login |

The Bay: a 2. évad

2022. 01. 18. 20:00 - Írta: gromit

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika,

(Miközben próbálnék pár elmaradást pótolni tavalyról, már elérhetővé vált az angol The Bay idei új, azaz 3. évadja is – de azt még nem láttam, úgyhogy nem tévedés, ez még az S2-ről szól.)

Érdekes kérdés, hogy érdemes-e visszatérni egy átívelő szálas krimihez, ha az nem igazán jött be, de a 2. évadban új ügy indul. A kommentelési kedv alapján nem sok vizet zavart köreinkben az angol The Bay kezdése – én is egyetértettem human pilotkritikájával. Végignéztem ugyan, de nem igazán voltam oda érte. Nem túl nagy meggyőződéssel, de gondoltam, mégiscsak belenézek a 2. évadba – és egyáltalán nem bántam meg!

Az ütős cold open rögtön megvett, az egész nyitó epizód erősre sikeredett. Most annyira lekötött, hogy egyetlen nap alatt le is daráltam mind a 6 részt. Akár az első évad nélkül is bele lehet vágni (néhány háttérinformáció jól jöhet, de elejtett megjegyzésekből elég jól ki lehet következtetni az előzményeket, szóval ez ne tartson vissza senki újonnan csatlakozót).

A helyszín továbbra is egy valaha szebb napokat látott észak-angliai tengerparti város (Morecambe), manapság szinte már elengedhetetlen követelmény, hogy legyenek szép képek a környezetről.

A Morven Christie által alakított Lisa Armstrongról is elmondható, hogy szebb napokat is látott. Az első évadban látottak alapján nem meglepő, hogy lefokozták. Tulajdonképpen örülhet, hogy továbbra is rendőrként szolgálhat, sőt, a meggyilkolt jómódú ügyvéd ügyébe is beveszik, igaz ugyan, hogy az ő régi munkakörét ellátó tapasztalatlan kolléga mellé segítőként, kissé megalázó helyzetben.

A sorozat krimi és családi dráma keveréke. A 2. etap is nagyjából ugyanazokra a fő témákra épült, mint az első. Egyszerre követjük nyomon az áldozat látszólag idilli, valójában komplikált családját és a nyomozók, különösen Lisa magánéleti problémáit. Bevallom, engem a nyomozós komponens érdekel leginkább, szerencsémre nem volt kirívóan irracionális viselkedés, ami elriaszthatott volna. Egy új karakter felbukkanása inkább biztonságosan kiszámíthatóvá tette ezt a vonalat (annak azért utána kellett néznem, hogy mi nem találkoztunk már vele korábban).

Mindemellett most is előkerült a kérdés, hogy egy tudatosan elkövetett rendőri hiba vajon hogyan és mennyiben befolyásolja az aktuális nyomozás menetét és sikerességét. Hasonló tematika, mégis mennyire más, itt a nyomozás közben felmerülő dilemma teljesen hihető és átérezhető.

Összességében nekem bejött a 2. évad. Nem váltja meg a világot, de szórakoztató, pár emlékezetes jelenettel és fordulattal, az ügy megoldásán is meglepődtem. Morven Christie a folytatásra már nem tért vissza, de én a 3. szezonba is bele fogok majd nézni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz