login |

Acapulco: az 1. évad – írta Diapolo

2022. 01. 12. 15:50 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Az Apple Tv+ októberi újonca (ami winnie éves toplistáján dobogós lett és még JAws-jelöléseket is kapott) egy felnőtt visszaemlékezéséről szól, hogyan jutott el a szegény acapulcói fiú a mesés gazdagságig, de talán úgyis leírhatnám, hogy miként lett a szimpatikus, mosolygós srácból egy megkeseredett, magányos milliárdos.

Az Acapulco első évadja 10 részt kapott, ami ahhoz mindenképp elég volt, hogy egy fantasztikus nyitányt produkáljon a sorozat, ami nálam letaszítva a The White Lotus-t és a The Chestnut Mant az addigi trónról simán az év új sorozatává vált 2021-ben.

Mivel olyan nagyon népszerűvé nem nőtte ki magát a sorozat itthon, talán jó ajánlólevél lehet, hogy az az Austin Winsberg az egyik készítője, aki a Zoey’s Extraordinary Playlistet is jegyezte. Bennem a helyszín és a korszak körítése miatt a Red Oaks-hoz volt kapcsolható, viszont kedvesség, illetve humor szempontjából a Ted Lasso, vagy a Trying is nagyon hasonló. (Lehet, hogy ez a stílus egy Apple-ös védjegy lesz már?) Talán merész kijelentés, de az Acapulco első évadja simán a már említett Ted Lasso szintjén van.

A ’80-as években kezdődik a visszaemlékezés, amikor a hírhedt acapulcói Las Colinas hotelbe szeretne munkára jelentkezni Máximo Gallardo és barátja, Memo. Ez a szálloda a helyiek egyetlen esélye a kitörésre, az egyetlen karrierút, ami vezethet valahova. Mindketten felvételt nyernek, de Máximo hamar szembesül azzal, hogy a kívül-belül ragyogó hotelben az ő egyszerű kedvessége nem igazán érvényesül, meg kell tanulnia a maga módján megoldani a helyzeteket.

Az igazán érdekes színezetet Eugenio Derbez narrációja, személyisége adja, aki az unokaöccsének, Hugonak meséli el gyerekkori élményeit. Az emlékek pedig a felnőtt Maximóval is megértetik, hogy mennyivel jobb ember volt akkor, illetve azt is, hogy akkor volt igazán boldog az életében. Miközben mi azon tanakodhatunk, hogy vajon miért következett be ekkora változás az életében, akár a meggazdagodás, akár a megkeseredés kapcsán.

A humor és a feelgood érzés az egész évadot áthatja, de mégsem teszi egy egyszerű limonádé sorozattá. A casting szerintem remekül sikerült, ráadásul nagyon sok mellékszereplőnek is erős jelenlétet adtak, így nagyon életszagú lett az összkép, és kidolgozott karaktereket kaptunk. Máximo főszereplőként nyilván fajsúlyos volt, de mellé nagyon szépen felépítették a testvérét, Sarát, Don Pablot és Memot is.

Arról már nem is beszélve, hogy a Juliát alakító Camila Perez karaktere végig egy kettős színezettel bírt, hiszen a hotelben egy csinos és kedves recepciósként ismerhettük meg, míg a jelen idősíkján kérdőjel maradt, hiszen a szezon során nem igazán derült ki konkrétum arról, hogy mi is történt Julia és Máximo között.

A 80-as évek fieszta hangulata elevenedik meg az egész évad alatt, a tengerparti helyszínnel, az ismerős retró dallamokkal, a nagyon intenzív színvilággal, és ez a sodrás nemes egyszerűséggel úgy magával ragad, hogy nem akarsz felszállni a képernyő elől, még többet akarsz ebből a csodálatos világból.

A 2. évad még nem került berendelésre, de remélhetőleg sok ember rátalál majd a következő hetekben, mert tényleg remek szórakozás volt ez a 10 epizód, ami az Acapulcót abszolút az AppleTv+ legjobb sorozatai közé emelte.

13 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2022. 01. 12. 16:05

red oaks 2! ahogy írtam többször is, nálam az év egyik legjobbja. totál a semmiből, teljesen meglepetésként írt. és az én hibám, hogy nem tudtam időben írni róla, és nincs több poszt róla, szóval nagy köszi diapolonak! iszonyat hangulatos és szerethető, annyira szívesen néznék ilyesmit sokkal többet is.

Thusor - 2022. 01. 12. 16:45

Egyetértek a szerzővel. Minden perce fantasztikus volt a sorozatnak. Csak érdekességképpen próbáltam rá, de nagyon hamar magával szippantott a légkör amit élén vázol a sorozat. Hasonló kategóriájú vagy témájú sorozatokból szívesen néznék még én is.

winnie - 2022. 01. 12. 16:49

https://www.sorozatjunkie.hu/tag/red-oaks/ – eleg sok mindenben hasonlít. persze más a humor.

crashland - 2022. 01. 12. 17:02

yep. egyik legjobb sorozat 2021-ben.

ThomassLord - 2022. 01. 12. 17:32

Végre! Ez a sorozat sokkal több jelenlétet érdemelne itt az oldalon, meg úgy általában is. Imádtam az egészet. Ha nincs másnap korán kelés, egyben lement volna mind a 10 rész.

Shannen - 2022. 01. 12. 20:09

Imádtam, a kritika minden szavával egyetértek. Egy csoda ez a sorozat.

Valóban, az AppleTv+-nak nagyon mennek ezek a feeldgood, de mégis komoly témákat (is) boncolgató sorozatok.

Kicsit sajnálom, hogy a JAws előtt nem került ki róla kritika, szerintem többen felfedezték volna, mivel a szolgáltató sorozatai amúgyis elég jól rezonálnak a hazai junkie-knál is. Na de majd most. :)

totoro - 2022. 01. 12. 20:10

Nézette magát, kellemes kis sorozat, de nálam langyos víz maradt végig, hozta amit kell, egy jó szinten, de ennyi.

Nikolka - 2022. 01. 12. 21:02

Egyetértek a kritikával teljesen. Nálam is nagy kedvenc lett tavaly. Ment is rá a jelölésem több kategóriában.
Bár ki van emelve a zene a kritikában, de kiemelném még a 2 énekest. Annyira sokat hozzáadtak a hangulathoz. Imádtam a szálloda kinézetét is.
Nagyon remélem, hogy lesz 2. évad!!

Scat - 2022. 01. 12. 21:56

Nekem még két rész hátra van a sorozatból, de azért leírom, mit gondolok. Maximum ha változna valami a végére, akkor amiatt még visszatérek egy hozzászólásra, hogy alakítsak a véleményemen.

Bár hajaz a Ted Lasso-ra, ez igaz, de az, hogy egy szinten lennének, írói túlzás.

Ez a sorozat inkább jópofa és hangulatos (azért sem feelgood-ot írok!), de Teddel ellentétben itt nem igazán változtak meg a karakterek a főszereplő hatására.

Don Pablo az elejétől kedveli őt és támogatja, Memo egy nagyranőtt gyerek, aki folyton segít, Chad egy jóindulatúnak tűnő(?) rakás szerencsétlenség és így tovább.
Míg Ted körül a negatív emberek előnyükre változtak, itt nincs ilyen, mindenki kapásból jó fej. Kivéve Hectort, de neki meg ez a szerepe :)

Viszont azzal egyetértek, hogy ez egy nagyon jó sorozat, abszolút megéri belevágni, messze jobb egy “átlagosnál”.

Külön tetszik például a két énekes, akik a 80-as évek slágereit éneklik spanyolul. Így még nem hallottam Twisted Sisters-t :D

A visszaemlékezésekben is nagyon jól bánnak Máximo túlzásaival, nem sütik el minden részben, így amikor a paparazzit üldözte, aztán hirtelen lövöldöztek egymásra, azon nagyon felröhögtem.

Deny - 2022. 01. 12. 22:24

Én a Jaws-jelölésnél kaptam fel rá a fejem, azonnal le is daráltam, és imádtam minden percét. A két énekes nálam is nagy kedvenc :D

Reamrea - 2022. 01. 14. 08:41

Buenos nachos-t mindenkinek! :D

heidfeld - 2022. 01. 19. 15:21

Húgi, Mamo, és utóbbi főnökasszonya a nagy kedvenceim. Espanyol-t kedvelem ott, de amit leművelt Atlético-szurkolók között – Gurultunk a nevetéstől.. Ritka szórakoztató, de nagyon emberi a széria
Igen. Pozitív emberek vannak túlsúlyban, de akadnak kemény pillanatok, döntések következményeiről.
Nagyon tartok tőle, hogy egy évados marad. Pedig rengeteg mindenre kíváncsi lennék, és a szálloda utáni életére is. Mindenkinek szívből ajánlanám – mint télen a D-vitamint -, hogy jobb kedvünk legyen.

Becky - 2022. 01. 20. 15:08

Itt az oldalon hallottam először a sorozatról hetekkel ezelőtt, de csak ezen poszt hatására kezdtem el nézni, nos, nem bántam meg, remekül szórakoztam, felülmúlta a várakozásaimat. Nagyon tetszett a sorozat végig vidám hangulata, és volt egy kis mondanivalója is. A jelenben játszódó részek sem lettek unalmasak, jó ötlet, hogy a narráció nagyon szubjektív, viccesen elferdített és nem mindig emlékszik pontosan. A mellékszereplők jól kitaláltak, kedvencek a tulajdonosnő, don pablo és Julia. Tetszett, hogy sokszor egymás között spanyolul beszélgetnek a szereplők.
Nem értek egyet a poszban azzal, hogy Maximo megkeseredett és magányos milliárdossá vált volna, nekem nem ez érződött.
Arra számítottam az évad utolsó részének végén, hogy a temetés képeivel zárják, ahol viszontlátjuk a szereplőket, a jelenkori énjüket és utalásokat kapunk, mi lett velük; de jobban belegondolva talán jobb is így, mert úgy lett vége, hogy innen megkötés nélkül lehessen folytatni bármilyen irányba a sorozatot. Remélem, fogják is folytatni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz