét a telket, hát mert eltűnt személy akinek amúgy az utolsó ismert cselekedete hogy felgyújtott egy házat (a megbomlott vigyor az arcán mint valami paródia persze csak nekünk nézőknek van meg (hacsak nem volt erről is egy vadkamera, hehe), de odáig a rendőrség is eljutott hogy a saját tartálykocsijából locsolgatta a naftát.

karit - 2022. 01. 11. 13:50

@bvr: úgy tudják, Kurt lelépett, a rendőrség máshol fogja keresni. Dexter jobban álcázhatta maguk után a lejárót, a telek széttúrása nem lenne indokolt (nem tudják, hogy keresni kéne). Mire egy új tulaj belebotlik, Dexterék már árkon bokron…

Running - 2022. 01. 11. 15:39

Hát…sajnos ez így nem volt jó. Nem a megoldás volt rossz, hanem az odavezető út. Simán kellett volna még pár rész, vagy még egy évad, ahol a fiával együtt tanulja a dolgokat és valahogy előkészíteni szép lassan a bukásását.
Ez így egy összecsapott logikátlan valami lett. Nem sokkal jobb, mint a 8. vége, sőt ha jobban belegondolok…

Acheron - 2022. 01. 11. 17:11

Már gyakorlatilag mindent elmondtak előttem. De csak egy dologra tudok gondolni. Mégpedig, ezt egy Vince Gilligan annyival, de annyival jobban meg tudta volna csinálni! Úristen, de kár, hogy nem kérték fel őt. :(

Chooby - 2022. 01. 11. 18:17

Üdv mindenkinek!

Most néztem meg az utolsò részt, már nagyon vártam…kár volt. Az egész évad kicsit döcögős volt, de ezt betudtam a 10 év kihagyásnak, és kompenzálta az a tény, hogy egy fagyos északi kisvárosban történtek az események. Ez a milliö valahogy pluszt adott az egésznek. Dexter botladozása sem zavart a gyilkolással, de a szokásos alaposság és megkopott profizmus azért egy kicsit furcsa volt, dehát öregszik és kész. Reménykedtem hogy végre meghallgatták a rajongòkat, Michel C. Hall pedig bevállalta a folytatást, tehát kedvenc pszichopata sorozatgyilkosom ùjra képbe kerül. A fiával vagy nélküle számomra irreleváns volt, egyszerűen Dexter feelinget akartam…de ez a finálé, egy botrányosan xar, összecsapott , kiábrándìtò fos volt. Nem tudok ròla pozitìvumot. Egy kérdés merült fel bennem mint az ùj mátrixnál is : miért volt erre szükség??? Én dextert akartam látni a maga antiszociális sorozatgyilkos mivoltában, és nem plusz egy évadon keresztül hanem még jòpár évadon át…mi a fene volt ez ìgy???

bvr - 2022. 01. 11. 18:35

karit: de az ilyesmik miatt írtam még alegelső hsz-ben hogy a készítőknek el kell dönteni milyen sorozatot csinálnak. Mert _lehetne_ persze az is amit írsz, de itt másik alkalommal hazajön a rendőrnéni és két fotóból (amúgy lezárt ügyek) összerakja hogy Dexter a hunyó, majd bónuszként azt is megfejti hogy bay harbour butcher.
Ilyen esetben persze majd keresik máshol is, de először nyomok után kutatva csavarjaira szedik azt a telket (plusz pár napja hozták be gyilkossággal gyanúsítva, közben eltűnt a podcaster csajszi ahol joggal lehet összefüggést keresni az eleve rá gyanakvó rendőrnéninek, a gyújtogatás miatt amúgy sem kell nagyon ürügyet keresni) Nekünk nézőknek még végig se kell nézni ahogy keresnek, bár volt már ebben a sosozatban search partytól kezdve a keresőkutyákon át egy másik jó helyszínelőn át minden, de most bőven elég lesz ha sasszem detektívnéni kimegy és vet a telekre pár szúrós pillantást.
Amúgy ezzel egyáltalán nem azt mondom hogy ilyennek kellett volna lennie – hanem hogy az a fényképes úgynevezett nyomozás lógott ki baromira
(bár másik irányba lendüve nekem Dexter eltúlzottan amatőr akciói is kilógtak, ahogy Kurt locsolja a benzint és alágyújt az dettó, bár ott már amúgy is rohanni kellett a finálé felé)

Ist - 2022. 01. 11. 21:22

Aki most is azt írja, hogy ez a befejezés sem jó… mi lenne a megfelelő befejezés pl?
Nekem egyikkel sem volt bajom.

sziszko - 2022. 01. 11. 21:48

ez ritka szar befejezés volt

C-DEF - 2022. 01. 11. 23:47
Aldo - 2022. 01. 12. 01:37

“Mellesleg, mi lett a milliomos Edward Olsennel?”

Az évad elején csak úgy eltűnt. Az utolsó jelenete az út szélén volt Audreyval, akinek felajánlotta, hogy elviszi, mert lerobbant a kocsija.
Igazából még annyi szerepe sem volt, hogy gyanakodni lehessen rá, hogy ő vadássza le a csajokat az erdőben, mert sokkal alacsonyabb és véznább volt, mint Kurt, akire a maszk ellenére is lehetett gyanakodni.

Aki nemrég látta, hogy jobban emlékszik a korai évadokra, erősítsen már meg, vagy javítson ki. LaGuerta azért kezdett el nyomozni a 7. évadban, mert megtalálta az egyik vérmintát, így jött rá, hogy nem Doakes a gyilkos. Meg is bilincselte Dextert, de komoly bizonyítéka nem nagyon volt ellene. Ezután Batista úgy kezdi a kövi évadot, hogy megemlíti, hogy kidobálta LaGuerta összes cuccát, erre most előkap egy vastag aktát?

kovacs_ugynok - 2022. 01. 12. 07:47

A készítők végleg ki akarták nyírni Dextert, de azért még egy bőrt is le akartak róla húzni. Maga a sorozat kinyírása elég hebehurgyára sikerült. Remélem azért lesznek álmatlan éjszakáik, hogy akkora hülyék voltak, nem csináltak még több évadot belőle!

tommy - 2022. 01. 12. 12:02

Még 2 évad egyébként lett volna benne szerintem. egy klasszik felépítésű a napsütéses LA-ben, meg mondjuk egy végső lebukásos menekülős lezárós. Lehet, hogy Hall nem akarta már folytatni?

T - 2022. 01. 12. 12:32

Sokan leírták már a véleményüket előttem és én is egyet tudok érteni.Jól indult, a hangulat is megvolt, nagyon jó volt újra látni Dextert, de borzasztóan összecsapták a lezárást.Picit mondjuk azért hiányoztak a karakteresebb szereplők Dexter mellől, viszont a végét leszámítva pozítívan csalódtam.
Szerintem is lehetett volna még benne 1-2 évad, így viszont még jobban fáj, ahogyan befejezték.

hani007 - 2022. 01. 12. 13:30

Nem vagyok egy kiborulós típus, de én annyira bőgtem – igen: bőgtem – a befejezésen, hogy alig tudtam abbahagyni.
Hogy lehetett ennyire tönkretenni a “Dexter” sorozatot??!! Hogy lehetett így vége??!!
Nekem ehhez képest a 8. évad vége teljesen rendben volt -(épp most daráltam újra végig az egészet, hogy frissen üljek neki az újnak). Mert könyörgöm EZ MI VOLT???!!
Miért kellett ezt az évadot leforgatni??? Mi értelme volt a rajongókba belerúgni???!!!
Előttem már sokan szó szerint úgy megfogalmazva leírták azokat a logikátlanságokat, amik rettenetesen zavaróak voltak. Pl. edzőbá’ megölése; a vidéki rendőrcsaj rájön arra a semmiből, kicsoda Dexter, de azt 25 évig észre sem veszi, hogy mi zajlik körülötte; majd akibe eddig szerelmes volt, semmi bizonyítékokra támaszkodva az első számú közellensége lesz; Harrison estében meg semmilyen következménye nem lett sem a szándékos késelésnek, sem annak, hogy a srácnak kitörte a könyökét, mikor az már feladta a meccset -ergo: Harrison már 16 évesen gonosz és ártatlanokat bánt, amit anno Dexter nem tett meg; megüli az apját, a nagy igazságosztó rendőrnéni meg elengedi, hogy menjen csak, hátha tovább gyilkolássza az ártatlanokat, közben meg Dexter a gonosz a szemében; illetve Harrison azért jött idáig Argentínából, hogy végül megölje az apját, miközben ő is beismerte, hogy menni életet mentett meg az apja (még akkor is, ha volt néhány járulékos áldozat, de könyörgöm mennyi lett volna még, ha nincs Dexter??) -inkább maradt volna Argentínában!!! Amúgy sem volt szimpatikus ez a színész; erre a szerepre meg végképp nem, soha egy pillanatig nem tudtam rá úgy tekinteni, hogy tényleg ő Dexter fia, viszketett tőle a tenyerem.
Szóval egy szónak is száz a vége: engem azért ütött ennyire szíven ez a befejezés, mert megölték a kedvenc negatív hősömet, aki igenis jobb hellyé tette világot és szabadon engedtek egy hülyegyereket,aki már most is csak az ártatlanokat bántotta.Mintha Batmant ölték volna meg… Nekem ezzel az az üzenete, hogy a mai világban akkor a gonosz élhet,a gonoszságnak van létjogosultsága, azt tehet mindenki mindenkivel, amit csak akar és ahogy csak akar, mert senki nem fékezi meg; az törvény kevés hozzá, aki meg máshogy szeretné helyre hozni a dolgokat, biztonságosabb hellyé tenni a világot, az meg pusztuljon. Szomorú!
Kérdem tényleg mi lesz Hollywood következő húzása? Megöli Batman-t is???!!!

hani007 - 2022. 01. 12. 13:33

Még annyi, ami lemaradt: én ezt az évadot igyekszem kitörölni az agyamból, mert nekem ezek után nálam a 8. évaddal lett vége.

kovacs_ugynok - 2022. 01. 12. 14:11

Ez a titáncsavaros lebukás is elég erőltetett. Valamit nagyon benéztek a készítők. A titán ugyanis még az olvadáspontja (1668°C) előtt nagyon jól reagál az oxigénnel is és a nitrogénnel is (500°C felett). Az olvadáspontja nem sokkal magasabb a sima vasénál.

Az is eléggé a nézők lenézése, hogy a fehérszarvasgyilkos ficsúrt nem rögtön égette el (800°C fölötti hőfok), és utána nem takarította ki a tűzteret. Egyértelmű volt, hogy keresni fogják, így a barlangos nézelődés is eléggé béna volt.

kovacs_ugynok - 2022. 01. 12. 14:13

Kinyírták Dextert… a szemetek.

Quantumleap - 2022. 01. 13. 04:59
Rajzszög - 2022. 01. 13. 10:40

Ez a megölök valakit, majd titokban elégetem a hullát, de titátcsavar volt az áldozat lábában, ami nem égett el volt egy régi columbo epizódban.

Gaabor - 2022. 01. 13. 15:00

Spoiler!!!
A lezárás nagyjából az egész eddigi élményt, morális kérdéskört a kukába lökte. Harrison minden gond nélkül lelövi az apját, végülis nem nagy kaland… Persze öt perccel előtte még egymásra találtak. A falusi nyomozónő mindenre rájött és minden összeállt, bármiféle egészséges kételkedés nélkül. Valószínűleg az egész Dexter-sztori veszített a fényéből az eltelt idő miatt, de ez akkor is méltatlan volt. Kár érte.

Laca - 2022. 01. 13. 17:00

A keszitoknek a jo kurva anyjat!
Tobb Dexter evadot akarok a foszereplovel.
Ki talalta ezt a szart ki?!

Laca - 2022. 01. 13. 17:01

Miert?!!!

_Peter - 2022. 01. 13. 20:49

“a rendőrcsaj – akinek a nevét még a 10. rész végére sem sikerült megjegyeznem – “nyomozása” tényleg nevetséges volt”

Angela. Szándékos név vajon? Dexter barátnője zsaru és hasonlít Debre, és Angela a neve és Angel Batista helyett ő fejti meg Dexter titkát.

Finálét leszámítva néhány Debra jeleneten jót vigyorogtam nosztalgiázva, amúgy nem volt egy nagy fan service ez a visszatérés. Az pedig biztos nem aminek beharangozták, hogy “kijavítják” a régi befejezést, rókabőrnek is gyenge lett. Ez a befejezés az előző befejezésnél is rosszabb lett.

Kibeszélik a traumákat, dark passengert és akkor tessék fiam legyen még egy traumád, ölj meg? Ennél bármit szívesebben néztem volna, például:

– Dexter szorul a hurok látomásában szellem Deb ahogy osztja és összezavarodva Debnek hiszi Angelát hogy shut up és lelövi, észhez térve látva mit tett öngyilkos lesz.

– Harrison az erdőben maga ellen fordítja a fegyvert, zsarolásként ha Dexter menekülne, jön teleportáló gugli bajnok Angela, Harrison leteszi a fegyvert, Dexter futni kezd, Angela lelövi vagy elengedi mert mégis Dexter oldotta meg a maga módján a rendszert kijátszó Kurt ügyet.

– Batista mézesmadzagot elhúzták, aztán meglopták a nézőket a találkozástól? Nagyobbat szólt volna egy hajtóvadászat ami közben Logan helyett a régi barát Batistát öli meg Dexter és közben Batista is halálos sebet ejt Dexteren.

Running - 2022. 01. 14. 12:37

Ahogy olvasom a kommenteket, látható hogy nekünk több fantáziánk lett volna megírni jóra ezt a sorozat zárót, mint a készítőknek. Szégyen rájuk nézve

winnie - 2022. 01. 14. 13:12

lehet, hogy a zárás (nagy hepiend?:) jobb lett volna, de ha a kommentelők írják a részt, akkor az előtte lévő kilenc lett volna gyenge?

a zárás azért nem fantázia kérdése, hanem a konkrét akaraté. a zárás adott volt, ezért csinálták a sorozatot, hogy ez legyen a zárás, ezt akarta a készítő, és ezt akarta michael c. hall. a fantázia az odáig vezető út volt. szerintem ők is pontosan tudták, hogy nem lesz mindenki oda érte, és ennek ellenére bevállalták. mert ezt akarták – nem megfelelni, hanem így zárni. gondolom, abban bíztak, hogy az zárásig vezető út elég jó lesz, de akkor nem biztos, hogy jó volt. passz, ezt nem tudom, de a korábbi epizódokról azért jóval több pozitívat olvastam, mint negatívat.

Quantumleap - 2022. 01. 14. 13:38

Majd idővel biztos meg fog szólalni Michael C. Hall a dologgal kapcsolatban. Jó eséllyel kiderül, hogy ő (is) ragaszkodott a karakter megöléséhez, mert a hosszútávú rókabőrhúzásban nem lett volna benne.

winnie - 2022. 01. 15. 07:57

Quantumleap: nem hiszem, hogy ragaszkodás volt és nem azért, mert nem lett volna benne. egyszerűen eleve ezzel a koncepcióval keresték meg (ami tetszett neki), másrészt bármikor, akár ez előtt is mondhatott volna nemet, ha akar, szóval az, hogy vele is folytatható, nem akadálya a nemfolytatásnak.

szerintem teljesen korrekt, hogy sokan elégedetlenek, de ha bárkit is okolni kell (az ötletért szerintem nem kell, max a teljes évad kivitelezéséért, de ahogy írtam, korábban túlnyomórészt pozitív véleményeket láttam, szóval passz), valamiért csak a készítő merül fel, mintha a (gondolom) executive producer főszereplőnek nem lett volna ebben pont ugyanakkora szerepe. nem érdemes őt szent tehénként kezelni, csak mintha ódzkodna a néző attól, hogy őt “anyázza” azért, mert valami miatt elégedetlen.

Outcast - 2022. 01. 15. 12:01

Úr isten ez mi a büdös szar volt az utolsó rész utolsó 10 percében. Azt hittem kívágom a TV-t az ablakon.
Dexter fia egy unszinpatikus szereplő volt az első perctől fogva és szar színész is, és amit csinált az egyszerűen érthetetlen, értelmetlen. Így tönkrevagni egy sorozatot ez Ezt nem hiszem el hogy ennyire bénák és lusták voltak az írók hogy ilyen szárral etessék meg a rajongókat. Ha lesz folytatás a fiával biztos nem nézem meg. Oda majd Dexter jár vissza a fiához tanácsokat adni.
Inkább hagyták volna békén a francba az egész sorozatot ahogy volt
Az évtized csalódása számomra.

bvr - 2022. 01. 15. 15:08

“ gondolom, abban bíztak, hogy az zárásig vezető út elég jó lesz, de akkor nem biztos, hogy jó volt. passz, ezt nem tudom, de a korábbi epizódokról azért jóval több pozitívat olvastam, mint negatívat.”

Itt ket dolog keverdik nalad. Fentebb reszletesen is kifejtettem hogy az egy ervenyes megkozelites hogy a vege ez legyen, de akkor a teljes sorozatot (a castinggal kezdve!) ennek megfeleloen kell megcsinalni.
Persze hogy a korabbi epizodokrol nem olvastal rosszakat, hiszen amikor azt lattak a kommentelok ertelemszeruen meg nem tudhattak hogy azt egy ilyen finalehoz szantak!

Rendszerben kell gondolkozni. Elettani peldaval, nyilvan ertelmetlen onmagaban azon lamentakni hogy az antilop foga-e a jo vagy az oroszlan foga. Az a kerdes hogy milyen rendszerben. Ha _minden_mas_ antilop akkor az antilop foga a jo, ha minden mas oroszlan akkor meg az oroszlan.

Persze hogy a nezo a vegere fog panaszkodni hiszen odaig mar vegignezett minden mast.

winnie - 2022. 01. 15. 15:51

bvr: nem a panasz a lényeg, és az teljes oké, ha a finálé szar, vagy az évad szar, ha szar a finálé, már 10 éves is lerágott csont volt az út és az utazás, sőt, nem is azt “vitatom”, amit írsz, és nyilván érintettségem hiányában nem a sorozatot védem, nem a minőséget vonom kétségbe előtte vagy a végén, illetve kardoskodok mellette, hanem csakis a fantázia kérdésére reagáltam. mármint, hogy az az egyetlen, amihez nem kellett fantázia.

csak a megfogalmazás fogott meg. mármint az, hogy ha X befejezéshez írtak 9 részt, akkor nem hiszem, hogy sok valid rajongói befejezést lehetne keríteni a szezonnak. hiszen az előtte lévő részek nem azt támogatandó íródtak.

nem a “fantázián” múlott 9 rész után a 10. minősége.

más kérdés, hogy általánosságban elgondolkodtató, amit írsz, miszerint ha mondjuk adott egy sorozat, ami 28 részes, akkor miért számít többet az, ha egy 10. rész (vagy annak utolsó 10 perce) penge, mint az, ha a 3. rész vagy a 8. rész mondjuk az adott hónap legjobb sorozatepizódja.

winnie - 2022. 01. 15. 15:53

viszont amiben segíteni tudsz. mert érdekes gondolatkísérlet lehet, hogy mi lenne akkor az össznépi vélemény, hogy ha az, ami történt a végén dexterrel, nem történik meg, hanem egyszerűen megy tovább minden, ahogy addig, vagy esetleg megöli harrisont?

ha egyetlen cselekmény előjelét megváltoztatjuk, akkor azzal bármit változott volna a szájíz? mondhatni, ha pár másodpercet vagy jelenetet kicserélünk?

Reni - 2022. 01. 15. 16:14

Sziasztok! Hol lehet megnézni az utolsó részt? sajnos csak a 9. részig találtam meg

bvr - 2022. 01. 15. 20:25

winnie: hú itt most több szál van. Amiről én beszélek az nem az út  vs utazás, meg a ha a finálé szar akkor az egész évad szar, hanem hogy a finálé “szarságát” nem tudod megítélni az évad nélkül (és persze fordítva) Próbálom máshogy, elénk teszik a forgatókönyvet, végigolvassuk és az lenne a zsigeri reakciónk hogy végülis nem rossz de változtasd meg a végét mert az sz*r, mire jönne a viszontválasz “de hát az a legfontosabb az egészben!” Akkor erre pedig az lenne a válasz hogy oké rendben, akkor viszont változtass meg mindent ami előtte van.
(amúgy persze önmagában az is kérdés hogy pontosan mi is a vége amihez ragaszkodtak? Mert ha az csupán egy tételmondat, miszerint Harrison lelövi Dextert, akkor itt sokak számára (nekem biztos) a legzsigeribb ellenvetés az az hogy dehát nemá” hogy  _ez_ a Harrison-karakter, ezzel a castinggal, ráadásul tök bénán felépített motivációval és fordulattal –  szóval ilyen béna setuppal  akarnak a nézővel megetetni egy apa-fia drámát? Szóval ha ezen a hármon javítanak, akkor _talán_ az előző 9 részt sem kell teljesen újraírni (bár szerintem amúgy kellene, fentebb abban a kommentemben le is írtam hogy miért. Nyilván egy ütős casting eleve segít, de a karakterépítéshez, valamint hogy a drámai fordulatot felépítsék azért szerintem alaposabb átdolgozás kellene, stb, de ez most igazából mindegy)
Amire pedig az én hsz-em reagáltam azt be is idéztem azaz “gondolom, abban bíztak, hogy az zárásig vezető út elég jó lesz, de akkor nem biztos, hogy jó volt. passz, ezt nem tudom, de a korábbi epizódokról azért jóval több pozitívat olvastam, mint negatívat.” Hogy ez az érvelés most nem használható, mert hiába lehet olvasni az 1., 2., … 9. részről jóval több pozitívat mivel amikor ezeket írták akkor még nem tudhattuk hogy amúgy a végén van egy készítők által előzetesen levert karó és amúgy minden amit nézünk ezt kell majd hogy felvezesse., ergo amikorazt szeretnén megítélni hogy vajon a készítők joggal bíztak-e abban hogy a záráshoz vezető út elég jó-e akkor ebből a szempontból semmit sem jelent hogy mondjuk az 5 és feledik rész az akkor és ott éppen tetszett-e. Ezt a kérdést természetéből kifolyólag csakis egyben lehet megvizsgálni és értékelni (mert nem egyszerűen az a kérdés hogy vajon “jó út/utazás” hanem az a kérdés hogy “jó út/utazás _oda_”.
Arra a kérdésedre hogy “ha egyetlen cselekmény előjelét megváltoztatjuk, akkor azzal bármit változott volna a szájíz? mondhatni, ha pár másodpercet vagy jelenetet kicserélünk?” úgy általában hogy az össznépi vélemény mi lenne azt természetesen nem tudom. Én magam ugye azt írtam, egyetértőleg reagálva az évértékelő posztban felvázolt két másik potenciális befejezéssel, hogy miközben néztem pont olyanokon gondolkoztam hogy azok semmiképp sem lennének jobbak és mivel annyi már egy résszel a vége előtt világos volt hogy olyan ebből nem lesz ami számomra az addigiakhoz képest egyszerre ütős és jó, én akkor inkább már elengedtem volna azt hogy ütős, hanem részemről lehetett volna valami totál semleges limonádé lezárás, és akkor a magam részéről 7-8 epizódon keresztül utazgattam egy jót a nosztalgia-vonaton, amiből ennyi köszönöm ennyi elég is volt, békében leszálltam volna. De így meg sajnos jól felb*sztam magam, mintha a végén rádöbbenek hogy ellopták a pénztárcámat meg minden értékemet és iratomat.De még egyszer, nekem önmagában nem gond a vége. A gond az hogy nem lehet a végét önmagában nézni.

bvr - 2022. 01. 15. 20:31

ja még annyit ráerősítve hogy én amúgy az erről folyó korábbi kommentemben abszolut konstruktív voltam és teljesen elfogadtam hogy a készítők számára ez a tragikus vég volt a sarokkő, ebből is lehetett volna minden további nélkül olyat csinálni amire simán azt mondom hogy jó, konkrét (az előzményeihez képest drasztikusan hangulatváltós) példának hoztam a Logant. Azaz hogy ezekhez az új hsz-ekhez igazítsam (bár ott a kiindulást nem én írtam) azt mondanám nem a végéhez nem volt elég “fantáziájuk” hanem ahhoz hogy ezt összességében akkor hogy is lenne jó megvalósítani.

winnie - 2022. 01. 15. 20:37

mondom, amit írsz a legvégén, az tiszta sor, nem vita tárgya, igazából, amit idézel, annak az eleje a lényeg, hogy bíztak benne, hogy jó lesz az odavezető út, a vége az “költői munkásság”k hangosan gondolkodás részemrők, csak odagondoltam, de nem akartam érvnek vagy hivatkozási alapnak használni, inkább csak jeleztem, hogy addig mit tapasztaltam, merre húztak a vélemények. (amik előjele őszintén meglepett.)

bvr - 2022. 01. 15. 21:28

“inkább csak jeleztem, hogy addig mit tapasztaltam, merre húztak a vélemények. (amik előjele őszintén meglepett”

ha nem szántad érvnek akkor oké (mármint nem akarnád arra kihegyezni hogy de hát ha a készítők a végét találták ki legelőször, és ennek alárendelve írták az évadot, akkor mégis miért panaszkodnak a nézők ha egyszer idáig meg tetszett nekik?!?), akkor ez egyszerűen csak pont arra mutat rá hogy összességében itt valamit rohadtul elrontottak annyira ellentmond az addigiak és a vége egymásnak. És így már rögtön érthető a mostani sok negatív komment, hiába volt előtte meg sok pozitív.

Sicvita - 2022. 01. 15. 22:06

Az egész olyan mintha nyaralni mennék, és az utat nagyon élvezném, viszont amikor odaérek minden elromlik. Sokan leírták, ez bődületesen gyenge zárórész lett. Nem csak az építkezés hiánya és a logikátlan döntések miatt, hanem semmilyen érzelmet, hatást nem tudott elérni az eseményekkel. Pontosabban annyit, hogy mindenki szidja mint a bokrot aki ezt a végkifejletet kigondolta. Olyan mintha feldobták volna a stábnak még az elején, hogy mindenki mondja el, hogy öljük meg Dextert, és nem volt semmi ötlet, ezért valaki a wc-n kierőszakolt magából egyet. Ez azért nagy pofáncsapás, mert az első 9 rész noha nem volt hibátlan, de hozott egy fix magasabb szintet.

- 2022. 01. 15. 22:39

Vegyes érzelmek.
Michael C. Hall magasan vitte a hátán az évadot, de zavaró volt a sok hiba, nem illik a karakterhez. Bár éppen megmagyarázható. A story… hmm amerikai klisé, semmi több. Ahogy a kommentekben is több helyen olvastam, picit valóban ilyen vezeklésnek tűnt az előző “befejezés” után. Vagy mintha a jelen társadalmi elvárás kívánta volna, hogy számoljunk le a gyilkossal. Lehet hogy hagyni kellett volna Dextert a múltban megöregedni.
De mivel nem hagyták, én így zártam volna le: közeli Harrisonról, lövés… vége. Aztán döntse el mindenki, hogy melyik befejezés áll közelebb a szívéhez.
Csak a cél nem ez volt. A karakternek meg kellett halnia.

winnie - 2022. 01. 16. 00:21
kris.sk - 2022. 01. 16. 00:25

Nekem az utolsó rész utolsó talán 15 perce a börtönből szabadulástól, pontosan olyan volt, mint a Trónok Harca utolsó évad. Semmi bajom azzal ahova kifutott a film és ez egy tökéletes befejezés lehetne, de amint azt már sokan leírták össze volt csapva. Az, hogy Dexter megölte Logant, azt egyetlen dolog indokolta, hogy a végen legyen indoka Harrisonnak megölni Dextert. Akár kábultra is fojthatta volna, úgy is kiszabadul. Következetlen és karakter idegen. Ugyanakkor az útnak ami elvezet oda, hogy Harrison megöli Dextert meglehetett volna a maga drámája, kellett volna rá mondjuk még egy évad, de láthatóan ez egyszerűen nem megy a készítőknek (lásd 8. évad összecsapott vége). Amúgy az előző 9 rész egy korrekt Dexter évad volt, fasza kis nosztalgia.

karit - 2022. 01. 16. 02:14

“Akár kábultra is fojthatta volna, úgy is kiszabadul.”

Nekem úgy tűnt, azt is akarta, csak mikor Logan ellőtt a feje mellett, megrándult a nyakát szorító karja, és reccs lett a vége. Annó Petrocelli az ilyesmit simán önvédelemre mentette az esküdtek előtt, de ha Dexter véres fejjel bizonygatni kezdi, hogy hidd el fiam, baleset volt, az elég komolytalan lett volna.

Alighanem letaglózó finálét akartak a készítők, csak az előzmények miatt félrecsúszott a jó szándék. Talán Kurt feldarabolását sem kegyeleti okokból nem részletezték, hanem, hogy ne legyen mém a levágott fejéből.

Utóbbit megúszták, Dexter mondvacsinált kinyírása viszont kísérteni fogja őket.

_Peter - 2022. 01. 17. 17:39

A showrunner interjú számomra csak olaj a tűzre. :)

prangar - 2022. 01. 17. 18:02

“hátha elhangzik bennük valami a gondolkodásmódjuk kapcsán”

Az már régen rossz, ha magyarázkodniuk kell a készítőknek, hogy milyen kreatív döntést miért hoztak meg.

Aleysa - 2022. 01. 17. 19:59

Nekem összessègèben tetszett.Harrison rendkívül ellenszenves volt, de a srác nem játszott rosszul. Nèha elesett, vígasztalásra szoruló kiskutya volt, nèha meg az apja fia.
Az külön tetszett, hogy előadta Dexter az apát, de nem tudott kapcsolódni hozzá addig a pillanatig, amíg nem látta azt a fiában, hogy olyan mint ő. Azt is jól megmutatták, hogy Dexter semmiben nem különbözik a többi sorozatgyilkostól, csak azèrt, mert körè tett neki Harry egy morális blablát.
A vidèki seriffnő rájön, amire 10-20 éven keresztül senki -szál, valahol nevetsèges volt. Ha ekkora májer, akkor Kurtöt is le tudta volna buktatni, nemcsak hirtelen felindulásból bohócot csinálni magából, aztán elengedni.A harapásnyom ott volt a kezèn.
Azèrt azt lehet benyögtem volna a kölyöknek, hogy a csodás nevelő anyja is egy sorozatgyilkos volt. :-)
Dexternek meg kellett halnia, szerintem nem volt feltètlen rossz ez a befejezès.

bvr - 2022. 01. 18. 09:33

basszus sejtettem hogy nem kellene ezzel a showrunnerrel interjút olvasni, alapvetően sincsenek benne mély dolgok (az elsőt olvastam), viszont ami végre van konkrét, az ez:
“In the end, a small-town female cop cracks the Bay Harbor Butcher case. Why was this important to you? Why does Angela let Harrison go and call it in as an officer-involved shooting?

Her cop instincts are pushed aside for a moment and her maternal and humane instincts come forward. Look at all the death that she has seen in this episode: She just saw 30 bodies in Kurt’s tomb. Life is terrible and she has a chance to do something good. She knows Dexter killed Logan. It also complicates, in a surprising way, the storytelling. You don’t expect it and that’s another aspect of it being satisfying.”

a kérdés első részére simán nem válaszol, aztán amit mond az meg mekkora wtf már… most mégis mit lehet egy ilyennel kezdeni?
Namindegy.

Mondjuk én azt sem pontosan értem hogy azt miért gondolja hogy az általános nézői elvárás lett volna az elejétől hogy a végén Dexternek el kell buknia (az el is mondja hogy ő anno hogy képzelte el a lezárást) Én speciel ezt nem gondoltam így, de az is igaz hogy az 5. évad közepéig néztem, kibeszélőket sem olvastam utána, nem tudom volt-e ilyen általános nézői hangulat (már amennyire az reprezentatív lenne) Mindenesetre nekem így még furcsább hogy akkor Harrison futni hagyásánál meg nem számít hogy mi lenne egy nézői morális elvárás (naná mert nyitva kell hagyni a folytatást valahogy, hehe)

De amivel zárja, hogy szereti követni a nézői reakciókat, na egy olyan interjút még talán elolvasnék ahol szembesítik a fináléra kapott kritikákkal :)
Amúgy fentebb voltak imdb pontszámok, azóta még durvább, nem is csak hogy az átlagosan kb 9 pont körüli értékelés lezuhant a finálénál 4.4-re, hanem míg a korábbi részekre jött 6-7 ezer értékelés, itt meg 18 ezer felett. Nem mintha ez valami aduász érv lenne, de azért jól összevág ami hangulat az itteni kibeszélőben is van.

bvr - 2022. 01. 18. 09:36

elakadt a blogmotorban a komment, légyszi engedélyezzétek majd

Vérnarancs - 2022. 01. 18. 14:55

Hmm..az előző évad is már elba..ta a az egészet, logikátlan volt, hogy Dexter inkább egy másik sorozatgyilkosra hagyja a fiát, nehogy ő is maga sorozatgyilkossá váljon. A snitt elég lett volna arra, hogy eltűnik a vízen a hajóval Dexter..de neeem..favágó ruciban viszont kell látni. Ennek fényében tudhattuk, hogy baj lesz az új sorozattal, de bíztunk benne, logikátlanság hegyek..béna felvezetése az új karakternek. Aki szösziből fekete hajú lett, de nem ítélkezem. Másrészt, Deb és Dexter között egy élet volt, ergo nem riasztott minket el a tény, hogy holtában is magyaráz Dexternek, mint valami lelkiismeretes. Harrison hülyén nézne ki Dexterrel az oldalán, pár hét újra ismeretség után.

Emanci Pál - 2022. 01. 18. 23:16

Egyfelől nem gondolom, hogy végeredményben morális iránytűként kell működnie egy sorozatgyilkosról szóló, a fantázián alapuló sorozatnak. Természetesen el tudom fogadni, hogy a készítőknek ez most fontos volt és meg akarták adni Dexter-nek ami jár (nem is árt a tengerentúli közönségnek, ha a kedvenceik nem úsznak meg mindig mindent), de itt visszatérünk a kályhához, a következetesség kérdéséhez. Ha a moralitás központi elem, akkor ne tessék-lássék alapon funkcionáljon, hanem vonatkozzon mindenkire. Egy árva, 14-16 éves kölyköt mennyire morális dolog futni hagyni, hogy majd lesz vele ami lesz, ahelyett, hogy megfelelő segítséget kapna? Nyilván ez a momentum kell egy lehetséges folytatáshoz és ennek az elgondolásnak lett alárendelve. Úgy érzem, ennél a folytatásnál a logikától indulva a kulturális gesztusokon át nagyon sok minden lett alárendelve, túl sok minden.

Vérnarancs – Hannah nem volt sorozatgyilkos, embereket ölt, ez a kettő nem feltétlenül fedi egymást.

Sawyer - 2022. 01. 20. 13:16

Ahogy jó néhány rész után kifejtettem már, hatalmas csalódás, mint valami fanmade Dexter. Képi világ borzalmas, a sztori alig haladt, felesleges dolgokra pazarolták az amúgy is kevés játékidőt. Ha egy nyolc évados sorozat kap egy lehetőséget a siralmas befejezés javítására, miért kell úgy nekiállni, mintha új sorozat lenne? Itt az elején kőkeményen bele kellett volna menni egy olyan bonyodalomba, aminek eredményeként jutunk el ugyanerre (vagy egy jobb) a befejezésre, nem megint egy új, rejtélyes sorozatgyilkosost behozni a képbe. Nekem Harrisonnal nem lett volna bajom, de annyira gyenge sztorit kapott, hogy szinte az összes jelenetét bepörgettem (és ide is leírom, hogy az időrend szerint még csak 12 éves a srác…). Kit érdekel 96 rész után egy kalap új, papírmasé mellékszereplő, ha közben nyálas szappanopera közepette elveszik a címszereplő elől annak hattyúdalára szánt időt?
Csomó dolgot feldobtak, hogy aztán a levegőben hagyják, kezdve a milliomos fickótól a jó öreg Angelig. Debra végig csak idegesíteni jelent meg, Arthur Mitchell meg kapott 2x 5 másodpercet, abból is egyik csak a segge volt.
Logikailag végig gyötrelmesek és öncélúak voltak az írók, mind a rendőri dolgokkal, mind a szereplők pálfordulásaival, mind egyebekkel kapcsolatban. Jó hosszú lenne felsorolni, most perpill azon mosolygok, mikor Dexter összefut a medvével a barlangban, kiszalad onnan és nyugodtan leül a barlang elé, mintha már biztonságban lenne :D
Hiányzott az évadból a katarzis vagy a szereplőkkel való azonosulás. Hiába a sok sírás, rívás, szomorúan nézés, egy dráma nem ettől dráma.
Anno nagyon vártam ezt a jutalomjátékot, ebből aztán az lett, hogy napokkal, de most már hetekkel a megjelenés után vettem csak rá magam, hogy megnézzem az új részeket. Az eredeti befejezés nyilván nagyon gyenge volt, de ez még egy jó nagyot belerúgott, hiába volt várható Dex sorsa. Talán x év múlva egy új évadban kiderül, hogy Dexter csak elszundított a kis Harrisonnal a fotelben és az egészet az ötödik évad után csak álmodta :)

Sawyer - 2022. 01. 20. 13:20

* rosszul írtam, 84 rész volt az első 8 évad, de a lényegen nem változtat.
Harrisonból szerintem tuti nem lesz sorozat, így is nyögvenyelős volt az egész, most meg még a rajongók is rendesen kiakadtak :D

Kastély Ferenc - 2022. 01. 21. 11:48

Most értem a végére.

Nehéz megemészteni ezt a sok butaságot.

Kezdjük Batistával, aki természetesen csak úgy benyögi egy ismeretlennek Dexter és a fia nevét, mert ez már csak úgy szokott menni, naponta 5x szokta általában 10 éve óta folyamatosan.

Aztán a detektív ezek alapján annyira okos és ügyes, hogy rögtön a pasijára gondol, amit pár google keresés meg is erősít, hiszen csak az ő fiát hívják Harrisonnak az egész világon.

De ez nem elég, mert innentől kezdve folyamatosan megfigyeli az exét és kezd minden összeállni neki.
Mind az, ami eddig zseni detektíveknek se sikerült: Dexter a BHB!
És mindezt a nyakon lévő szúrásnyomokból, mert ugye az olyan egyedi, hiába nem volt az a kettő a városában feldarabolva és a képeken a feldarabolt fejnek meg a másik oldalán van a tű nyom, ez biztos Dexter volt.
Aztán persze később a telefonba is rögtön Dextert megnevezni gyanúsítottnak, mert miért ne.

Aztán szerencsétlennek felgyújtják a házát, egyértelmű, hogy Kurt volt, mivel a háza előtt áll a tankere és a tűzoltók is mondták, hogy gyújtogatás történt, de nem, nem veszem ezt figyelembe, hanem a random, földben megtalált csavar, ami egyezik azzal, amit postán kapott és a rajta lévő gyanúsítgatás is teljesen megalapozott így, hiszen ez egy véresen komoly névtelen feljelentés.

Meg persze Kurt is okos, hogy van egy tuti földalatti temetője megannyi hullával, kényesen figyel minden részletre, de pont azt az egy hullát, amit egy barlangba rejtett 25 évvel ezelőtt, azt otthagyja örökre, mert miért ne.

Arra már ki se térek, hogy az elején mi értelme volt annyit foglalkozni az olajmágnással, ha pár rész után el is felejtették és semmi köze nem volt a sztorihoz?!

Harrison eddig az apját kereste, megtalálta, egymásra találtak, közös trauma, szeretet, minden.
De nem, megölte az edzőjét, aki adott neki egy dzsekit és egy burgert, fuj, csúnya, gonosz Dexter, meg kell halnod.

Semmi értelme nem volt ennek.

Ok, persze, vicces lenne egy 10. évad gyilkoló Harrisonnal és Dexterrel, aki most látomás lenne és mivel a fia egyáltalán nem ismeri, ezért teljesen más személyisége lenne, mint eddig, de kétlem, hogy erre sor kerül.

Emanci Pál - 2022. 01. 22. 16:19

Egyébként megfordítom. Én azt néztem volna meg, hogy Hannah hogyan neveli Harrison-t, hogyan élnek egy családként és egyszer csak hogyan jelenik meg egy bizonyos oknál fogva, viszonylag váratlanul az életükben Dexter és ez ott és akkor, annyi év után hogyan csapódik le.

_Peter - 2022. 01. 23. 19:31

“azt néztem volna meg, hogy Hannah hogyan neveli Harrison-t”

Jó ötlet és több Batista. Felbukkan Lumen aki tudja Dexter titkát és egy vádalkuban beköpi Batistának aki LaGuerta miatt egyébként is nyomoz vagy Harrison mellé jönne valahogy Cody és Astor, akik közben rájöttek van kapcsolat az anyjuk gyilkosa és Dexter között, magyarul miatta halott Rita és ők jönnek büntetni. Olyan, hogy kisvárosi rendőrbarátnő helyett olyan új szereplő, aki profi FBI ügynök és több Batista és úgy jutottak el hozzá elkapták azt aki új papírokat hamisított neki vagy az említett Lumen lehetőség. De ennél a befejezésnél azt is szívesebben láttam volna a semmiből felbukkan akit Rita halála után kódba nem illő boltban megölt random bunkó arc bosszúszomjas testvére felbukkan. Vagy azt, Logan után nyilvános hajtóvadászat, mindenki tudja kicsoda és úgy szorul a hurok. Kontrasztban azzal a régi ámításával, hogy mindenki hősnek tartja.

vitya - 2022. 01. 24. 14:31

Most jutottam a végére. Darában azt kell mondjam én jól szórakoztam rajta, szerintem meg volt a régi hangulat is. Kicsit a Fargo első évadára is emlékeztetett.
Vicces is a sok egyéb említés, Fargo, Carrie from Homeland, that’s some fucked up Batman level vigilante shit.

Harrison-nal én is nehezen tudok elképzelni folytatást még ha benne lenne szellem Dexter is.

Lett volna még ebben több évados lehetőség ha Dex életben marad.

zuzurka - 2022. 01. 26. 18:55

Mint ahogy sokaknak, nekem is csalódás volt ez az évad. Az elejéből hiányzott Dexter profizmusa, a közepe táján nyúlt, mint a rétestészta. A vége meg fantáziátlanul, amatőr módon össze lett csapva. :(

Dave - 2022. 01. 30. 18:39

Egyszerűen nem èrtem az emberek az emberek károgását a befejezèsre. Szerintem az egèsz èvaf mesterien felèpített volt mint ahogy a befejezès is. Voltak logikai bukfencek igen, mint ahogy az összes èvadban. A Dexter sosem volt egy túl èletszerű sorozat. Leginkább 3 befejezès lehetett volna.
1: megmenekül Dexter=mindenki hőzöng
2: valaki lebuktatja ès megöli, na ezt bárki kitalálhatja
3: öngyilkos lesz Ez sem lett volna egy nagy megfejtès
Kíváncsi lennèk a sok lehúzòra, hogy milyen vèg lett volna jò…

winnie - 2022. 01. 30. 20:27

Ööö, az nem úgy működik, hogy “írja meg akkor a néző”. nem. írja meg az író, hogy jobban tetszen a nézőnek. ennyi. a néző, aki nem elégedett, nem egy bizonyos befejezést vár, hanem azt, hogy a befejezést jónak tartsa. ha valakinek tetszett a befejezés (biztos vannak sokan), akkor annak szerintem örülni kell, nem végigjárnia azoknak a házát, akiknek nem tetszett. ez előfordul. neked is volt már, hogy nem tetszett valami, mondjuk egy befejezés:)

Dave - 2022. 01. 31. 09:16

Winnie, nem èrtek veled egyet. Sajnos a nèző szeretnè megírni a befejezèst és nem tudja elengedni a kedvenc sorozatát/karakterèt. De rossz volt a Lost mert nem magyarázták meg azbidőutazást, a jò ès a rossz kèrdèsèt, a hitet. De rossz volt a trònok harca mert szerintem Jon Snownak kellett volna lennie a másik szerint meg akárki másnak. Nem tudják elfogadnibaz emberek, hogy nem a saját befejezèsük törtènik. Ezèrt èrdeklődtem, hogybki mit szeretett volna. Ez a befejezès bábármi de nem egy imdb-s 4 pontos finálè. Ès ugye ennem mi lesz a vège? Hogy a Francnak befejezni egy sorozatot mert úgyis csak a savazás lesz.

bvr - 2022. 02. 01. 13:37

“Ès ugye ennem mi lesz a vège? Hogy a Francnak befejezni egy sorozatot mert úgyis csak a savazás lesz.”

Esetleg a kinyilatkoztatás helyett ezt alá is tudnád támasztani valamivel? Gondolatébresztőnek megnéztem az egyik kedvencemet, Breaking Bad, antihős, bukás, a finálé 105 795 szavazat, 9.9 pont.
(nyilván alapulhat másra is az érved de _valami_ azért legyen már)

A Dexternél egyrészt ott vannak a súlyos negatív számok (bár ezt ide csak kvázi érdekességként hoztuk), másrészt itt a kommentekben meg személyesen leírta sok néző mi volt vele a baja – nem lenne egyszerűbb ezt elfogadni?

Sawyer - 2022. 02. 02. 20:42

@Dave

Nem az a baja az embereknek, hogy mi lett a vége, hanem ahogyan vége lett. A Trónok harca esetében szintén. Amúgy is sejteni lehetett, hogy Dex meghal, sok más lehetőség nem volt, maximum olyan kérdések merülhettek fel, hogy villamosszék, öngyilkosság vagy Harrison. Utóbbi lett, nekem semmi bajom nincs ezzel, hanem úgy az egész évaddal kompletten, mekkora egy ganéj munka.
Ekkora ziccereket nem kihasználni az írók részéről hatalmas tehetségre vall. A legfájóbb Angel, őt egyszerűen nem volt értelme ÍGY visszahozni. Ha egy jó keretet akartak volna adni a sorozatnak, a végén az apja halála után Harrison vezeti az autó éjszaka a városban, miközben a belső monológ megszólal: “Ma van az az este.”

Korábban egy epizódkibeszlő után írtam kommentben, bemásolom ide is:
Első két rész: álmos kisváros, ahol happy minden, nincs egy kétszázadik titkos sorozatgyilkos, csak a rejtőző főhős. Dexter x év után megöl valakit, a riadt lakosság az ismeretlen gyilkos nyomába ered, komoly erősítés érkezik, közben Dex és a frissen felbukkant Harrison egy családdá kezdenek kovácsolódni.
3-8. rész: sumákolás, cselezés, próbálni elkerülni a lebukást, nyomozás akár régi klasszikus karakterek visszahozásával, akik választani kényszerülnek, hogy felnyomják-e halottnak hitt cimborájukat.
9-10. rész: a lebukás elkerülhetetlen, hajtóvadászat Dex ellen, izgalomfaktor az egekben, Harrisonnak is döntenie kell apjával kapcsolatban. Végül főhősünk valamilyen módon meghal, akár fia keze által az asztalon, akár villamosszékben vagy egy szakadék szélén lelőve, haldoklása közben megjelennek régi elhunyt családtagjai, ismerősei, áldozatai…

kahlan - 2022. 02. 17. 11:06

Aaaarrggghh, én nagyon akartam ezt az évadot szeretni, és úgy a feléig meg is volt a potenciál benne,tök jó volt nosztalgiázni és nézni, ahogy Dex próbál beilleszkedni de aztán egy akkora szarhalmaz lett, annyi logikai baromsággal, hogy az fáj…
– már ott felhúztam a szemöldököm, hogy a kisvárosi rendőrfőnöknő minden nyomozással kapcsolatos dolgot kitereget a barátjának, tényleg?
– jön a podcastos csaj a városba, és a rendőrfönök összeáll vele nyomozgatni?? egy civil emberkével? na ne már! beavatja mindenbe és kikéri a segítségét? kb. abban a pillanatban rúgnák ki az állásából..
– az még elment, hogy pont Angel tart előadást New Yorkban, az is még nagy nehezen elfogadható, hogy pont szóba kerül Dexter, de hogy így tök random megemlíti a gyereke nevét? miért? ez iszonyú erőltetett volt, ahogy az is, hogy Logant megölte, pedig kb. a barátja volt és bőven lett volna lehetőség simán csak annyira bántani, hogy ki tudjon szabadulni.. fájóan karakteridegen volt az egész, egyértelműen arra kihegyezve, hogy legyen oka Harrisonnak megölni az apját, ami persze szintén egy baromság volt..
– ezek a fényes nappal nyilvános helyen terv nélkül elkapom az áldozatot dolgok is fájóan idiótaságok voltak, Dex soha nem csinált ilyet és ezt azzal se lehet magyarázni, hogy berozsdásodott.. ja és a drogdílernek belenyomta a nyakába az anyagot? nekem úgy tűnt igen, de ehhez képest baromira nem ütötte ki, amikor megjöttek a rendőrök..
– na és a mélypont számomra, lábon lövik, sántítva és vérezve menekül az erdőben, erre hazamegy és semmi baja a lábának! ekkora ordas nagy hibát max egy szappanoperában látni… direkt figyeltem, semmi sem utalt arra, hogy fájna neki vagy ilyesmi. csodálatos módon meggyógyult… és ekkora égbekiáltó hibát tényleg senki nem szúr ki a stábból a forgatás során? szégyen..
A többi baromságot leírták előttem többen is, egyszerűen borzasztó csalódás az egész évad így. Pedig azért jól indult. Ehhez képest a 8. évad végével én tök jól ki vagyok békülve. (kivéve a Debra rájön, hogy szerelmes Dexterbe szálat, mert az nekem eléggé elcseszte az egész évadot, annyira bizarr volt..)

Anarchy - 2022. 02. 18. 22:44

A Dexter alapsorozatot imádtam anno, és az első évadtól követtem. A könyvek is megvannak is nekem.
Az utolsó részt kívéve fasza volt az új évad. Nem gondoltam volna, pár apró dologtól eltekintve az évad végig lekötött. Az első 9 rész nagyon jó volt. Egy jobb Dexter évadot láttunk, jó főgonosszal.
Rögtön az új évad megtekintése után végignéztem az eredeti sorozatot. Ez után próbálok pár dologra rámutatni, ami zavart.

– Kurt, hogy jött rá, hogy Dexter tette el láb alól a fiát? Oké megtalálta a csavarokat (amit szintén nem értek, hogy került hozzá), de hogyan jutott el Dexterig?
– Batista, mi ez, hogy Batista rámegyen Dexterre? A 8. évadban végig Dexter mellett van, még Laguerta halála után is. Ráadásul Laguerta halálát nem kötötték soha Dexterhez, még elvi szinten se. Plusz a 8. évad úgy kezdődik, hogy Batista fogja pár Dexter elleni nyomozati anyagot és a széjjel tépi és a cuccaitól próbál megválni minnél hamarabb.
– M99/Ketamin nem értem, az alap sorozatban végig M99-ről beszélnek, nem ketaminról.
– Lundy FBI ügynököt mutatták a végén, amikor végig mentek, hogy ki halt meg Dexter miatt. Lundy-t Trinity lánya ölte meg, úgy hogy a Dexter és Trinity lánya semmit se tudott egymásról. Trinity lánya azért ölte meg Lundy-t, mert túl közel került a gyilkoshoz.
– Harrison, mondjuk ez nem nagy dolog, de újra nézve a 8. évadot Harrison 7-8 éves volt, amikor “elhagyta” Dexter. Hogy, hogy nem ismerte fel rögtön az apját?

Az tetszett, hogy Bishop, az utolsó részre rendesen bekeményített. Ellenben igazi bizonyítéka nem volt Dexter ellen. Matt gyilkolására semmi sincs. Pár tűszúrással meg nem köti Dextert a BHB gyilkossághoz. A drog nepper tűszúrás sebáről lőtt telefonos fotó meg sehol se állja meg a helyét. Se fegyver, se feldarabolt holtest nincs. Indítékot talált csak.
Itt egy írói túlzást érzek a levegőben. Utólag belegondolva, az alap sorozatban sokkal több hibát vétett Dexter, mint itt és mégse kapták el. Itt meg találnak pár csavart és pár tűszűrást és kész mehet a hűvősre. Egy nagyváros gyilkossági osztálya nem tudott rájönni Dexter titkára, de egy kisváros seriffre viszont igen, fura.

Értem én, hogy megint a főbb történeti pontokat kitalálták előre, de pár összekotő elemet jobban kidolgozhattak volna. Ettől eltekintve, összeségében ez jobb évad volt, mint a 6. és 8. évad sokkal. Viszont a 8. évad bejezése malankólikusabb volt számomra, mint a mostani.
Abban egyetértek, hogy Dexternek happy end vége nem lehet, csakis tragédiával végződhet, amit meg is kaptunk. Az oda vezető út, viszont kicsit rögös.

Balazs - 2022. 02. 20. 00:34

Mindent leírtak már előttem. Az egész évad gagyi hibáktól hemzseg, amit megkoronáztak egy katyvasz befejezéssel.
Két dolog amit talán nem sokan említettek a millió logikátlanság közül:
– Ha Dexter ölte volna meg és égette volna el Matt-et, akkor visszament a csavarért hogy hazavigye? Vagy benyúlt érte a tűzbe? Hogyan került volna a házába? Az indián nyomozótehetség ezen nem gondolkodott, mondjuk egy halom nőt öltek meg az orra előtt, azt sem vette észre.
– Dextert meglövik, de fél nap múlva már myoma sincs. Lehet az utolsó két részt sokkal később forgatták, és elfelejtették hogy az előző részben meglőtték? 😁
Nem kellett volna már erőltetni ezt, tudni kellett volna időben abbahagyni (a 6. széria után).

winnie - 2022. 02. 20. 10:04

“Nem kellett volna már erőltetni ezt, tudni kellett volna időben abbahagyni (a 6. széria után).”

Aki erős volt, az nem erőltette és abbahagyta. Itt jön a kérdés, hogy aki így gondolta, az miért nem tette meg? Erről szól a sorozatnézés. És ez a legnagyobb tragédiája is, hogy sokan ahelyett, hogy szuper sorozatokat néznek, mindenféle gagyit és középszert néznek – mármint olyat, amit ők nem tartanak jónak. Tényleg nagyon sokszor olvasni, hogy ez vagy az mennyire rossz már, miközben mások folyamatosan csak szuperlatívuszokat zengenek arról, amiket néznek.

Tudni kell elengedni időben a sorozatot. Nem akkor, amikor rossz lesz, hanem amikor hoz 2-3 nem túl jó, közepesbe hajló részt.

Emanci Pál - 2022. 02. 20. 20:39

Egyébként az elengedésben alapvetően igazad van, viszont a Dexter folytatása ebből a szempontból más. Ha nem lett volna előzménysorozat, biztos nem maradtam volna az első pár epizód után, viszont mivel az volt a fejemben, hogy ez valószínűleg csak egy egyetlen db évados megtoldás lesz, érdekelt, hogy hova viszik, mit tesznek vele, még ha olyan is lett amilyen (nem csak a vége volt gyenge).
Rossz, vagy középszerű sorozatokat tényleg mazochizmus (és valahol képmutatás is) töretlenül nézni, azonban a New Blood nem értelmezhető teljesen különálló alkotásként. Ha lenne még legalább egy következő évada, azt már biztosan elengedném, könnyű kézzel.

Ufó Pista - 2022. 03. 19. 19:26

Szerintem kár volt bekerakni ezt az ostoba képű Harrisont, anélkül egész nézhető sori lett volna ebben a szezonban Kurt főellenséggel. Túl nagyot akartak mondani, és egy értékelhetetlen katyvasz lett a végére Dexer kinyírásával.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz