login |

Mayor of Kingstown: vége az 1. évadnak

2022. 01. 11. 20:10 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Ösztönlények méregetik az erejük, csak az különbözteti meg őket, hogy ki melyik odalán van a rácsnak. Vagyis ahogy többször emlegetik a Paramount+ sorozata alatt, el kell dönteni, melyik a kisebb gonosz: a törvény bármit elkövető őrei, vagy az elítélt bűnözők?

Míg mindenki a Yellowstone-t és az előzményét, az 1883-t (nemsokára jön a kritikánk) emlegeti Taylor Sheridan kapcsán, addig ő nyugisan elvolt és letette az év egyik legmacsóbb sorozatát. Lehet nem kéne ezt sütnöm rá, de mégis megteszem, annyi tesztoszteron csöpögött belőle végig, bár a főszereplőt igyekeztek kicsit kiemelni az ösztöneikhez visszatérők közül.

A bővebb tartalomról a pilotkritikánál olvashattok, de röviden: egy olyan városban játszódik, aminek a fő ipara az ott levő börtönök fenntartása. Ennek kapcsán bizony egymásnak feszülnek az érdekek, és egy ember igyekszik fenntartani a békét a bűnözők, a rendőrök, és a börtönőrök között, ahol mindenki enged egy kicsit. Nyilván az évad arra fut ki, hogy befeszített izmokkal egymásra néznek mindannyian, és felmérik mit tehetnek még meg, amíg valaki nem lesz túl pipa. És a béke fenntartását felvállaló ember vajon képes-e feladatát jól elvégezni.

Igazából az alaphelyzetből bármi kisülhetett volna, de az amúgy sem felemelő kezdése után a sorozat mindenhova elment, ami mocskos. Nem realistának hívnám, mert szeretném azt hinni, hogy jó pár túlkapás vagy épp konkrét bűntett gyorsabban koppanna a valóságban, viszont átadja az érzést, hogy milyen borzasztó a világ egy bizonyos része. Az a része amiről nem is akarunk tudomást venni. Mondom, ez alatt tényleg nem 1:1 egyezést értek.

Iszonyat mi minden ömlött ránk az éjszürke epizódokból hétről-hétre. Van itt kivégzés, nem is egy, vagy épp rendőrök által elkövetett gyilkosság, hiszen miért akarnának emberszámba venni bármilyen gyilkost. Viszont hol a határ ugye, mikortól lesz önbíráskodás, és persze milyen következménye van annak, ha egy réteget nem veszünk emberszámba. A fináléra kiderült. Na meg persze a “rend” nevében elkövetett dolgoknak ára is van az ember lelkére nézve, de mi van, ha az idővel meg tud gyógyulni?

Igazából az egész oda vezet ki, hogy nem az oldalak rosszak, hiszen senki sem tényleg jó itt, hanem a rendszer, ami kiszüli őket, akármelyik oldalára is kerülnek a rácsnak. A rendszer, amiben a káosz közepén is azon vitatkoznak a hivatalos oldalon, hogy kinek a jogköre (és szara), amit el kell takarítani.

Éljenek a hetiben nézős sorozatok, mert ezt a durvaságot darálni kicsit nehezebb lenne, és némelyik karakterért aggódás is kevésbé hatásos. Mondjuk rábeszélni akarok itt mindenkit, nem sok a Mayor of Kingstownhoz hasonló sorozat van jelenleg, és 1-2 gyengébb pillanatot kivéve ütött az évad, de nem kell 1 nap alatt bepótolnotok most, lehet kicsit nyugisabban haladni majd vele.

9 hozzászólás Ne habozz!

Cleda - 2022. 01. 11. 20:23

Én nagyon akartam szeretni ezt a sorozatot, de egyáltalán nem tudott lekötni, hiába az érdekes koncepció. Négy rész után kasza volt, és bár voltak erős jelenetei, mégis összeségében rendkívül lassúak voltak a részek. Egyes karakterek meg csak úgy tengtek-lengtek, nem igazán értettem, minek vannak ott. De Jeremy Renner minden egyes alkalommal meglep.

Amador - 2022. 01. 11. 21:30

Nekem az elmúlt évek egyik legjobb sorozata, sokkal jobban tetszik mint a Yellowstone. Kicsit tényleg a Shield jutott eszembe.

copass - 2022. 01. 11. 22:31

igazi gyöngyszem ez a sori.

bvr - 2022. 01. 12. 01:19

Szerintem is nagyon jó sorozat volt! Bár kicsit azért még minta keresné saját magát. Arra gondolok hogy a pilot (ahogy anno ott is írtam, nem is tudom mióta amúgy a legütősebb pilot amit láttam) szinte önmagában megállna mint egy drámai kisfilm. Utána aztán kicsit mintha átment volna ennek a sajátos világnak a mindennapjait bemutató szocio sorozatba (ekkor volt a kivégzés is, a maga brutalitásában bemutatva) De közben rendszeresen olyan volt hogy na most elkezdődik valami átívelő szál – de aztán igazából mégsem (miközben persze bizonyos dolgok azért erősen hatottak abba az irányba ami aztán az utolsó két epizódban csúcsosodott ki) És szép lassan a kiinduló szituációt is elhagyta a sorozat (azazhogy ez a testvérpár valamiféle mindennapi embereknek tart fogadóórát és próbálja megoldani a problémáikat) hanem Renner karaktere csak az ezen a színtéren nagy játékosok konfliktusai között őrlődött (meg közben belesodródott két országos méretű bűnügybe – a zárásról nem is beszélve. Itt megjegyezve hogy kíváncsi vagyok hogy ami itt sejthető mit vezetett fel a záró epizód abból vajon lesz-e a következő évadban nagy átívelő szál) Szóval ezek miatt eléggé megfoghatatlan milyen is szeretne ez a sorozat lenni, de a hangulata nagyon erős, és jól illenek hozzá a karakterek. Feltétlenül várom a következő évadot.

bvr - 2022. 01. 12. 01:20

“A rendszer, amiben a káosz közepén is azon vitatkoznak a hivatalos oldalon”
ja, ez mondjunk számomra inkább parodisztikus volt, és számomra elég unalmas is, az USA mint szövetségi állam miatt ez olyan sokszor volt már mindenfelé téma.

bvr - 2022. 01. 12. 01:31

“az év egyik legmacsóbb sorozatát. Lehet nem kéne ezt sütnöm rá, de mégis megteszem, annyi tesztoszteron csöpögött belőle végig”

hát végülis értem miért írod, de nálam ezt teljesen elnyomta hogy amúgy mennyire nyomorúságos ennek a világnak a hangulata, úgyhogy emiattnálam ez mégsem macsóság (talán a swat parancsnokra mondanám egyedül, de ahogy az a figura néha annyira nem odaillően játszott (pl. könnyeden nevetgélt amikor mind a többiek, mind a helyzet ezzel teljesen disszonáns volt hogy az akkor nagyon megragadt bennem hogy wtf)
Pl. a Yellowstone-nál éreztem ezt a macsóságot, mondjuk az a sorozat nem is nagyon jött be, csak néhány részt néztem belőle. Az 1883-at még nem próbáltam de kíváncsi leszek persze,

“bár a főszereplőt igyekeztek kicsit kiemelni az ösztöneikhez visszatérők közül”
Aztán pont nála szakadt el a cérna pár résszel a vége előtt de olyan szinten ami engem azért zökkentett ki mert az teljesen valószínűtlen hogy ilyet meg lehessen úszni (bár egy snitt erejéig a fináéában vissaztértek rá) És az ilyen írói húzásokat amúgy azért nem szeretem mert ezek szerint ja akkor csak ennyi az egész? Akkor itt miért is mindenki ilyen hülye hogy pár ilyen húzást “ezer éve” meg lehetett volna húzni és dolgok megoldva. Csak persze a dolgok még képzeletben sem így működnek.

winnie - 2022. 01. 12. 05:03

bvr: a yellowstone pilotkritikájában (pont ma olvastam el) említve volt a macsóság:) de az 1883 nem olyan (szerencsére?)

Atomreaktor - 2022. 01. 12. 17:52

Év sorozata volt nálam, amíg nem jött az 1883:) mondjuk nem igazán hasonlíthatóak össze.
Cleda:pedig az utolsó részek miatt megérne még egy próbát.

szirial - 2022. 04. 13. 11:03

Ha sorrendet kellene felállítani, az enyém így nézne ki:
1883 Kiemelkedően jó volt. Minden percét élveztem.

Mayor of Kingstown Végig néztem, de voltak benne számomra unalmas, felesleges szálak. Nem biztos, hogy benevezek a második évadba, ha lesz.

Yellowstone Néhány rész után feladtam. A karaktereket utáltam, a szupergazdagok nyűglődését untam. Ugyanezek a szituációk az Utódlásban izgalmasak voltak, itt érdektelenek.

Taylor Sheridan nagy szerencséje, hogy az 1883-mal kezdtem. Így rápróbáltam a többire is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz