login |

Servant: kezdett a 3. évad

2022. 01. 23. 21:30 - Írta: Shyllard

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Visszatért az Apple Tv+-os M. Night Shyamalan nevével fémjelezett furcsa horrorsorozat, méghozzá rögtön a csavaros rendező tálalásában. A katartikus 2. etap végét követően viszont egy kifejezetten egy helyben toporzékoló évadkezdést kaptunk, ami önmagában inkább csak a sakkbábuk elhelyezésével foglalatoskodott, mintsem bármilyen merészebb lépés megtételével.

Alapvetően szeretem Shyamalan stílusát, főleg mikor mindenki idegtépően mosolygós hangulatban van. Hiszen, ahogy a filmjeiben, a Servant-ben is remekül képes olyan furcsa alaphangot megütni az eszeveszett vidámság közepette, hogy még ha sokszor nem is rémisztő, de legalább a nyugtalanító hatást képes felébreszteni bennem. A sorozatban is, eddig az általa rendezett részek mindegyike az emlékezetesebbek közé tartoztak, viszont ezúttal nagyon vállvonogató kezdést volt képes Shyamalan produkálni. Csak remélni tudom, hogy az elkövetkezendő epizódokat követően jobb színben lesz képes tetszelegni ez az alapozó nyitány.

Ugyanis mostanra, hogy a főszereplők mindegyikét sikerült a készítőknek egy oldalra felsorakoztatniuk, teljesen eltűnt a közöttük eddig állandóan lengedező feszültség. Természetesen a Turner család sokkal inkább erőltetett idillikusságban tölti mindennapjaikat, s a háttérben lakozó veszedelem sincsen olyan távol tőlük, mint szeretnék, de mivel az előző évadzáróban megjelenített azelta tagjai közül nem jelent meg most senki sem, az erre utaló jelek inkább voltak olcsó csavarok, mint ötletes emlékeztetők.

A képi világ továbbra is szép, illetve a színészi gárda is hozza az eddigieket, még a rendszeresen felbukkanó nevetséges sorokat is képesek annyira magabiztosan tálalni, hogy még cinikus mosolygások közepette sem bánom a rosszabbul megírt pillanatokat egy percig sem. Valahogy számomra hozzátartozik a Shyamalan-feelinghez, hogy a karakterek képtelenek maguk mögött hagyni a teljesen mesterkélt megszólalásaikat. Kell az élvezethez mindez.

A szereplők közül viszont egyedül Leanne, eddigiekhez képest jelentősen megváltozott szerepének okán kezdett kicsit átbillenni a ló túloldalára. Nem tudom, hogy a fiatal korából eredő erőteljesebben érzékelhető évadok közötti változása miatt, vagy csak, mert a status quo felborulása okán eddig szokatlan szerepkörbe került, de nem igazán tudtam elégedett lenni Nell Tiger Free játékával.

Valahogy furcsa volt szinte minden megszólalása (nem jó értelemben), az eddigi fapofás játéka, hangszíntelen megszólásaival övezve, pedig most inkább volt szimplán rossz, mint sejtelmesen nyugtalanító a jelenléte. Még ha figyelembe is vesszük, hogy traumatizált karakterről van szó, úgy sem volt számomra hiteles a játéka. Hozzá hasonlóan Dorothy-t (Lauren Ambrose) sem tudom még mindig hova tenni, mert vagy nagyon jól játszik a színésznő egy borzalmasan megírt szereplőt, vagy szimplán rosszul hozza a még idegesítőbben felépített anyukát.

Toby Kebbell nem sokat volt a színen most, Rupert Grint-ben látom leginkább a nyomát annak, hogy élvezi még mindig a sorozatot. Továbbra sem veszi túl komolyan szerepét, de piperkőc, sok mindenen keresztül ment Julian még mindig üde színfolt az amúgy sokszor önmagukba (amúgy legtöbb esetben még érthető okból is) teljesen bepörgő Turner-ékhez viszonyítva. Bár személy szerint, Shyamalan-t legtöbbször nem is azért nézek, mert a legtöbbet képes kihozni a gárdájából, hiszen az utóbbi évtizedek sok tehetséges színészek által tálalt legemlékezetesebb borzalmas mozgóképes pillanata is az ő filmjeiben lett megjelenítve.

Röviden tehát semmi extra kezdést nem produkált számomra Servant, elég lagymatag labdák feldobogatásával töltötték az időt, amely alapozás még élvezetes is lehetett volna, ha Nell Tiger Free képes megbirkózni a kicsit megváltozott szerepkörével. Viszont ezt nem éreztem, s így a legtöbb furcsább pillanat, vagy megmozdulás sem tudott annyira ütni, mint korábbi évadokban, de szerencsére unni sem untam a kezdést, így kasza gyanúja sem merült fel bennem.

Nem is nagyon látom nagyon hova mehet még tovább mindez a maradék ket szezonban, de azért remélem vannak még ötleteik (és úgy fest igen), amelyek, még ha nem is lesznek tökéletesen kivitelezve, legalább szórakoztató élményt lesznek képesek majd nyújtani. Furcsa, értelmetlen pillanatokra, pedig biztosan számíthatunk továbbra is, csak azt remélem, hogy az előző két évadban felvillantott fenomenális hátborzongató momentumoknak is lesz lehetőségük kitüremkedniük idén is.

11 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2022. 01. 23. 21:49

Ez Apple Tv+-os? Jövő héten bele is kezdek akkor. Köszi!

Florabell - 2022. 01. 23. 23:21

Teljesen egyetértek a kritikával. Nekem is csalódás volt ez a mostani epizód, de azért én is reménykedem benne, hogy a további részek fordulatnak gazdagabbak lesznek valamivel.Az atmoszféra viszont még mindig nagyon ott van.

Divide - 2022. 01. 24. 08:01

“Dorothy-t (Lauren Ambrose) sem tudom még mindig hova tenni, mert vagy nagyon jól játszik a színésznő egy borzalmasan megírt szereplőt, vagy szimplán rosszul hozza a még idegesítőbben felépített anyukát.” – Szívemből szóltál, én ugyan kaszáltam a sorozatot a 2. évad közepén, de addig folyamatosan ezen merengtem, mikor felbukkant a képernyőn.

winnie - 2022. 01. 24. 08:24

Szerintem Ambrose zseniális:) Főleg az, hogy annyira elképzelhetetlenül más, mint a korábbi szerepeiben, nagyon jól hozza a karaktert.

kisanna - 2022. 01. 24. 08:32

nekem viszont nagyon tetszett, a 2. évad annyira téboly volt már a végére (majdnem kaszáltam is), hogy kellett valahogy ez a lecsengetés. aztán biztosan lesz még sok wtf pillanat, nagyon várom.

Csigusz - 2022. 01. 24. 08:59

“egy helyben toporzékoló évadkezdést kaptunk”

Én az első évad közben éreztem folyamatosan ezt, kaszáltam is a végére, egyáltalán nem bántam meg.
Párom még letolta a 2. szezont, de azt mondta ezt már ő sem fogja folytatni.

winnie - 2022. 01. 24. 09:20

ez igazából meglep, hiszen az egy hely az megvan annyiban, hogy végig egy helyszíne van az első évadnak, de ahogy írtam korábban konkrétan is, nem volt semmi, hogy mennyi minden történt ennyire kevés idő alatt ennyire zárt helyen. ez az egyik fő vonzereje számomra a servantnek, hogy teljesen kiszámíthatatlan és sodró annak ellenére, hogy nem rohangálnak benne a világ körül.

Shyllard - 2022. 01. 24. 12:33

winnie: szerintem is jól kezelik a sorozat szűk korlátait, de mostanra viszonylag a legtöbb rejtélyre már kaptunk választ/egyértelműbb sejtetést, így kicsit kevésbé éreztem azt a lendületet, mint korábban. Sőt, talán pont az is hozta le nekem a kezdést, hogy a második évadnak köszönhetően kifejezetten kitágult a sorozat mégha nem is fizikailag látható, de erősebben érzékelhető világa. Legtöbb horror számomra általában azzal arányosan romlik minőségben, minél több választ kapunk a feldobott kérdésekre.

Rubber Duck - 2022. 02. 15. 00:49

A 4. rész zseniális volt!

chrisBA - 2022. 02. 27. 21:15

túl a 3.szezon 5.epizódján—jelenleg az egyetlen sorozat amit hetente követek..imádom!

Timi - 2022. 03. 08. 08:04

Kezd brutál jó lenni!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz