login |

Pilot-mustra: Grand Crew – 1×01

2022. 01. 19. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

– Yo, man, have you been using my Netflix?
– Oh, yeah, homey, I’ve been watching this Japanese reality show called “Ainori Love Wagon.” Everyone is so polite, but there’s still palpable tension. That joint goes hard.
– That’s great, but now my algorithm’s all confused. All my shows are Japanese.
– You’re welcome.

Az NBC egyik nagy szenzációja 2021/22-re az volt, hogy komédiák szempontjából a csatorna elengedte a csütörtököt. Pedig ugye arról az időpontról van szó, amit anno a Friends alapozott meg, majd olyan klasszikus és/vagy sok évadon át futó sorozatok bitorolták az ottani slotokat, mint a Will & Grace, a Joey, a The Office, a Community, a Parks and Recreaton, a The Good Place vagy a Superstore. Akár szimbolikus jelentőségű is lehet, hogy a Must See Tv-blokkot elkaszálták.

De legalább 2022-től ismét lett komédia az NBC-n, nyilván minimális nézettségi elvárás mellett. A decemberben dupla előpremierrel induló és januárban folytatódó American Auto-ról már írtam (van benne potenciál, el tudnám nézegetni, de…, majd olykor előveszek belőle egy részt talán, de most nem marad rendszeres), a Grand Crew-ról viszont csak most teszem, mert az igazat megvallva magam sem tudom, hogy mit lehetne mondani róla.

GRAND CREW – 1×01 – 2/10

Vannak olyan komédiák, amik iránt teljesen közömbös vagyok, mégis elismerem, hogy jól el vannak készítve és az adott műfaj kedvelőinek sokkal jobban bejönne (The Wonder Years, valaki?), de megvallom, unom már nagyon, hogy egy nem túl vicces, sőt, igazán nem is szórakoztató újonc kapcsán azért írjak pozitívumokat, mert nem annyira tipikus, esetleg poénokra utazó a megközelítés. Attól, hogy hús-véreknek hatnak a szereplők, nem fogom elismerni a sorozatot, ha komédiának akarják eladni.

A Grand Crew egy vérbeli haverszitkom (illetve haverkomédia, mert a szitkomot én inkább a többkamerás, élő közönség előtti felállással azonosítanám), még akár tiszta Friends-es és How I Met Your Mother-ös alapfelállásnak is mondhatnám, hiszen egy közös vendéglátó helységben gyűlnek össze a barátok (akik között testvérpár és lakótárs is van), akiknek olykor a lakásaira is ellátogatunk. De természetesen mindez csak szerkezeti egyezés.

A sorozat címe és fő motívuma a borozgatásra utal, ugyanis a csapat távozni kényszerül a korábbi törzshelyről, és nagy keresésbe kezdenek, hogy az 1×01 végén kikössenek egy borozda mellett – fura tematika, nekem, mint nem alkoholizálónak semmit sem ad, azt pedig nem tudom, hogy aki szereti a bort, az vajon megengedőbb-e egy sorozattal, csak azért, mert annak szereplői is isszák.

Ez a kapcsol tehát kilőve részemről, de ami nagyobb baj, hogy a sokat dumálós megvalósítás fájdalmasan nem poénokra épül. Nyilván vicceskedések előfordulnak, ahogy megmosolygtató szituációk is, azonban ezek messze ingerküszöb alatt maradnak. És ugyanez igaz a karakterekre fis, akiket még pár rész után sem tudnék igazán definiálni, egyedül Echo Kellum-é egyértelmű, hiszen azok után, hogy szétment a pilotban a barátnőjével, az 1×02-t csajozással töltötte. Akkor… ő a “csajozós”? (Oké, elismerem, szegény Nicole Byer is belőhető, ő a “nő”. Mármint karakterként, hiszen egyedül van, de tippre egy új jövevény csatlakozik mellé.)

Persze akár pozitívum is lehetne, hogy nem írhatóak le a szereplők egy jelzővel, és az is, hogy nem szimplán karikatúrákra utaznak, de azért várnék velük kapcsolatban némi kapaszkodót azon kívül, hogy srác #1, srác #2 és srác #3. Ami plusz bukét adhatna a sorozatnak, az a fekete nézőpont, de elég fura, hogy miután a pilot legelején Garrett Morris a nézőkhöz beszélve felvezeti ezt, valamint a sztereotípiákkal való leszámolást, később és az 1×02-ben vissza sem tér, és a sorozat sem tett (az első részekben olyat), amivel ráerősítene erre.

Nálam a Grand Crew rém halkat pukkant. Lehet, hogy vákuumban inkább 3/10-re kéne belőnöm, de nem lenne fair a The Wonder Years-szel szemben ezt tennem, az ugyanis, bár ugyancsak nem jött be, de szerintem sokkal, de sokkal jobb lett. Olyannyira közömbös voltam szinte minden iránt az első két részben, hogy még arra sem vagyok képes, hogy plusz pontot adjak a The Cranberries-zenéért (eléggé sokkolt), vagy a The Usual Suspects-es utalásért.

2 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2022. 01. 20. 00:08

Winnie, ezek kedden mennek, a csütörtök a Law & Order (meg most még Blacklist)-nap.

winnie - 2022. 01. 20. 04:42

jajj, nekem! köszi

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz