login |

Pilot-mustra: Our Kind of People – 1×01

2022. 01. 20. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

Ősszel, bár egy rahedli kritika kikerült jó, jobb, pocsék, nagyon gagyi és zseniális sorozatokról, egy csomó minden, országos évadnyitók és újoncok, valamint pilotok is elmentek mellettem, úgyhogy végre tényleg elkezdtem felzárkózni, mert nem járja, hogy az év egyik legjobbjáról sem volt még poszt, és szerintem a fennállásunk óta országos újoncos írásokkal sem maradtam el ennyire.

Félreértés ne essék, nem a FOX újonca volt az a pilot, amit zseniálisnak tartottam (mármint FOX-újonc volt, csak egy másik). Sőt, a jó, illetve jobb kategóriába sem nagyon fért be. Nálam, legalábbis, mert úgy érzem, hogy bőven lehet helye a palettán egy ilyen szappanos drámának, amelynél azonban még nem gurul el a gyógyszer annyira, mint mondjuk a Dynasty-nél, bár ki tudja, hogy milyen lesz akkor a sorozat, amikor a készítők rátalálnak a széria saját hangjára.

OUR KIND OF PEOPLE – 1×01 – 3/10

Az Our Kind of People alapjában véve egy tipikus szappanos dráma, ami egy nagyon szűk és tehetős réteg köreiben mozog, amolyan Luxusfeleséges közegben, egy fekete közösségben, javarészt domináns pozícióban lévő női szereplőkkel. Van, aki csak vakációzik Martha’s Vineyard-ban, van, aki itt is lakik, az elitet egy klub tömöríti, és ide akar bekerülni egy frissen a környékre költöző, fodrászüzletet nyitó nő.

A szerep kedvéért a Chicago Med-ből megpattantó, egyébként egykori America’s Next Top Model-es (amikor meglátok egy általam ismert reality-arcot, muszáj kiemelnem, helló, Rafe Judkins vagy Mike White!) Yaya DeCosta (mondhatjuk, hogy ő vitte nem modellként a legtöbbre az ANTM-ből? Mondjuk pont, aki nyert előtte az S3-ban, Eve Marcille is kapott idén saját sorozatot, és pl. Analeigh Tipton (ma már Lio Tipton) az S11-ből is volt országosban főszereplő) alakítja a főhős Angela-t, aki cseppet sem tehetős lányával és nénikéjével költözik a környékre, hogy korábban cselédként itt dolgozott és nemrég elhunyt anyja után hajszalont nyisson. És, hogy megtalálja az apját, akiről azt sejti, hogy valami helyi nagyember.

Adott tehát egy fel/kitörésre váró karakter, aki anyja termékére és saját képességeire alapozva minden bizonnyal egyre több befolyást fog szerezni. És neki kell egy, a saját nívójuknak nem megfelelőket nehezen befogadó közösségben megvetnie a lábát. Ami alapból nem lenne egyszerű, azonban úgy különösen nehéz, hogy némelyik kapuőr eléggé fúj rá, főleg az anyuka múltbetli dolgai miatt, meg azért is, ami kiderül a pilot végén. (Valljuk meg, hogy a “rejtély” nem akkora rejtély, elég a szereposztásra ránézni, remélem, ez nem lep meg senkit.)

Az ő útja mellett persze nézhetjük azt is, hogy a gyerekek miképp próbálnak helyezkedni kortársaik között (hogy hogy nem, itt is vannak furkálások, és még egy rejtélyes hajóból való vízbe zuhanás is történik), valamint az egyik helyi hatalmasság, Angela kvázi nemezise, akivel elég hamar megalapozzák a szembenállást, apja cégében dolgozva szembeszáll a főnökkel, sőt, nyíltan a posztjára is tör, szóval itt nyit a sorozat egy korporétes frontvonalat.

A pilot kíméletlenül túltölt minket expozícióval, a megvalósítás pedig minden szempontból tipikus, hiszen flashback-eket is kapunk, valamint (nem túl érdekes) családi dinamikákat számolatlanul. Hívószóként nagyon sok helyen olvasni a sorozat kapcsán a Revenge-et is, de hiába rímel némiképp arra a sorozatra az itteni alaphelyzet (valamint az elites közeg), szerintem elég messze áll a kettő egymástól, de lesz, aki erre kapja fel a fejét, szóval rajtam ne múljon: Revenge!

Ahogy írtam az elején, az Our Kind of People-nek lehet legitimitása, ha helyet követel magának a csatornán évekig, akkor joggal teszi, mert a műfaj elfér, és maga a sorozat nem csinálja rosszul azt, amit akar. Az mindenképp szubjektív, hogy a karakterek mennyire jönnek be, hogy mennyire érdekesek a “rejtélyek”, illetve, hogy az áskálódás mennyi élvezetet okoz. És nekem tényleg nehezemre esne az abszolút nemleges válaszokon kívül másképp felelni ezekre a pontokra.

Nem mondom, hogy kár ezért az újabb elites, szappanos sorozatért, mert nem fűztem hozzá komoly reményeket, és hiába szoktam érdekesnek tartani az általam kevésbé ismert témakörök kiemelését, az, hogy ilyen sokat beszéltek a hajakról (nyilván a feketék hajáról – elég feltűnő lehet, hogy az elmúlt években egyre több a nem fehér stílusú frizura a képernyőn, korábban a csatornák féltek ilyesmit mutogatni profitféltés miatt), nem nagyon keltette fel a kíváncsiságomat, potenciált tényleg csak abban láttam egyedül, amilyen szúrósan a kiemelt szereplők olykor egymásra néztek. Azokból a tekintetekből sejteni lehetett, hogy azok, akik pozitívabban viszonyulnak a karakterekhez, idővel fognak finom konfliktusokat kapni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz