login |

Pilot: Single Drunk Female

2022. 01. 24. 15:50 - Írta: human

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Freeform új sorozata pénteken érkezett, és szeretném azt mondani, hogy a pilot alapján eldönthető milyen, elég azt bepróbálni, de ennyire felvezető részt egyre ritkábban látni, vagy csak leszoktam az országosra hajazó dramedy-kről, bár a Freeform egy kábelcsatorna. Csinálom egy ideje az oldalt, nyilván sok pilotot láttam már, de ez tényleg nem vezet fel semmit, hanem nagyon “na ezután indul a sorozat”-hatású. Mondjuk ezt ők is érezték, így rögtön jöttek a második résszel is, ami árnyalta a képet.

A koncepcióról akár a My Name is Earl is beugorhatna, de kivitelezésben nyilván nincs sok köze hozzá. A lényeg, hogy a főszereplője egy 30-hoz alulról közelítő nő, aki alkoholista. A munkahelyéről ezért kirúgják, és még mást is elkövet, ami miatt kötelező elvonóra járnia, és nyilván le is van égve, így emellé hazaköltözik a “fojtogató” anyjához. Nem ugrik be frappáns fordítás a rátelepedést sugalló smother szóra.

A pilot konkrétan erről szól, a mélypontról (nyilván kilométerekre egy Leaving Las Vegas-tól), aminek a végén tényleg arra jut, hogy jobb emberré kell válnia, ki kell józanodnia. És ennyi, itt fejezzük be, hogy talán mostantól, nyilván sok kísértéssel, de meg fogja tenni az első tényleges lépést a józanodáshoz.

Mindez persze az eddigi kapcsolatainak felülvizsgálatát is jelentheti egyben, nyilván azokkal is kell valamit kezdenie, leginkább az anyjával majd, és igazából az italozó barátnővel nem tudom mit akarnak kezdeni, hiszen látszólag minden visszaesésnek a támogatója lehet, erre úgy tűnik marad.

A második részben már látszanak a karakter első lépései az úton, hiszen senki sem lesz jó ember pár hét alatt, és itt eléggé bébitipegést látunk. Mondjuk ez realista is egyben, konkrétan a második rész emiatt már sokkal jobb is. Látszik, hogy jobbá akar válni, de ez nagyon-nagyon nehéz, amit újabb problémák fejelnek meg.

Olyan szempontból semmiképp sem akarom ostorozni a sorozatot, hogy milyen felszínes, hiszen aki Freeform-sorozat elé ül, az tudja mire számítson. Sajnos ránézésre ez sem emelkedik ki, vagyis süllyed le jobban, mint azok, talán egy hangyányit feljebb van. Bár egy volt alkoholista a főszereplője, aki elvileg a mélyponton van az elején, de ez az alakításból és a rendezésből egy másodpercre sem derül ki. Konkrétan a börtönbe kerülése a tét, és szinte feelgood módra van az egész forgatva. Mindez persze később, az életigenlés keresésében már simán működhet, ahogy azt a második részben láttuk.

Viszont nem csak feketelevessel jönnék, a volt iszákos barátot kivéve, aki nyilván direkt nem szimpatikus, hiszen a toxikus múltat kelti életre, szinte mindenki aranyos és kedvelhető, kíváncsi vagyok mit kezdenek velük. Amúgy érdekes, és ezért fogom a sorozatkészítőre-rendezőre a pilot hibáinak egy részét, hogy a főszereplő az amerikai Skins-ben megismert Sofia Black-D’Elia a The Knick, a The Mick és a Your Honor után érkezett ide, avagy a dráma és a kisujjába kéne legyen, ahelyett hogy nyűgös épphogy becsiccsentett cicababaként mászkál át az alkoholista jeleneteken.

Nem is tudom mikor tettem utoljára ilyet Freeform-sorozattal, de a dupla premier miatt tulajdonképpen két esélyt kapott tőlem, mert ezekkel a karakterekkel a normál részekben éreztem potenciált. A pilot ha a témáját vetem össze a megvalósításával, akkor 4/10 sajnos. De, ott a de, miszerint az 1×02 már 6/10 (az FNL-említésért majdnem adtam még egy pontot!).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz