login |

Pilot-mustra: The Cleaning Lady – 1×01

2022. 01. 26. 15:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

A FOX idei első újoncai között egy klasszikus, általam igencsak kedvelt formulával megáldott sorozatot köszönthetünk. Ennek egy átlagember a főszereplője, akit beszippant a bűn világa (nem Breaking Bad-módra, inkább Good Girls-módra), ami természetesen nem csak az ő életét sodorja veszélybe, hanem a környezete biztonságát is. És bármennyire is nincs ínyére, kénytelen alkalmazkodni az új körülményekhez, ami persze egy elég komoly spirálba kényszeríti őt.

THE CLEANING LADY – 1×01 – 5,5/10

A The Cleaning Lady főhőse egy orvosnő, aki Las Vegas-ban dolgozik takarítóként, ugyanis illegális bevándorló (mármint legálisan jött, csak már lejárt a vízuma), hogy súlyos betegségben szenvedő fián segíteni tudjon. Amíg a segítségre vár, addig egyik napról a másikra él, egészen addig, míg tanúja nem lesz egy gyilkosságnak, és hogy mentse életét, bevállalja, hogy egy gengszter alkalmazza bűntevékenységei kapcsán takarítóként.

Nyilván az Elektraként jól ismert Elodie Yung karakterének semmi bűnközeli ambíciója nincs, azonban a kényszer mindenképp együttműködésre kényszeríti őt, egyrészt a pénz nagyon jól jön neki, másrészt a(z egyelőre talán még nem a Good Girls-ös kiállhatatlan Rio karakterére hajazó) gengszternek elég hamar lekötelezettje lesz, aki hol a tenyerén hordozza őt, hol pedig látszólag semmibe veszi.

Korrekt volt a kezdés, amivel azért leszek szigorú, mert túlságosan is tipikus volt és biztonsági játék, no meg rémisztően leszűkítette a főhős alkalmazását. Oké, hogy takarítóról van szó, és ahogy a The Cleaner nemrég bizonyította, a bűnügyi helyszínek takarítása közben is lehet nagyon változatos sztorikat mesélni, de alapjába véve itt egyelőre számomra elképzelhetetlen, hogy túl változatosan használhassák ebbéli skilljeit, főleg azok után, hogy a pilotban konkrétan három “megbízást “is kapott (1. hulla utáni takarítás, 2. buli utáni takarítás, 3. rejtekhely kitakarítása, árulkodó nyomok eltüntetése), és ezek egyikének sem érdekes a folyamata, hiába próbálják annak részleteit vizuális szempontból kreatívan ábrázolni.

A fentiek alapján félő, hogy a sorozat hamar átmegy The Mob Doctor-ba vagy Complications-be (as if…), amivel nincs gond, csak a címe alapján fura lenne. De nem nekem kell spekulálgatnom és megkérdőjeleznem a készítők fantáziáját (mert az kit érdekel, hogy az enyém véges), főleg, hogy a The Cleaning Lady alapja egy argentin telenovella, amiből nyilván sok mindent lehet meríteni.

A The Cleaning Lady (egyelőre) szerencsére nem annyira telenovellás, nem tömték tele kiegészítő szereplőkkel (ez elengedhetetlen lesz a folytatásban), hiszen a főhős mellett a kisfiát, valamint a lakótársát és a gyerekeit kapjuk meg, valamint a gengszterfőnököt (és egy Oliver Hudson-t, aki…), szóval van honnan építkezni, amiért jár a plusz pont, azért már kevésbé, hogy ennyire “epizodikus” volt a kezdés cselekménye, megbízást kaptunk megbízás hátán.

(Ha már kiegészítő szereplők, akkor egy ilyen sztorihoz képest ijesztően nagy a gyerekek aránya az állandó szereplők között, s míg az egyiknek nyilván nem tudnak saját szálat írni, a másik kettőnek kénytelenek lesznek, vagy csak díszként tartják őket a sorozatban, és csak azért állandók, mert a főszereplővel együtt laknak. Igazából lehetnek bármilyen jó karakterek a tinik, egy bűnügyi szériában nagyon nehéz jól alkalmazni őket, hiszen az sem jó, ha teljesen különálló, szappanos sztorikat kapnak, és az sem, ha bármilyen szempontból a főszál részeivé válnak, mindig bajba kerülnek komoly fenyegetettség nélkül.)

A The Cleaning Lady pilotja alapjába véve rendben volt, azonban egy valami kicsit zavart a sztori felépítését illetően. Pontosan tisztába lehettünk azzal ugyanis, hogy miután kialakul a sorozat alapfelállása, az első rész végére be fognak dobni egy “csavart”. És az az igazság, hogy az a csavar nagyjából egy valami lehetett csak (igaz, azt több formában is prezentálhatták), s lőn, természetesen meg is kaptuk. Ha pedig tovább viszik a szálat, majd pedig sor kerül ennek várható evolúciójára, akkor máris ott vagyunk, mint legalább féltucat másik sorozatnál a közelmúltból. És hiába izgalmas mindig ez a közéltáncos megközelítés számomra (tudom, rébuszokba beszélek, de szerintem kitalálható), mégis csalódás, hiszen nem hordoz sok újdonságot.

Ettől még annyit biztosan elért a sorozat, hogy a 3. rész után döntsek a sorsáról, hiszen az alapfelállás továbbra is kedvelt formulám és a főhős is szimpatikus (más kérdés, hogy csak és kizárólag szimpatikus, minden fronton az, egyszerűen nem lehet nem szimpatizálni vele, de ennyi a konkrét karaktere is, hogy szimpatikusnak mutatkozik, hogy szoríthassunk neki). De nagyon sok fog múlni azon, hogy a szimpla formulába milyen kiegészítő karaktereket fognak hozni, mennyire fogják összegubancolni a viszonyokat, illetve hogy mennyire fogják emelni a tétet, ha már Las Vegas.

7 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2022. 01. 04. 19:50

Nekem bejött. Az első országos újonc dráma, ami lekötött.

jukare - 2022. 01. 05. 08:06

Jómagam megnéztem, nem is volt gyenge (inkább erős közepes), a stáblista szerint egy argentin sorozat szolgált alapul. A sztori “mélységét” nézve két-három évadnál nincs több benne. Annak ellenére, hogy pilot rész volt, negatívumként jelölném meg az utolsó tíz perc eseményeit, melyek annyira össze lettek sűrítve, hogy csak kapkodja az ember a fejét a több szál láttán (oké, be kell mutatni a “sztorit”, de az ekyt terjesztő szál teljesen felesleges volt). Lehet szerencsésebb lett volna hagyni valamit a második részre is. 😀

zolkien76 - 2022. 01. 26. 19:10

Nekem is tetszett!

Running - 2022. 01. 26. 19:15

Egész jó lett. A színésznő meg csodás ahogy már Elektraként is az volt. Ha az egész egy rakás szar lenne akkor néznem miatta életem végéig is.:))))

winnie - 2022. 01. 26. 19:53

(csak hogy ne rébuszokban beszéljek SPOILER

ugye arra céloztam fent, hogy kíváncsi leszek mennyire térnek el a tipikus, kettős ügynökös felállástól, hogy egyszerre kell megfelelni a gengsztereknek és a hatóságoknak. előbbieknek szerencsére betoltak egy nagyobb gengsztert, utóbbinál meg eléggé olyan a zsaru, akinek a koppanásait lehet majd élvezni. kíváncsi leszek nagyon, hogy mik lesznek a részekben az arányok, mert a takarítás (és a családi karakterek szálai) mellett még elég sok mindenre kell idő.

Captain Phillips - 2022. 01. 26. 20:29

Nekem eddig minden resz bejott, mindig varom a hetfo estet.

Running - 2022. 03. 21. 12:51

Végignéztem. Jó volt. Szerencsére nem a takarításról szólt a sorozat. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz