login |

Archive 81: az 1. évad

2022. 01. 26. 21:30 - Írta: human

25 hozzászólás | kategória: kritika,

A lassú, hangulatos Netflix-horrorok mindig az élre törnek? Komolyabban véve a kérdés, vajon mi ragadta meg a nézőket annyira, hogy jó pár napja a toplista élén van a nagyon lassú A 81-es számú archívum, amit az Ozark sem tudott beelőzni itthon?

A történetről ígérem, én sem árulom el a fordulatokat, csak pár korai érdekesebbet, bár mint látjuk, nem kell a segítségünk a sorozatnak. A lényeg, hogy a főszereplő sérült, régi mozgókép-felvételek rendbehozásával foglalkozik egy múzeumnál. Talán. Erre a részletre nem emlékszem pontosan. Egy gazdag cég vezetője személyesen kéri fel, hogy egy leégett házból előkerült ott videózott DV-kazettákat tegyen helyre, méghozzá busás fizetésért. Az egyetlen feltétel, hogy a cég telephelyén dolgozhat csak rajta, valami mindentől távoli épületben.

Mivel elejtettem, hogy horrorsorozatról van szó, így gondolom nyilvánvaló a bonyodalmak közeledése, de szerencsére minden felvezetés ellenére sem arrafelé vitték ki a történetet, hogy szépen lassan megőrül, vagy valami zaklatja ott. A kazettákon levő felvételekkel zajlik a cselekmény, amihez köze van valahogy a munkára felkért férfinak, és még sok minden másnak. Bár két fő szál van távol az időben egymástól, de bizonyos dologban mégis akad átfedés, és így kicsit kétfajta hangulat is van, hiszen egyrészt talált felvételes horrort lárunj, másrészt modernt a kazettákon dolgozó részéről.

Amikor gondolkodtam rajta, hogy miért is néztem végig a szezont, akkor mindig oda jutottam, hogy az egész olyan Lovecraftes, ez alatt az írót értve, és innen nézve a borongós 5 perces meredések és a gonosz sejtetése teljesen találó. Bár továbbra is a Bloodborne a legjobb Lovecraft-adaptáció, és itt a végtelen hatalmat, amihez magát viszonyítva az emberi értelem összeroppan nem sikerült teljesen átadniuk, de valahogy a hangulat egy része mégis ott volt.

Igen, nem titok, iszonyat lassú az Archive 81, emiatt lepett meg a jól szereplése, hiszen akik a cselekményben levő fordulatokat szeretik, azokat nem túlzottan elégíti ki. Ellenben az atmoszféra, a főszereplő Mamoudou Athie minden törekvése ellenére is elkapja a nézőt, és bár érdekes merre fordul a történet, de valahogy mégsem az lesz a lényeg a legvégére. Ahol amúgy elhasal nálam a sorozat, mármint az utolsó részekben csak tovább húzza a nézőjét, de közben kicsit túl sokat is fed fel, elvész a megfoghatatlan horror része.

Részemről viszont egy komoly bajom volt a lassúsággal: minden érdekesebb információ vagy félmondat nagyon kilógott az átlag beszélgetésekből, így a későbbi á-há felfedésük nem ütött. Nyilván erre lehet azt válaszolni, hogy nem is kellett, hiszen nem a fordulatokról szól egy efféle történet, ezt elfogadom, ezért is mondom, hogy ez számomra volt rossz.

Amit viszont általánosan problémának éreztem, hogy a sorozat a színészein is elbukik kicsit. Athie-t már említettem, de a másik főbb szereplő Dina Shihabi sem remekelt. Mondjuk őt kicsit elgáncsolta a forgatókönyv is, mert neki volt a legtöbb erőltetetten cselekményt előgördítő jelenete. De az igazi vesztes Matt McGorry volt, akire szegényre több expozíció (és csak az) jutott, mint a jó öreg Michael Caine-re némelyik Nolan-filmben.

Azt hiszem, a poszt címe csalódások jó részét megmagyarázza? Valamiért én is minisorozatnak hittem (talán mert nem követtem, mivel winnie nagyon rámozdult korábban, így úgy nézett ki mindenképp ő viszi majd, én meg ráérek vele), de ahogy közeledett a finálé, úgy volt egyre gyanúsabb, hogy némelyik karakterrel még tölthetünk majd időt a későbbiekben, ha berendelik a folytatást. A kérdés persze, hogy ott leszünk-e?

25 hozzászólás Ne habozz!

hoze - 2022. 01. 15. 06:05

Kegyetlen izgalmas, jó vágás, jó hang, nagyon jó szinkron. Folyamatosan magas szinten tartja az érdeklődést. Évek óta nem volt ilyen jó cuccuk. Jöhet a következő évad. Nagyon nehéz lesz überelni ezt a sorozatot, de ha így indul az év, akkor mégis marad a netflix előfizetés…

Sparks - 2022. 01. 16. 02:28

Uhh, 4 rész lement azonnal és csak azért ennyi, mert éjjel 2 van és, na… holnap reggeli mellé instant folytatás. Nálam ez 10/10.

Rubber Duck - 2022. 01. 16. 02:49

Nálam eddig a Yellowjackets és ez az év sorozatai. Jó lenne mind2ből a következő évad.

Pap Andrea - 2022. 01. 16. 15:52

Brutális volt! Egy rész kivételével egy nap alatt lenyomtam az egészet, mert egyszerűen nem lehetett abbahagyni! A izgalmi szint tényleg folyamatos, olyannyira, hogy nem bírod befejezni, muszáj a következő rész és a következő és a következő…. Még véletlenül sincs egy perc se, hogy unatkozna az ember. Talán az egyik legizgalmasabb sorozat volt, amit valaha néztem ebben a műfajban. Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e folytatása…Remélem…Igaz, nem tudom, hogy ezt a szintet tudná-e hozni egy következő évad, de egy próbát megérne. :)

Nagy Zoltán - 2022. 01. 16. 20:40

Fantasztikus sorozat! Az egyik legjobb amit valaha láttam ebben a műfajban.Végig fenntartja az érdeklődést és nagyon rejtélyes ,titokzatos és pont ezért izgalmas. remélem lesz második évad. bárcsak több ilyen minőségűt alkotnának a filmesek..

skb - 2022. 01. 18. 22:19

Tényleg elég ütősre sikeredett ez a sorozat. Egy napos dara volt nálam, végig izgalmas, lebilincselő és tartja a feszültséget. Néha kicsit olyan hangulata volt, mint a Dark-nak, máskor kicsit az American Horror Story-ra hajazott, egy icipicit még talán az Eredetre is.
Amúgy megint tévesen skatulyázta be a média előre horror sorozatnak, mert ez szerintem nagyon nem az volt. Inkább misztikus/thriller/dráma (scifi esetleg?).
Végre amúgy egy minőségi darab a Netflix mostanában eléggé felhígult kínálatában.

SPOILER

Ugye Dan 1994-ben ragadt ez elég egyértelnmű, viszont nem zárhatják le itt, remélem lesz majd folytatása. Kiált érte a második évad :)

Kron - 2022. 01. 19. 21:29

Nagyon jól indul, számos műfaj keveredése, elemeiben sok mai “klasszikust” (Stranger Things, Démonok között, Outcast) idéz, egész jól összerakott történettel. Az sem zavaró, hogy ismert misztikus thrillerekből filmekből vesz át hangulati/képi elemeket, jeleneteket. Sőt, ezekben a műfajokban már nehéz újat kitalálni és jó érzékkel kölcsönöz. Ellenben a közepétől számomra ellaposodik, kifullad a történet. Egyre kevésbé kezdenek logikusak lenni a szerepek, szétesnek a karakterek, már azt sem lehet látni, hogy mi és merre mozgatja őket. Lapossá, tétnélkülivé válik az egész, és innentől még nagyon sokat kell várni az akkorra már érdektelenné váló kifutásra. Hasonló bonyolultságú filmeket (Más világ, 1408, Rec…) azért két órából bőven ki szoktak hozni.

A Netflix aktuális felhozatalában kétség kívül a jobbak közé tartozik, de nagyon alacsony a mérce. Nem igazán tudom elképzelni, hogy a következő évadban hova lehet még ragozni ezt a történetet, visszakaphatják-e egyéniségüket a karakterek (legalább a főszereplő), de (hacsak nem fog kapni valami irtózatosan jó kritikát) önként lemondok róla, hogy megtudjam.

mrslamovics - 2022. 01. 20. 21:49

9/10. Nagyon ütős sorozat.

Samu - 2022. 01. 26. 21:51

Nem vagyok oda a horrorokért, de ez nagyon bejött. Igen, megvolt benne a Lovecraft-tisztelgés ez egyértelmű (már a ’20-as évek behozatala miatt is). Külün nagyon tetszett, hogy a két főszereplőn kívül mindenki rohadt nyugodt volt mindig, bármennyire is kiakadtak ők mindenen, de nem volt az a klisé, hogy “egy ponton leveszik az álarcot” és onnantól eszelős őrültként láthatjuk a rosszakat.

Trallala - 2022. 01. 26. 22:14

Nagyon jó évad volt, szuper minden szinten, jöhet a folytatás.

Diapolo - 2022. 01. 26. 23:27

A nagyon lássú sorozatok az ellenségeim, de itt többnyire egyáltalán nem éreztem lassúnak. 7/10 mondjuk. A képi világ tetszett, a történet is olyan ¾ részt jó volt.

A gyengeségei igazából a végén lévő látványos időhúzás, a csattanók szájbarágasa. Sajnos a történet a finishre kicsit megbicsaklik már, kevésbé tart meg. De a legnagyobb negatívum Melody (Dina Shibabi) volt, az ő pokoli gyenge játéka az egész évad alatt zavart, annyira egysíkúan játszotta a karaktert, hogy az borzalmas volt.

Nemkati néni - 2022. 01. 27. 00:06

Mivel kevés időm van, most járok éppen az utolsó részénél. Nekem úgy nagyjából bejön. Melodynak ennyire fáj az élet? Hihetetlen, mennyire egysíkú szegény. Érdekes, hogy milyen kevés szereplővel operálnak. A főcímtől kiráz a hideg, borzasztó(an hatásos).

Ami nem tetszik: egyáltalán nem “életszerű”, hogy ennyi mindent vegyenek föl kamerával, a srácnak meg a sok napos bezártság ellenére is milliméterpontosan van a haja levágva.

Ez a helyes Evan Jonigkeit pedig a Flight Attendantös Zosia Mamet a neje :/ nincs már semmi esélyem!

Florabell - 2022. 01. 27. 12:27

Jó össze lett rakva. A részek eleji hirdetések voltak legjobbak, meg a főcím és a hangulat. Valamiért oda vagyok a lassított creepy atmoszféráért. Biztos lesz második évad, mert már két hete nagyjából folyamatosan első a toplistán és nem csak nálunk.

sarius - 2022. 01. 28. 10:18

Látom a kommentekből, hogy most nagyon a kisebbséghez tartozom, de szerintem ez valami orbitálisan unalmas és vontatott lett, a harmadik epizódig bírtam, de már bánom, hogy nem engedtem el a második közepén. Sőt, hogy egyáltalán belevágtam.

Anni - 2022. 01. 28. 20:58

Nekem is nagyon tetszett végig lekötött és izgalmas volt.
Remélem folytatják, nekem is hasonlóan a yellowjackets mellett ez a legjobb ebben az évben igaz még csak január van. :D a yellowjackets-ből egyébként már biztos a 2. évad. :)

Anni - 2022. 01. 28. 21:05

SPOILER

Egyedül egy nem tiszta, amikor az idős nő Cassandra átnyúlt Danhez a tv-n, azt hogy? a szörny egyértelmű hogy a másvilágból nyúlt át de a Cassandra honnan és miért tudta, hogy ott van valaki? Vagy ő már ennyire Pro volt.

jszkfer - 2022. 01. 29. 18:07

A sutaságokat leszámítva kimondottan egyedi, erőteljes sorozat, végig lekötött. De sajnos volt vele pár bajom: itt-ott kifejezetten gyenge írás, ötlettelen rendezés és rossz érzékkel alakított dramaturgia, amin sokszor a színészek sem tudtak javítani, pedig nagyon próbálkoztak. Csak hát ezekből lettek ezek a cringe amatőr horror-jelenetek, amikor emberek bután és céltalanul zihálva futkosnak A-pontból B-pontba. Ennek ellenére kb. a 6. epizódig jól működött, viszont az utolsó kettő kimondottan gyenge rész, érezhetően átvezetőnek szánták őket, hogy megágyazzanak a következő évadnak, de kiábrándítóan olcsó eszközökkel húzzák el a mézesmadzagot.

wontbe - 2022. 01. 29. 20:32

sarius: Abszolút egyetértek! Már azt gondoltam bennem van a hiba , hogy ennyire nem tetszik. VontatotT, unalmas, lassú, 4 részig bírtam, de szenvedés volt. A színészeket hagyjuk, mert gyengék, de nem rajtuk vérzik el. Egyszerűen UNALMAS!

bbbbence - 2022. 01. 30. 11:39

Nekem némi Castle Rock utánérzésem volt, csak ott valahogy jobban működött a misztikum és a láthatatlan parafaktor.

Nem volt ebben a sorozatban annyi, hogy 8 részre húzzák szét, így már nagyon szájbarágós és erőltetett lett. Lement egyben szombat éjszaka, de tipikusan az a sorozat, amire 1 hét múlva már nem emlékszem.

10/6

Never - 2022. 01. 30. 21:08

szerintem is jo volt, igazabol a VHS kazik adták meg a hangulatot. Maga a torténet is érdekes volt de film formájában jobbban mukodot volna (hetedik részt feleslegesnek éreztem).

8.5ot adok rá DE a végével nem vagyok kibékulve. Ha lesz második évad akkor ugyan azt fogjuk nézni mint az elsoben csak “fordítva”? Remelem nem

btw: fun fact. Melody a foszereplo csaj szerepelt az Amazonos Jack Ryan elso evadaban is. Ő volt a terorista vezér felesége

Never - 2022. 01. 30. 21:21

@Anni

szerintem az nem Melody / Cassandra volt hanem maga a démon Kaelego. Csak ö tudott “kimászni” a képernyobol. Melody mindig fizikailag jelent meg és ha megfigyelted akkor pici orbok (energiagömbök) is voltak körülötte

korum - 2022. 01. 30. 22:29

SPOILER:

hát, igazából a második évad bármi lehet, ki tudja hol van Dan. Tényleg a múltban? Az első évad múltjában (tehát mindig ott volt)? Egy párhuzamos múltban (mint az Avengersben volt :)). Egy múltnak tűnő helyen? (a túloldalon maradt? valakinek az emlékeiben van? hehe)

Vajaskifli81 - 2022. 02. 02. 15:26

Nem egy világrengető sorozat, sajnos összelopkodott ötletekből épül fel, sokszor előre tudtam (vagy csak jól tippeltem mindig), ki és mit csinál majd, ennek és annak ez, meg az lesz a következménye… de mindezek ellenére, korrekt. Nincs bajom a színészekkel, szerintem jól teljesítettek. Viszont ezt 4 rész alatt is bőven elég lett volna kivitelezni. :/

Nocturama86 - 2022. 02. 10. 08:38

SPOILERVESZÉLY!

Nagyon nem tetszett. Végigszenvedtem, mert nem szeretek se sorozatot, se könyvet, se filmet félbehagyni, de alig vártam, hogy vége legyen. A történet teljesen érdektelen és logikátlan, a szereplők mind unszimpatikusak, egyedül Dan barátját, Markot kedveltem meg. Csak számomra nem derült ki Virgil Davenport motivációja? Jess anyja miért nem csinált semmit? Mi volt olyan jó a másvilágban, hogy Samuel mindenáron át akart jutni? Miért úgy nézett ki a démon, mint A Függetlenség napja űrlényei?
Hogy pozitívat is mondjak, a kántálás és a dallam nagyon creepy volt, ahogy az utolsó jelenet is.
Nincs ebben a sztoriban annyi, hogy megérjen egy 2. évadot.

ttwnwbd - 2022. 02. 14. 13:30

Nem volt rossz, de túlnyújtott volt. Két-három résszel kevesebbel ugyanez a sztori élvezhetőbb lett volna.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz