login |

Komi Can’t Communicate: az 1. évad

2022. 01. 16. 15:50 - Írta: Shyllard

3 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

A Netflixre a japán tévés premier után nem sokkal hetiben érkező Komi nem tud kommunikálni egy középiskolás lányról szól, aki olyan szinten introvertált, hogy akár egy másik személy társaságában való megszólalása is irdatlan stresszel jár neki. Ezen jellemével kontrasztolva viszont nemcsak az iskola, de a sorozat világának egyik legvonzóbb személye is Komi (Aoi Koga), így visszahúzódó magatartása rendszeresen próbatételre kerül közösségi státuszának okán.

Mindemellett még hősünk kitűzi céljául is, hogy fog szerezni 100 barátot, amiben másik főszereplőnk, illetve szokásos módon jövőben vélhető romantikus érdekeltje, Tadano (Gakuto Kajiwara) siet a segítségére. Az eddigi 12 epizód, pedig lényegében ezen cél köré épül fel, folyamatosan új helyzetek, kihívások elé állítva Komi-t, miközben számos színes új mellékkaraktert ismerhetünk meg.

A slice of life műfaj kedvelőinek nem sok tényleges újdonsággal képes szolgálni a sorozat, viszont még a bejáratott klisék ellenére is képes az anime egy lagymatagon kellemes, legtöbbször szórakoztató és egész jó mondanivalóval megtoldott alkotás lenni. Humor terén a Komi nem tud kommunikálni rendszeresen alkalmaz vizuális komédiát, amit általában olyan pörgősen tálal, hogy sokszor felét sem lehet követni, pláne, hogy nagyon sok szöveggel toldja meg mindezt.

Alapvetően kétféle ábrázolási móddal igyekeznek a vicceket éreztetni, legtöbbször tipikus módon vannak megjelenítve a karakterek, amiket a játékosabb pillanatokban sokszor felvált egy leegyszerűsített, de számomra sokkal jobban működő stílus. Az anime rendszeresen igyekszik éreztetni, hogy főszereplőnk mennyire gyönyörű, de ezt leginkább a többi karakter rá való reakciójában, mintsem tényleges megjelenítésében képesek a készítők megfelelően tálalni.

Személy szerint sokkal jobban kedveltem mikor kevésbé részletesen voltak ábrázolva a karakterek, mert a viccek is jobban ütöttek, meg Komi kedves jellemét is jobban képesek voltak kiemelni az időről-időre felbukkanó macskafüles haj megjelenítésével. Ezen felül a humor még a már említett új barátok terén kerül előtérbe rendszeresen, főleg úgy, hogy rajtuk keresztül jól bejáratott animés kliséket figuráznak ki a készítők.

Van itt érthetetlen módon lány ruhába öltözött barátságos nemtelen osztálytártárs (lehetne dicsérni, hogy progresszívek ezen a téren a készítők, de anime rajongók tudják, hogy mennyire bejáratott szereplőfajta ez, s igaziból semmi köze sincs a jelenleg sokat vitatott nyugati gender-elméletekhez), horrorisztikus yandere (röviden kedves törődő szereplő, aki nagyon végletes agresszióba megy át), chuunibyou (katt a linkre, mert túl hosszú lenne itt elmagyarázni) és még sok más. S miközben Tadano klasszikus módon semmilyen főhős, Komi, s a sok mellékkarakter színessége és összjátéka képes élvezetes élményt nyújtani a részek során.

Nincsenek túl érdekfeszítő kapcsolati hálók, vagy bonyodalmak, ugyanis ezen a téren nagyon biztonsági játékot játszik a sorozat, még a red herring-et is nagyon gyorsan, a karakter első epizódjában lelövik. A barátkozások is hamar kialakuló epizodikus formulán keresztül működnek. S mivel mindenki imádja, s barátja akar lenni Komi-nak, nem sok külső akadály gördül elé a történések során, bár szerencsére belső annál inkább.

Utóbbi eleme, pedig az, ami igazán képes kiemelni a sorozatot műfajtársai közül, hiszen ezen kívül eddig minden felsorolt részlete maximum középszerű, talán rajzstílusában képes kicsit az átlag felé emelkedni. A klasszikus animés karakterek kifigurázásai viccesek, de egyik sem olyan szinten találó, vagy újító, hogy emlékezetes lehessen, ami megtoldva a már említett kapcsolati bonyodalmak hiányával, alapvetően nem nyújt túl izgalmas élményt.

Az igazi ereje az animének, hogy nagyon jól képes megjeleníteni az introvertáltság szerteágazó aspektusait. Természetesen a műfajhoz hűen iszonyat elnagyolt hozzáállásról, helyzetekről és ábrázolásokról van szó, de szinte minden részben előtérbe került valami olyan meglátás Komi-ról, ami úgy éreztem elképesztően képes volt megfogalmazni ezen tulajdonság valódi mivoltát.

Persze a valóságban nincsenek csak és kizárólag introvertált, vagy extrovertált személyek, de ezen elemek központba állítása és felerősítése módján a készítők képesek voltak előtérbe hozni az alapvető jellemzőket. Ez, pedig főleg azért is tetszett, mert legtöbb helyzetben én is a Komi-féle hozzáállás felé hajlok. Így, pedig egy-egy megosztott epizódon keresztül helyeslően tudtam mutogatni az inkább extrovertáltabb barátnőmnek, hogy mi is zajlik egy introvertáltabb emberben különböző szociális szituációkban.

Röviden összefoglalva így, az átható tipikus átlagossága ellenére is előszeretettel tudom ajánlani a Komi nem tud kommunikálni animét, mert az introvertáltság témakörét egész érdekesen és hitelesen képes körbejárni, még ha néha kicsit túl is van dramatizálva mindez. Úgy érzem, a sorozaton keresztül nagyon jól el lehet magyarázni az érdeklődőknek, hogy többek között miért nem jelenti azt a visszahúzódó viselkedés, hogy utálná valaki az embereket, miközben másoknak sok ismerős szituációval küzdhet meg Komi. Emellett vizualitásában is kifejezetten igényes alkotásról van szó, amiben több változatosan megjelenített karakter is szerepel.

Viccesnek vicces a sorozat, de nem túlságosan, s inkább jellemezném visszafogott feelgood alkotásként, mint elképesztően humoros paródiaként. Ennek ellenére kétlem, hogy a legtöbb néző ne mosolyodna el legalább egy-két helyzeten. Személy szerint, sokadik slice of life-omként nem találtam túl erősnek a sorozatot, de az említett központi témája miatt még sem bántam meg, hogy végignéztem ezt az első évadot. És ugye idén érkezik a folytatás.

3 hozzászólás Ne habozz!

GodBadka - 2022. 01. 17. 06:55

Nem egy mérföldkő, de aranyos kis sorozat volt. Én sem bántam meg, hogy megnéztem.

Gergely Illés - 2022. 01. 24. 01:44

“lehetne dicsérni, hogy progresszívek ezen a téren a készítők”

Most néztem egy új anime a mostani szezonból és van a nap alatt. Két fiú átkerül egy MMORPG világba és a kisebb fiú dögös lányként születik újjá. Na ott kapcsoltam ki mert már az én sokat látott anime imádószememnek is elég volt és nem akarom látni mi lesz ebből XD

winnie - 2022. 01. 24. 07:29

ez animében új téma lenne?:O élőszereplősben biztosan nem. ilyen amerikai, hollywoodi filmek fél évszázada vannak, és ki tudja, hogy én miket nem ismerek – sorozatokban is volt pár az elmúlt években. nem tűnik túl ijesztőnek a dolog.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz