login |

Aggretsuko: a 4. évad

2022. 01. 10. 15:50 - Írta: Shyllard

Szólj hozzá | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Visszatért a Netflix egyik legjobb saját készítésű animéje, aminek már az 5. évadjára is lehet számítani. A metálrajongó és egyben a zenei műfajban éneklő vöröspanda története ott folytatódott, ahol legutóbb abbamaradt, erősen építkezve az eddigi 3 etap során történtekre.

A kezdeti epizodikus felépítés alapján nem gondoltam volna, hogy idő után szükség lesz kis recap-re a sorozattal kapcsolatban, de a mostani 10 rész alatt többször is éreztem, hogy bizonyos konkrétumokkal kapcsolatos homályos emlékeim hátráltatják azt, hogy a lehető legjobb kikapcsolódás lehessen az Aggretsuko. Furcsa is, hogy a más sorozatoknál már egészen bejáratott „eddig mi történtet” pont itt nem alkalmazta a Netflix.

Ennek ellenére természetesen nem volt követhetetlen maszlag az anime, de rögtön az elején szükség volt az emlékeimben kis kutakodásra, hogy előkotorjam az okát miért is van szüksége önvédelmi edzésre a főhősünknek. Emellett sok korábbi részekben szerepeltetett mellékkarakter is visszatért a 4. évadban, nem is említve az irodai munkatársak és barátok széles és változatos körét.

Fontos szerephez is jutott szinte minden fontosabb szereplő, hiszen a 3. etappal ellentétben ezúttal megint inkább földhözragadtabb történet került a sorozat középpontjába, két főbb, de erősen összeszövődő szállal. Sajnos viszont ezek közül egyikkel sem voltam teljesen megelégedve, így pedig számomra az eddigi leggyengébb évadává vált a 4. visszatérése Aggretsuko-nak.

Szerencsére az animáció, vizuális stílus, hangeffektusok és zene terén továbbra is elképesztően szórakoztató a sorozat, s főhősünkön is jól érezhető, hogy az eddig történtek bizony hatottak karakterére. A szereplők is színesek, viccesen eltúlzottak és hiperaktívak, ezáltal is lazán elvonszolva a hátukon az évadot még a rosszabb pillanataiban is. A konkrétumokról viszont már spoileresen folytatom a tovább mögött.

A két említett főbb átívelő szál egyike Retsuko és Haida szerelmének beteljesítésére, míg a másik az utóbbi a hiéna cégen belüli előre törésére és megkérdőjelezhetőbb tevékenységeire fókuszált. Az előbbi esetében egy kifejezetten kínos szenvedésnek lehettünk tanúi, aminek köszönhetően a készítők képesek voltak elérni, hogy semmiképp sem akarjam, hogy főhősünk összejöjjön kiszemeltjével.

S miután végre meglépték, hogy összehozták kettejüket, gyorsan háttérbe is tolták az egész témát, folyamatosan levegőbe tartva a kérdést, hogy most randizik-e Retsuko és Haida, avagy sem. Arról nem is beszélve, hogy milyen a kapcsolatuk, merre tart. Mindez talán annak is köszönhető, hogy a 4. évadban nagyon kiemelődött, hogy a főhősünk és Haida között milyen hatalmas karakterfejlődésben észrevehető szakadék van. Úgy érzem, hogy a készítők elértek a történetben egy kívánt pontra, majd mikor ráeszméltek, hogy mekkora az egyenlőtlenség a két fő karakter között, gyors hátraarcot vettek, hogy kicsit formálják a hiénát.

Az esetlen panda még mindig bizonytalan, de az évadok során sikerült valamennyi magabiztosságot magára szednie, míg a szerelme továbbra is maradt egy idegesítően szerencsétlen egyén. Nem segített Haida-n, hogy a kezdeti udvarlási kísérleteinek bedőlését követően nem láthattuk, hogy miképp is alakítaná Retsuko-val a kapcsolatát, hiszen gyorsan bedobták az írók egy pénzhamisítási szálba.

A férfi cégen belüli felemelkedésében voltak izgalmasabb és érdekesebb pillanatok, de a végére érve első gondolat, ami a fejembe ugrott, hogy „Ezt most miért kellett?”. Aggretsuko-hoz hűen kicsit reménykedtem, hogy fordítanak majd egyet a helyzeten, de ezúttal nagyon papírforma szerint játszódott le minden, kifejezetten csalódáskeltő, de legalább bombasztikus befejezéssel.

A két főbb negatívum ellenére viszont szerencsére továbbra sem rossz a sorozat, még mindig képes volt nagyon kellemes és megmosolyogtató kikapcsolódás lenni. Az Aggretsuko vizuális humora valami elképesztően jó, megunhatatlan az a mozgás stílus, amit máshol nem is lehet látni. Eközben a főhősünk folyamatos növekedését is nagyon jó látni, kifejezetten éretten képes volt ezúttal több olyan helyzethez is hozzáállni, amibe korábban beletört volna a bicskája.

A sok mellékkarakter közül Haida mellett Ton, a malac kapott több pillanatot fényleni, s a főhős mellett az ő jelenetei nagy részével is kifejezetten meg voltam elégedve. Vele kapcsolatban csupán annyi zavaró tényezőt találtam, hogy a készítők eléggé félvállról vették esetében az általunk korábban látott munkahelyi bántalmazás témát, egy-egy rosszmájúbb viccet is eredményezve.

Alapvetően viszont Haida központi szerepe húzta le egyedül igazán az évadot, hiszen végére érve sem éreztem azt, hogy „helyes” döntést meghozva bármennyire is megérdemelné a metálos pandát. Számomra Retsuko az évadok során egyszerűen túlnőtte szerelmét, s ezzel a kialakult helyzettel nem voltak képesek a készítők ügyesen megbirkózni.

Összesítve viszont míg fontosak voltak az átívelő szálak, nem voltak képesek elnyomni azt, amiért annyira szórakoztató az anime. A humor az valami elképesztő telitalálat még mindig, s a készítők egy-egy pillanatban továbbra is képesek voltak nagyon komoly problémaköröket szerepeltetni.

Jó volt viszont látni Retsuko-t és a barátait is, illetve tudom, hogy a folytatásban is itt leszek, mert az egyik legkönnyebben, leggyorsabban és legszórakoztatóbban kikapcsoló anime az Aggretsuko, ami a szuper aranyos külcsín ellenére még mindig nagyon is valós munkahelyi és magánéleti témákat képes megszólaltatni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz