login |

The Amazing Race: kezdett a 33. évad

2022. 01. 12. 20:00 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Ez aztán hosszú szülés volt! És mint ahogy a Survivor esetében, itt is megérte a várakozás, legalábbis nagyon jó érzés volt látni a több, mint egy év után visszatérő TAR premierjét.

Ugye ez az az évad, amit 2020. tavaszán kezdtek el forgatni, amikor tudjuk, hogy mi történt. És mivel elkezdődött a forgatás, valami öszvér jött össze, aminek a dupla évadnyitóban elvileg még nem láttuk a nyomait, hiszen a 3. rész közben kellett félbeszakítani a forgatást, hogy aztán másfél évvel később visszatérjenek a csapatok, és ugyanott folytassák, ahol abbahagyták. Igaz, megváltozott körülmények között, és (elvileg) pár duóval csökkent létszámmal.

Ahogy írtam, jó volt látni ismét a TAR-t annak ellenére, hogy aki vérmes rajongó, annak nem kellett elvonási tünetekben szenvednie, hiszen ott vannak a nemzetközi változatok, meg aztán bármilyen régi évadot le lehet darálni. Még én is beterveztem magamnak, pedig mindegyik szezont láttam (oké, ez hazugság, mert a kecskepásztoros-metálosat kaszáltam pár rész után… – lehet, hogy adok neki még egy esélyt?), de tudom, hogy ugyanúgy élvezném, lévén mindent elfelejtettem már, max a győztesek kilétére emlékszem. És tudjuk, hogy az első 10 szezon között bőven volt zseniális (kivéve a családi évadot…), az átlagszínvonal is jóval magasabb volt, mint mostanság.

Az S33 kezdése még COVID előtti volt, és nem tudom, hogy mennyire jön be ez az új stílus, hogy a csapatokat “otthonukból indítják”, hogy először London-ban találkozzanak (vagy az oda tartó gépen, ugye, csak ezt nem kötik az orrunkra), de nem a megszokott volt. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Elég színes gárdát szedtek össze, a többségüket kifejezetten történeti alapon (lett is így egy alfahím csapat – fix döntősök?), és bár általában a TAR-ban a “celebek” (valahonnan, a való életből, netről vagy más realitykből ismert arcok) jól szoktak elsülni, az, hogy itt majdnem a gárda fele valamilyen szempont ismertséget szerzett magának elgondolkodtat annak kapcsán, hogy vajon nem jelentkeznek elegen, vagy ennyire nem jó az önkéntes felhozatal? (Persze a direct casting (itt nem tudom, kinél volt az) mindig is létezett a műfajban, és az sokszor jobb kamera előtt, aki szokott is kamera előtt lenni, de mégiscsak más egy ilyen műsorban, ha olyanok szerepelnek, akik nagyon akarnak szerepelni a műsorban, vagy olyanok, akik nem tervezték ugyan, de (természetesen) élnek a kínálkozó lehetőséggel.

A karakterekkel sem voltam elégedetlen, bár egyelőre nem sok páros akadt, aki igazán megfogott volna. Valamilyen szinten nagyjából bejön a gárda (mondom, főleg a kínált sztorik miatt), bár lehet, hogy pont azok az érdekesek, akik annyira nem kerültek hozzám, és azok tűnnek nem túl erősnek, akiket leginkább szimpatikusnak találok – bár mondjuk egyelőre Kim és Penn, valamint Raquel & Cayla nem nagyon kapott komoly kihívásokat, ahol kiderülhetne, hogy milyenek.

Az viszont meglepett, hogy már az elején is jött némi negatív vibe a játékosok felől. A Connie & Sam duót akarom kedvelni, de a bemutatkozásuk engem riasztott kicsit, Caro-ra még a Love Island-ből emlékeztem, de a pasijának a hisztije elég WTF volt, minden infó nélkül rájuk tippelnék, mint egyik párra, akik nem tértek vissza a COVID-leállás utáni folytatásra. Plusz még Akbar is eléggé “szapulta” Sheri-t, amit elég kényelmetlen volt nézni, szóval nekik alapból nem is tudtam szurkolni, hiába volt meg 50%-nyira a szimpátia. (Sőt, most jut eszembe, hogy még az ikrek is veszekedtek!)

A színvonalat, mármint a játékosokét egyelőre nem tudtam megítélni, legalábbis abban még nem nagyon lehetek biztos, hogy kik lesznek vagy lehetnek erősek, de tartok tőle, hogy ha elkezdenék visszafele számolni, akkor jó pár csapatot ki tudnék ejteni, mint outsidert. Persze én örülnék a legjobban, ha a detroiti indiaiak sokáig jutnának el, de sem bennük, sem pedig mondjuk Akbar-ékban nem látok komoly potenciált.

Érdekes volt hallani, ahogy a csapatok sokszor színekkel hivatkoznak a többiekre, miközben nekem korábbi alkalmakkal ellentétben szinte alig maradt meg, hogy ki milyen színű, bár ha visszagondolok (és nézem az intrós képeket), azért elég egyértelműek páran.

Az angliai tartózkodás eléggé kötelező jellegű állomásokat hozott (Big Ben, Buckingham palota, emeletes busz, királynő), nem gondolták túl a dolgot (oké, kaptunk föld alatti postát is), de persze vannak, akik pont ezeket a dolgokat fogják hasznosnak találni. A feladatok ezek kapcsán már egy fokkal érdekesebbek voltak, még ha javarészt könnyebben vehető akadályok is voltak, amik kevesebb skillt igényeltek, és ami random lett volna, az elég hamar megoldásra került. (Ettől még nem lenne TAR a TAR, ha nem játszana a véletlen a készítők kezére, mert ahogy ketten túlkombinálták a borítékot, az vicces volt.)

A 2. rész kapcsán az jut eszembe először, hogy mennyire rövid volt, vagy mondjam azt, hogy nem volt túlbonyolítva. Épp ezért alapjába véve elég hamar eldőlt a kiesés, bár próbálták kétségessé tenni a kimenetelt. Más kérdés, hogy az egész sok hűhó volt semmiért, ugyanis NEL lett a szakasz. Már ha tényleg az lett. Mármint gondolom, hogy az, nem volt árulkodó jel, de túl jött ki a lépés a leállás és a vissza nem térő csapatok kapcsán, ráadásul a szokottnál több ADR, vagyis utószinkronos, “nem mutatjuk a beszélőket” rész volt az epizódban, az egyik csapatnak az üdvözlését is csak kamerán kívül mutatták, ami ennyi szezon után ciki.

Jó volt látni ezt a két részt, jó volt, hogy két részt is láthattunk, és bár nem néztem előzetest, de gondolom a 33×03-ban fog borulni a bili, amit kíváncsi leszek, hogy prezentálnak majd.

ui: Micsoda feladatsegéd-felhozatal volt már! A “prezenterek” közül ketten eskü, hogy all time legjobbak közé tartoztak, jó arcok voltak.

          

15 hozzászólás Ne habozz!

Schleck - 2022. 01. 13. 00:26

Nem láttam ezt az évadot, de a TAR-t nem a mindenhol elérhető mobilinternet nyírta ki? Nincs már igazi elveszés így, hogy legfeljebb egy random emberhez odamennek az utcán, aki megnéz nekik bármit.

Enzo - 2022. 01. 13. 02:12

33×01 (pótlás múlt csütörtökről)

1. Hű, de furcsa így a telefonos videoüzenettel a kezdés – még ha covid után lett volna ilyen szezonkezdés, azt megérteném, de így előtte elég különös ötlet. Vajon hogy hozták össze, hogy a 4 különböző repülővel kb egyszerre érjenek oda Londonba, és ne kerüljön senki hátrányba az indulási helye miatt?
2. Sam&Connie nem kezdte jól az évadot: először jól eltaxizták szegényeket, aztán a Westminster Abbey-t sikerült Big Bennek nézni (LOL), ha jól láttam :D
3. Számomra meglepően sokan választották a Digi Ben detourt, pedig a másik (a plakátragasztós) elsőre könnyebbnek tűnt, vagy legalábbis kevesebb hibalehetőséggel bírt…de aztán persze ott is volt csapat, aki random elkezdte feldobálni a darabkákat és nem jött rá, hogy ez egy puzzle :D
4. Rövidnek érződött a rész: egy könnyű detour és ennyi, máris pit stop? (Biztos a sok csapatbemutatás vitte el az időt)
5. Raquelék ölelgetnek mindenkit, látszik hogy ez még covid előtt lett forgatva :(
6. Anthony & Spencer megnyeri, Akbarék 6.-nak feljöttek (nem rossz), Luluék megmenekültek (szerencsére), a singing cops-tól (Michael & Moe) viszont búcsúzunk…

Egyértelmű kedvencem nekem sincs még, talán Raquel és Cayla (légikisasszonyok) felé húz a szívem leginkább, illetve a két érdekes háttérsztoris haversrác-páros is szimpatikus. Rajtuk kívül az indiaiakat is kedvelem, Caro haja meg imádnivaló továbbra is. A veszekedések néhány csapatot lehúztak a szememben, főleg Akbar ahogy vegzálta Sherit, az volt visszatetsző.

—2.rész

Road Block:
Na, ez egy olyan feladat, amit nagyon szívesen csinálnék, és nem csak azért, mert milyen aranyos már a levélvonat :) Raquel 15 mp alatt lenyomta, azon csak pislogtam, a skála másik felén meg nagyon vicces volt nézni Penn-ék túlkomplikálását :D

Detour:
A dartsos fele elsőre elég nehéznek tűnt (ja de nem kellett az “50 pontos” legközepébe beletalálni!; illetve a célzóvíz gyanánt ivott sör vajon segít vagy árt?), a zászlósat viszont egyenesen imádtam a földrajz-vonatkozás miatt. A szigorú presenter fickó is nagy forma, és pluszpont, hogy cseles volt a feladat: a Brexit miatt a UK zászló nem ért, és (erről még én is elfeledkeztem) a norvég se, mert ők se EU-tagok, tényleg :O

Pit Stop:
Tetszett, hogy egy ikonikus piros busz a pitstop :)
Luluék a kissé WTF jellegű veszekedésük után pont megúszták, mert NEL volt és azonnal folytatódott is tovább a játék pihenő nélkül…míg a covid el nem választ.

@posztreakció:
– Winnie, szerintem tudod, hogy mit írnék a 21.évadról, úgyhogy nem írom le sokadszor ;)
– “[…]először Londonban találkozzanak (vagy az oda tartó gépen, ugye, csak ezt nem kötik az orrunkra)” -> de hát mutatták, ahogy odafele a reptéren találkoznak csapatok :)
– Ez amúgy nekem is feltűnt, hogy kicsit sok az olyan csapat, aki YouTube/egyéb műsor/hírek/viral video miatt ismert…
– Lol, múlt héten gondolkodtam, és nekem is a legbiztosabb tippem Caro&Ray lenne arra, hogy ki nem tér vissza a covid utáni részre :D

Edete - 2022. 01. 13. 02:40

Alapvetően nem nagyon élveztem már ezt a műsort sem a sok hülye újítás miatt és ki is hagytam 1-2 szezont, de a Covid miatt ezt a mostanit mindenképpen megnézem… Nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz.

@Winnie: “de gondolom a 33×03-ban fog borulni a bili, amit kíváncsi leszek, hogy prezentálnak majd.”

Szerintem még nem. Úgy rémlik előtte még felmennek Skóciába és ott ér véget.

winnie - 2022. 01. 13. 07:22

“de a TAR-t nem a mindenhol elérhető mobilinternet nyírta ki? Nincs már igazi elveszés így, hogy legfeljebb egy random emberhez odamennek az utcán, aki megnéz nekik bármit.”

korábban is be tudtak menni szállodába és tudtak segítséget kérni helyiektől, és tény, hogy mondjuk így a taxisok könnyebben odatalálhatnak valahova, de annak ellenére, hogy kérnek segítséget, nem hiszem, hogy komolyabban ártott volna. nyilván olyan feladatokat kell adni, amiknél ilyesmivel nem lehet azonnali célt elérni.

Diapolo - 2022. 01. 13. 09:02

Mondjuk úgy, hogy ízlelgetem… Nem nagyon akarok olyat választani, akinek már szurkolok 2-3 rész után, aztán meg nem tér vissza a Covid-megszakítás után.
Egyébként nekem a detournál az az érzésem volt, hogy sokkal könnyebb a tortás feladat, mint a dartsos, de arra én sem számítottam, hogy majd a brit és a norvég zászlón ennyien elvéreznek.

Összességében azért szerintem minőségileg már az amerikai verzió messze jár az ausztrál és a kanadai mögött, így ezt a kiadást várom a legkevésbé, de amíg csak ez fut, addig ez is megfelel.

Zoli - 2022. 01. 13. 10:44

Winnie, szerintem adj még egy esélyt a 21-ik évadnak. Nekem az a kedvencem, bár lehet, hogy azért mert az volt az első amit láttam. :)

Érdekes, hogy ezt mondod, hogy nem volt csapat aki szimpatikus lett volna. Nekem az első két rész alapján szinte sosincs. Mindig kb évad közepére alakul ki, hogy kiknek szurkolok. Kb addigra vetkőzik le az attitűdjüket és jön ki az igazi személyiségük.

Thomas - 2022. 01. 13. 13:49

Tényleg jó volt látni, és nem is volt rossz a kezdés:) Főleg az első felét élveztem, hangulatos volt az esti London, mindig örülök, ha ilyen sötétben játszódó szakaszok vannak. Jobbak voltak a feladatok is, a puzzle nem volt egyértelmű, a szaladgálás sosem könnyű, volt akit a bobby is megizzasztott:) Itt tényleg az esett ki, akit bénázott, még ha nem is értettem, hogy nézhették be. Egy kis helyiségben ragasztgatták azokat a plakátokat, nem néztek körbe, hogy a többi mit csinál? Na de itt még azt gondoltam, hogy nem lesz itt semmi gond, amíg el nem kezdenek összedolgozni a csapatok (amúgy talán tényleg hozhattak erre valami szabályt, mert kimondottan furcsa volt, hogy még minimális segítés sem fordult elő).

A második felében azért már előjött a másik nagy probléma, a pofonegyszerű feladatok. Most komolyan annyi egy roadblock, hogy egy ládából, két nagy doboz alól ki kell venni egy sárga borítékot pár fehér közül?:) Még jó, hogy páran túlkombinálták, mert ők sem hitték el, hogy ennyi a roadblock (biztos régi évadokat daráltak előtte:) A levélvonat persze aranyos volt, de az adott sebességgel megy, az nem sokat jelentett a verseny szempontjából. Luluék nagyon úgy tűnt, hogy a taxilottó miatt lettek utolsók (meg eleve utolsóként indultak), és már esélyük sem volt behozni, hiába rontották el páran a tortadíszítést (amúgy az a cukrász tényleg nagy figura volt:). Itt is könnyítés volt, hogy kerek perec megmondta nekik, mi a hiba, régen az ilyen feladatoknál csak a fejüket rázták, aztán találják ki:) Mondjuk a dartsos feladat így is aránytalanul könnyebb lehetett, esetleg még azzal lehetett volna Luluéknak esélyük, mert ha jól emlékszem, azok jöttek be az első 3 helyre, akik azt csinálták, és nem azért, mert akkora darts mesterek lettek volna:)

“Vajon hogy hozták össze, hogy a 4 különböző repülővel kb egyszerre érjenek oda Londonba, és ne kerüljön senki hátrányba az indulási helye miatt?”
Azt én is néztem, biztos be kellett várniuk egymást a reptéren, és csak utána indult a buli. Nem is lett volna igazságos, ha az ország különböző részeiről jönnek, és a repülőjük beérkezésének sorrendjében indulhatnak.

Azt nem tudom, hogy lehetett ezt később a Covid miatt NEL-re változtatni, mert miután félbeszakították (egy más országban?), nem hiszem, hogy visszamentek volna, hogy felvegyék ezt a jelenetet. De tényleg fura volt, mert ha nem ér véget a szakasz, akkor már az elsőnél szokták mutatni, ahogy megkapja a borítékot és továbbindul. Mondjuk Luluékat és Akbarékat is elég nehéz elviselni a veszekedéseik miatt, szóval annyira nem is bántam volna, ha ők búcsúznak. Leginkább én is Raqueléknek szurkolok, meg furamód annak a srácnak is, aki ártatlanul ült börtönben, azért annál kevés szarabb dolog lehet az életben:( Na tessék, mér én is hagyom, hogy a sztorijuk befolyásolja a preferenciáimat, hová vezet ez?:) De ők amúgy tényleg szimpatikusak, meg a merénylőt megakadályozó srácok is, a harmadik (Alek) már szerepelt a DWTS-ban, most meg itt vannak ők is a filmből, amit szintén láttam:)

A mobilnet nem hiszem, hogy különösebben befolyásolna bármit is, a taxisok így is eltévednek, futkározás közben nem biztos, hogy megállnak és megvárják, amíg valaki kibogarássza nekik, stb. Sokkal többet árt, hogy nagyon lebutították a feladatokat, de ez már régi téma, ritkán adnak igazán kihívást jelentő dolgokat.

Enzo - 2022. 01. 13. 17:44

@Thomas:
Azt én se értettem, hogy a plakátozásnál miért nem lestek másokról. Viszont az összedolgozás tényleg alig volt jelen, bár ez inkább az évad közepére szokott kialakulni.
Lehet pont azért raktak be ilyen egyszerű road blockot, hogy hátha túlgondolják (és voilá) :D
Én nem hinném, hogy utólag változtatták NEL-re, szerintem azért nem mutatták a borítékozást az elsőnél, mert abból tudhattuk volna hogy NEL lesz, így meg lehetett Luluékért izgulni.
(ui.: BBots válaszod is olvastam :))

szebe - 2022. 01. 14. 20:31

Kimaradt egy-két évad, talán a 29-es vagy a 30-as volt az uccsó, időben mondjuk nyilván többnek tűnt :)

Elég semmilyen volt az első fele, a második kompenzált valamit, de remélem ennél azért jobbak lesznek a továbbiak.
Kíváncsi leszek, hogy oldják/oldották meg a covid helyzetet.

Van pár érdekes sztori a csapatoknál, egyelőre nem érzem egyiknél se, hogy kedvenc/villain/toronymagas esélyes lenne.

szebe - 2022. 01. 14. 21:42

Na közben lepörgött a 3. rész is, látjuk a végén kik maradnak, meg a 4. részre marad, hogy kik (nem) térnek vissza.

A feladatok itt már jobban tetszettek, amolyan tipikus road-block és detour. Előbbi mondjuk lehetne nehezebb, de jó az út :)

A többit majd a kövi rész postja alatt, nem akarom szétspoilerezni ezt.

Diapolo - 2022. 01. 18. 09:13

Azt is látni ki nem tér vissza: Anthony&Spencer (szerintem az egyik legnagyobb favoritok voltak), illetve Connie&Sam.

Viszont a helyükre visszatér szerencsére Arun&Natalia (sajnáltam volna, ha végleg kiesnek), illetve Michael&Moe, azaz az éneklő rendőrök.

Raisen89 - 2022. 01. 18. 19:33

Hol nézitek?
a második részt nem lehet elérni, megtalálni sehol. 1+3.részek megvannak.

Enzo - 2022. 01. 18. 21:07

@Raisen89: ne aggódj, csak kicsit félre volt számozva a “tékában”…. :) ami az 1.rész és dupla hosszúságú, az valójában az 1-2, szóval nem hagytál ki semmit (de ha megnézted az elsőt, elindítod a látszólag “harmadikat”, akkor is fel fog tűnni, hogy pont onnan folytatja :))

winnie - 2022. 01. 19. 05:09

végre átvették az én számolásomat:)

Raisen89 - 2022. 01. 19. 20:21

oké, köszi az infót, akkor megnyugodtam, hogy nem hiányzik a 2es rész. 3.at nem mertem elindítani addig, míg nincsen 2es, előbb kérdeztem.
DE amúgy TAR AU-t is nézném, de nincsen sehol se seedelt verzió. p…..bay oldalon fent vannak, de leszedhetetlen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz