login |

Star Trek: Discovery – 4×07: But To Connect – írta Ace

2022. 01. 13. 20:00 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: kritika,

In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives trying to reach out and communicate.
/Gene Roddenberry/

Egészen visszafogott félévad-záróval pihent le pár hétre a negyedik évad – február 10-ig kell várnunk a következő részre. Na de mit is kaptunk?

Úgy érzem ez az epizód pályára állítja a történet íveket a szezon második felére, bár teljesen megértem azokat, akiknek a 4×07 túlságosan ásítósra sikeredett, netán régimódinak hatott, mivel sem akciót, sem látványos jeleneteket nem kaptunk, de még csak nagy titkokról sem hullt le az a bizonyos lepel.

Mindezek ellenére le kell szögeznem, hogy van az a Trek-rajongó réteg (közöttük én is), akik viszont elismerően bólogattak és csettintettek, mert ha jobban a mélyére tekintünk az epizódnak, az alapokra, akkor észrevesszük, hogy itt a készítők bizony visszanyúlnak a múltba, és az alapozásánál szinte magam előtt látom, ahogy izzó kalapáccsal verik bele a Star Trek dogmáit, hogy megmutassák, hogy ilyet is tudunk.  Ahogy az előző rész kapcsán is írtam, mintha ráeszméltek volna, hogy milyen sorozatba is írnak történeteket.

A tovább mögött folytatom.

Az előző epizódban a legénység összefogását próbálták megmutatni most viszont az érvek csatáját láthattuk.

De, hogy ne csak ködösítsek, fel is vetek ezekből mindjárt néhányat. Ha visszatekintek a kiemelkedő Star Trek-epizódokra a korábbi sorozatokban, akkor valahogy az ugrik be, hogy az olyan részek, amikben valami erkölcsi dilemma van, ráadásul két ellentétes érdek feszül egymásnak, ahol mindkét nézőpont érveléseivel, tetteivel lehet azonosulni, tényleg kiváló alapot képeznek egy remek sztorihoz.

Aztán ha azt nézem, hogy mikor felvetődik, hogy egy élőlényt, vagy egy, az emberektől eltérő életformát mikortól kezdünk el elismerni értelmes élőlénynek, akkor megint csak azt kell mondanom, hogy ez bizony egy jó Star Trek-rész alapja lehet. Az is eszembe jutott, hogy mintha a harmadik évad végén látható Roddenberry-idézetet vették volna alapul most.

Na, lássuk, mi is történt itt a félévadzáróban. Ugye eddig a Galaxisunkat fenyegető Sötét Anyag Anomália (DMA) eredetét próbálták visszakövetni az azt létrehozó fajhoz, akiket eddig csak 10-C azonosítási számon ismerünk. Hogy pontosan kik ők és miért alkották meg a DMA-t, nem tudjuk. És az epizód egyik fő kérdése ebből fakad: ha Föderáció megismeri a mi galaxisunkon kívül eső helyzetüket akkor mit is tegyenek?

Ha fegyverként tekintenek a DMA-ra, akkor indítsanak-e totális háborút, ami ráadásul nem csak a Föderációt, de a galaxisunkban élő összes fajt érinteni fogja. De mi van akkor, ha a DMA nem szándékos, vagy nem fegyverként jött létre? Mi van, ha teszem azt csak egy elszabadult kísérlet eredménye? Akkor nem kéne inkább megpróbálni kommunikálni velük?

Érdekes kérdések ezek, amik végül egy nagy tanácskozáson csúcsosodnak, ki melyet a Föderáció hívott össze, és a Galaxisunkban élő fajok szép számmal képviseltetik magukat rajta. Persze minden érvet meghallgatni kicsit unalmas és száraz lenne, ezért a készítők leszűkítik a kört inkább, mégpedig Book és Michael ellentétes meglátásaira. Book mellett tanácsadóként ismét feltűnik Tarka, aki titkot is felfed a személyét illetően – továbbra is úgy érzem, Book érzelmeit akarja kihasználni a céljaihoz. Burnham kapitányként viszont a Föderációs eszméket, a kommunikációt sürgeti inkább a 10-C fajjal.

A másik szál dilemmája Zora körül bonyolódik, hiszen az előző epizódban mikor a hajó a hasadékban rekedt, a begyűjtött információk alapján meghatározta a 10-C faj lehetséges helyzetét. Igen ám, csakhogy Zora, ahogy eddig láthattuk, kezd tovább fejlődni,  mint mesterséges intelligencia, és érzelmeket mutat, tehát elképzelhető, hogy egy érző élőlény fejlődése megy végbe, és a legénységre, mint családjára, a hajóra pedig, mint otthonára kezd gondolni. Mindezek után úgy dönt, ő bizony megtagadja a 10-C faj helyzetére vonatkozó kérdéseket,  és nem árulja el, merre található a rejtélyes faj, mert túl veszélyesnek gondolja a felkeresésüket a legénysége számára.

Dr Kovich, mint bíró érkezik a fedélzetre, hogy elbírálja (kicsit leegyszerűsítem), „erőszakkal” próbálják-e kiszedni Zora-ból az információt? Vagy elismerik Zora-t, mint élőlény, és valahogy inkább próbálják meg rávenni. Ennek kapcsán Saru, Stamets és Dr. Culber érveit hallgatja meg, és ez a kérdés nagyon ügyesen próbál minket is gondolkodásra késztetni.

Tudom, hogy volt már ilyen epizód a Star Trek múltjában, de ez a kérdéskör valamilyen szinten megunhatatlan, számtalan scifi és tudományos tanulmány foglalkozik azzal, hogy mikortól élet az élet, elég-e gondolkodni, érzelmeket feldolgozni, hogy élőlény lehessen valami, a mesterséges élet is életnek számít-e? Ebbe most nem mennék bele, és az epizód is nyilván csak a felszínt kapargatja, de ennyi elég is egy Trek-epizódtól, sosem baj, ha a nézőket gondolkodásra késztet valami, és talán azokat is, akik ezzel foglalkoznak, vagy esetleg később felnőve ezen akarnak majd dolgozni. Na jó, nem akartam ilyen magasságokba emelkedni, de volt már hasonlóra példa.

A két szál kérdése párhuzamba van állítva, de valamilyen szinten összefonódnak, és a szerkezet ebben próbál közreműködni, mikor az érvek váltják egymást a két szálon. A hatalmas tanácskozás megvalósítása érdekes, és látszik, hogy próbáltak valami mást mutatni, mint például amit a Star Wars esetében láthattunk. Például azt, hogy a Ni’Var (Vulkán) után a Földet is próbálják visszacsábítani a Föderációba, és ha tippelnem kéne, sikerül is – jó, hogy ezekből is látunk egy-egy jelenetet.

Az elején már írtam, hogy teljesen megértem, ha egy rétegnek unalmas lesz ez a moralizálós, beszélgetős epizód, de a többieknek is mutatni akartak valamit, és a kommunikációs kérdéskör igenis fontos, melyet az említett Roddemberry-idézet is aláhúz.

A szálakat elindították a folytatásra, a készítők próbálnak ismét visszanyúlni a gyökerekhez, meglátjuk, mi sül ki ebből az évad végére.

7 hozzászólás Ne habozz!

Joco1114 - 2022. 01. 14. 08:04

Én már legalább 3 része várom, hogy Zora mikor kap egy holografikus külsőt. :D (mint mondjuk a holodoki a Voyagerben)

Zach - 2022. 01. 15. 00:08

A Zorával kapcsolatos jelenetek engem kifejezetten a The Measure of a Man (Mitől ember egy ember?) című TNG-epizódra emlékeztettek, mintha azt remake-elték volna.
Viszont bosszant, hogy pont, amikor beindulna az évad, akkor tartanak szünetet. Az első évadnál ez még érthető volt, ha nem lett volna sikeres a széria, leállítják.
De most miért tették ezt?
A tárgyalás viszont izgalmas volt: miközben Rillak elnök minden erejével azon van, hogy újra összehozza a Föderáció egykori tagjait, Tarka jól bekavar. S persze ez Book és Michael kapcsolatának sem fog jót tenni…
Gray karakterét én is feleslegesnek tartom, a legénység nagy részét meg az évadban eddig háttérbe tolták.
Ez a Star Trek sorozat kezdetben azért tetszett, mert más volt, mint a korábbiak. Végre nem a kapitány volt a főszereplő, a főhős a saját hibájából (akkor még képes volt hibázni) hátrányos helyzetből küzdötte végig az évadot. Lorca pedig nem olyan kapitány volt, mint akiket addig megismertünk. Nem egy feddhetetlen, nemes, becsületes jellem, hanem dörzsölt, a saját érdekeit előtérbe helyező figura (persze, később megtudjuk, hogy miért, de ettől függetlenül én bírtam). Az elején mertek sötétebbek lenni, ezt korábban csak a Deep Space Nine esetében láthattuk.
Sajnos mostanra teljesen paneles lett a sorozat, talán csak Ruon Tarka karaktere lóg ki belőle, meglátjuk, ő vajon használ vagy árt-e a Föderáció ügyének (valószínűleg mind a kettő). Tényleg kell az újítás, különben átnevezhetik a szériát Star Trek Burnham-re…

Ace - 2022. 01. 17. 13:32

Joco1114: A holografikus külső kissé ellentmondana annak amit régebben a Calypos című Short Treks epizódban megtudtunk a jövöbeli Zora-ról de előfordulhat ,hogy az csak egy alternatív jövő volt, még bármi lehetséges. Ahogy említetted nem lenne ördögtől való egy holografikus szereplő főleg mivel Zora eléggé ragaszkodik a “Discovery testhez” elöbb jöhetne szóba mint egy android test de valahogy úgy érzem őt inkább megtartják a Discovery részének.

Zach: nekem is beugrott a The Measure of a Man erre az epizódra is gondoltam a kritika írása közben.

Joco1114 - 2022. 01. 23. 15:33

@Ace: kérek egy Zora spinoff-ot! :D A színesz lehet akár a hangját adó Annabelle Wallis, vagy a Calypso-ban látható Sash Striga is. Simán lehetne egy olyan meghatározó szereplő készíteni belőle, mint a holodoki.

Platschu - 2022. 02. 13. 21:45

Mikor lesz 4×08 kritika?

punyapapa - 2022. 02. 14. 00:26

Nagyon bejött a 8. rész is.
Habár visszalépésnek tűnik a 7. részhez képest.

Ace - 2022. 02. 14. 08:52

Igyekszem megírni talán ma el tudom küldeni Winnie-nek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz