login |

Beforeigners: kezdett a 2. évad – írta Scat

2022. 01. 10. 21:30 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Az HBO Europe norvég sorozatával, az Időbevándorlókkal (pilotkritika) érdekes viszonyom van. (Tudom, hogy már lefutott a 2. évad, majd lesz évadkritika is, de addig is, itt egy poszt a nyitányról.)

A különböző idősíkok népeinek összeeresztése egyrészt nagyon tetszik, másrészt viszont ott van a nyomozós szál, ami szerintem kifejezetten vontatott. Ennek ellenére is nézem, mert összességében még így is érdekel és persze ott az örök remény, hogy túlsúlyba kerül az a rész, ami engem megmozgat, esetleg úgy fűzik össze a nyomozással, hogy neked kedvezzen. A második évad első része alapján van okom reménykedni.

Mivel ugye három korból érkeznek az emberek, ezek közül az egyik pedig a 19. századi Anglia, ezért valóban adta magát, hogy valamiképpen felbukkanjon Hasfelmetsző Jack. Ugye a „mi valóságunkban” sohasem derült ki, hogy ki is volt a gyilkos, örök rejtély maradt. És ez viszonylag nagy mozgásteret biztosít a sorozatnak. A tovább mögött folytatom.

Szerencsére az előző évadban látottakat hamar feloldják, Lars a függősége miatt pszichológushoz jár, emiatt pedig visszatérhet nyomozónak, igaz, csak külsős tanácsadóként. Persze aztán később felsejlik, hogy ez talán mégsem oldódott meg.

Eközben Alfhildr továbbra is a rendőrségnél dolgozik, és bár egy új társsal, az első rész végére természetesen egymás mellett kötnek ki Lars-szal. Az is elmondható, hogy továbbra is az ő esetlensége, nyersesége lesz, ami a humort nyújtja.

Mindemellett felbukkan egy mellékszál Olaf királlyal, aki igyekszik bebizonyítani, hogy valóban az, aki, és nem ő halt meg a stiklestadi csatában. És hogyan igyekszik ezt elérni? Hát YouTube-on! Közben pedig folyamatosan panaszokat kap a szolgáltató, hogy tiltsák le a csatornáját. Na, ez az, ami piszkosul zseniális. Ezek azok a részek, amiket látni akarok! (Az volt a csúcs, mikor szegényt a hivatalban minden más viking tisztelettel üdvözölte, de a bürokrata közölte vele, hogy hát az ő színkódja az a zöld, mert az akárki lehet, viszont egy királyé már piros lenne, csak hát azt meg bizonyítani kellene, hogy tényleg az…)

Közben pedig az Oslóban történt gyilkosság miatt érkezik két londoni nyomozó, akik Hasfelmetszőre szakosodtak, mert állítólag már korábban visszatért, aztán elutazott haza, majd vissza. Végül persze az első rész vége azt sugallja, hogy semmi sem az, aminek látszik.

Persze bonyolították ezt a főszereplők magánéletével is, mert Alfhildr-et álmok gyötrik, amiket egy varázslónővel próbál értelmezni, de ez az a rész, amit én simán kivágtam volna. Túl hosszú volt és baromi unalmas is, mert hát ez az egész nyilván nem vezetett sehová, csak az időmet pazarolta.

Lars meg csak úgy tűnik, hogy leszokott, de továbbra is benne van nyakig, és számomra ez a szál is unalmas, bár a végén a törpével megleptek, ez igaz. Én sokallom a magánéleti részeket, ebből egy Halálos fegyverszerű társulás kellene, ahol nem a „túl öreg vagyok már ehhez” a humorforrás, hanem a korszakos különbség. A komolyságot pedig az nyújthatná, hogy az időbevándorlók (amúgy mennyire zseniális már ez a cím, nem?) miképp tudnak boldogulni a modern világban.

Őszintén szólva a miliő megfogott, most pedig az Olaf-szál tart meg, a nyomozás meg remélhetőleg idővel érdekessé válik.

9 hozzászólás Ne habozz!

Energiavampir - 2022. 01. 11. 08:52

Remek sorozat, én most értem a 2. végére (nyugi nem spoilerezek)
Nagyon hiánypótló ez a sorozat, még a maga fura darabosságával, és érdekes humoráéval együtt is. A főszereplő nekem nagy kedvenc, annyira jól hozza a tuskó de alapvetően kedvenc koraközépkori csaj szerepét, hogy csak na :) A történet vezetés igen, kicsit lassú látszólag unalmas és összefüggéstelen szálakkal, de nyugi, az utsó részre brutálisan összeérnek ezek, és komoly értelmet nyer minden apró részlet.(figyelj nagyon Scat az unalmasakra is) Pont ezért remek sorozat, megvallom őszintén elég régi motoros vagyok a sorozatos világban, szinte mindent láttam, de hogy egy sorozat meg tudjon lepni, hát ezt már nem hittem volna, de itt sikerült..és ezért nálam top5 ez a sorozat.
Nagyon üdítő kivétel a mai sorozat ajánlatok közt..
Várom az évad kritikát Scat, kíváncsi vagyok mennyire hasonulsz meg :)

winnie - 2022. 01. 11. 09:17

szeretem a sorozatot, de, pont most írtam a FB-on is, hogy sem a hiánypótlást, sem a kivételt nem érzem benne, hiszen nyomozós sorozatok is bőven vannak, és maga az alapkoncepció is vagy féltucatszor előjött az elmúlt években. inkább pont azért nagyon jó, mert egy tipikus megközelítést és műfajt képes több aprósággal nagyon magasra és szórakoztatóra emelni.

azzal ugyancsak egyetértek, hogy nagyszerűen meg tudja lepni az embert, de megintcsak, manapság a valóban jó átívelős krimik, amikből ugye anglia évente szállít 10-20-at, amiknek legalább a fele tényleg remek (és akkor még ott van ugyanennyi skandináv darab), ugyancsak “látszólag unalmas és összefüggéstelen szálakkal, de nyugi, az utsó részre brutálisan összeérnek ezek, és komoly értelmet nyer minden apró részlet.”

megjegyzem, PONTOSAN ezért szeretem nagyon ezt a műfajt, ezért vetődök rá azonnal ezekre a sorozatokra, mert számomra remek élményt nyújtanak. engem le szokott nyűgözni az, hogy mennyire alaposan megtervezik a teljes évadot, ahogy felépítik őket. valahogy nagyon jó érzés számomra követni, ahogy minden egymásba illeszkedik. (és ugye mindig próbálok abból kiindulni, hogy semmi unalmas nem kerül bele csak azért, hogy belekerüljön. azaz, hogy ami benne van, az nem véletlenül van benne.)

a Beforeigners abban hoz pluszt, hogy emellé jó kis karaktereik vannak, és az egész koncepció erős (a világgal és a mitológiával együtt), szóval minden remekül összeér.

Scat - 2022. 01. 11. 09:42

Bevallom, lassan haladok vele, mert múlt héten aktiváltam a három hónapos (meg plusz egy hét) ingyenes appletv-t, és rákaptam az Acapulcora.
De nemsokára a végére érek, aztán haladok tovább az időbevándorlókkal.

Viszont ha az utolsó részétől nem esik le az állam, az a te hibád lesz Energiavampir. Ilyen reklám után már nem érem be kevesebbel :)

Shannen - 2022. 01. 11. 10:52

A hétvégén megnéztem az 1×01-et, mert az utóbbi hetekben folyamatosan nagyon pozitív véleményekbe futottam bele itt a blogon és abszolút bejött, ami láttam. Tetszik az alaphelyzet, a humora, remélhetőleg a nyomozás része is izgi lesz. Nem tudom mikor lesz időm folytatni, de eléggé előre került a nézős listámon most.

Isaac - 2022. 01. 11. 11:57

Az utolsó rész összeért szálai és végső csavar miatt,aki gondolkozik a félbehagyáson ,szerintem ne tegye meg (bár nekem feltorlódott kicsit és az utolsó 3 egyben csúszott le) lehet így volt ideális :D

abba - 2022. 01. 11. 14:26

Valami elképesztően bugyuta lett a sorozat a második évadra!
Ami az elsőben önironikus és furcsán működőképes volt, az itt ötlettelen zagyvaságba csapott át. Nem is értem, hogyan vehetett ilyen irányt.
Az egész második évadot láttam, NEM fogom folytatni, az biztos.

Evemarlowe - 2022. 01. 14. 12:46

2 évet vártam erre a folytatásra, de nagyon nagyon. Az 1.évadot is újranéztem, és meg kell mondjam hogy nagyot csalódtam. Végignéztem, hogy hátha a végére jobb lesz, de nem. Az utolsó jelenetnél már felkiáltottam, hogy “Na neeeeee!” Pont azok a nüansznyi zsenialitások hiányoznak belőle, amelyek az elsőben megvoltak. Ehelyett túlzásokat, eröltetettséget éreztem sokszor. Ez az egész Hasfelmetszős szál is…2 évük volt rá, de a téma feldobása ugyan jól sikerült, a kibogozása viszont nem. Borzasztóan mérges és szomorú vagyok.

Sigismundus - 2022. 01. 17. 18:06

Az első rész után aggódtam, hogy a komolykodás miatt elveszti a varázsát.

De aztán visszaállt a dolog, ha nem is annyira vicces hangulatúra mint az első évad, de egész jól hozták az ott megkedvelt karaktereket.

A rendőrök, Harald főnök nem olyan ügyifogyinak kinéző, Wnche nem olyan elviselhetetlen, és Alex is a sapkájával, végül egész komoly szerepet kapott.

Örülök hogy a kevés 6 részbe igazán sok régi szálat be tudtak rakni, ha csak pár jelenetre is. A ludditák, a prédikátor, Torre Hund több fontos jelenthez jutottak ebben a hat epizódban is. Kár, hogy a kőkorszaki szomszéd csak egy jelentre ugrott be, ő a kedvencem a mellékszereplők közt, Gregers mellett. Aki megint nagyon emberi volt.

Olaf király sztorija is jól lett kitalálva, a modern korban DNS vizsgálatra van szüksége, megoldották, sztár lesz, aztán őfelsége rákap az sztárok porára, és a dobott barátnő kitálal a bulvárnak…

Hanem az utolsó rész nagy része ezzel az alter-Norvégiával, az nem tetszett, valahogy a megoldása is a mólónál a késekkel túl egyszerű volt. De a visszatérés után a mi idővonalukra, megint visszahozta az első évadot. A végén a cliff az nem semmi, várom a harmadik évadot, remélem lesz.

Annyira nem élveztem mint az első évadot, de nem is lett olyan vészes a visszalépés, hogy rossznak nevezzem.

Busmen - 2022. 01. 21. 17:26

Most érem a végére ! Imádtam ! Nekem nagyon bejött a totál életszerűen összerakott felépített világkép!
A végét valahol az utolsó rész közepén megsejtettem, így nem ütött akkorát , de kimondottan élveztem hogy szépen összeérnek a szálak!
Remélem érkezik folytatás , én mindenképpen a nézők közt leszek!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz