login |

Ozark: kezdett a 4. évad

2022. 01. 21. 20:00 - Írta: Shannen

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Pontosabban kezdett a negyedik évad első fele. Több mint másfél év kihagyás után tért ugyanis vissza a Netflix egyik legelismertebb drámája az utolsó szezonjával, amit a mostanában megszokott módi szerint két részben kapunk meg.

A jó hír, hogy így a korábbi 10 rész helyett idén összesen 14 részt fogunk kapni, melynek első hét része érkezett most meg. Egyelőre most csak az évadkezdésről szólnék, mely a nagyon kreatív ‘The Beginning of the End’ címet kapta, a félévadot értékelő poszt majd jövő héten várható.

Nagyon vártam már a folytatást, főleg, hogy a legutóbbi évad eléggé magasra rakta a lécet (és nálatok is ott volt 2020 top sorozatai között) miközben a Byrde-család egyre mélyebbre süllyedt a pénzmosás és drogkartellek világába. Sosem értettem egyet azzal a meglátással, hogy csak egy jól sikerült popcorn dráma lenne Jason Bateman-ék sorozata, de azt el kell ismernem, hogy a harmadik szezonra egyértelműen megkomolyodott, felnőtt a sorozat.

Az egyre komorabb és nyomasztóbb hangulaton, a kényszerűségből meghozott lehetetlen döntéseken már sem a tóvidék szépsége, sem a látszólagos jócselekedetek nem tudtak javítani. A tétek végérvényesen megemelkedtek, a folyamatos feszültség és gyomrosok a szereplők mindennapjainak részévé váltak, az Ozark pedig mind írásában, mind rendezésében (a színészekről nem is beszélve) a jelenlegi sorozatos felhozatal egyik megkerülhetetlen drámájává vált, és a szezonkezdés alapján továbbra is ez a helyzet.

Míg legutóbb a túlélésért ment a harc, most eljött az ideje, hogy ki-ki a maga céljait helyezze előtérbe és aszerint cselekedjen.

A tovább mögött spoileresen folytatom. 

Egy rövid flashforward után (mely mostanában úgy látszik elengedhetetlen a sorozatok nagy részénél, bár mint legtöbbször, itt sem éreztem szükségét) közvetlenül ott folytatódott a történet, ahol abbamaradt, Navarro Marty-ékat válaszotta Helennel szemben. Sőt, mintha nem lenne elég feladatuk, egy újabb lehetetlen küldetéssel bízta meg őket, amire Wendy kapásból rávágta, hogy nem fog menni, hogy aztán hazatérve megint ő legyen ennek az elborult ötletnek a leghangosabb támogatója, hiszen ha ez összejön, ők lesznek a Közép-Nyugat legbefolyásosabb családja. Mert ez tényleg annyira számít miközben úgy hullanak körülöttük az emberek (családtagok!), mint a legyek?

A Wendy-Marty dinamika továbbra is abból a szempontból nagyon érdekes, hogy előbbi egyre inkább a hatalom felől közelít, utóbbi pedig tényleg csak a családját szeretné végre biztonságban tudni. Nem véletlen, hogy a szülői nevelésük is folyamatosan totál ellentétes irányt vesz, és mivel Wendy a hangosabb, így az ő szidásai (és most finoman fogalmaztam) sokkal több kárt okoznak, mint azt jelenleg bármelyikük is sejti. Persze, ő is maga mögött akarja tudni az egész pénzmosásdit, de üres kézzel sem akar távozni, így inkább hajlandó vékony jégen táncolva hazárdírozni.

A Byrde család amúgyis érdekes egy família, hiszen egyrészt Charlotte elég simán beépült a családi bizniszbe, másrészt a 15 éves Jonah puskával lövöldözve simán átteker az ellenség térfelére, hogy ott folytassa, amit az apja elkezdett. Ebben főleg az a szomorú, hogy egyértelműen elítéli mindazokat a tevékenységeket, amelyekben a szülei részt vesznek (mondjuk a rész végi csomagtartóba pakolós jelenet már kicsit túlzás volt, de arra mindenképp jó volt, hogy megerősítse benne azt, hogy a szülei kezéhez bizony vér tapad, ráadásul nem is csak egy emberé), ám ő mégis inkább a bosszú semmint a felelősségre vonás felé fordul.

Ruth pedig ezt szemrebbenés nélkül hagyja, sőt bátorítja. Az, hogy Ben halála miatt ő is a pokolba kívánja Wendy-éket, és emiatt bosszúra szomjazik, szintén érthető, ám továbbra is nehéz összeraknom a fejemben hogyan képes Darlene-nal partnerségre lépni. Ha van igazán őrült karakter a sorozatban, akkor az egyértelműen Darlene, és azzal, hogy most megint elkezdték fenyegetni, ki tudja mikre lesz képes, hogy a kis mákültetvényét és a kapcsolódó üzletét életben tartsa.

Ahogy megszokhattuk, idén is kaptunk új mellékszereplőket. Egyikük Javi, Navarro unokaöccse, aki a kartell élére pályázik és aki egyáltalán nem fél bemocskolni a kezét, cserébe viszont roppant idegesítő. A másikuk pedig egy magánnyomozó, aki Helent jött felkutatni, és aki hozza a tipikus, az orrát mindenbe beleütő laza csávót, aki már most akkora galibát okozott, hogy az egy ember életébe került.

Fogalmam sincs, hogy vajon a Byrde család minden tagja megéri-e az évad végét, na nem feltétlen az első percekben látott baleset miatt (kicsit olcsó húzás lenne így megválni valamelyik gyerektől például), de nehezen tudom elképzelni, hogy ilyen mélyről képesek lesznek jelentős áldozatok nélkül kimászni. Függetlenül attól, hogy mire tudják vagy nem tudják (a tudtukon kívül) rávenni az FBI-t.

5 hozzászólás Ne habozz!

Marla - 2022. 01. 22. 17:32

Nem is gondoltam, hogy ennyire hiányzott az Ozark mocskos világa!

Két rész után, SPOILER előfordulhat

Egyre több baj, egyre több küldetés, hogy kiszállhassanak. Csak hát nem akar itt mindenki kiszállni, így nehéz lesz.

Imáimba foglalom, hogy Wendy megkapja a magáét valakitől végre, annyira borzalmas, irritáló karakter, végtelen hataloméhséggel. Senkit nem szeret, senki nem érdekli, csak a pénz és a látszat.
Ahogy még van gyomra eljátszani az anyát meg a családot, rosszul vagyok. Marty legalább tudja, hogy semmi alapja nem lenne úgy tenni, mintha itt még mindig egy normál családi dinamika lenne szülő-gyerek viszonylatban.
Úgy látom Charlotte karakterét elviszik abba az irányba, hogy Wendy képmása lett/lesz.
Jonah viszont, végre érdekes szerepe lett a karakternek. Remekül mondatnak ki vele olyan dolgokat, amiket sokan gondolnak, de csendben hallgatnak róla.
Egyik legjobb jelenete volt a párhuzam, amit Charlotte-nak vázol, miszerint a Wendy-Ben gyilkosság, lehetne egy Charlotte-Jonah is és Charlotte reakciója, hát magáért beszél…

Marty-Ruth továbbra is kedvencek, együtt és külön is.

Wyatt-Darlene: még mindig nehezen hiszem el, amit látok (új karakter rácsodálkozása, köszönjük)

Kíváncsi leszek merre haladunk, szerintem Javi van annyira forrófejű, hogy megöli a nagybátyát vagy kirobbant egy belső háborút, aztán majd ölik egymást halomra.

FBI szálnak is rossz vége lesz szerintem. Nem hiszem, hogy az ügynöknő túléli.

Ki hol tud teríteni, milyen wild cardot húz Darlene. Hol ér össze a sok szál. Folytatásra fel!

Zsoltisan - 2022. 01. 23. 12:28

Huhh én 1 este és 1 délelőtt alatt ledaráltam, alig bírtam abbahagyni, annyira izgalmas! Ritka az ennyire jó sorozat. A színészek is atom jól hozzák a szerepüket.
Amit viszont nem értettem, az az első rész első perceiben lévő baleset. Felborul a kocsival az egész család, aztán hopp, ugrunk is vissza az időben, az előző évad végére, amikor Martyék mellett közvetlen fejbe lövik Helent (a kartell ügyvédnőjét) és aztán innen folytatják tovább. Mintha meg se történt volna a baleset… Azt gondoltam, hogy majd a 7. rész végére fognak ide eljutni, de nem.
SPOILER miközben utaznak a kocsiban, közvetlenül a baleset előtt, emlegetnek v.mi FBI-os találkozót, hogy 48h múlva lesz. De a baleset után visszatér oda a szál, ahol a 3. évadot abbahagyták és onnan folytatják tovább és nincs semmilyen baleset, szal itt elvesztettem a fonalat… :/

romanista - 2022. 01. 23. 15:48

egyszerűen imádom továbbra is, nem sok ilyen izgalmas és különleges hangulatú sorozat van. A színészek parádésak.
Furcsa látvány Joseph Sikorát ilyen tötyi mötyi karaktert játszani:-)
Amikor az 1. részben megszólalt a Tribe called Quest can I kick it, kezdjük el, can I kick it kezdjük el:-)) áhh libabőr, mennyit buliztam erre a zenére anno.

Protko - 2022. 01. 23. 16:10

Egy ilyen kartell feje nem mondd le a vezetesrol csak ugy, nem arulja el az unokaoccset, hanem helyreteszi. Teljesen irrealis volt a pasas elgyengulese.
Szamomra ez egy gyenge evad volt, meg gyengebb utolso epizoddal.
A harmadik evad viszont eros volt!

Running - 2022. 01. 31. 15:46

Izgalmas volt, de ideje lassan befejezni. Már annyira távol kerültünk a valóságtól, hogy sokszor inkább már nevetséges a sztori. A színészek azért megmentik a szituációkat, de már nemsokáig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz