login |

Attack on Titan: folytatódott a 4. évad – írta Scat

2022. 01. 12. 21:30 - Írta: vendegblogger

32 hozzászólás | kategória: animáció, anime, kritika,

Vesztettél. Eleget szenvedtünk már. Te is eleget szenvedtél már!

Mivel ez egy félévadkezdő írás, ezért egy rész alapján nehéz hosszasan írni arról, hogy miképp is folytatódott a történet. Ugyanakkor abból a szempontból szerencsénk volt, hogy a 2022-es téli megjelenési időpont valóban az év elejét jelentette, nem decembert. 

De lássuk a tovább mögött spoilerrekl, hogyan folytatódott a dolog.

Szóval a marley-i csapatok megérkeztek Erenékhez, hogy visszaszerezzék az Alapító óriás erejét. Vagy legalábbis megakadályozzák, hogy Eren használhassa azt. Ők ugye eddig nem tudták, de ebben a részben rájöttek, hogy ehhez szükség van Zeke-re is, tehát őt is elő kell keríteni. Erre pedig írnám, hogy nehéz lesz, mivel az előző félévadban gyakorlatilag Levi-jal együtt felrobbant a fickó, de természetesen most megtudhattuk, hogy nem eszik ezt ilyen forrón.

Én ezen nem igazán tudtam izgulni, sőt, azon is kifejezetten meglepődnék, ha Levi-ról kiderülne, hogy tőle is örök búcsút kell vennünk. És nem csak azért, mert Hange úgymond „megszöktette”, már tavaly is kilógott a lóláb, pedig a sorozat nem fukarkodik a halállal. Korábban is gond nélkül végeztek fontosabb szereplőkkel, csak egyszerűen ennek ellenére sem hinném, hogy ennyi volt számára. Persze ha kiderül, hogy mégis, az sem gond, mert legalább tökös húzás lenne.

Eren harca a három másik óriással bár elég egyoldalú volt, viszont jól nézett ki. Megkockáztatom azt is, hogy rajzolták, nem pedig CGI volt, vagy ha mégis, akkor engem teljesen sikerült átverniük.

Hozzáteszem bár jó volt nézni, de annyira gyorsan jutott oda a rész ahhoz a ponthoz, hogy Eren számára nincs menekvés, hogy nonszensz. Persze, hárman voltak ellene, de máris legyőzték? Vége a harcnak? Nincs menekvés innen? Ugyan már. Emiatt kissé súlytalan volt nekem, amit láttam.

Közben pedig az emberek is harcoltak, megcsodálhattuk az első világháborúra hajazó harc egy újabb szeletét, ami bemutatta, hogyha az egyik félnek géppuskái vannak, a másiknak meg nem, akkor ott hamar kiderül, hogy ki lesz a vesztes. Az eldiánok csak úgy hullottak, akár a legyek. Fekete karakterünk, akinek meg sem kísérlem leírni a kacifántos nevét, hamar ki is szabadította korábbi társait (akiket elárult), hogy segítsenek megmenteni Erent.

Itt fel is sejlett egy kettős ügynök szál, miszerint ő nem támogatja az eutanáziatervet, csak nem volt választása, viszont az Alapító óriás erejét nem hagyhatják elveszni.

Őszinte leszek, én szeretem ezeket a párbeszédeket hallgatni, főleg mióta Armin karaktere hatványozottan fejlődött a harmadik évadtól kezdve. Tetszik, mikor megismerjük a szereplők gondolkodását, a motivációikat. Persze tudom, ebben az öt percben azért nem kaptunk egzisztenciális drámát, arra viszont pont elég volt, hogy megtörje a rész lendületét. Mert hát mit akartam volna látni? Eren küzdelmét. És mit láttam helyette? Börtönben való dumálgatást, aminek a harmada állóképekből állt. Szóval kaptam is ajándékot, meg nem is.

Kíváncsi vagyok, hogyan tovább, azt viszont tudjuk már, hogy tizenkettő részes lesz ez a lezáró etap, ami azt jelenti, hogy április körül érünk a többéves (vagy a kihagyott éveket beleszámítva lassan évtizedes) kaland végére. Meglátjuk, hogy képes lesz-e méltó befejezést nyújtani, vagy megismétlődik az a gyalázat, ami a Trónok harcánál.

32 hozzászólás Ne habozz!

Sidoka - 2022. 01. 12. 23:58

Nekem tetszett, csak ezt az új animációt még mindig szoknom kell…
És igen én is nagyon félek a befejezéstől hogy nehogy ez is egy Trónok harca vagy Dexter 2x legyen…

Shyllard - 2022. 01. 13. 10:15

Animáció téren most a tetős csatában is voltak csúnyább pillanatok, főleg a karakterek megjelenítésében.

Amúgy jónak jó volt, bár nem tetszik az a feldobott ötlet, hogy Eren még sem ment át teljes eutanázia – pártiba. Nagyon feküdt az a vonal, hogy kvázi “főgonosz” lett belőle az évad előző felébe, most viszont úgy fest másfele fogják elvinni.

Hououin Kyouma - 2022. 01. 15. 16:10

Csak jelzem, hogy ez a 12 rész sem fogja lezárni a történetet, tehát ezt ne is várja senki! Nem áprilisban fogunk eljutni a végéhez. A 131. fejezetig lesz adaptálva, így még mindig maradni fog 8 fejezet. Amiből vagy egy Part 3 lesz, vagy egy mozifilm.

Persze az is lehet, hogy írnak neki egy anime original endinget a manga katasztrofális vége helyett, így valóban elég lesz a 12 rész is (nem ebbe az irányba mutatnak az eddigi fejlemények amúgy)

“És igen én is nagyon félek a befejezéstől hogy nehogy ez is egy Trónok harca vagy Dexter 2x legyen…”

Kinn van a teljes manga már pár hónapja, és bizony az lett…

Hououin Kyouma - 2022. 01. 15. 16:18

Egyébként tényleg szebb lett az animáció a Part I-hez képest, de azért várnék még az ítélkezéssel (az első pár rész mindig szebb mint a többi)

A zene meg az atmoszféra elég semmilyen lett.

Scat - 2022. 01. 15. 22:26

“Kinn van a teljes manga már pár hónapja”

Amit szándékosan elkerülök.

A többihez csak annyit tudok írni, hogy oké. Bár fura, hogy pár mangányi résszel a vége előtt lógva hagynák a történetet, de majd meglátjuk, miképp alakul ez.

Hououin Kyouma - 2022. 01. 16. 01:04

Pénz beszél. Egy mozifilmmel nagyot kaszálhat a stúdió, pláne ezzel a címmel. Szerintem többet hozna mint a Demon Slayer mozifilm

Hououin Kyouma - 2022. 01. 18. 17:38

Ep2: Ez eléggé rendben volt. A tempó továbbra is azt erősíti meg, hogy nem fogják végig adaptálni a mangát ebben az etapban sem.

Scat - 2022. 01. 21. 23:29

Tetszett a rész, annak ellenére is, hogy a elején az előző rész utolsó pár percét láthattuk újra. Utálom, mikor ezt csinálják egy animében.

A zene állati jó, tudom, hogy a régieket keverik újra, de akkor is.

Amúgy HK, ugye azt írtad, hogy a vége szörnyű lesz. Mindenféle manga spoiler nélkül, kb. milyen messze van az a pont, ahol szerinted észrevehető lesz majd, hogy megzuhan a színvonal?
Olyan íve lesz, ahogy a Trónok harcában, hogy az utolsó pár rész már lejtmenet vagy csak a legvége lesz felháborító?

Megadom a lehetőséget, hogy nekem tetszeni fog, hinni akarok benne, de elültetted a bogarat a fülembe és kíváncsi vagyok, hogy csak a befejezés lehet-e elméletileg rossz vagy már az odavezető út is? Mert ugye eddig ennek (számomra) nincs jele.

Hououin Kyouma - 2022. 01. 23. 14:16

A következő 3 részt nyugodtan nevezhetjük majd az Attack on Titan csúcsának. Utána már lesznek apróbb jelek, pl. a 123-130. fejezet feleslegesen van elnyújtva olyan közjátékokkal, amelyeknek ennyire a történet végén már zéró jelentősége van (és ismerve a befejezést, tényleg nem volt jelentősége). Illetve olyan érzést kelt az egész, hogy az író nem igazán tudta eldönteni, hogy most mit kezdjen pár karakterrel és húzta az időt, amíg kitalálta. Mondjuk én sokkal inkább úgy érzem, hogy a kiadó szólt bele a történetbe (több fejezet = több bevétel). De úgy igazán ami tényleg hazavágja az egészet, az a legvége, amikor megkapjuk a végső választ a legfontosabb kérdésre. Az odaút (leszámítva az elnyújtott részt – amit akár meg is vághatnának az animében, és akkor tényleg be lehetne fejezni) egyébként egész izgalmas, látványos, és epic lesz, már ha jól animálják :)

mrc - 2022. 01. 24. 13:29

Az Attack on Titan minden ízében megrendítő volt az elejétől kezdve, és akkor most elérkeztünk a csúcsra? Mi lesz a vége?

Eutanázia helyett nem lehetne csak megszüntetni az Eldians képességét, hogy ne tudjanak átváltozni?

Hououin Kyouma - 2022. 01. 30. 20:14

Ep4: Ez is eléggé rendben volt, nem hagytak ki semmi fontosat az adaptációból hálistennek (az egyik legfontosabb fejezetet adaptálja ugyanis a rész).

Viszont rajzolás terén kezdenek megjelenni a problémák, amik az első 3 részben nem voltak még jelen, pár helyen elég furcsára sikeredtek az arcok (bár itt legalább Freida és Eren arca között különbséget lehet tenni, ellentétben a mangával :D )

Scat - 2022. 02. 01. 18:31

Úgy tűnik, hogy Eren az univerzum központja :D

Nem fogok hazudni, piszkosul tetszik az irány, a fordulat és az is, ami Erennel történik, de kicsit kezd abszurddá válni. A végén még kiderül, hogy az óriásokat is ő teremtette meg.

Hououin Kyouma - 2022. 02. 13. 01:06

Na mi van, hogyhogy senki nem ír az előző részről? :D

mrc - 2022. 02. 13. 18:40

Nincsenek rá szavak.

Scat - 2022. 02. 13. 18:56

Inkább azzal foglalatoskodtam, hogy az örök körforgást bemutató videónak készítsek magyar feliratot.

https://www.youtube.com/watch?v=1cbcW805ejA

Amúgy az a bosszantó az egészben, hogy gyakorlatilag azonnal meg kell néznem az új részt, mert amint adásba kerül, a youtube folyton olyan videókat dobál fel nekem, amik állandóan lelövik a dolgokat.

Scat - 2022. 02. 14. 20:46

Most ezek után mit lehet írni?
Igazából nem történt sok minden, hisz az egész rész szinte csak a védekezésről szólt, mégis pont olyan hangulatbomba volt, amit az AoT az évek alatt bármikor képes volt nyújtani, a kisujjából rázott ki.

Nyilván ehhez nagyon sokat hozzátett, hogy előkapták a második évados barricades zenét, ami alatt látni az óriások kaszabolását, nem semmi!
https://www.youtube.com/watch?v=qAgPH1CWiAw
Nagyon át tud ragadni az izgalmas hangulat!

Amikor őt megláttam közöttük, az a maga módján szívszorító volt. Kevés időt kapőott a karakter az évek alatt, mégis, szerintem nagyon kedvelhető volt, amolyan mindenki papája típus:

Connie-nak pedig tök igazat adok. Gyakorlatilag a világ végén ne azon kelljen már moralizálni, hogy mi a helyes a nagy egész szempontjából. Hadd mentse csak meg azt, akit szeret.

Hououin Kyouma - 2022. 03. 11. 08:58

Az AoT-os threadek mindig nagyon pörögtek itt, most viszont olyan kihalt ez a hely… Vagy az anime only-k is azt érzik, hogy mintha kezdene leülni a sorozat?

Scat - 2022. 03. 12. 15:55

Én lemaradásban vagyok két résszel, azért nem írok semmit. Lehet megvárom a holnapit is, aztán akkor három részt láthatok egyszerre :)

Scat - 2022. 03. 12. 15:56

Vagyis ha jól látom, az a holnapi inkább jövő heti rész lesz.

Hououin Kyouma - 2022. 03. 13. 20:18

Kinn van a mai is pedig :)

walaki - 2022. 03. 14. 15:29

Nekem az első két évad kínszenvedés volt. A harmadikra viszont nagyon beindult, azt nagyon csipáztam. Aztán jött a negyedik, ahol meg kellett szokni a stúdióváltást. Ezzel eleinte nem is volt különösebb bajom, és a sztori alakulása is bejött. Most a folytatásban viszont nagyon visszaütött.

Túl sok idő telt el az évad első fele óta, nem volt semmi recap, és az új rajzok miatt nem is ismertem fel egyből a szereplőket (néhányat később se), fingom se volt, mit/kit látok. A sztori meg mintha visszahullott volna a negyedik évad történései előttre? Hát nem arról volt szó, hogy a szigetről eltüntették az óriásokat már egy ideje? Az első részt többszöri nekifutásra sem tudtam végignézni ezek miatt. Úgy voltam vele, hogy majd előzmények újranézése után talán újra előveszem. Viszont most nincs se időm se kedvem ledarálni az előzményeket csak azért, hogy képben legyek.

Ezt szerintem nagyon elbaltázták, ennyi kihagyás után, mindenféle recap vagy mankó nélkül, in-medias-res kezdeni öntökönszűrás minősített esete szvsz. Kár érte.

Scat - 2022. 03. 14. 18:35

De milyen emlékeztető kellett volna, mikor úgy ért véget, hogy Eren Reinerre várt, hogy összecsaphasson vele meg a marley sereggel?

Pontosan attól a pillanattól indult, ahol az évad első fele véget ért.

Az új karakterrajzolások közül én Hitch-csel voltam úgy, hogy nem ismertem fel. Vissza is néztem korábbi évadokat és jól emlékeztem, totál máshogyan nézett ki.

Hououin Kyouma - 2022. 03. 14. 20:27

A recap-ek sose voltak jellemzők erre a sorozatra, nem egészen értem miért most kell ezen fenn akadni.

walaki - 2022. 03. 15. 15:23

@Scat: “Pontosan attól a pillanattól indult, ahol az évad első fele véget ért.”

Na hát ez az, de a legutóbbi rész nem a múlt héten volt, hanem majdnem egy éve! 11.5 hónapja, hogy pontosak legyünk. Erenre még úgy-ahogy emlékeztem, de azt pl. teljesen elfelejtettem, hogy hogy is került Levi abba a helyzetbe, amivel indítanak, és hogy miért is kell menekülniük a társaik elől? És ki is az, aki szökteti? Akire gondoltam, hogy ki, az nem lehet, mert őt lelőtték az évad első etapjában. Szóval katyvasz.

@Hououin: “A recap-ek sose voltak jellemzők erre a sorozatra, nem egészen értem miért most kell ezen fenn akadni.”

Stúdióváltás történt, és a szereplők most tök máshogy néznek ki!

Egyébként meg nagyon is jellemző a recap erre a sorozatra, az első két évad azért is botrányosan rossz, mert folyton folyvást oda nem illő recapokkal szakítják meg a fő sztori menetét.

walaki - 2022. 03. 15. 15:44

Szerintem ennek a sorozatnak nagyobb a füstje, mint a lángja, azaz túlhype-olt.

Mindaz a jó, amiket írnak róla, szvsz kizárólag a harmadik évadra és még a negyedik évad első felére érvényesek, de szerintem a többi évad, és a negyedik folytatására nem, ezek nem hozzák azt a szintet, amilyennek beállítják (de itt szeretném aláhúzni, hogy SZVSZ).

Scat - 2022. 03. 15. 18:00

Tisztában vagyok vele korábbi kibeszélőkből, hogy te mindig is elég szélsőségesen tekintettél erre asorozatra (csodálkoztam is anno, sőt, még most is, hogy belekezdtél), úgyhogy nem lep meg, hogy szerinted túlértékelt.

Végül is egy év kihagyás után lehetne emlékeztető, függetlenül attól, hogy engem nem zavar a hiánya sem.

Hououin Kyouma - 2022. 03. 15. 18:04

“Stúdióváltás történt, és a szereplők most tök máshogy néznek ki!”

Ennek oka amúgy az időugrásban keresendő inkább, nem a stúdióváltásban :)

Őszintén, erre a recap-es dologra már nem emlékszem. De am, ha nagyon recapet szeretnél, gyártottak recap filmeket az egyes évadokból

mrc - 2022. 03. 17. 10:36

Az első két évadban voltak flashbackek és akár véletlenszerűen beszúrt jelenetek, amiknek később lett jelentőségük. Én erre emlékszem. Previously nincs az epizódok elején. De miért ne kezdődhetne ott az évad második fele, ahol az első véget ért? Recap ide vagy oda, a történet ugyanaz marad.

walaki - 2022. 03. 18. 23:18

@Scat: hát igen, az első évadot azért néztem, mert akkor épp nem volt nagyon más. A másodikat is csak ímmel-ámmal vacsi mellé fogyasztottam. Aztán a harmadik piszkosul bejött, ezért lelkesen folytattam, és a negyedik első fele is kifejezetten tetszett. Így várható volt, hogy előbb-utóbb nekiugrok a negyedik folytatásának.

Egyébként azzal, hogy szvsz túlhypeolt, nem azt akarom mondani, hogy rossz lenne, kérlek ne értsétek félre. Csupán csak annyit jelent, hogy kicsit túlértékelt. De ettől még jó, sokkal jobb, mint egy csomó más jelenleg futó sorozat.

Nem is tettem le róla, mindenképp meg fogom nézni, de kell egy előzmény dara előtte (legalábbis nekem). Remélem valamelyik hétvégen tudok időt szakítani rá.

@Hououin: pontosan ahogy @mrc mondja, nem epizód előtti összefoglalók voltak, hanem közbe szúrtak be össze-vissza időpontokból előzményeket.

Hououin Kyouma - 2022. 04. 03. 18:24

És lőn… Part 3 bejelentve

mrc - 2022. 04. 03. 19:21

Remélhetőleg ez a befejezés minőségének javára válik.

Scat - 2022. 04. 05. 23:04

Azta a mindenségit! Váó!

A héten majd megírom az “évadzárót”, de még hagyom ülepedni magamban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz