login |

Pilot-mustra: American Auto – 1×01

2022. 01. 14. 15:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

– In the pharmaceutical industry, we would test a product before we announced it.
– Didn’t stop all those babies from being born without heads.
– They had heads. They just weren’t attached to their bodies.

Megpróbálok megint nekifutni az elmaradásaim feldolgozásának, és ezennel most elkezdem megírni a sok elmaradt pilotkritikámat, amelyek közül az elsőt az NBC egyik új komédiájának szánom. Az American Auto decemberben két résszel már kapott előpremiert, szóval amikor januárban visszatért egy harmadik epizóddal, hogy most már hetiben érkezzenek a részek, én hamar el is tudtam dönteni, hogy megválunk egymástól.

Látszik, hogy kijöttem a gyakorlatból kritikaírás terén, hiszen így oda a suspense, milyen balgaság előre ellőni a végepoént, nem? A gond csak az, hogy ez a poén talán a harmadik legjobb lett volna a sorozatbéli felhozatalból, pedig nem is volt vicces. Persze a Superstore készítőjének, Justin Spitzer-nek az új szériája szellemes azért valamilyen szinten, de sajnos még elismerő bólintásokat sem tudott kiváltani belőlem, max a két idézett poénnal.

AMERICAN AUTO – 1×01 – 5/10

Gyorsan bedobom a sztorit: munkahelyi komédiáról van szó, egykamerásról (tehát a Superstore stílusát kell elképzelni, nem valami közönség előtt felvettet vagy áldokusat, mint a The Office, amin ugyancsak dolgozott Spitzer), amiben egy autógyár pár (autókedvelő) öltönyösét, kreatív koponyáját követjük (bár dolgoznak ott kétkeziek is), akik épp egy új modellt próbálnak fejleszteni. A csavar pedig annyi, hogy az új főnök a gyógyszeriparból lett a csapat fejére téve úgy, hogy rohadtul hidegen hagyják a kocsik, és még csak nem is ért hozzájuk.

Igazából nem is humor vagy a harsányság visszafogása jelenthet válóokot számomra, hanem az, hogy a karakterek elsőre nem voltak túl meggyőzőek, legalábbis sokkal kevésbé jöttek be, mint mondjuk a Superstore esetében. A többségnek voltak jobb pillanatai, de igazán potenciál csak Ana Gasteyer fogalmatlan, illetlen, nagyon nem PC főnökében volt (de ő túlságosan egypoénos), illetve a The InBetween-ből is ismert Harriet Dyer-ben, akinek karót nyelt, teperő karakterének meg sem kellett szólalnia ahhoz, hogy mosolyogjak, és nagyjából csak az ő munkahelyi románcával kapcsolatos jelenetek voltak igazán szórakoztatóak.

Az mindenképp pozitív, hogy ez a munkahely is nagyon él, egy csomó minden lényegtelen részlet és karakter van a háttérben, valóságosnak tűnek, nem díszletek között játszódónak, amire ráerősít az is, hogy még autók között is mozgolódnak a szereplők. És még az autós tematikára sem feltétlenül tipikus sztorikat húznak rá, hiszen míg a pilot önvezető járgánya mostanság aktuális, az 1×02 sorozatgyilkosos sztorija már nem – és hová kulminálódik a kiinduló helyzet a végére!

– Maybe he only kills evil people who deserve to die, like, maybe he’s a Dexter or something.
– You want me to check if he’s a Dexter?

Az alapfelállás miatt, bennem is felmerült, hogy hasonlíthat a sorozat a The Crew-hoz, de abszolút másmilyen (a stílusában is, de az új főnök helyzete és a munkahely is más), a hangvételében viszont már olykor megidézi a Superstore-t, az intelligens autó kapcsán fellépő kicsit kiszámítható, de ettől még szellemesen tárgyalt problémák kapcsán mindenképp.

– For me, a car is about freedom. Once you get in that thing, you can go anywhere you want.
– You’ve literally never left Detroit in your entire life.
– Now, why would I wanna leave Detroit, Sadie? I just got Wi-Fi.

Nem volt rossz a kezdés, de annyira jó sem, hogy lelkesen vágjak bele a folytatásba. Ami persze leszaladt (az 1×03 volt a leggyengébb és a fő kaszaok, bár itt is volt erős csúcspont), de szerintem részemről ennyi is volt a sorozat. Ahogy írtam, Dyer nagyon jó benne, Gasteyer-nek pedig az előadásmódja zseniális (a karakternek gyógyszerészet világából hozott gondolkodásának folytonos átültetése remek ötlet), érzem, hogy a többiek közül 3-an azért idővel felnőnének hozzájuk, de ma már ennyi számomra nem elég ahhoz, hogy nézőssé tegyen egy komédiát. Majd, ha lesz 2. évad?

4 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2022. 01. 14. 21:05

A Superstore-hoz hasonló hullámzást vélek eddig tapasztalni, elég változó a minőség. A 4. részen például kifejezetten jól szórakoztam, előtte viszont a 3-ast én is fapofával ültem végig kb. Én talán 6/10-et adnék rá eddig. Érződik nagyon a készítők nyoma, de egyelőre még nem ragadott el úgy, mint anno a Superstore. Meglátjuk, hogy alakul.

A két bepróbált decemberi előpremieres komédiából eddig magasan az Abbott Elementary vezet nálam.

Mom - 2022. 01. 15. 18:14

Két rész esélyt kapott, de nem tudott élni vele.

Egyébként nagyon durván Superstore utánérzetem volt tőle. Konkrétan két szereplő is megjelent, és mindkettő egy az egyben ugyan azt a karaktertípust hozta.

Necridus - 2022. 01. 15. 18:30

Ódákat tudok zengeni a Superstore-ról, úgyhogy ezt nagyon vártam, de hatalmas csalódás lett. Egyet tudok érteni winnie-vel, nem vicces és karakterek terén sem nagy szám. Konkrétan legtöbbjük feledhető, nincs igazán kidolgozott személyisége, amit meg lehetne szeretni. Én még a negyedik epizódot megnéztem a héten, de többet már nem fogok.

Abbott Elementary kiütéssel győzött.

FrankLuck - 2022. 02. 12. 23:21

Most néztem a harmadik részt, szerintem tökjó, felnevettem párszor, ami azért mostanában országos komédiánál eléggé ritka.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz