login |

Euphoria: kezdett a 2. évad

2022. 01. 16. 21:30 - Írta: Shannen

31 hozzászólás | kategória: kritika,

Bár izgatottan vártam az HBO-s Eufória folytatását, ahogy közeledett a premier dátuma, rájöttem, hogy igazából alig emlékszem arra, hogy kivel mi történt az első évad zárásakor. Ez mondjuk nem is csoda, hiszen a többszörös Emmy-díjas sorozat közel két és fél év szünet után tért vissza, és ugyan közben kaptunk két különkiadást, azok kizárólag a két főszereplőre fókuszáltak.

Szerencsére a második évad premierje, annak is a második fele, elég jól felvázolta a jelenlegi kapcsolati hálókat és a főbb konfliktusokat, így hamar képbe kerülhetett a néző. Az is bebizonyosodott, hogy bár a két különkiadás ismerete nem szükséges a folytatásba való bekapcsolódáshoz, ám nagyon is ajánlott, főleg ha valaki szeretné jobban megérteni Rue és Jules karakterét, arról nem is beszélve, hogy mindkét epizód magasan kiemelkedik a Euphoria részei közül.

Mondom ezt úgy, hogy a 17 éves fiatalok mindennapi problémáira és útkeresésére fókuszáló, elég nyers és sötét tónusú sorozat első évadja egyébként is magas minőséget szállított, ami a 2×01 alapján nagyjából idén is várható lesz. Ami picit aggodalomra ad okot, az az, hogy a mostani kezdésben Sam Levinson-ék mindent, ami az első évadban pont jól működött, kicsit feltekertek, ami egyelőre a ló túloldalára lökte a látottakat.

A tovább mögött folytatom.

Igazából nem akarok nagyon panaszkodni, mert az nem lenne fair az összképet tekintve, de időnként tényleg az volt az érzésem, hogy csak azért került be egy-egy pillanatkép, hogy öncélúan sokkoljon és ráerősítsen arra a narratívára, hogy ez bizony nem egy színes-szagos tinidráma, hanem fiatal felnőttek pokoli útja mentális problémáik, az önelfogadás és a párkapcsolatok labirintusában.

Lehet azon vitatkozni, hogy mennyire valóságszagú, amit látunk, mennyire rezonál a mai fiatalok mindennapjaira, de minden extremitás ellenére nem szabad elfejteni, hogy a sorozat készítője a saját tapasztalatait írta bele a történetbe. Nézőként mi ugyan már egy dramatizált változatot kapunk, de a történet hátterében meghúzódó problémák és érzelmek elég univerzálisak ahhoz, hogy lehessen hozzájuk kapcsolódni.

Erre jó példa a 2×01 első fele, amiben végre megismerhettük az egyik legizgalmasabb karakter, Fez háttértörténetét. Ez az első kb. fél óra elképesztő sebességgel indította be a szezont. Tulajdonképpen egy önmagában is megálló rövidfilmet kaptunk, ami egyszerre volt izgalmas, vicces, abszurd és nyugtalanító. Angus Cloud játéka amennyire visszafogott, annyira magabiztos és abszolút itt volt az ideje, hogy végre ő is kiemeltebb figyelmet kapjon.

Ehhez képest a rész második fele, ami egy óriási újévi házibuliba kalauzolt el minket, mondhatni csalódás volt, de valószínűleg inkább csak arról volt szó, hogy a megosztott figyelem a sok karakter között és a tipikus romantikus civódások kevésbé voltak lenyűgözőek, mint Fez sztorija. A mindenki mindenkivel sokszögek, a túltengő hormonok, és a kétségbeesett karakterek így egy rakáson kicsit soknak érződtek. Pedig továbbra is tartom, hogy egyéni szinteken mindannyian érdekesek, és kíváncsi várom, hogy idén merre fog továbbhaladni Cassie, Maddy, Lexi, Kat és Nate sorsa. Ugye, hogy sokan vannak?!

Főleg, hogy a sorozat fő párosáról, a Zendaya alakította Rue-ról és a vele jelenleg a se veled-se nélküled periódusban levő Jules-ról, Hunter Schafer szintén parádés alakításában, nem ejtettem még szót. Az első évadot ugye ott zárták, hogy Rue nem tartott Jules-szal az útjára, helyette viszont újra a drogokhoz nyúlt. A különkiadásokban láttuk, hogy ez hogyan csapódott le a két szereplőben (azok ugye karácsony táján, tehát a házibuli előtt nem sokkal játszódtak), most pedig először találkoztak a pályaudvar óta. Míg Rue megint egyik drogos mámorból a másikba esett, Jules most kezdte megérteni, hogy milyen lelkiállapotban hagyta ott Rue-t és ez milyen következményekkel járt. Gyanítom elég rögös út áll előttük idén is.

Végezetül nem mehetek el szó nélkül a sorozat kiemelkedő technikai aspektusai mellett, a Euphoria ugyanis még mindig csodásan néz ki. Rév Marcell képei továbbra is jól felismerhetően közvetítik a sorozat hamisíthatatlan hangulatát, amelyben egyszerre vegyülnek a nagyszabású bulis/drogmámoros epizódok és a szereplők végtelen sérülékenységét hangsúlyozó közelik. Mindez Levinson forgatókönyvével és rendezésével kiegészülve igazi profi elegyet alkot, amit a remekül válogatott zenék csak tovább erősítenek.

Jó volt a kezdés, sima 8/10, de jó lenne, ha az arányokat kicsit visszafordítanák és az öncélú magamutogatások helyett jobban bíznának a karakterek személyes történeteiben. Tíz percenként felbukkanó péniszek nélkül is lehet nyers és igaz, amit látunk.

31 hozzászólás Ne habozz!

dexike3 - 2022. 01. 17. 08:07

egyetértek a megállapításokkal. gondolom a hazai HBO nem küldi ki a kritikusoknak az évadot, mint ahogy amerikában tette. pedig akkor kphatnánk megerősítést, hogy javul majd balansz a többi epizódban.
SPOILER!!!
ahol 7 részt már láthattak (az utolsót nem kapták meg a kritikusok), ott azt mondják magára talál majd az évad második felére és fókuszpontba kerülnek a lényges szereplők. a 4. rész pedig állítólag a TOP részek közé kerül majd.

winnie - 2022. 01. 17. 08:30

hmm, most, hogy mondod, tényleg nem. fura, mert a righteous gemstones és a gilded age is kapott scrrenereket, 9, illetve 5 részt itthon, de a euphoria nem.

Kastély Ferenc - 2022. 01. 17. 09:09

Na majd végén egyben darálva.

Annak esetleg, aki nem ismerné, egy kitekintés egy a sorozatban nem szereplő gyerek szemszögéből:

https://www.youtube.com/watch?v=JI9_rezHE-k

Shyllard - 2022. 01. 17. 12:17

Mi most egyben toltuk le az első évaddal és nekem kicsit fura volt ez a kezdés. Miközben bírom Fez-t, ez a bűnöző – szál felerősítését én nem teljesen díjazom, valahogy nekem ez a legkevésbé átérezhető hazai körülményekben (mondom ezt úgy, hogy most is fiatalokkal dolgozok, meg drogprevencióban is ténykedtem egy darabig). Így én pont a második felét élveztem jobban.

Technikai téren emellett nekem kicsit csalódás volt, az első évados dinamikus, sokszor klippszerű jellege után most sokkal jobban jelen voltak a klasszikus beállítások. Szépnek szépek, de nekem pont ez a része tetszett a legjobban, míg itt az utolsó pillanayokig alig kaptunk hasonlót. Nemtudom, hogy ez csak én észrevételem-e, meghogy ha nem, mi lehet emögött.

dexike3 - 2022. 01. 18. 07:28

eddig tényleg igaz ez a fókuszpont keresés. hiába megy a story és a karakterek kapnak némi játékidőt, nem áll még ez össze. Kat például homlokegyenest más mint az első évadban volt.
ha viszont a világot nézem, amit bemutat, még mindig érdekes, függetlenül attól, hogy kit tolnak a fókuszba.
ez a Maddy-Nate-Cal szál biztos nagyot üt majd.

Python - 2022. 01. 19. 12:08

A 2. epizód azért már jóval fókuszáltabb volt, és elkezdődött a 2. évad fő konfliktusíveinek felvázolásának folytatásában a “sakkfigurák” kibontása is. Hát…, ha továbbgondolom aktív fantáziával, akkor a 2. évad bizony durvább és sokkolóbb lesz mint az első évad volt. Lásd a 2. epizód végén az apa-fia párbeszédet, és ha azt továbbgondoljuk…! ;)

Shannen - 2022. 01. 20. 20:01

Nekem ez a 2×02 is helyenként túl volt tolva, miközben több iszonyat erős, hatásos és szép jelenet is volt benne. Szóval eddig elég vegyes a kép.

K - 2022. 01. 25. 00:10

Szeretem ezt a sorozatot, de lett egy észrevételem.

s2E03 – Ötödik perce megy, és az ötödik zene szólal fel és zavar. Utoljára ilyet az Öngyilkos osztag alatt éreztem és még ott se volt ennyire egymásra dobálva a slágerek.

K - 2022. 02. 01. 00:18

Itt, a negyedik rész után. Megint, túl sok zene, túl sok fölösleges művészi kép és semmi történet. A karakterek teljesen mások mint az első évadban és már Rue-t is egyre nehezebb kedvelni. TALÁN SPOILERNEK SZÁMÍT: A végét szerettem a résznek, nagyon jó beszéd volt. ÉS SPOILER VÉGE.

Folytatom a sorozatot, mert nem akarom elhinni hogy az első évad után elfelejtették volna hogyan kell karakteret írni. Talán csak azért viselkednek ilyen furcsán, hogy a történetet szolgálják, amit megint csak nem szeretek, de hátha a fináléra mindenkit kijavítanak.

Bárcsak.

Shannen - 2022. 02. 01. 22:00

Mostanra rájöttem, hogy ebben az évadban még annyi történetre sem kell számítani, mint az első évadnál. Ott is nagy hangsúly volt a hangulaton, de mostanra szinte kizárólag arról szól minden rész, hogy átadják az adott hangulatot, jönnek a montázsok, a zenék, a gyönyörű beállítások, időnként némi háttértörténettel mélyítenek egy-egy karaktert, de valós történet az nincs, de legalábbis egy helyben topog.

Ez nem feltétlen baj, csak kicsit csalódás, ha visszagondolok, hogy az első évadban mindkettő tudott működni és mennyire jó volt.

Ettől függetlenül durván beszippant minden rész, még akkor is, ha már negyedik hete nézzük Cassie vinnyogását (Sydney Sweeney amúgy itt is remek).

Rapguruz88 - 2022. 02. 02. 07:49

Ez a nagy muveszieskedes nem fog sok nézőt veszíteni? Nekem bejon, de az első evadhoz képest a sztoribol tényleg sokkal kevesebbet tudunk meg… Lehet ellottek az összes sztorit, tortenetmeselest a Fezcos résszel

dexike3 - 2022. 02. 02. 08:15

@Shannen csatlakozom, hasonló véleményen vagyok.
@Rapguruz88 igen szerintem is az első évadban és a két ráadásrészben mindig valami érzelmet (történést) sikerült vizuálisan is aláhúzni. de pl. a negyedik rész második fele szerintem pont visszatért jobban ehhez. ahogy az autót is mutatták, milyen elszigetelt kis világban van Jules, Rue, Elliot.
a külföldi kritikáknak részben igaza volt (ők 7 részt láthattak). elég nagy hullámvasút van az epizódok között. egyedül csak Rue visszaesése állandó. valamit biztos félreértettem, mert egy thrillert vártam erre az epizódra, de biztos akkor majd az 5. lesz az. ugye ott van Mouse csaja aki felbukkant és a rendezetlen koffer is Rue-nál. ennek tuti nem lesz jó vége…

Rapguruz88 - 2022. 02. 02. 11:22

Mondjuk azt nem értem hogy Jules számára nem egyértelmű hogy Rue kőkeményen rajta van még mindig a cuccon…a borondnek hála ugye még jobban mint valaha bármikor is..

Divide - 2022. 02. 03. 22:04

Az utóbbi 3 részben alig volt történet, inkább csak párhuzamosan futó, kiszámítható monodrámák és videoklipek váltogatják egymást. A látvány és a zene ügyesen viszi a hátán a sorozatot, de egy idő után ez óhatatlanul alibizésnek fog érződni. Mintha kifulladt volna a sztori, a karakterekben lenne bőven potenciál, mégis helyben topogunk. A negyedik részben Cal coming out-ján kívül gyakorlatilag semmi érdemleges nem történt.

dexike3 - 2022. 02. 05. 08:29

olyan érzésem van, hogy Fezco vagy Ash meghal az évadzáróban Rue miatt.

K - 2022. 02. 08. 00:10

Váóó, ez az ötödik rész végre odatette magát.

Clarei - 2022. 02. 08. 07:15

Sokan el voltak ájulva a 4. résztől. Na nekem az 5. adta azt, amire vártam. Durva volt

dexike3 - 2022. 02. 08. 08:44

ezt a részt vártam az évadban (legalábbis erről szóltak elismerően a kinti kritikák, mint feszült thriller). akinek baja volt a sok zenével most megkapta.
az egyik legerősebb visszaeső jellemrajz volt Rue részéről az epizód elején.
kicsit idegesített Martha Kelly játéka és hanghordozása, de biztosan így lett megírva a karaktere, ezért elfogadtam. azért komoly volt, hogy arra akarta rávenni Rue-t, hogy árulja a testét.
tuti ezért a részért jelölik majd Zendaya-t.
elég drámai lezárást várok az évad végén.

Esztus - 2022. 02. 08. 11:31

Az 5. részt önálló filmként le kéne adni minden gimnáziumban/középiskolában. Zendaya és az egész szereplőgárda zseniális volt! Az év epizódja volt szerintem!

Aleysa - 2022. 02. 08. 16:14

Règ vártam ennyire új rèszt bármilyen sorozatból.
Elkerülhetetlenül száguldunk valami tragikus felè.
Nekem a negyedik rèsz is nagyon bejött, a filmes montázst imádtam az elejèn, meg Nate apjának jelenetei is zseniálisak voltak.
Az ötödik rèsz rohanása, meg zaklatottsága nèha már sok volt, a sokadik helyről lóg meg dologgal, de èrthető is volt.
Ami borzasztó fájdalmas volt, de tankönyvbe illő az Rue otthoni őrjöngèse volt. Az egy zseniális megoldás volt, hogy elkezdi az őrjöngèst, ès beszűkül a sztori Rue-ra, az anyjára ès a testvèrère,borzasztó feszült az egèsz, majd arculcsapáskènt kimegyünk a konyhába.
Kíváncsian várom, hova futtatják ki ezt az èvadot.

Anni - 2022. 02. 08. 20:14

Zendayanak jár az újabb Emmy, ennyi.

dexike3 - 2022. 02. 15. 08:01

a hatodik rész is sokkal jobban egyben volt mint az évad első fele. vagy inkább más hatást vált ki, másképp meséli el a történetét.
Kat lógott ki ebből Etahannel (aminek ha lehet hinni a pletykáknak, akkor megvan az oka), de legalább az ő történetszála is előrébb ment. aminél nem tudjuk, hogy igaz e amit mondott a szakításkor – minden előzmény nélkül. vagy esetleg a korábbi jelenet a válasz, amikor ment az önmarcangolás.
megint aláhúzták, hogy Rue meg fog halni, nekem ez már kicsit sok. de tény és való, hogy elég szívbemarkoló, hatásvadász lett a jelenet az anyjával a végén. szóval továbbra is áll még a főszereplő halála.
és mellette már az is kiderült, hogy feldobták Fezt és Asht a zsaruknál, így az ő történetük is drámai lezárást kaphat az évad végén. és még Laurie és bandája se fejezte be a ténykedését.
a Maddy-Nate-Cassie szálba nem tudom még mit lehet belerakni, de mint tudjuk Maddy elég bosszúálló alkat, így még ott is lehet valami durva dolog.

Rapguruz88 - 2022. 02. 17. 12:11

Nekem az a bajom amit dexike3 leirt.. Sok a befejezetlen szál még és 2resz van már csak hátra.. Nehogy nagy rohanás legyen a vége… Vagy atvisznek majd pár szálat a 3.evadra.. Ki tudja

dexike3 - 2022. 02. 18. 07:17

nem tudom mióta elérhető a szinkronos első rész és persze azt sem valaki csak úgy nézi meg. viszont ez valami botrányos Fez és Rue hangkeverése olyan mintha befőttes üvegből szólna (igaz a közepétől már jobb), de hogy adhatnak ki ilyet a kezükből a stúdiók? vagy náluk ez számít atmoszféra hangnak? na mindegy kidühöngtem magamat és sajnálom azokat, akik nem szeretik feliratosan nézni.

Rapguruz88 - 2022. 02. 21. 20:57

A showrunner biztosította a rajongókat hogy Zendaya benne lesz a 3.evadban, nem hiszem hogy tragikus vegkimenetele lenne így a sorsának a második évad végén

dexike3 - 2022. 02. 22. 09:06

igen egyedi volt ez a Lexie epizód az előadás a sorozatban nagyon meta lett és pár karakter kapott plusz színezetet. a legjobb mégis az volt, ahogy feszültséget keltett Fez hiánya a nézőtéren és Custer meg Faye vészjósló szervezkedése még a lakásukban. a kérdés már csak annyi, hogy hagyja e magát Fezco letartóztatni, vagy Ashtray lesz az, aki nem adja magát és emiatt Fez a védelmére kel.

Réka - 2022. 02. 22. 21:14

Mekkora genius volt ez a musical-es rész, imádtam. Nagyon meta lett :) a műben a mű, magában is megállná a helyét, egy kész színházi darab kb.

Shannen - 2022. 02. 22. 22:11

2×07
Biztos vagyok benne, hogy lesznek, akik imádni fogják ezt az epizódot, de én nagyon vontatottnak találtam. Voltak jó pillanatai, és technikailag is minden elismerésem, de indokolatlannak éreztem erre szánni egy teljes epizódot, mert ezzel a meta vonallal inkább volt érdekes/fun/unalmas (kinek mi), és már megint nem haladtunk semerre a történetet tkintve, azonkívül, hogy Fez körül egyre jobban szorul a hurok.
Nem éreztem annak szükségét, hogy újra végignézzem, most épp kifordítva, az elmúlt két évadot egy résszel a finálé előtt…

A nézői reakciók mondjuk priceless-ek voltak, főleg Zendaya, ő valami zseniális arcokat tud vágni, remélem már készülnek a mémek.

Zoli79 - 2022. 02. 23. 01:38

Most kivételesen nem értek veled egyet Shannen.
A 2. évad valódi főszereplője Cassie. (Tudom Zendayával adják el a sorozatot…)
Én meg ilyen bullyingot sosem láttam. A közönségkedvenc Lexi gondolom nem tudatosan de az egész iskola előtt megalázza a saját nővérét! Az áldozat édesanyja a közönséggel együtt hahotázik, és Lexit istenit. Majd egyetlen támasza a szerelme is kidobja.
Gyanítom az évad legfontosabb szálja az instabil Cassie lelki leépülése és magányossá tétele. Ha eljut oda a folyamat hogy a kontrollt vesztő Cassie magában vagy másban kárt tesz a végén, akkor ebben a hetedik részben nagyon is sokat lépett előre a történet!
Persze az is lehet tévedek, és félre értelmezem a látottakat.

Divide - 2022. 02. 23. 08:17

Egyetértek Shannen-nel, én is úgy gondolom, a kevesebb több lett volna. Nekem csalódás volt ez a rész, évadzáró előtt nem egy efféle fillerepizódra vágyom. Rossznak nem mondanám, az edzőtermes jelenet (meg a rá adott reakciók) pl. kifejezetten szórakoztatóak voltak, és világos, hogy az a cél, hogy kiélezze a feszültséget a karakterek között, de erre elég lett volna 20 perc.
Sokkal szívesebben néztem volna, ahogy épül a dráma Fezéknél, vagy hogy mit kezdett magával Rue rehab nélkül. Vagy hogy mire készül a drogdíler néni. ;)

dexike3 - 2022. 02. 23. 10:05

biztos érdekes és sokkoló lesz a zárás, de nem gondolom, hogy annyira elszáll majd mint egy Quentin Tarantino film (bár akár azzá is válhatna).
Cassie-re reagálva, az a rész ami kimaradt az 5. részből (Rue futása), amikor elmondta, hogy Nate-tel kavar(t) az nem volt rendben szerintem. fél perc vagy ki tudja mennyivel elintézték, abból is csak egy bezárt ajtó meg Maddy “rinyálása” holott ott volt Kat, Lexi meg az anyja. azt a részt szebben is kivitelezhették volna. bár ahhoz passzol amit @Zoli79 írt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz