login |

Pilot: Rebelde

2022. 01. 17. 15:50 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az Elite után meghozta a Netflix ugyanazt csak zenével? Mondom ezt úgy, hogy az Elite pilotjának az első 3 percénél többet (még) nem láttam, de azért a minap bemutatott EWS: Az új generáció esetében az egyenruhás iskolás tinik viszálya és a spanyolajkúság miatt egyszerűen nem tudok másra asszociálni.

Azt azért még tegyük hozzá, hogy az ötlet nem most pattant ki a Netflix agyából, ugyanis rebootolt szériáról van szó: 2002-ben a Rebelde Way argentin telenovellával indult, majd 2004-ben érkezett a Rebelde mexikói verziója (itt ismerhettük meg Maite Perronit, alias Marichuy-t), ahol a főszereplők a való életben is együttesként dolgoztak össze RBD néven (és nemrég újra összeálltak!). Ezek után Brazília is próbálkozott egy saját verzióban 2011-ben, de ez sem volt túl sikeres, hamar véget ért. Na de majd a Netflix megmutatja ismét argentin gyártásban?

Az alapsztori nem túl bonyolult: bentlakásos suliba érkeznek gólyák, akik közt vannak a gazdagok és az ösztöndíjasok. Az iskolában különböző szekciók vannak, ahol egy bizonyos szakmára koncentrálhatnak a diákok, mi így jutunk el a zenerészleghez és központi karaktereikhez. A nyitány azt sugallja, hogy valami bűnügyi esettel lesz dolgunk, de azért azt a pilot végén tisztába teszik.

Igazából nem lepett meg, hogy nem jött be a kezdés annyira, mert nem ismeretlen számomra ez a stílus és karakterrengeteg. A színészekkel egyébként semmi gond nincs, viszont karaktereik azok, akik miatt egyből azt gondoltam, hogy nekem nincs értelme folytatnom ezt a sorozatot.

Latin-amerikai módra ugyanis rettentően sarkítottak, mindenkit vagy szívből gyűlölni vagy imádni lehet (inkább előbbi), egy minimális árnyalást nem éreztem. Biztos, hogy hozzájárul, hogy az egoista gazdagok tipikus ábrázolását kimondottan utálom, inkább arra vágyom, hogy valami újat mutassanak, ne a tipikus menő cuccaikban mindenkit lenéző beképzelt tiniket. Aki viszont szereti a műfajt, illetve a stílust, annak aranybánya lehet a Rebelde.

Említettem a bűnügyet sugalló cold opent, ami után tipikusan be szoktak lassulni az események (éppen azért szokták használni, hogy tartsunk ki, a rész végére történni is fog valami), itt azonban nem lazultunk el, elég erősen építették a feszültséget a diákok közt. Elkezdeném most felsorolni, milyenek vannak, de igazából nem tartom érdemesnek, hiszen már az alapfelállásból kitalálható, hogy milyen figurákat dobtak be. Meg se lepett volna, ha nincs itt egy híres és kedves lány, akit mindenki alapból már utál és szerelmi háromszögbe keveredik.

A pilot nagy része a tinik kapcsolatainak felépítésére el is ment, bemutatták néhányukat, de a lényeg azon volt, ki kit utál, ki kivel fog klikkesedni, ki ki után fog sóvárogni. Azért a végén zenét is kaptunk, ha már zenés sorozatról van szó, ezzel egyelőre semmi probléma, az énekhangok is megfelelőek és a sztoriban se érződött görcsösen beletuszkoltnak.

Mondhatni semmi extra nem volt számomra a kezdés. Nekem hiányzott belőle a tipikusság elkerülése, a karakterek árnyalása és a mélyebb gondolatok képernyőre vitele, én ezt már túlságosan limonádénak hívnám, amit nem szitokszóként használnék, mert vannak kimondottan jó darabjai a zsánernek.

Akinek bejön a könnyedebb tinidráma, illetve akihez közelebb áll a latin-amerikai esztétika, az itt sem fog csalódni. Én 5/10-et adnék rá, mert nem igazán tudtam megfogni benne semmi jót, de annyira kirívóan rossznak se mondanám. És a jelek szerint mindez elég is volt ahhoz, hogy megkapja a második évados berendelését is, szóval már mindenképp lesz folytatás.

1 hozzászólás Ne habozz!

Csilla - 2022. 01. 19. 19:31

Nem láttam az eredeti RBD sorozatot, a főcímzenéje viszont népszerű volt a telenovellákat és egyébként a latin poppot kedvelők körében, a reboot-hoz készült feldolgozás napi szinten a lejátszási listám eleme. A sorozat számomra is, ahogyan fogalmaztál, egy pezsdítés, könnyed üdítő volt, rendkívül hangulatos, a maga nemében szórakoztató. Nem túlozzák, de nem is árnyalják a szereplők hátterét, és Jana-n kívűl egyik karakter sem fejlődött, de ez nem feltétlenül zavaró. A történet pörög, a finálé csavaros, amely ötletesen, értelmet nyerve teljes egésszé kiforrott a csapat közös sorsát illetően. A karakterek sziporkázóak és karizmatikusak, a zenék telitalálatok, a színészek pazarul kezelik az ironizálásba hajló párbeszédeket. A folytatást a végtelenül egyszerű történet alakulása miatt nem, de a karakterek különlegessége miatt izgatottan várni fogom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz