login |

Pilot-mustra: Good Sam – 1×01

2022. 01. 25. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

May the best Dr. Griffith win?

A sorozat beharangozójában azon merengtem, hogy vajon a CBS új orvosos/kórházas/gyógyítós újoncában mi lesz a plusz, a csavar, ami, mondhatni kiemeli, illetve elkülöníti a többitől. Persze azért a “mondhatni” kitétel, mert ha mindegyik ilyen sorozatban van valami plusz, akkor nem is létezik olyan orvosos sorozat, ami vanília lenne. Vagy létezik? (A másik kérdés, ami érdekelt, hogy mit fog fontosnak tartani a sorozat, az orvosokat vagy a betegeket, a gyógyítást vagy a betegséget?)

Nos, a Good Sam egy nagyon erős négykezes koncepciót hoz Sophia Bush és Jason Isaacs főszereplésével, minden kettejük karaktereinek dinamikájára épül, és a csavar (ha ugyan lehet annak nevezni), hogy nem a gyógyítás van a középpontban, hanem sokkal inkább a diagnosztizálás. Közel sem annyira nyomozós a Good Sam, mint a House, de az biztos, hogy Isaacs karakterének nyersesége a jó öreg Gregory-t fogja némiképp megidézni. (Vajon ma is néznének a hazai junkie-k olyan lelkesen hetiben egy epizodikus, heti esetes szériát, mint anno?)

GOOD SAM – 1×01 – 6/10

A sorozat részemről vita nélküli kasza lett (azért megnéztem az 1×02-t, ami megerősített benne), manapság a semmi extra módon “korrekt”, a funkcióját tökéletesen betöltő 6/10-es sorozatok, amik annak abszolút jók, aminek szánták őket, kizárt, hogy nézősek legyenek nálam, de igazából rosszat nem nagyon lehet mondani róla, szóval a színészek vagy a műfaj rajongóinak, vagy éppen egy nézős országos kórházasnak bőven elfér ez is.

A Good Sam egy sebész főorvosról szól, valamint egyik beosztottjáról (és annak csapatáról, négy rezidensről), aki azt tervezi, hogy átmegy egy másik kórházban, mert előbbi árnyékában nem nagyon tud kiteljesedni. Amikor azonban a fődoki (teljesen random módon, fura jelenet volt) kómába esik egy trauma hatására, előbbi átveszi a helyét. Egészen addig, míg az fél évvel később fel nem ébred, és próbálja meg visszaszerezni lányától (bizony!) a pozíciót.

A fő dinamika tehát adott azzal, hogy az apa miközben nagyra tartja lányát és rengeteg potenciált lát benne, sajátmagáról még jobb véleménnyel van, és nehezen törődik bele abba, hogy beosztott lett, ezért új pozíciójába folyamatosan kétségbe vonja a javaslatait, ami nem csak a betegek előtt szül kínos szituációkat, hanem a kollégák előtt is, akik egy részével egyébként magánéleti szálakat kezdenek el építeni, miközben azok őszintén nem tudják, melyik főnökükre hallgassanak. A képben egyébként még a kórházban dolgozó, férjétől elvált anyuka is ott van, egyelőre funkciótlanul, de tippre hamar kap saját szálat, és még apróságokkal színesítik az összképet, mint mondjuk Sophia Bush Sam-jének zongorázós tikkelése.

Mint írtam, bőven nézhető a sorozat, főleg, ha az ember szereti, ha valamiben akad némi rejtély komponens. A különbség egy “ki a tettes?” krimihez képest itt az, hogy a megoldások az átlagember számára kitalálhatatlanok, hiszen még a főhős orvosok is bőven kotlanak rajta, hogy aztán egy (számunkra teljesen random) betegségnév beugorjon nekik egy apró utalásból, jelből vagy elejtett félmondatból, amit sok orvosi “halandzsa” követ, ahogy próbálják nekünk megmagyarázni, hogy mi hogyan merre.

Ez a stílus szerintem régebben jobban lekötött volna, ma már nincs sok esélye. Érdekességet éppen ezért csak az hordozhat, amikor bizonyos gyakorlatias dolgok (tünetek vagy gyógymódok) elég extrémek ahhoz, hogy újdonságnak tűnjenek a nézőnek, de ilyenekből véges számú van, és minden részben nem lehet szélsőségeket előszedni.

Ha a gyógyítós szál nem rántja be az embert, akkor maradnak a karakterek, akik közül a betegekre is próbálnak koncentrálni valamennyire, és érzelmileg megalapozni őket (sikertelenül), de a hangsúly persze az orvosokon van, főleg a két főhősön. Ők viszont maradéktalanul működnek, még némi homályt is csempésztek a múltjukba, amit lassan felfednek, de egyébként izgalmas oda-vissza, adok-kapok van kettejük között a munkakapcsolatukban. Más kérdés, hogy egy idő után kettejük vitáját idegesítőnek találtam. És ha ez lesz 13 részen át…

(Habár egy gondom van ezzel, ugyanis ha kilépek a sorozat világából (ami nem jó ötlet), akkor kicsit kiszámíthatóvá válik a Good Sam azzal, hogy tudom, hogy általában muszájnak érzik az írók, hogy mindkét félnek sikerélményt adjanak, abban pedig biztosak lehetünk, hogy az apa nem fogja orvosi képességek során dominálni a lányát az adott esetekben, így ha előbbi arrogánsan le is torkolja utóbbit, tuti, hogy lesz valami lyuk a megoldási javaslatában, amit a lány fog befoltozni.)

1 hozzászólás Ne habozz!

barby03 - 2022. 02. 09. 20:47

Jason Isaac miatt nagyon vártam ezt a sorozatot. Összességében nem rosszak a karakterek, kicsit sokallom a rezidensek számát, inkább több szakorvos kellett volna.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz